طرح "یک ساعت با محیطبانان"، طرح نوئی است که به همت مدیریت محیط زیست استان همدان برای آشنایی با شغل سخت محیطبانی برای گروههای مختلف به اجرا درآمده است.
چندی پیش بود که جمعی از مدیران به همراه استاندار ، نماینده ولی فقیه و مسئولان قضایی همدان در این طرح شرکت و مسافت سختی را که هر روز محیطبانان با حضور در مناطق، کوهها و درهها برای دیدهبانی و حفاظت از محیط زیست در گرمای تابستان و سرمای زمستان میپیمایند را پیاده پیمودند.
همچنین چهار هزار ۶۳۳ نفر ساعت طرح "یکساعت با محیط بان" در مدارس برگزار شد که با توجه به محدودیت نیرو و امکانات انجام این طرح و حضور در مدارس و دانشگاه کار بزرگی است.
تصور اینکه هر روز یک محیطبان چگونه به تنهایی مسافتهای سخت این مناطق را در ارتفاعات و یا درهها بپیماید، برای حیوانات آذوقه ببرد و در کنار آن با برخی شکارچیان سلاح به دست مواجه شود که بعضاً به دلیل خلاء قانونی نتوانند آنچنان که باید و شاید از اسلحه استفاده کند، کار محیطبانی را سختتر از پیش نشان میدهد.
اینبار جمعی از خبرنگاران استان با حضور در منطقه خانگرمز و با توضیحاتی که از سوی مدیریت محیط زیست شنیدند بیش از پیش با کار محیطبانان آشنا شدند.در در جریان این بازدید مدیرکل محیط زیست در بین توضیحات خود کلیپی از شکار یک آهوی آبستن توسط سودجویان نشان داد که شکارچیان نوزاد این آهو را از بدن مادر جدا کرده و با خود حمل میکردند.
همین یک تصویر کافی بود تا به عمق کار محیطبانان که متأسفانه حتی جزء مشاغل سخت و زیانآور هم قرار نگرفتند پی ببریم.
مدیر کل محیط زیست استان گفت: به منظور حراست از مناطق حفاظت شده، در گام نخست منطقه حفاظت شده خانگرمز هوشمند شده و ورود خودرو و شکارچی به منطقه رصد میشود.
وی تاکید کرد: گسترش سیستمهای الکترونیکی ضرورت بهرهگیری محیطبان از این تجهیزات و کنار گذاشتن روشهای سنتی برای کنترل مناطق تحت مدیریت را بیشتر میکند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست همدان ادامه داد: بنابراین باید به سمت مانیتورینگ و هوشمند سازی مناطق حفاظت شده پیش رفت تا از داخل پاسگاه بتوان مناطق را براحتی کنترل کرد.
محمدی با بیان اینکه هزینه خرید هر دوربین حدود ۶۰۰ میلیون تومان افزود: دست کم هر منطقه حفاظت شده در استان نیازمند ۱۴ دوربین پایش تصویری است.
وی ادامه داد: هوشمند سازی لشگردر ملایر در حال انجام است و با نصب سه دوربین جدید هوشمند سازی منطقه خانگرمز تا پایان امسال تکمیل می شود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست همدان در نشستی با خبرنگاران گفت: در دولت سیزدهم هیچ طرح صنعتی بدون پیوست و مجوز محیط زیستی در این استان به بهرهبرداری نرسیده و با توجه به افتتاح پروژههای هفته دولت در سال جاری این موضوع را میتوان رصد کرد.
سیده مریم محمدی بیان کرد: هیچ واحد صنعتی حق ندارد در مسیر تولید محصول، آلودگی ایجاد و آن را به طبیعت هدایت کند.
وی افزود: سازمان حفاظت محیط زیست ۲ ابزار برای برخورد با واحدهای آلاینده متخلف دارد نخست واحدهای آلاینده باید نیم تا ۱.۵ درصد از درآمد خود را در قالب جریمه آلودگی به دولت دهند و در گام دوم خط تولید واحد متخلف پلمب و متصدی واحد به مرجع قضایی معرفی میشود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست همدان اضافه کرد: همایش صنعت سبز در همدان امسال اجرا می شود که ۲۵ واحد برای حضور در این همایش نامزد شدند و سال گذشته ۱۲ واحد نامزد شده بودند که ۲ واحد شامل شیر پگاه و بیمارستان غرضی ملایر به عنوان صنعت سبز انتخاب شدند.
محمدی در ادامه افزود: همدان دارای ۶ منطقه حفاظت شده به وسعت ۶۲ هزار هکتار و ۱۳ منطقه شکار ممنوع است که این مناطق توسط ۴۵ محیط بان حراست میشود و این در حالی است که با کمبود نیروی محیط بان مواجه هستیم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست همدان اضافه کرد: کمبود نیروی محیط بان موجب کاهش گشت زنی در مناطق برای پیشگیری از تخریب و تصرف اراضی و شکار غیرمجاز نشده بلکه تنها فشار به کارکنان بیشتر شده است.
