1403-01-301403-02-09bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : يكشنبه ، 9 ارديبهشت 1403

کد خبر : 124447

 
رئیس کل دادگستری استان در نشست خبری هفته قوه قضاییه خبر داد

همدان رتبه نخست مصالحه در کشور
تاریخ خبر : 1401-04-05
نویسنده : اکرم چهاردولی
     
 
 
     
متن خبر :

 قوه قضاییه که همان عدلیه است، به عنوان نهادی مستقل در قانون پیش بینی شده تا علاوه بر رسیدگی به دادخواهان، به  عدل و بخشش در جامعه مبادرت کند.
با وقوع انقلاب اسلامی و تلفیق قوانین اسلامی با حقوق موضوعه قانون اساسی و ابتکار عمل شهید عالیقدر سید محمد بهشتی، این قوه به عنوان رکن رکین نظام آغاز بکار کرد و در  چهار دهه با انتصاب و انتخاب فقه های جامع الشرایط به ریاست آن توانست عدل و داد را به ارمغان آورد.
اما بدیهی است که چنین دستگاه عریض و طویلی همواره با برخی کاستی‌ها مواجه باشد و این امر در بهره وری بیشتر آن دخیل بوده است.
هزاران پرونده روزانه و پناه آوردن مردم به دستگاه قضا، بار سنگین وظایف عدیده را بر دوش قضات، بازپرسان، وکلا و کارکنان گذارده است تا ضمن رسیدگی به شکایات مردم، مراقب عملکرد قوای دیگر باشد تا بتواند به عنوان پیشانی نظام در برابر تظلم خواهی‌ها عمل کند.
این جایگاه خطیر، باعث شده تا کوچکترین عملکرد شاغلان در این دستگاه زیر ذره بین قرار گیرد و‌مردم بیش از سایر قوا به چند و چون برخورد و عمل به وظایف کارگزاران قضایی دقت کنند.
به مناسبت هفته قوه قضاییه با این مقدمه به خواندن مصاحبه و نشست خبری عدالتخواه رئیس کل دادگستری استان می نشینیم:
محمد‌ رضا عدالتخواه در این نشست خبری به ارائه عملکرد 23 ماهه  مجموعه قضایی استان پرداخت و  بر برنامه محوری و ادامه اجرای سند تحول قضایی در استان تاکید کرد و گفت اساس سند تحول بر اتقان آراست و اینکه مردم  و تماس های مردمی  به کمک دستگاه قضایی بیایند.
البته وی مهمترین چالش مجموعه قضایی استان را کمبود بودجه  و اعتبارات عنوان کرد و معتقد بود که این چالش باید مورد توجه  قرار بگیرد.
حمایت حقوقی از تولید کنندگان و سرمایه گذارن در سطح استان از دیگر محورهای سخنان عدالتخواه بود و گواه این موضوع را خارج شدن کارخانه کیوان از رکود چندین ساله عنوان کرد.
وی گریزی هم به عناوین مهم کیفری زد و رتبه اول استان در توهین و اهانت  و رتبه دوم در منازعات را زیبنده استان ندانست.
عدالتخواه گفت که دادگستری استان با ۴۵ درصد مصالحه و صلح و سازش در پرونده های دعاوی مطروحه به عنوان یکی از شاخص های قضایی که میانگین کشوری آن ۳۵ درصد است و همچنین رعایت توازن پرونده ها(ورودی و مختومه)، رتبه نخست در سطح استان های مختلف را در اختیار دارد.
وی افزود: از خرداد سال گذشته تاکنون ۴۸۱ هزار فقره پرونده رسیدگی شده که از این تعداد ۲۵ درصد حدود ۱۳۲ هزار پرونده در شورای حل اختلاف رسیدگی شده است.
رئیس کل دادگستری استان خاطرنشان کرد: با استفاده از امکانات و ظرفیت نیروی انسانی موجود و جذب تعداد قاضی جدید، در مجموع ۵۵ شعبه به شعب قضایی اضافه شد.
عدالتخواه اظهار داشت: در مجموع ۲۴۰ قاضی، ۹80 کارمند و ۶۵۰ عضوِ شورای حل اختلاف در دستگاه قضایی استان فعالیت می کنند که ۴۸۱ هزار فقره پرونده را در سال جاری رسیدگی کرده‌اند و لازم است با افزایش استخدامی‌ها و بودجه سازمان در رسیدگی هر چه سریع‌تر پرونده‌ها پیش‌رو باشیم.
وی در ادامه گفت: دادگاه عمومی بخش شیرین سو در کمتر از سه ماه پس از تصویب چارت سازمانی با استفاده از امکانات دولتی و اختصاص ساختمان، اسفند سال گذشته افتتاح شد همچنین تشکیل ۲ دادگاه عمومی در بخش زند و آجین در دستور کار و بررسی است.
عدالتخواه افزود: آمار پرونده های معوقه با ملاک قرار دادن گذشت8  ماه از تشکیل آن در دادگستری و اجرای احکام مدنی و کیفری ۷۷۷ هزار و ۷۰۲ پرونده بود که ۵۳ هزار و ۴۲۹ فقره معادل ۶۹ درصد مختومه شده است.
وی گفت: در راستای استفاده از نهادهای ارفاقی ۲۸۸ هزار و ۵۶۰ ساعت خدمات عمومی رایگان به جای ۶ هزار و ۳۹۶ ماه حبس پیش بینی شده است همچنین صدور 3 هزار و ۱۷۵ فقره احکام ارفاقی، یک هزار و ۱۱۴ پرونده حکم آزادی مشروط و ۲۴۳ مورد مراقبت الکترونیک با استفاده از پابند الکترونیکی از دیگر اقدامات است.
رئیس کل دادگستری استان ادامه داد: مجازات جایگزین حبس متناسب با تبحر و توانمندی افراد بوده و زندانیانی که توانمندی ندارد برای انجام کار به محیط زیست و شهرداری می روند.
عدالتخواه با بیان اینکه میانگین زمان دادرسی در استان 67 روز است توضیح داد: در راستای دادرسی الکترونیک، دفاتر خدمات قضایی از ۲۰ به ۲۳ دفتر افزایش یافته است همچنین  هفت هزار و ۲۴۰ جلسه دادرسی برخط با زندانیان برقرارشده است.
وی اضافه کرد: به دنبال تشکیل کمیته معتذرین در مجموعه قضایی استان همدان هفت هزار و ۹۴۷ متهم نسبت به عذرخواهی از شاکی اقدام کردند که چهار هزار و ۶۱۶ مورد منجر به گذشته شد و نتایج حاصله از مصالحه وصول نشدن ۶۶ میلیارد و ۵۸۱ میلیون تومان جنبه خصوصی، ۲۸ میلیارد و ۷۲۶ میلیون تومان جزای نقدی و تحمل نکردن ۴۸ هزار و ۶۰۳ ماه حبس بوده است.
عدالتخواه خاطر نشان کرد: ۴۴ نفر در سه سال گذشته از طناب دار رهایی یافتند و هدف گذاری برای سالجاری ۳۵ فقره مصالحه قتل عمدی است.
رئیس کل دادگستری استان ادامه داد: سال ۹۸، ۱۰ قاتل، سال ۹۹، ۱۶ قاتل و سال گذشته ۱۸ نفر با گذشت خانواده مقتول از طناب دار رهایی یافتند.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.