پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 31 فروردين 1403

کد خبر : 126669

 
تخت خلیل، خارج از گود میراث ملی
تاریخ خبر : 1401-06-29
     
 
 
     
متن خبر :

 
تخت خلیل بنایی فراموش‌شده در روستای هدف گردشگری کاج شهرستان رزن است و باوجود اهمیت فراوان نه‌تنها تاکنون در فهرست آثار ملی ایران ثبت نشده بلکه در آستانه تخریب است. این بنا که مورد بی‌مهری مسئولان قرار گرفته برای گردشگران و حتی همدانی‌ها گمنام و ناشناخته است. گذر زمان تخت خلیل را در وضعیت نامناسب قرار داده و بسیاری از بخش‌های آن با خطر ریزش مواجه شده است.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان‌ رزن روزگذشته از رایزنی برای استفاده از ظرفیت بخش خصوصی، دوستداران و علاقمندان میراث فرهنگی برای ساماندهی بنای تاریخی تخت‌خلیل خبر داد.

شهروز کهیایی اظهار کرد: برای برداشتن منبع آبی که روی بنای جانمایی شده، کارهای خوبی در حال انجام شده است و امیدواریم با مشارکت بخش خصوصی، میراث دوستان و سازمان‌های مردم نهاد در حوزه میراث فرهنگی مشکل این بنای تاریخی رفع شود.

وی با بیان اینکه متأسفانه اعتبارات استانی و حتی ملی برای احیاء تخت‌خلیل کافی نیست، مطرح کرد: پیگیری‌های زیادی شده تا علاقمندان میراث فرهنگی در حفظ بنا به یاری میراث بیایند و امیدواریم پیگیری‌ها به زودی به نتیجه برسد.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان‌ رزن با اشاره به نقش این بنای تاریخی در رونق گردشگری روستای کاج و شهرستان رزن، یادآور شد: با توجه به شرایط بنا، احیاء، مرمت و ثبت ملی قلعه یکی از اولویت‌های اصلی شهرستان است.

به گزارش همدان پیام ، کمتر کسی آوازه بنای مهجور تخت خلیل را در رزن استان همدان شنیده و از پیشینه آن باخبر است؛ یک جاذبه تاریخی دیدنی و منحصربه‌فرد که محلی‌ها معتقدند بیش از ۷۰۰ سال قدمت دارد.

روستای هدف گردشگری کاج از روستاهای خوش آوازه استان همدان در حوزه صنایع‌دستی است و ویژگی‌های خاصی دارد، وجود این بنای تاریخی می‌توانست در جذب گردشگر به روستا تأثیر فراوانی داشته باشد که متأسفانه تاکنون اقدامی در این زمینه انجام‌نشده است. پس از گذشت سالیان دراز علت نام‌گذاری این بنا مشخص نیست، نکته جالب‌توجه دیگر درباره این جاذبه تاریخی منبع آبی است که وسط این قلعه تعبیه کرده‌اند که متولیان امر باید در مورد آن اظهارنظر کنند.

سال1399 محسن حجاری مکان، دهیار روستای کاج دراین‌باره  عنوان کرده بود، روستای کاج تنها اسم روستای گردشگری را یدک می‌کشد و متأسفانه قلعه روستا که نماد کاج است، در حال تخریب است. «تخت‌خلیل» در بالای تپه روستا واقع‌شده و قدمت زیادی دارد، نامه‌نگاری‌هایی با میراث فرهنگی برای ثبت آن انجام دادیم اما متأسفانه نتیجه‌ای نداشت. در طول این سال‌ها میراث فرهنگی هیچ‌ هزینه‌ای بابت این قضیه به روستا نداده و خود نیز هزینه‌ای صرف نکرده‌ است.

سرپرست معاونت میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان همدان نیز بازدید های متعدد از این بنا انجام داده بود  مستنداتی از «تخت خلیل» تهیه و قرار شد این بنا در ردیف آثار ملی قرار بگیرد اما تا امروز این مهم محقق نشد.

به نظر می‌رسد توجه به بنای تاریخی «تخت خلیل» بیش ازآنچه به نظر می‌رسد مغفول مانده است چراکه با توجه به پیشینه تاریخی آن تاکنون هیچ‌گونه اطلاعاتی مانند وجه‌تسمیه نام بنا، تاریخ دقیق ساخت یا حتی تاریخ تقریبی آن و سازندگان بنا در دست نیست و جالب‌تر اینکه آیا حفظ و نگهداری این بنا دغدغه هیچ مسئولی نبوده است و نمی‌شد پیش از تخریب و از دست رفتن بنا به فکر چاره بود؟

«تخت‌خلیل» یا «قلعه کاج» در روستای هدف گردشگری «کاج» شهرستان رزن قرار دارد و با وجود اهمیت فراوان نه تنها تاکنون در فهرست آثار ملی ایران ثبت نشده بلکه در آستانه تخریب هم است. گذر زمان، غریبی تخت‌خلیل و بی‌مهری مسئولان آن را در وضعیت نامناسبی قرار داده و بسیاری از بخش‌های بنا را با خطر ریزش مواجه کرده است، علاوه بر این منبع آبی در سال‌های ۷۳ یا ۷۴ وسط این بنای تاریخی علم شده که مانع ثبت ملی بنا است.

 

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.