1402-08-271402-09-07bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : سه شنبه ، 7 آذر 1402

کد خبر : 132133

 
به احترام شاعر همدانی امروز کلاه از سر برمیداریم

جای خالی روز باباطاهردر تقویم ایران
تاریخ خبر : 1402-02-31
نویسنده : مریم مقدم
     
 
 
     
متن خبر :


عزیزان موسم جوش بهاره
چمن پر سبزه و صحرا لاله زاره
دمی فرصت غنیمت دان در این فصل
که دنیای دنی بی اعتبار


 امروز یکشنبه 31 اردیبهشت ماه 1402 هرجای همدان که هستید ساعت 5 بعداز ظهر  راهی میدان باباطاهر شوید  شما دعوتید به یک گردهمایی دلچسب ادبی که در آن قرار است به احترام شاعر فرهیخته "باباطاهر" کلاه از سر بردارید  .  

پیگیری ثبت روز ۳۱ اردیبهشت در تقویم ایران به عنوان روز باباطاهر همدانی از  سال گذشته به عنوان یک درخواست جدی در برنامه های فرهنگ و ارشاد اسلامی و میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی استان همدان قرار گرفت . حتی برخی رسانه ها من جمله همدان پیام ، و جامعه محلی با  هشتگ "روز باباطاهرهمدانی" با کمک برخی  انجمن های  ادبی، فرهنگی، هنری در همدان اقدام به طرح موضوع با همین هدف  کردند.

حال در آخرین روز از اردیبهشت 1402 شاهد آن هستیم با برگزاری یک برنامه جدی تر با محتوی معرفی شاعر نام آشنای ایران در محل آرامگاه وی اداره کل ارشاد اسلامی و میراث فرهنگی استان تلاش خواهند کرد تا در آینده نه چندان دور همدان با نام پر آوازه باباطاهر و به استناد دوبیتی های دلنشینش در عرصه ملی و حتی بین المللی بیش از پیش شناسانده شود .

 باباطاهر را به ایران نشناساندیم

معاون امور هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی همدان در گفتگو با همدان پیام در این زمینه عنوان کرد : ایران باید بیش از این باباطاهر را بشناسد و این شخصیت فرهیخته و شاعر باید به همه ایرانیان شناسانده شود .

هادی فیض‌منش گفت : به منظور تحقق این مهم در صدد هستیم یک روز از تقویم را به نام شاعر شهیر باباطاهر اختصاص دهیم .

وی گفت : در حال حاضر مقدمات این مهم با همت و حمایت نماینده مردم همدان در مجلس شورای اسلامی حاجی بابایی فراهم و این درخواست در حال پیگیری است . در صدد هستیم به دنبال تشکیل جلسات متعدد با سازمان سینمایی مقدمات ساخت فیلم باباطاهر را فراهم کنیم.

فیض‌منش گفت :  باباطاهر ، عارف، شاعر ایرانی و دوبیتی سرای اواخر سده چهارم و اواسط سده پنجم هجری (سده ۱۱م) ایران و در دوران طغرل بیک سلجوقی بوده‌است. بابا لقبی بوده که به پیروان وارسته می‌داده‌اند و عریان به دلیل بیان کردن مسائل به صورت بی پرده و عریان بوده‌است.

وی عنوان کرد : از خاندان، تحصیلات و زندگی باباطاهر اطلاعات درستی در دسترس نیست، اما بنا به نوشته راوندی در راحةالصدور، باباطاهر در سال ۴۴۷ هجری با طغرل سلجوقی دیدار کرده و مورد احترام وی نیز قرار گرفته‌است. در یکی از دوبیتی‌های مشهورش سال تولدش را به حروف ابجد گنجانیده که پس از محاسبه توسط میرزا مهدی خان کوکب به سال ۳۲۶ هجری رسیده‌است. اما رشید یاسمی با استناد به همان دو بیتی و اشاره به اهمیت عدد ۱۰۰۰ نزد اغلب ملل برآن رفته‌است که مقصود باباطاهر از واژه الف سال ۱۰۰۰م بوده و در نتیجه مقارن سالهای ۳۹۰ و ۳۹۱ (برابر با ۱۰۰۰ میلادی) زاده شده‌است. او پس از ۸۵ سال زندگی، در همدان وفات یافته‌است.

