پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : چهارشنبه ، 5 ارديبهشت 1403

کد خبر : 81924

 
برخلاف سیاست‌های اصل 44 و کوچک‌سازی دولت

علیصدر هـم دولتی شد
تاریخ خبر : 1396-06-08
نویسنده : مریم مقدم
     
 
 
     
متن خبر :
میراث فرهنگی همدان متولی «غارعلیصدر» شد، این خبردیروزتوجه محافل گردشگری استان را به خود جلب کرد نه از آن جهت که داشته غنی استان تا دیروز بدون متولی بود و حال صاحب متولی شد ؛ از آن جهت که ای کاش این همه وقت و انرژی و حواشی که صرف این هیاهوی خبری شد صرف قرار دادن علیصدر در ردیف جاذبه های جهانی می شد شاید به واسطه آن حال و روز گردشگری همدان در آینده راه به سوی تحول باز می کرد . 
حال از انتشار این خبر چنین بر می آید که  تنها غار قابل قايقراني جهان كه تا ديروز اجاره‌نشين منابع طبيعي بود از امروز مستأجر ميراث فرهنگي خواهد شد. حالا تعابیر بیانگر آن است که علیصدر هم برخلاف سیاست‌های اصل44 دارایی‌های میراث فرهنگی افزوده شد گرچه همچنان متولی این غار شگفت انگیز شرکت سیاحتی علیصدر است وتنها اتفاقی که رقم خواهد خورد پرتر شدن خزانه دولت از درآمد استان است. حال آیا برای بازگشت این درآمد به استان راهکارهایی منطقی ارایه خواهد شد ؟ این سوالی است که در یافت پاسخ آن ذهن جامعه محلی و کارشناسان را به خود درگیر کرده است. 
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان همدان پيش از اين خبر واگذاري غار به ميراث را قانوني دانسته بود اما تأكيد داشت تاكنون هيچ مكاتبه‌اي در خصوص صدور حكم به اين سازمان صورت نگرفته است.
در ماه های  اخير خبر خلع يد شدن يا نشدن عليصدر يكي از به‌روزترين اخبار محافل گردشگري بود . خبري كه پيش‌زمينه‌هاي انتشار  آن را نماينده مردم شهرستان‌هاي بهار و كبودراهنگ در جشن يكسالگي لالجين آماده كرده بود اما هيچيك از طرفين دعوا اين اخبار را تأييد نمي‌كردند .
پس از اين اخبار متعدد ،  بالاخره روز گذشته مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان همدان به رسانه‌ها گفت «ميراث فرهنگي همدان متولي عليصدر شد».
علي مالمير در اين زمينه به همدان‌پيام توضيح داد در چارچوب اجراي قانون و ضوابط مندرج در آيين‌نامه بهره‌برداري در غارها و نيز مصوبات كارگروه غارشناسي استان با همكاري همه دستگاه‌هاي ذي‌ربط توليت غار سياحتي عليصدر به اداره كل ميراث فرهنگي همدان واگذار شد. البته مالمير تأكيد كرد كه بهره‌برداري از غار همچنان بر عهده شركت سياحتي عليصدر مانند قبل خواهد بود. 
 هیاهو برای هیچ
به هر ترتیب ، روز گذشته خبر واگذاري غار عليصدر به سازمان ميراث فرهنگي رسانه‌اي شد، خبري كه برخلاف هياهوي قبل حالا  هيچ اتفاق خاصي را رقم نزده است . اگر متوليان امور در استان به جاي شكايت و شكايت‌بازي، عزمشان را جزم مي‌كردند مي‌توانستند به جاي اين هياهوهاي بي‌نتيجه، عليصدر 150 ميليون ساله را در ردیف آثار جهاني به ثبت برسانند اما چنین نشد و آنچه از این حواشی به جای ماند هیاهو برای هیچ بود.
عليصدري كه قدمت و نام و نشانش همه را متحير مي‌كند، حالا 10 ماهي است كه در استان در نگاه مدعيان دعوا تبديل شده است به مصداق همان ضرب‌المثل قديمي كه مي‌گويد 
«يك كاسه كاچي و صد تا سُرناچي.» چرا که به گونه‌ای به این داشته با ارزش نگاه می شود که گویی ارث و میراثی بی متولی است که حالا متولی پیدا کرده است...
