1403-01-201403-01-30bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : پنجشنبه ، 30 فروردين 1403

کد خبر : 118285

 
واکسن‌هراسی حربه سودجویان برای تداوم پاندمی کرونا
تاریخ خبر : 1400-04-01
     
 
 
     
متن خبر :

 همزمان با آغاز واکسیناسیون در استان همه ما شاهد انتشار شایعاتی پیرامون عوارض ناشی از تزریق واکسن از جمله ایجاد خاصیت آهنربایی در بدن، مرگ افراد واکسینه شده 2 سال پس از تزریق واکسن، ناقل بودن افراد واکسینه شده و شایعاتی از این دست هستیم.
یک متخصص بیماری‌های داخلی در این زمینه  گفت: متأسفانه در شرایط مهم و حساس کنونی، با وجود نیاز مبرم به واکسیناسیون هرچه سریع‌تر به عنوان تنها راه صحیح و علمی رهایی از پاندمی(همه‌گیری) ویروس کووید ۱۹، شاهد شایعات و شائبه‌هایی در مورد واکسن کووید ۱۹ هستیم.
حمیدرضا امیرذهنی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه این شایعات بی‌اساس و بدون توجیه علمی، موجب ترس و دغدغه مردم شده است، بیان کرد: انتشار گسترده این شائبه‌ها در فضای مجازی علاوه‌بر اثرات مخرب آن بر روح و روان مردم، موجب ایجاد ترس نابه‌جایی خواهد شد که می‌تواند موجب خودداری مردم هراسان از تزریق واکسن شود.

 تا حداقل ۷۰ درصد جامعه واکسینه نشوند، پاندمی همچنان ادامه دارد
وی گفت: تا حداقل ۷۰درصد جامعه واکسینه نشوند، پاندمی همچنان ادامه دارد، از طرفی با توجه به جهش‌های متعدد و تجربه پیک‌های افزایش موارد ابتلا و مرگ‌ومیر ناشی از بیماری، ضروری می‌دانم به عنوان یک متخصص، به محکم‌ترین شکل ممکن این شایعات و شائبه‌ها را رد کرده و از مردم عزیزمان می‌خواهم با حفظ خونسردی، اطلاعات صحیح را تنها از منابع معتبر و علمی دریافت و از توجه به شایعات فضای مجازی اکیداً خودداری کنند و با تزریق واکسن خود و عزیزانشان را از ابتلا به بیماری کووید ۱۹ و عوارض آن حفظ کنند.

 ارتباط واکسن کرونا با ایجاد خاصیت مغناطیسی در بدن
امیرذهنی بیان کرد: این پدیده به هیچ عنوان ارتباطی به واکسن‌ها ندارد و معتبرترین منابع علمی دنیا ارتباط این پدیده با واکسن‌ها را رد کردند ضمن اینکه این پدیده مختص فلزات نیست و پدیده‌هایی از جمله کشش سطحی، رطوبت پوست و موارد دیگری نیز در مورد منشأ ایجاد چنین حالتی ذکر شده است.
وی همچنین از شایعه مرگ 2 سال پس از تزریق واکسن کرونا به عنوان شایعه‌ای خنده‌دار و بی‌اساس یاد کرد و گفت: یقین داشته باشید اگر این شایعه واقعیت داشت، کشورهای پیشرفته دنیا کل کادردرمانی خود را که میلیاردها دلار هزینه تربیت آنها شده و افراد ارزشمندی در جامعه هستند، واکسینه نمی‌کردند.
 دامن زدن به شایعات روند واکسیناسیون را کُند می‌کند
این متخصص بیماری‌های داخلی از مردم خواست با توجه  نکردن به چنین شایعاتی، نگذارند روند واکسیناسیون به عنوان تنها راه رهایی از همه‌گیری وحشتناک ویروس کووید ۱۹ کُند شود و در عین حال از مسئولان امر می‌خواهد به جدی‌ترین شکل ممکن از انتشار این شایعات جلوگیری کرده و با منتشرکنندگان این شایعات برخورد کنند.
در ادامه یک محقق حوزه ایمونولوژی هرگونه ارتباط بین تزریق واکسن و ایجاد خاصیت آهنربایی در بدن را تکذیب کرد و گفت: در برخی افراد به علت تغییر عدد اکسایش آهن هموگلوبین خون ازمثبت ۲  به مثبت ۳، ممکن است خاصیت مگنتیک یا آهنربایی در اطراف قلب و در ناحیه قفسه سینه به علت وجود پالس‌های قلب، ایجاد شود.
مهدیس برجخانی، تعریق و وجود چربی روی پوست را یکی دیگر از دلایل این اتفاق بر شمرد و افزود: تعریق سبب ایجاد خاصیت چسبندگی در برخی افراد شده و موجب می‌شود فلزات به بدن شما بچسبند و هیچ ربطی به تزریق واکسن کرونا ندارد.

