پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 10 فروردين 1403

کد خبر : 109863

 
سرکه ارزان نخورید!
تاریخ خبر : 1399-04-14
     
 
 
     
متن خبر :


 یک تولیدکننده سرکه از استفاده از اسید استیک تولید شده در صنایع پتروشیمی در برخی واحدهای زیرپله‌ای و کوچک خبر داد که به‌دلیل داشتن فلزات سنگین سرطان‌زا است و به خریداران هشدار داد که به‌دنبال سرکه‌های ارزان نباشند؛ زیرا عموما تفاوت قیمت سرکه‌های تقلبی و اصلی ۲ هزار تا ۳ هزار تومان است.
نام‌آور در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: در فرایند سنتی با تخمیر انواع میوه و تبدیل آن به الکل، در نهایت الکل تبدیل به اسید می‌شود که همان سرکه است. به عبارت دیگر قند تبدیل به الکل و الکل تبدیل به سرکه می‌شود، اما در فرایند صنعتی یا تولید سرکه تقطیری که در بازار مرسوم است، الکل که مستقیم از گلوکز، نشاسته ذرت یا ملاس چغندر گرفته شده، در مقابل باکتری، هوا و دما به اسید یا سرکه تبدیل می‌شود.
اما به گفته وی، برخی شرکت‌های سودجو از اسید استیک تولید شده در صنایع پتروشیمی استفاده می‌کنند که دارای فلزات سنگین و سرطان‌زا است که تولیدکنندگان آن را با آب رقیق و در بازار عرضه می‌کنند.
نام‌آور با بیان اینکه این واحدها عمدتاً به‌صورت زیرپله‌ای و بدون مجوز و برخی واحدهای کوچک فعالیت می‌کنند، تصریح کرد: وزارت بهداشت و سازمان ملی استاندارد درصورت اطلاع با آنها برخورد می‌کنند، اما چون این واحدها عمدتا بدون مجوز فعالیت‌ می‌کنند، نظارتی بر کار آن‌ها صورت نمی‌گیرد.
وی  تصریح کرد: امکان تشخیص این سرکه‌ها برای مصرف‌کننده وجود ندارد و خریداران هم معمولا به‌دنبال قیمت پایین‌تر هستند؛ اما شهروندان باید توجه کنند عموماً در بازار فاصله قیمتی ۲ تا ۳ هزار تومانی بین سرکه‌های اصلی و تقلبی وجود دارد. البته تولیدکنندگان مجوزدار ده تا ۱۵ درصد سود می‌برند، اما واحدهای تولیدی تقلبی ممکن است تا ۴۰۰ درصد هم سود دریافت کنند.
این تولیدکننده با بیان اینکه عمدتاً این واحدهای تقلبی در قم، شهر ری و ورامین فعالیت می‌کنند، گفت: هر سال در 3 تا 4 ماه پر مصرف این محصول که از تیر و مرداد آغاز می‌شود، چند برند با تولید تقلبی سرکه سهمی از بازار را می‌گیرند و سال آینده با برندهای جدید دوباره وارد بازار می‌شوند.
 سازمان ملی استاندارد چه می‌گوید؟
برای کسب اطلاعات بیشتر و اطمینان از اطلاع بیشتر از ابعاد این تخلف موضوع را با سازمان ملی استاندارد مطرح کردیم که این سازمان در پاسخ به ایسنا اعلام کرد: سرکه مشمول اجرای مقررات استاندارد اجباری است؛ بنابراین تولید، تمرکز، توزیع و فروش این کالا بدون علامت استاندارد ممنوع بوده و درصورت مشاهده کالاهای بدون علامت و یا باکیفیت پایین‌تر از استاندارد، کالاهای مربوطه توقیف و با متخلف مطابق با مفاد بند جرائم و مجازات‌های قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد برخورد خواهد شد.
یکی از تقلبات رایج در صنعت سرکه‌سازی، رقیق‌سازی اسید استیک خوراکی و یا صنعتی با آب تا رسیدن به اسیدیته مطلوب سرکه است، به همین منظور برای پیشگیری از تقلب در استاندارد تولید سرکه از اسید استیک خوراکی و یا صنعتی ممنوع است.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.