محمدی یادآوری کرد: از سال ۱۴۰۰ تاکنون ۱۲۵ قطعه پرنده و ۶۴ گونه پستاندار به صورت غیرمجاز شکار شدند که در این راستا ۴۴ قبضه سلاح جنگی و شکاری از شکارچیان متخلف کشف و تحویل مراجع قضایی شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست همدان بیان کرد: ۳۱۷ متخلف زیست محیطی در ۲ سال گذشته دستگیر و ۱۷۷ پرونده قضائی برای آنها تشکیل شد که در همه این پروندهها شکارچیان متخلف محکوم شدند.
وی با تأکید بر اینکه تخلفات محیط زیستی به جد دنبال میشود گفت: بسیاری از این تخلفات شامل خرید و فروش شاخ حیوانات، شکار ممنوع و...از طریق فضای مجازی مشاهده و با متخلفان برخورد شده است.
محمدی اظهارداشت: خشکسالیهای پیدرپی موجب خشک شدن چشمهها و رودخانهها، تشنگی حیات وحش و تلف شدن گونهها و تاثیر منفی بر زاد و ولد حیوانها شده است.
وی از اجرای پروژه آبرسانی به مناطق حفاظت شده در ارتفاعات و لوله گذاری و پمپاژ به آبشخورها خبر داد و گفت: با توجه به اینکه خشکسالی چشمهها را خشک کرده است، آبرسانی به صورت دستی انجام میشود تا حیات وحش استان از بین نرود اما با این حال پروژه آبرسانی یکی از ضروریات است.
محمدی با اشاره به اینکه با توجه به خشکسالی و حقآبه محیط زیست باید از بهکاشت کشاورزی به سمت نکاشت حرکت کنیم گفت: توسعه زیستبوم استان در مسیر سند آمایش انجام شده و در خصوص تخلف صنایع آلاینده هیچ اغماضی در کار نخواهد بود.
وی با تاکید بر اینکه اجازه نمی دهیم خشکسالی و تنش آبی حیات وحش استان را از بین ببرد ادامه داد: برای رفع تشنگی حیات وحش، سال گذشته طرح آبرسانی به منطقه لشگردر ملایر با هزینه کرد سه میلیارد ریال و منطقه نشر همدان با اعتبار هفت میلیارد ریال اجرا شد.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار ما مبنی بر اینکه آیا جرائم میتواند بازدارندگی لازم در جلوگیری از تخلفات ایجاد کند گفت: متأسفانه جریمهها، با میزان تخلفات مطابق ندارد.پیشنهاد ما به قضات این است که جرائم با نرخ تورم مطابقت داشته باشد تا میزان بازدارندگی آن بالا برود.
وی همچنین در خصوص پرونده ارتقای مناطق همدان گفت: پرونده خان گرمز در شورای عالی در دست بررسی است.همچنین پرونده توسعه بهشتهاجر نیز در دستور کار قرار گرفته است.در خصوص چهار قله الوند هم پیشنهاد ثبت ملی آن در آثار طبیعی داده شده است که به زبودی نتایج آمن مشخص می شود.
وی در خصوص پسماندها نیز گفت: بنا بر ماده 7 مدیریت پسماند، پسماند عادی بر عهده شهرداریها، پسماندهای بیرون از شهر بر عهده بخشداریها و پسماند روستایی بر عهده دهیاری است.
همچنین پسماند صنعتی بر عهده صنعتگر، پسماند کشاورزی بر عهده کشاورز و پسماندهای بیمارستانی به منظور کم خطرسازی بر عهده بیمارستانها میباشد که بیمارستانهای همدان با تجهیز به اتوکلاب یا بیخطرسازی توانستهاند زبالههای خود را پس از بیخطر نمودن وارد پسماند شهرداری نموده و آن را دفع کنند اما در خصوص مراکز مطبها و بخشهای خصوصی، بخشی در استان همدان راهاندازی شده و با تمام این مراکز قرارداد بسته تا پس از بیخطر سازی زبالهها آنها را دفع نماید.اما در صورت مشاهده پسماند بیمارستانی بی خطرسازی نشده با پسماندهای شهرداری با متخلفین برخورد خواهد شد.
وی ادامه داد: با ایجاد شهرک سیر و موسیر که به تازگی در شهر بهار پیشنهاد شده مخالفت کردیم افزود: با توجه به بوی بد و نامطبوع و اینکه آلایندگی حاصل از آن موجب آزار مردم خواهد شد از دادن مجوز به ایجاد این شهرک خودداری شد.
|