 آیا افراد واکسینه شده ناقل بیماری کرونا هستند؟
وی ناقل بودن افراد واکسینه شده را یکی دیگر از شایعات خنده‌دار مطرح شده از سوی برخی سودجویان دانست که از تداوم بیماری کرونا در کشور سود می‌برند و گفت: پایه هیچ یک از واکسن‌ها چه واکسن‌هایی که بخشی از ژنوم ویروس را دارند مانند فایزر و مادرنا و چه واکسن‌های کلاسیک مانند سینوفارم، ویروس زنده نیست پس تزریق واکسن نمی‌تواند کسی را آلوده و ناقل بیماری کند، اما به علت درگیری سیستم ایمنی افراد واکسینه شده با اجزای واکسن و ایجاد ایمنی در بدن، بهتر است این افراد تا 2 هفته پس از تزریق دُز اول یا دوم، از خود مراقبت کرده و پروتکل‌های بهداشتی را به طور کامل رعایت کنند تا به ویروس مبتلا نشوند.
 آنتی‌بادی تولید شده پس از تزریق واکسن از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل می‌شود
برجخانی در ادامه به یکی از سؤالات رایج مردم مبنی بر تزریق واکسن در دوران بارداری و شیردهی نوزاد اشاره و بیان کرد: این 2 گروه افراد نیز در کارآزمایی‌های بالینی انواع واکسن‌های کرونا حضور نداشتند، اما برخی افراد در کارآزمایی بالینی پس از دریافت واکسن، باردار شدند و مشکلی برایشان ایجاد نشده است، از طرفی طبق جدیدترین گزارشات CDC هیچ منع مصرفی برای دریافت واکسن کرونا در زنان باردار یا شیرده وجود ندارد و آنتی‌بادی تولید شده پس از تزریق واکسن نیز از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل می‌شود.
وی در ادامه با بیان اینکه بهتر است افرادی که یک بار به کووید ۱۹ مبتلا شدند نیز واکسینه شوند، افزود: بهتر است این افراد ۴ تا ۱۲ هفته پس از ابتلا واکسن کرونا را تزریق کنند تا سیستم ایمنی به حالت متعادل خود برسد. تحقیقات نشان می‌دهد واکسن کرونا ایمنی قوی‌تری در افرادی که یک‌بار مبتلا شدند، ایجاد می‌کند.

 بهترین واکسن، در دسترس‌ترین واکسن است
برجخانی گفت: در حال‌حاضر که ما درگیر این پاندمی هستیم، بهترین واکسن، در دسترس‌ترین واکسن است که می‌تواند احتمال فوت ناشی از بیماری کرونا را به صفر نزدیک کند، بنابراین در قید و بند برند بودن واکسن در شرایطی که همه واکسن‌ها، بیش از ۶۰درصد ایمنی ایجاد می‌کنند، یک اشتباه است.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا تزریق دُز دوم از برند دیگری از یک واکسن، مشکل ایجاد می‌کند یا خیر؟ افزود: جابه‌جا کردن واکسن‌هایی مانند مادرنا و فایزر که هر 2 بر پایه mRNA هستند، مشکلی ایجاد نمی‌کند، اما برخی کشورها معتقدند هر 2 دُز واکسن باید از یک نوع باشد و برخی دیگر مانند انگلیس تفاوتی در جابه‌جایی نوع واکسن تزریق شده برای دُز اول و دوم قائل نیستند. در هر صورت برای تغییر نوع واکسن در تزریق دُز اول و دوم ابتدا بهتر است تحقیقات لازم انجام شود سپس برای عموم مردم این اقدام را عملی کرد.

