پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 10 فروردين 1403

کد خبر : 97816

 
چرا برای حفظ هویت تاریخی همدان برنامه نداریم؟

این‌بارمرگ خاموش "وکیل الرعایا"
تاریخ خبر : 1398-05-28
     
 
 
     
متن خبر :

این روزها خبرهایی از احتمال تخریب ساختمان تاریخی «وکیل الرعایا» یا همان «مدرسه آزاد» شهر همدان به گوش می رسد؛ سرنوشتی که پیشتر خانه تاریخی "جنانی" در دوره ای به آن دچار شد.آثار باستانی و بناهای تاریخی هر کشور، پیشینه آن کشور به حساب می‌آید که این آثار دارای ارزش و اهمیت فراوانی هستند و هر شخصی موظف است برای حفظ بناهای تاریخی تلاش کند.
دراین روزها که شهرهای کشور با سرعت در حال پیشرفت هستند و ساختمان های فرسوده آن نوساز می شوند باید نگاهی هم به ساختمان های تاریخی داشت و با حفظ و نگهداری آن ها میراث فرهنگی خود را به آیندگان منتقل کنیم.
با این وجود حفظ همزمان روند حرکت به سمت مدرنیته و نگهداری از بافت‌های تاریخی، اصل مهم در حفظ هویت تاریخی شهرها محسوب می شود. از سویی به بهانه نگهداری از آثار تاریخی نمی‌توان حرکت شهرها به سوی مدرنیته را متوقف کرد. به گزارش ایرنا همدان با بیش از یک هزار و ۸۰۰ جاذبه گردشگری آثار ثبت شده ملی فراوان دارد که می تواند در جذب گردشگر به این استان کمک فراوانی کند. خانه های تاریخی همدان که بیشتر آن های ثبت ملی شده اند از لحاظ معماری، منحصر به فرد هستند؛ ساختمان هایی که بیشتر قدمت آن ها به دوره قاجار و پهلوی باز می گردد و در بافت مرکزی شهر قرار دارند.
ساختمان «وکیل الرعایا» یا همان «مدرسه آزاد» بیش از ۱۱۰ سال قدمت تاریخی دارد و متعلق به نماینده مردم همدان در دوره های اول و دوم مجلس شورای ملی بوده است. این ساختمان پس از انقلاب اسلامی مصادره و در اختیار آموزش و پرورش این استان قرار داده شد.
آموزش و پرورش نیز به عنوان فضای آموزشی از این ساختمان استفاده می کرد. اما اداره کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس همدان از سال ۱۳۹۵ دیگر مجوز تحصیل در این ساختمان را صادر نکرد و در خصوص نا ایمن بودن این بنا برای دانش آموزان، هشدار داد.آموزش و پرورش همدان نیز از آن سال این ساختمان را در اختیار انجمن علمی معلمان و دانش آموزان و همچنین کانون بازنشستگان آموزش و پرورش استان قرار داد.
رئیس کانون بازنشستگان آموزش و پرورش همدان می گوید: مالکیت این ساختمان را بنیاد مستضعفان بر عهده دارد و تاکنون ریالی برای تعمیر و نگهداری آن خرج نکرده است.
غلامرضا خانی نور افزود: این ساختمان در تاریخ هفتم اسفند سال ۱۳۸۶ به شماره ۲۱۶۲۸ در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است و باید بنای آن حفظ و نگهداری شود.
وی با اشاره به اینکه مالکیت این ساختمان را قبل از انقلاب اسلامی فردی به نام "مکارچی" در اختیار داشت و از سال ۱۳۸۰ سند آن به نام بنیاد مستضعفان ثبت شده است، عنوان کرد: این ساختمان پیش از انقلاب اسلامی مدتی به عنوان دادگاه و همچنین به مدت ۶۰ سال نیز به عنوان مدرسه کاربری داشته است.
خانی نور با بیان اینکه برخی از مردم این ساختمان را به عنوان «مدرسه آزاد» می شناسند، اظهار داشت: ساختمان «وکیل الرعایا» از سال ۱۳۸۴ در اختیار مدرسه ایثارگران و پس از آن در اختیار مدرسه دخترانه از راه دور مائده قرار گذاشته شد.
وی با تاکید بر اینکه بر اساس فرمان امام خمینی (ره) اینگونه مکان های مصادره ای باید در اختیار فضاهای آموزشی قرار بگیرند، ادامه داد: بنیاد مستضعفان معتقد است انجمن علمی معلمان و دانش آموزان و همچنین کانون بازنشستگان آموزش و پرورش کارکرد آموزشی ندارند و با ارائه شکایت به دادگاه حکم تخلیه آن را گرفته اند.رئیس کانون بازنشستگان آموزش و پرورش همدان اضافه کرد: در تاریخ ۸ مرداد ۱۳۹۸ حکم تخلیه این ساختمان صادر و بر اساس مهلت داده شده تا پنجم شهریور ماه این ساختمان باید تخلیه کامل شود.
وی تاکید کرد: تاکنون وظیفه حفظ و نگهداری این ساختمان تاریخی را آموزش و پرورش استان بر عهده داشته است و نگران این هستیم که پس از تخلیه، این ساختمان رها شود و همچون دیگر خانه های تاریخی همدان در آستانه تخریبب قرار گیرد.معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان نیز در این ارتباط گفت: بر اساس قانون آثار ثبت شده ملی را هیچ کس نمی تواند تخریب کند و میراث فرهنگی نظارت مستقیم بر حفظ و نگهداری آن را انجام می دهد.
احمد ترابی با اشاره به اینکه آموزش و پرورش همکاری خوبی برای حفظ این بنا داشته است، افزود: ماه گذشته نیز کانون بازنشستگان آموزش و پرورش مکاتباتی برای حفظ، مرمت و نگهداری این بنا با میراث فرهنگی انجام داده است.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.