نگاهی کردهایم به عملکرد 17 استاندار همدان پس از انقلاب
16استاندار و 2سرپرست در 45 سال بر استان همدان مديريت کردهاند. در اين مدت 7رئيس جمهور و يک نخستوزير سکانداري دولت را بر عهده داشته و حدود يکسال و 4ماه نيز کشور با دولت موقت و شوراي اسلامي اداره شده است.
رضا تمدن نخستین مدیر ارشد استان است که در دولت موقت مسئولیت همدان را برعهده داشت. او در دولت 4ماهه ساختار انقلاب را حفظ کرد و فرصتی برای انجام امور دیگر بهدست نیاورد.
پس از آن با تشکيل شوراي انقلاب، عباس حائري به مدت يک سال سکان استان را بهدست گرفت. از اواسط سال58 تا اواسط سال59 او با نبود بودجه وضع موجود را حفظ کرد.
با تشکيل دولت بنيصدر، محمدعلي کينژاد در استان روي کار آمد و يک سال و 9ماه پشت ميز استانداري همدان نشست. کینژاد شخصيتي فرهنگي داشت و طرفدار انقلابيون بود. از آنجا که بنيصدر اهل همدان بود انتظار داشت از سوی همدانيها و استاندار پشتيباني بيشتري شود اما حائري بيش از آنکه مدافع نخستوزير باشد مانع بهرهبرداريهاي سياسي او از همدان شد و در نهايت بنيصدر را نااميد کرد.
ارديبهشت سال61 آغار مديريت محمدصالح مدرسهاي بر همدان بود. او در دوره ریاست جمهوری سيدعلي خامنهاي(مقام معظم رهبری) به سمت استانداري نایل شد و در 4سال و 10ماه عمده اقداماتش مديريت جنگ تحميلي و حفاظت از انقلاب بود.
علي دانشمنفرد نيز در مدت يک سال و 9ماه راه مدرسهاي را ادامه داد و کرمانشاه را از همدان پشتيباني کرد.
محمدرضا سپهري نيز 11ماه سرپرست بود که کار چنداني براي همدان نتوانست انجام بدهد.
سیدمحمد جهرمیِ تازهکار در دولت سازندگي و پس از انتخاب هاشمی رفسنجانی بهعنوان رئیسجمهور، سکان همدان را بهدست گرفت که در مدت 2 سال و 7 ماه در همدان اقدام شاخصي از او برجاي نمانده است.
احمد خرم اصلاحطلب و اصفهاني بود که از استانداري هرمزگان به همدان آمد و از دولت نخست سازندگي تا دولت دوم بهمدت 5سال و 5ماه استاندار همدان بود.
بسياري از قديميها از او به نيکي ياد ميکنند و ميگويند توسعه استان از دوره او کليد خورد. بسیاری از آنها میگویند وقتی دلار بین 70تومان بود اقدام شاخصی در همدان صورت نگرفت اما اغلب استانها با دلار 70توماني توسعه يافتند. ولی پس از اينکه دلار نزدیک به 500تومان شد و خرم روي کار آمد همدان آغاز به رشد کرد.
يادگاريهاي خرم در بخشهاي زيرساختي و بهویژه گردشگري ماندگار است. تپه عباسآباد، جاده گنجنامه، توسعه راهها و ايجاد فرودگاه از جمله خدمات اين استاندار به همدان بود که پس از همدان به خوزستان رفت و پس از آن معاون عمراني وزير کشور، سپس وزير راه و بعد از مدتی رئيس نظام مهندسي کشور شد.
علی جابریانهمدانی، اصلاحطلب معتدل، در دولت نخست خاتمي سکان استان را بهعهده گرفت. اين استاندار بيشتر درگير مسائل دوم خرداد بود و نمايندگان وقت استان در مجلس با او نساختند؛ بنابراين توفيق زيادي در استان بهدست نياورد.
جابريانهمداني معاون تحقيقاتي وزير جهاد کشاورزي و دکتري عمران گرايش پلسازي از يکي از دانشگاههاي انگليس را داشت. برنامههاي وي براي استان بيشتر در راستاي توسعه سياسي استان بود.
