پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 28 ارديبهشت 1403

کد خبر : 66139

 
جان دوباره به آق‌گل دمیده شد
تاریخ خبر : 1394-09-24
     
 
 
     
متن خبر :

 افت سطح آب‌های زیرزمینی به دليل حفر چاه‌های غیرمجاز و برداشت بی‌رویه منجر به مرگ تدریجی تالاب‌های همدان شده و نفس تالاب‌ها را در استان به شماره انداخته‌ است.
استان همدان با داشتن 27 تالاب مصنوعی و طبیعی، چشم‌اندازی مناسب برای زیستگاه پرندگان و گونه‌های مختلف آبزی و زمینه‌ای برای نشاط دوستداران طبیعت و دانش‌پژوهان فراهم کرده است.
این تالاب‌ها به عنوان شناسنامه و هویت استان چند سالی است که روزهای ناخوشی را پشت سر می‌گذارند؛ به گونه‌ای که دوست‌داران طبیعت با نگرانی از این وضعیت هر از چند گاهی زنجیره‌های انسانی برای حفظ این تالاب‌ها تشکیل می‌دهند.
دوست‌داران طبیعت خبر خشک شدن تالاب‌ها و از بین رفتن گونه‌های جانوری و به‌ هم خوردن اکولوژی منطقه را نشأت گرفته از دست‌اندازی انسان در طبیعت می‌دانند.
آنها معتقدند كه اجرای طرح‌های سدسازی، حفر چاه‌های غیرمجاز و بهره‌برداری بی‌رویه از منابع آبی زیرزمینی موجب کاهش شدید سطح آب تالاب‌ها و در نهایت خشکی آنها شده است.
اما آق‌گل در شمال شرقی شهرستان ملایر و در مرز 2 استان همدان و مرکزی واقع شده است و قبل از خشکی کامل، پذیرای 46 گونه از پرندگان آبزی و کنار آبزی ایران بود.
سال 87 تالاب طبیعی آق‌گل پر آب‌ترین روزهای خود را سپری می‌کرد، اما دریاچه این تالاب که مأمن گونه‌های متعدد پرندگان آبزی مهاجر و جوجه‌آور بود و تنها در ماه‌های مرداد و شهریور خشکی را تجربه می‌کرد، به یکباره کاملاً خشک شد.
اداره کل حفاظت از محیط‌زیست استان همدان هم سال‌هاست در پی جبران خسارت وارد شده به تنها تالاب طبیعی با کیفیت استان، رایزنی‌های خود را با مسئولان استان مرکزی دارد تا، بلکه حق آب استان همدان را از استان مرکزی‌ بگیرد.
مسئولان حفاظت از محیط‌زیست استان همدان امیدوارند تا بارش‌های پاییزه، زمستانه و گرفتن حقابه استان، آق‌گل را به موقعیت سابق خود برگرداند.
 100 هکتار از تالاب آق گل آبگیری شد
در اين ميان از آبگيري 100 هکتار از تالاب آق‌گل خبر مي‌دهند كه گويا كمي جان گرفته است.
معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان مي‌گويد: 15 درصد از مساحت تالاب آق‌گل ملایر به میزان 80 الی 100 هکتار از این تالاب آبگیری شده است.
به گفته سيد عادل عربی، آبگیری تالاب به صورتی بوده است که جزیره قبلی کاملاً در آب محصور بوده و امکان ورود پیاده به آن نقطه وجود ندارد.
وی افزود: منبع آب تالاب نزولات جوی فصل پاییز و به مقدار کمتر از رواناب رودخانه قره‌چای است.
به گزارش روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان، به گفته عربی، با توجه به رطوبت بسیار زیاد اراضی ملی حاشیه ناحیه آبگیری شده فعلی، با تداوم نزولات جوی، وسعت منطقه آبی تالاب بیشتر خواهد شد.
وی بيان کرد: در روزهای اخیر پرندگانی نظیر باکلان، خروس کولی و اردک سرسبز به تعداد نسبتاً زیاد در داخل و حاشیه تالاب دیده شده است.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.