پس از انتشار اين اخبار كارشناسان و برنامه‌ريزان حوزه گردشگري بر اين باور رسيدند كه متأسفانه درآمد كلان از غاري كه مي‌توانست در ازاي جذب گردشگر به همدان حوزه‌هاي متعدد تبليغات، آموزش حمايت از جامعه محلي و رسانه‌ها را متحول و همسو برای معرفی استان کند و می توانست برای توسعه سرمایه گذاری در حوالی غار تبدیل شود، به دلیل آنچه که گروکشی نامیده می‌شود حالا بخشي از آن به نام اجاره‌بها يا هر نام ديگري به جيب خزانه ودرآمدهاي دولتي سرازير مي‌شود حتی اگر مدیران میراث فرهنگی امروز از روی برنامه تلاش کنند نخواهند توانست جریان کسب و انباشت و برگشت درآمد را درآینده به نفع جامعه محلی هدایت کنند و سالها برای سر و سامان گرفتن این اوضاع زمان صرف خواهد شد  .
 سرآغاز این داستان دنباله دار کجا بود ؟
گفتنی است ، در واگذاری و اداره غار علیصدر که از ابتدای دهه ۷۰ در اختیار بخش خصوصی قرار گرفته، مجموعه میراث فرهنگی نقش نداشته و فقط نرخ‌گذاری این مجموعه‌ طبیعی-ملی و نظارت بر کارکرد بخش خصوصی را برعهده داشته است.
غار علیصدر به عنوان مهمترین برند گردشگری استان همدان  در 10 ماه اخیر به دلیل درگیر حواشی شدن حال و روز خوشی نداشت ؛و در اخبار متعدد تیترهایی مبنی بر اینکه  متولیان این غار معلوم نیستند منتشر شد ، یک‌بار صحبت از بخش خصوصی می‌شد و یک‌روز میراث‌فرهنگی مسئول نظارت بر آن معرفی می شد 
ماجرا زمانی آغاز شد که دادستان دیوان محاسبات کشور18 آبان ماه 1395  در گفت‌وگو با یکی از رسانه‌ها اعلام کرد، "طبق تصمیمات مسئولان استان همدان، غار علیصدر به طور غیرقانونی به شرکتی سیاحتی با نام علیصدر واگذار شده و حتی شماری از مدیران دولتی نیز در آن مسئولیت دارند! آن هم با مبلغ اجاره سالانه ۷۰۰ هزار تومان! درحالیکه درآمد این شرکت خصوصی از محل فروش بلیت ورودیه غار سالانه ۱۹ میلیارد تومان است."
این صحبت‌ها در حالی مطرح شدند که مسئولان ارشد استانی بارها به رسانه ها  اعلام کرده بودند  «واگذاری غیرقانونی غار علیصدر به بخش خصوصی را به صراحت تکذیب می‌کنیم.»
به گفته‌ مسئولان ، از ۲۵ سال قبل براساس اصل ۴۴ قانون اساسی، غار علیصدر از طرف دولت با بخش عمومی غیردولتی به صورت مشارکتی اداره می‌شد. ۴۰ درصد سهام این شرکت مربوط به دولت شامل سازمان ایرانگردی و جهانگردی بوده و ۴۰ درصد سازمان همیاری شهرداری‌ها و ۲۰ درصد شهرداری همدان در این شرکت سهم دارند.
به هرترتیب صدور حکم برای این مهم  يك روند قانوني است و نمي‌توان به صدور و اجراي حكم انتقادي كرد و باید منتظر ماند و دید آیا متولیان امور در این میان برای ایراد دفاعیات یا ابراز اعتراض با دست پربه  میدان خواهند آمد ،  اما اين مهم كه در پس صدور چنين حكمي چه اتفاق تازه و يا چه عايدي نصيب جامعه محلي و حتي محورهاي شعارزده رو به توسعه گردشگري همدان مي‌شود؟ سوالی است که پاسخ به آن جای تامل خواهد داشت.
میراث فرهنگی همدان متولی «غارعلیصدر» شد
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان گفت: میراث فرهنگی همدان متولی «غارعلیصدر» شد. علی مالمیر ، در این‌باره اظهار کرد: در چارچوب اجرای قانون و ضوابط مندرج در آئین‌نامه بهره‌برداری در غارها و نیز مصوبات کارگروه غارشناسی استان و با همکاری همه دستگاه‌های ذیربط، تولیت غار سیاحتی علیصدر به اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان واگذار شد. وی تأکید کرد: بهره‌برداری از این غار همچنان بر عهده شرکت سیاحتی علیصدر بوده و مانند روال قبل این شرکت در راستای خدمات‌رسانی و بهره‌برداری فعالیت خواهد کرد.
 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.