پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 7 ارديبهشت 1403

کد خبر : 112395

 
گردشگری آسیب‌دیده دست به دامن «سفر مسئولانه» شد
تاریخ خبر : 1399-07-16
     
 
 
     
متن خبر :

 شیوع ویروس کرونا همه حوزه‌های حیات بشری از جمله صنعت گردشگری را دچار زیان‌های قابل توجه و گاه غیرقابل جبران در کل جهان کرده اما اگرچه این بحران همچنان با شدت تداوم دارد باید چاره‌ای اندیشید؛ زیرا زندگی جریان دارد و بیش از این نمی‌توان نسبت به نابودی سرمایه‌ها بی‌اعتنا بود و فعالیت‌های انسانی همچون گردشگری را در ایران، همدان و دیگر نقاط کشورمان و جهان در توقف و سکون نگاه داشت.
مطابق نظر کارشناسان امور پزشکی و بهداشتی، مؤثرترین اقدام برای قطع زنجیره انتقال ویروس خطرناک کرونا که به‌طور روزافزونی قدرت سرایت خود را بیشتر می‌کند کماکان پرهیز از حضور در اجتماعات و جابه‌جایی، از جمله خودداری از سفرهای بین‌شهری، میان‌کشوری و بین قاره‌ای است.
اما مطابق نظر همین کارشناسان، فعلا آینده چندان روشنی فراروی کشف واکسن کرونا و داروی مقابله مؤثر بر نابودی آن حداقل در 2 سال آینده متصور نیست.
در چنین شرایطی برای تداوم چرخه زندگی و فعالیت‌های لازمی همچون صنعت گردشگری چه باید کرد و آیا تعطیلی فعالیت چنین حوزه‌هایی از زندگی بشر با توجه به وابستگی معیشت و کسب‌وکار میلیون‌ها نفر به آن معقول و امکان‌پذیر است؟
تبلیغ گسترده و تأکید بر تأثیر رعایت دستورات بهداشتی پیشگیرانه توسط یکایک افراد، هم‌اینک به شاه‌بیت همه پیشنهادها و توصیه‌های کارشناسانه برای مبارزه با شیوع ویروس کرونا و پیشگیری از بیماری کووید-۱۹ مبدل شده است.
بر همین اساس «سفر مسئولانه» که محتوای اصلی آن همین دستورها و توصیه‌هاست تنها راهکار نزدیک و عملی برای نجات صنعت گردشگری به نظر می‌رسد؛ زیرا شیوع ویروس همه‌گیر کرونا صنعت گردشگری را به‌عنوان یکی از 3 صنعت پردرآمد جهان در کنار نفت و خودروسازی، دچار تعطیلی و خسارات فراوان کرده، زیانی که به‌دلیل تداوم شیوع این بحران بهداشتی و توقف ادامه‌دار صنعت گردشگری در ایران و جهان چالشی بی‌سابقه را در تاریخ اقتصاد جهان رقم زده است.
پیش از این بحران، به‌خاطر تلاش‌های دولت جمهوری اسلامی ایران و دست‌اندرکاران این حوزه برای ایجاد امنیت خاطر در میان گردشگران خارجی، سازمان جهانی گردشگری اعلام کرد که کشورمان در 3 سال منتهی به پایان سال ۱۳۹۸ در جایگاه دوم دنیا از نظر سرعت رشد صنعت گردشگری و در مسیر جهشی چشمگیر قرار گرفته است اما ظهور ناگهانی و شیوع سریع ویروس کرونا نه تنها مُهر پایانی بر این موفقیت بود بلکه تداوم آن خسارتهای هنگفتی به صنعت گردشگری ایران وارد کرد که همچنان به‌طور روزافزون ادامه دارد.
استان همدان که در سال‌های اخیر، میزبان گردشگران متعددی بوده است، از این حیث متحمل آسیب چشمگیری شده است.
سفر به همدان با محوریت «گردشگری تاریخی و طبیعت گردی» چند سالی مورد انتخاب گردشگران داخلی و خارجی بوده و همین امر موجب شده بود صنعت گردشگری به یکی از پایه‌های مهم اقتصاد در استان همدان تبدیل شود.
اما اینک نه‌تنها میلیاردها دلار سرمایه‌گذاری انجام شده در حوزه صنعت گردشگری در معرض نابودی از ناحیه شیوع ویروس کرونا قرار گرفته بلکه ارتباط نزدیک و مؤثر این صنعت با صنایع و بخش‌های دیگر همچون صنایع‌دستی و میراث فرهنگی، آن حوزه‌ها را مبتلا به مشکلات و خسارات مشابه کرده است.
در کنار تهدید مشاغل مستقیم حوزه گردشگری، مشاغلی که غیرمستقیم با حوزه گردشگری در ارتباط هستند نیز دچار تعطیلی، خسارت، تهدید و البته تحدید قرار گرفتند به‌گونه‌ای‌که کسبه، شاغلان بخش خدمات، حمل‌ونقل و بهداشت که در ارتباط تنگاتنگ با گردشگری و گردشگران قرار داشتند چه در ایران و چه در جهان دچار چالشی بحران‌گونه شدند.
 خسارت ۱۳۰ میلیاردی کرونا
به گردشگری