علياصغر زبردست استاندار دولت دوم خاتمي بهمدت 4 سال پشت میز ریاست استان نشست. او با اينکه تهراني است اما چون معاون برنامهريزي استانداري در زمان خرم بود شناخت پیشین از همدان داشت و راه خرم را در پيش گرفت. از او بهعنوان دومين استانداري که خدمات ارزندهاي به استان داشت، ياد ميکنند. تا جايي که فعالان اقتصادي استان چند سال پس از پايان خدمتش به همدان، از او براي رياست بر پارلمان بخش خصوصي استان دعوت کردند تا با ارتباطاتی که در تهران و وزارتخانه داشت بتواند صنعت و توليد استان را ارتقا بدهد. او 8سال متوالی و در 2دوره انتخاباتی نیز بهعنوان رئیس اتاق بازرگانی همدان رأی آورد، اما بهدلیل استفاده از مشاوران غیرتخصصی، دوره دوم را در اتاق بازرگانی به سختی سپری کرد.
سفر مقام معظم رهبري در دوره استانداري او انجام شد و يکسري توافقها و بودجهها در همين سفر براي استان گرفت. مصوبه ساخت راهآهن براي همدان در دوره او و در همين سفر دريافت شد. در اين زمان خرم وزير راه و محمدناصر نيکبخت معاون توسعه اقتصادي استاندار بود که با کمک وزير راه، مصوبه اين طرح را در سفر رهبر معظم انقلاب به همدان گرفتند. انتقال آب از تالوار نيز از طرحهاي دوره ریاست زبردست در استان بود.
بهروز مرادي نيز تنها استانداري بود که سردار سپاه بود. او در تيم محمدرضا رحيمي معاون اول رئيس جمهور وقت بود. مرادي از سال88 بهمدت 4 سال سکاندار استان بود و نفوذ زيادي را از خود نشان داد تا جايي که براي دفاع از حريمهاي شهر تأثيرگذاري زيادي از خود نشان داد. در دوره او پول زيادي در استان بود؛ بنابراين توانست برنامههاي فرهنگي و ورزشي که نياز به اعتبار زيادي داشتند را به همدان بياورد. انتقال تيم فوتبال پاس و جشنوارههاي بينالمللي فيلم کودک و نوجوان و حکمت سينوي از آوردههاي او به اين استان است. بيمارستان قلب فرشچيان نيز از يادگاريهاي بهروز مرادي در همدان است. او توانست مرحوم فرشچيان، خيّر نامي، را شناسايي کرده و براي ساخت «بيمارستان قلب فرشچيان» مجاب کند. از او بهعنوان سومين استانداري ياد ميکنند که يادگاريهاي زيادي براي استان بهجا گذاشت.
کرمرضا پيريايي، اصولگراي تند و جزو 13استاندار امضاکننده نامه به رهبری است و در دولت دوم احمدينژاد به همدان آمد و با نشريه «جريان» که متعلق به او بود سعي در جريانسازي سياسي داشت. او بهدنبال خدمت به رحيمي معاون اول رئيس جمهور وقت بود. جريانسازي سياسي، سفر به شهرستانها و برگزاري شبهاي فرهنگي با اهالي فرهنگ از جمله اقداماتي است که از او در ذهنها باقي مانده است.
علياکبر فاميلکريمي اهل همدان و یکماه سرپرست استانداري بود. استاندار اصولگرا در اين مدت بازديدهايي از شهرستانها و مراکز مختلف داشت. اما بهخاطر اختلافش با رحيمي معاون اول رئيس جمهور وقت استاندار نشد و عليمحمد آزاد جايگزين او شد. آزاد، اصولگراي معتدل ايلامي بود که او را بيشتر به اخلاق خوبش ميشناختند و در زمان خودش تنها استاندار وزارتخانهاي کشور بود.
محمدناصر نيکبخت پس از خرم، با 5 سال خدمت، بيشترين مدتزمان را سکاندار همدان بود. اين استاندار اصلاحطلب را با تفکرات اقتصادياش ميشناختند. او پیگیریهای زیادی برای پروژههای اقتصادی داشت و جلسات متعددی در این حوزه برگزار میکرد. اما برخلاف اينکه بر سر زبانها افتاده بود و باوجود اینکه در زمان زبردست و مرادی معاون اقتصادي استانداري بود و تا حد زيادي با استان و تفکرات همداني آشنا بود؛ توفيق زيادي در بخش اقتصاد نداشت. نيکبخت در ايجاد وحدت سياسي موفق عمل کرد.