 تزریق یک دُز واکسن نمی‌تواند از ابتلا به کرونا پیشگیری کند
به گفته این کارشناس ارشد بیوتکنولوژی، ممکن است تزریق یک دُز از واکسن، ابتلا به بیماری را به تعویق بیندازد، اما از ابتلا به بیماری جلوگیری نمی‌کند.
وی افزود: اگر کسی پس از تزریق دُز اول، به کرونا مبتلا شود، می‌تواند ۴ تا ۶ هفته پس از بهبود دُز دوم را دریافت کند، البته این زمان به شدت بیماری بستگی دارد یعنی اگر کسی پس از تزریق دُز اول واکسن، به کرونای شدید مبتلا شد، برای تزریق دُز دوم بیشتر از ۶هفته صبر کند.
برجخانی در پاسخ به این سؤال که آیا ایجاد فاصله زمانی بیشتر بین تزریق دُز اول و دوم مشکلی ایجاد می‌کند یا خیر؟ بیان کرد: بهتر است برای ایجاد ایمنی کامل، دُز دوم هر چه سریع‌تر تزریق شود و به همین علت حداقل زمان لازم بین تزریق 2 دُز را در نظر می‌گیرند، اما احتمالاً افزایش فاصله بین تزریق 2 دُز مشکلی ایجاد نمی‌کند و شاید پاسخ سیستم ایمنی قوی‌تر ظاهر شود، اما در فاصله تزریق بین 2 دُز باید پروتکل‌های بهداشتی به طور کامل رعایت شود.

 واکسیناسیون چه مدت شما را در برابر کرونا ایمن می‌کند؟
به گفته وی، از واکسیناسیون نخستین افرادی که در کارآزمایی بالینی واکسن‌ها شرکت کردند، حداقل ۶ ماه گذشته و آنها هنوز در برابر بیماری کرونا ایمن هستند اما برای بررسی مدت زمان ایمنی ایجاد شده در بدن ناشی از تزریق واکسن، باید صبر کرد تا حداکثر زمان ایجاد ایمنی در افراد واکسینه شده به دست بیاید.
برجخانی منع تزریق واکسن کرونا برای افراد دارای آلرژی را شایعه‌ای بی‌اساس و بدون هیچ منبع معتبر علمی دانست و افزود: اگر فردی به اجزای داخلی واکسن مانند PEG حساسیت دارد بهتر است واکسن را دریافت نکند، همچنین اگر فردی قبلاٌ حساسیت‌های شدیدی از جمله شوک آنافیلاکسی را تجربه کرده، می‌تواند واکسن را تزریق کند، اما بهتر است ۳۰ دقیقه پس از تزریق واکسن در مرکز واکسیناسیون بماند و در مراکز مجهز به CPR واکسن بزند.

 بهترین زمان تزریق واکسن کرونا برای افراد با سابقه ابتلا به کووید ۱۹
به گفته وی، بهترین زمان تزریق واکسن کرونا برای افراد با سابقه ابتلا به کووید ۱۹ خفیف ۴ تا ۶ هفته پس از بهبودی و برای افراد با سابقه ابتلا به کووید ۱9 شدید، ۴ تا ۱۰ هفته پس از بهبودی کامل است، همچنین بیمارانی که پلاسماتراپی شدند، حداقل ۴ هفته پس از دریافت پلاسما می‌توانند واکسن کرونا را دریافت کنند.
برجخانی همچنین افزود: بیماران دیابتی پس از صرف صبحانه یا غذا واکسن کرونا را تزریق کنند. بیماران با پیوند مغز استخوان نیز حداقل ۶ ماه پس از پیوند، باید واکسینه شوند، همچنین افرادی که قصد اعمال جراحی دارند حداقل 2 هفته پیش از جراحی، واکسن را تزریق کنند.
وی با اشاره به اینکه افرادی که داروهای سایتوتوکسیک کموتراپی مصرف می‌کنند، در روز شیمی‌درمانی نباید واکسن کرونا را تزریق کنند و در زمان کموتراپی نیز با پزشک معالجشان برای تزریق واکسن مشورت کنند،  گفت: بیماران با مشکلات انعقادی و خونریزی در صورتی که تعداد پلاکت‌های خون بیش از ۲۱ هزار باشد، واکسن عضلانی تزریق کنند.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.