1403-01-271403-02-06bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : پنجشنبه ، 6 ارديبهشت 1403

کد خبر : 111043

 
نقش رسانه در پیشگیری از بیماری‌ها کلیدی است
تاریخ خبر : 1399-05-25
نویسنده : مهدی ناصرنژاد
     
   
     
متن خبر :


 همین چند روز پیش بود که مراسم نمادین روز خبرنگار در کشورمان برگزار شد. آئین روز خبرنگار همه ساله به خاطر بسیاری مسائل حاشیه‌ای و محدودیت‌ها به خودی خود گل است و امسال هم که به‌دلیل خطر ویروس کرونا، به سبزه نیز آراسته شد. معمولاً چنین آئین و چنین بدعت‌های سلیقه‌ای به روز تجلی غربت خیلی از همکاران خبرنگار و زحمت‌کشان واقعی عرصه‌های رسانه‌ای تبدیل می‌شود! در شرح چنین واقعه تلخ، این اشاره بس که «هرکسی کو دور گشت از اصل خویش/ باز جوید روزگار وصل خویش».
باری به هر جهت وقتی از خبرنگار حرف می‌زنیم یعنی تمام جامعه رسانه‌ای کشورمان و جایگاه و شأن و نقش چنین جامعه‌ای فعال و تولیدکننده و مسئولیت‌پذیر و مطالبه‌گر که به‌رغم تمام این ویژگی‌ها هرگز خود را تافته جدا بافته از جامعه واحد خود نمی‌داند، زیرا وجود جامعه رسانه‌ای بستگی به درک کل جامعه از آن دارد و مردمی که به وجود رسانه‌ها معنا و جهت می‌دهند.
ضرورت حضور رسانه در بطن جامعه و نیاز جامعه به رسانه و در معنای آن یعنی اطلاع‌رسانی و خبر، موضوع تازه‌ای نیست، زیرا انسان‌ها از همان هنگام غارنشینی و درک این لازمه روزمره که باید از دنیای بیرون غار اطلاع و خبر داشته باشند تا بتوانند برنامه روزانه خود را طرح‌ریزی کنند، به ابزار خبررسانی و آدم آن احتیاج داشته و وقتی در نخستین لحظه ملاقات با کسی از او سئوال می‌کنیم، چه خبر؟ یعنی دوست داریم بدانیم در چه شرایطی از زندگی خود و جامعه قرار داریم.
بالاخره امروزه تمدن بشری به مرحله‌ای از پیشرفت رسیده است که هرکس در هر گوشه دور و نزدیک جهان به نسبت توانمندی و دانش روز خود به یک ابزار خبررسانی و خبرگیری مجهز است، درحالی‌که بخش مهمی از تمام پیشرفت‌های بشری مرهون فعالیت جامعه رسانه‌ای در شکل‌های نوشتاری و دیداری و شنیداری است، به‌ویژه اینکه جامعه رسانه‌ای در شکل مطبوعاتی آن یک ارتباط دیرینه و تنگاتنگ با جوامع بشری دارند و کیست که نداند این مطبوعات دنیا و تمدن بشری را از کجا به کجا نرسانده است! به هرحال آن‌دسته از مردمان کثیری در جهان که به جایی رسیده‌اند و همواره هم در تلاش هستند تا به جاهای بهتری از شأن و شئون جامعه خود برسند، خوب می‌دانند نان شب یعنی چه و می‌دانند اهمیت یک رسانه توی سفره معیشت آنان هرگز کمتر از قوت غالب نیست و از نان شب هم واجب‌تر است.
امروزه ویروس کرونا در جهان بیداد می‌کند و حدود 3 فصل از سال‌های گذشته و جاری است که ویروس کرونا به جهانیان هجوم آورده و تمام دانشمندان نخبه و نابغه جهان که هر ناممکنی از دنیای علم را ممکن کرده‌اند تاکنون برابر ویروس کرونا عاجز مانده‌اند و شک دارند که یافته‌های جدید آنان از پس مهار ویروس کرونا برآید یا نه؟!
به هرحال دنیا اکنون مقابل ویروس کرونا به مقابله برخواسته است و پزشکان و دانشمندان علوم پزشکی و به‌ویژه پرستاران و خادمان جامعه پزشکی در صف نخست مبارزه بی‌امان با ویروس مرگبار کرونا قرار دارند.
اما در کنار و دوشادوش جامعه بزرگ پزشکی این رسانه‌های مختلف هستند که کمر همت بسته‌اند و هر خبر و رویداد جدیدی از این مبارزه جهانی را اطلاع‌رسانی می‌کنند. به جرأت می‌توان گفت در برهه کنونی رسانه‌ها خصوصا مطبوعات با انعکاس گزارش‌های میدانی و مقاله‌ها و توصیه‌های علمی و پزشکی در ارتباط با کرونا، فعال‌ترین دوران حیات خود را می‌گذرانند و قشر‌های مختلف مردم نیز فراگیرتر و گسترده‌تر از هر زمان تاریخ مطبوعات، پیگیر و گوش به زنگ اخبار جدید از کشورمان و سراسر جهان دارند. البته این حقیقت تلخ را هم باید بدانیم که رسانه‌های فعال در فضای مجازی نیز با بیشترین خبرهای منفی و فضاسازی‌های منحرف‌کننده، افکار عمومی را ناامید و مسموم می‌کنند و به همین علت می‌توان گفت، ابزار رسانه‌های واقعی و در مقابل فضای مجاز در دنیای خبری امروز مانند شمشیر دو لبه عمل می‌کنند و تشخیص بسیاری واقعیت‌ها و باید‌ها و نباید‌ها به عهده خود افکار عمومی است!
روز گذشته 19تیرماه، مشاهده وضعیت عمومی در مکان‌های شلوغ شهر همدان برای هر خبرنگاری می‌توانست امیدبخش باشد که زحمات آنان برای آگاهی بخشی نسبت به خطر کرونا چندان هم بی‌حاصل نبوده و نیست. در این ارتباط استفاده اکثریت مردم شهر همدان از ماسک برای جلوگیری از خطر ویروس کرونا دلگرم‌کننده می‌نماید. البته همه نقاط شهر یکسان متحد و آگاه و مسئولیت‌پذیر در مقابل این دشمن بالقوه نیستند و این نکته مهم بسیار قابل تأمل است؛ زیرا نوع فرهنگ و بینش مردم یک شهر در تمام محلات و مکان‌های عمومی یکسان و همسو نیست و به نظر می‌رسد، بدون هیچ رودربایستی، قشرهای دارای آگاهی‌های بیشتر فرهنگی رعایت بیشتری دارند و قشرهایی هم هستند که در نقاط مختلف نسبت به شرایط ظاهر تأثیرپذیر به نظر می‌آیند.
قابل اشاره و توجه است که در این روزهای سخت کرونایی و توصیه‌های بهداشتی و خود مراقبتی که به عمل می‌آید، می‌شود تعداد افرادی که ماسک نمی‌زنند را در مکانی نظیر اوقات شلوغ پیاده‌راه بوعلی و اطراف آن به‌راحتی شماره کرد، چون اکثریت ماسک می‌زنند و این موضوع بیانگر این نکته شیرین است که عموم مردم این روزها با علم به زحمات جامعه پزشکی و خطر غافل‌گیرسازی کرونا، با رسانه‌ها و گزارش‌های متنوع خبری به‌ویژه رسانه‌های ملی همراه و همسو هستند و خوشبختانه جای این امیدواری هست که جایگاه و رسالت اصحاب رسانه و قلم در شرایط حساس و تاریخی جامعه نقش‌آفرین است

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.