اما به هرحال با تمام توان و خصلت خانمعابانه سعی میکرد همه افکار مديران را به سمت جذب سرمايهگذار و حمايت از آنها براي توسعه استان جلب کند و حتي توانست چند سرمايهگذار خارجي در بخش نيروگاههاي خورشيدي را هم جذب همدان کند که اکنون از اين نيروگاهها بهرهبرداري ميشود. او در زمان معاونت خود در بخش امور اقتصادي، همايش سرمايهگذاري در همدان را برگزار و همدانيهاي مقيم خارج از کشور را براي سرمايهگذاري دعوت کرد. اين روند را در سکانداري خود ادامه داد و در دومين سال، همايش سرمايهگذاري را برگزار کرد که با وجود امضاي تفاهمنامههايي بالغ بر هزار و 200 ميليارد تومان اما پس از گذشت حدود 6 سال نتيجهاي درپي نداشت. نیکبخت پیگیریهای زیادی نیز برای به بهرهبرداری رساندن بیمارستان قلب فرشچیان و همچنین پتروشیمی همدان کرد که در نهایت بیمارستان فرشچیان در دوره او به بهرهبرداری رسید اما نتوانست سرمایهگذار پتروشیمی را مجاب به تکمیل پروژه کند.
علاوه بر اين نيکبخت رابطه به نسبت خوبي با رسانهها داشت و در تبليغ خود بسيار موفق عمل ميکرد که توانست خود را استانداري بسيار اقتصادگرا و موفق جلوه بدهد، زيرا در غريب به اکثريت جلساتي که خبرنگاران و مديران حضور داشتند نيکبخت درباره اقتصاد حرف ميزد و تمام هموغمش را براي توسعه اقتصادي گذاشته بود با اين حال نيکبخت استانداري است که از او بهخوبي ياد ميکنند.
سيدسعيد شاهرخي، استاندار دوره دوم ریاست جمهوری حسن روحانی، از انتخابهاي نيکبخت بود که در يک سال پایانی معاون سياسي او بود. شاهرخی با وجود اينکه رابطه خوبي با اطلاعرساني نداشت اما در دوره 2سال سکاندارياش سند اطلاعرساني و سند توسعه استان تدوين شد که به اذعان خود، از ابداعات وی محسوب میشود، اما نه در زمان تدوین و نه با گذشت زمان دستاوردی برای همدان نداشت. در این دوره اطلاعرسانی در حد خبرهای تکراری، تبلیغاتی و خنثی بود. در دوره او خبرنگاران علاوه بر اینکه سرکوب شده بودند ورود خبرنگاران به استانداری نیز ممنوع شد.
شاهرخی از خرمآباد آمده بود و بعد از مدت کوتاهی حدود 60درصد از مدیران استان نیز از لرستان انتخاب و به همدان منتقل شدند. با اینکه گفته میشد شاهرخی استانداری سیاسی است اما دستاوردهای اقتصادیاش قابل ملاحظهتر بود و نتوانست توفیق سیاسی قابل ملاحظهای در این استان داشته باشد. پتروشیمی هگمتانه در دوره سکانداری شاهرخی به بهرهبرداری رسید اما بهدلیل نگرانی از هجمههای اجتماعی در نهایت سبب ایجاد بحران بیآبی در همدان شد.
اما 17مین استاندار از دیار همدان و در شرایط بحرانی سکان همدان را بهدست گرفت. علیرضا قاسمیفرزادِ بومی استان در قامت استانداری، درست روزی صندلی استانداری را تحویل گرفت که 2هفته بود اجبار به قطع آب شرب منازل حاکم شده بود ولی بهدلیل جابهجاییها، شاهرخی از اجرای آن ممانعت کرده بود. اما در نخستین روز حضور قاسمیفرزاد در استانداری برنامه قطع نوبتی آب شرب آغاز شد، که قاسمیفرزاد نیز به این اقدام اعتراض کرده و اجرای آن را برای 2هفته به تعویق انداخت. اما بهدلیل نبود آب مجبور به قطع آب شرب شدند و ابر بحران آب در همدان آغاز شد. همین اتفاق سبب شد ابر پروژه همدان نیز بهدست قاسمیفرزاد به بهرهبرداری برسد.