معاون میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری همدان در گفت‌وگو با برخی رسانه‌ها، از خسارت ۱۳۰ میلیارد تومانی به گردشگری این استان خبر داد و گفت: مراکز اقامتی و کسب‌وکارهای وابسته به این صنعت با شیوع ویروس کرونا دچار آسیب‌های جدی شده است. علی خاکسار اظهار کرد: گردشگری همدان فصلی است و بخش اعظمی از درآمد یکساله تأسیسات گردشگری و کسب‌وکارهای وابسته به این صنعت در نیمه نخست سال محقق می‌شود.
وی افزود: با شیوع ویروس کرونا از اسفندماه سال گذشته بیشترین آسیب به کسب‌وکارهای گردشگری وارد شد؛ زیرا بقیه مشاغل پس از مدتی به روال گذشته بازگشتند اما گردشگری همچنان تعطیل است و تا سال‌های آینده نیز آثار و تبعات این رکود ادامه دارد.  معاون گردشگری میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همدان با اشاره به خسارت‌های سنگین کرونا به فعالان این بخش افزود: برخی از مراکز اقامتی با صبوری و نجابت خود چراغ گردشگری را روشن نگه داشته و از اندوخته‌های پیشین هزینه‌های خود را پرداخت می‌کنند.
وی خاطرنشان کرد: از اسفند سال گذشته تاکنون تنها ده درصد از ظرفیت مراکز اقامتی استان پر بوده و این به‌معنی بی‌میلی مردم برای سفر و در یک کلام تعطیلی بخش گردشگری است.
خاکسار افزود: تسهیلاتی برای جبران خسارت وارد شده پرداخت شد که به‌دلیل سود بالا و نداشتن مدت زمان تنفس، گره‌ای از مشکلات آسیب‌دیدگان باز نکرد و آنها هنوز به درآمد و فعالیتی نرسیده‌اند تا توان بازپرداخت اقساط را داشته باشند.
وی از تدارک بسته حمایتی توسط وزارت متبوع خبر داد و گفت: این بسته برای کسانی که تعدیل نیرو نکرده و اشتغال خود را حفظ کرده‌اند درحال تدوین است که امیدواریم مؤثر باشد.
به گفته معاون گردشگری میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری همدان با توجه به ممنوعیت و محدودیت مسافران خارجی، مسافرت‌های داخلی باید رونق بگیرد تا تأسیسات اقامتی و تفریحی استان به روال سابق بازگردد.
خاکسار به مردم اطمینان‌خاطر داد: تمام مراکز اقامتی همدان زیرنظر تدابیر و نظارت‌های بهداشتی است و پروتکل‌های بهداشتی به‌طور کامل اجرا می‌شود و برای استفاده از این اماکن هیچ نگرانی وجود ندارد.
استان همدان دارای ۱۸۰ هتل، میهمانپذیر، هتل‌آپارتمان، اقامتگاه بومگردی، دفتر خدماتی و مسافرتی و مراکز آموزش گردشگری است و ۲ هزار نفر در این اماکن مشغول کار هستند.
معاون گردشگری اداره‌کل میراث ‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری همدان در ادامه گفت‌وگو با خبرنگار ما به نبود چشم‌اندازی روشن نسبت به آینده تلاش‌های تخصصی پزشکی برای درمان ویروس کووید-۱۹ و توقف شیوع ویروس کرونا حداقل در افق کوتاه‌مدت اشاره و بیان کرد: در این وضعیت عقلای جهان به این نتیجه رسیده‌اند که باید امور زندگی اجتماعی را بر مبنای همزیستی با ویروس کرونا، با کنترل سختگیرانه رفتارهای فردی در اجرای پروتکل‌های بهداشتی پیشگیرانه به پیش برد.
خاکسار افزود: امروز در تمام دنیا شاهد آغاز تلاش برای بازگشت به زندگی عادی هستیم و دیگر قرنطینه جوابگو نیست بلکه مسئولیت‌پذیری افراد و توجه به رعایت بهداشت مدنظر قرار گرفته است.
وی گفت: در کشورهای اروپایی هم رعایت بهداشت و پروتکل‌های بهداشتی دارد جای خود را به قرنطینه می‌دهد تا فضا تغییر کند و دوباره اقتصاد و پیشرفت در مسیر حرکت قرار گیرد.
خاکسار افزود: به وضعیت موجود دوره پس از نرمال(next normal)  گفته می‌شود به این معنا که دیگر مردم امروز، مردم 7 ماه پیش نیستند و حتی درصورت درمان قطعی ویروس کووید-۱۹ و نابودی ویروس کرونا از نظر متخصصان، ذهن کنونی بشر با گذشته متفاوت شده؛ بنابراین برخی رفتارهای پیشین، دیگر تداوم نخواهند یافت.
وی ادامه داد: بنابراین در حوزه گردشگری و زندگی نیز باید این تغییر را زودتر در جریان قرار داد و با دیدگاه‌های جدید نسبت به انجام سفر اقدام کرد و به سمت انجام «سفر مسئولانه» حرکت نمود به این معنا که سفر انجام شود و علاوه‌بر رعایت پروتکل‌های بهداشتی در واحدهای اقامتی و تأسیسات گردشگری، مسافران نیز با دید مسئولانه و رعایت پروتکل‌های بهداشتی سفر کنند.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.