 اعجاز گردشگری ادبی در همدان

معاون گردشگری همدان نیز در این زمینه میگوید: هز ایرانی که عاشق ادبیات ایران و  اهل سفر باشد در این میان یکی از موضوعاتی که می‌تواند علاوه بر معرفی یک مقصد، خود نیز به‌ عنوان جاذبه شناخته شود، پیوند مقصد سفر با شعر و ادبیات است.

علی خاکسار عنوان کرد : امروزه گردشگری ادبی به‌عنوان یکی از انواع مختلف گردشگری شناخته می‌شود. در گردشگری ادبی، گردشگر به بازدید از مقبره، خانه و محل زندگی و یا مکان معرفی‌ شده در اثر یک شاعر یا ادیب می‌پردازد.

وی گفت : گردشگری ادبی که برخاسته از جاذبه‌های وابسته به حوزه زبان و ادبیات می‌باشد، یکی از حلقه‌های مفقوده در گردشگری همدان  است. این درحالی است که گردشگری ادبی نقش مهمی در حفظ و حراست از میراث زبانی دارد و با توجه به تامل و تفکر در ریشه های فرهنگی می توان آن را فرهنگی‌ترین نوع گردشگری نامید.

علی خاکسار  تصریح کرد: در این شاخه از گردشگری، توجه به ادبیات، به ویژه ادبیات سنتی و محلی که برانگیزاننده حس نوستالژیک است، علاقمندان و طرفداران زیادی را به خود جلب کرده است. این در حالی است که ایرانیان مردمانی با احساس و عاطفه هستند و با توجه به تاریخ با شکوه و پر افتخار کشورمان، جایگاه ویژه ای در حوزه فرهنگ و ادب جهان دارند.

 یکی از بااهمیت ترین جاذبه های توریستی همدان

یک راهنمای گردشگری نیز میگوید : بازدید و حضور در  بنای آرامگاه باباطاهر همیشه مورد استقبال گردشگران بوده و هست آرامگاه این شاعر گرانقدر ایرانی از جنبه معماری، قدمت و مرتبه ادبی باباطاهر از جایگاه رفیع فرهنگی برخوردار بوده و یکی از بااهمیت ترین جاذبه های توریستی همدان بشمار می رود.

جوادیه توضیح بیشتر این بنا گفت : برای اولین بار بر بلندای یک تپه در ضلع شمالی باختری استان همدان این آرامگاه احداث شد. بارها در گذر زمان این سازه دستخوش ویرانی و آبادانی قرار گرفت.

دیرینگی آرامگاه اصلی باباطاهر به زمان سلجوقیان برمی گردد و در سده ششم هجری به منظور گرامیداشت این شاعر، بر مقبره او یک برج که از نظر ظاهری هشت ضلعی بود با مصالح آجر بنا شد که با گذشت زمان تخریب گردید. در دوره رضا شاه شهرداری همدان دستور داد تا یک آرامگاه جدید به جای آرامگاه قبلی احداث گردد که مصالح به کار برده در آن نیز آجر بود.

مجتبی جوادیه افزو.د :  در زمانی که کارگران مشغول ساخت این بنا بودند، یک لوح از جنس کاشی از زیر آوار بیرون آمد که طبق بررسی ها قدمت آن به قرن هفتم هجری بر می گردد و بعدها به موزه ایران باستان فرستاده شد.

وی گفت : سطح این کاشی فیروزه ای رنگ به آیاتی از قرآن با خط کوفی برجسته، مزین شده است. انجمن آثار ملی و شهرداری همدان که عهده دار ساخت این بنا بودند موفق شدند در سال 1344 شمسی به این پروژه خاتمه بخشند.

جایگاه این آرامگاه در حال حاضر در میدانی با همین نام در شمال همدان است. مهندس محسن فروغی معمار این پروژه بود. از حیث اهمیت تاریخی و فرهنگی که آرامگاه باباطاهر داشته، در بیست و یکمین روز از اردیبهشت ماه سال ۱۳۷۶ به شمار ۱۷۸۰ در فهرست آثار باستانی و ملی کشور به ثبت رسید.

حال امید آن میرود با توجه به نقش تاثیرگذار ردپای اشعار شیوای باباطاهر و مشخصات خاص معماری بنای آرامگاه این شاعر و پیش بینی رویدادهای فرهنگی در آینده نه چندان دور شاهد ثبت روزی به نام باباطاهر در تقویم ایران و برگزاری تورهای همدانگردی با محوریت معرفی باباطاهر باشیم .  

 

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.