برگ برنده او سکانداری در دوره اصولگرایان بود و توانست پروژه 17ساله انتقال آب را به سرانجام برساند و بحران آب همدان را پس از چنددهه حل کند.
همزمان با حل این بحران مدیران بومی را بهجای مدیران غیربومی گماشت و آغاز به تکمیل پروژههای نیمهتمام مردمی کرد. پروژههای مهم اقتصادی از جمله انتقال آب از تالوار به همدان، نهضت ملی مسکن، ثبت جهانی هگمتانه، تکمیل و بهرهبرداری از بیمارستان کودکان اکباتان، همچنین کسب رتبه نخست در احیای واحدهای تولیدی و اتمام تعدادی پروژه ورزشی و اقتصادی نیمهکاره دیگر را به مرحله بهرهبرداری رساند.
او با انتخاب تعدادی مدیر جوان و باانگیزه در حوزه اقتصاد توانست دستاوردهای ماندگاری برای استان به یادگار بگذارد که در رأس آنها معاون اقتصادی بود که از بدنه بخش خصوصی انتخاب کرد و بهنظر میرسد حسینی تلاش زیادی برای استان در جهت رسیدن به اهداف نامبرده کرد.
قاسمیفرزاد به همان اندازه که با تعدادی انتصاب به اهداف بالایی رسید با برخی انتصابها در حلقه نزدیک خود به دیگر دستاوردهای احتمالی خود ضربه مهلکی زد. هرچند به احتمال زیاد این انتصابها تحت فشارهایی انجام شده باشد اما به هرحال با برقراری ارتباط صمیمانه با آنها بر انتخاب اشتباه خود پافشاری کرد.
قاسمیفرزاد در حوزه اطلاعرسانی نیز هرچند راه شاهرخی را ادامه نداد اما این دوره یکی از پرچالشترین دورهها علیه رسانهها محسوب میشود و در دوران 3ساله شورای اطلاعرسانی استان به ریاست وی تشکیل نشد.
به دلیل کمتجربگیِ قاسمیفرزاد، در ابتدا، نگاههای ناامیدانه به اقدامات وی پررنگتر بود اما رفته رفته، دستاوردهای اقتصادی و ایجاد هماهنگی سیاسی بین سیاسیون سبب شد اقبال استان به سمت وی برود. او ایده زیادی برای توسعه همدان نداشت ولی ایده مدیران قبلی را هم نادیده نگرفت و با زیرکی و تیزهوشی توانست مشکلات ریشهای را بشناسد و در مدت 3ساله مدیریتش مسائل پیش روی بسیاری از پروژهها را حل کند. اما با سانحه هلیکوپترریشه رئیس دولت سیزدهم و تغییر دولت کشور بهدست به اصطلاح اصلاحطلبان افتاد و با تغییر مدیران، استاندار جدید از کرمان به همدان آمد. حمید ملانوری 18مین استاندار همدان است و ساعتی پس از معرفی او در جلسه هیأت دولت بهعنوان استاندار همدان، به خبرنگارانی که با او تماس گرفته بودند، پاسخ داده و با آنها گفتوگوی رسانهای کرد. این اتفاق سبب شد از همان بدو ورود او بهعنوان استاندار رسانهای دیده شود.
دیدار او با فعالان اقتصادی و هیأت رئیسه اتاق بازرگانی نیز جزو نخستین جلسهها پس از ورود به استانداری همدان بود، او پیش از برگزاری جلسه با اعضای ستاد پزشکیان، با فعالان اقتصادی و هیأت رئیسه اتاق بازرگانی همدان دیدار کرد و در نشستی صمیمانه با آنها گفتوگو کرد، که رویکرد اقتصادی وی را نشان میدهد و بهنظر میرسد اقتصاد همدان جزو اولویتهای ملانوری باشد.
|