1403-02-011403-02-11bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : سه شنبه ، 11 ارديبهشت 1403

کد خبر : 115223

 
توضیحات معاون عمراني استاندار درباره طرح جامع شهر:

مناطق الحاقي به همدان را انسان‌محور مي‌سازيم
تاریخ خبر : 1399-10-29
نویسنده : غزل اسلامي
     
 
 
     
متن خبر :

■ خط‌آهن فامنين- تاکستان بايد ساخته شود

 به‌تازگی الحاق 680 هکتار زمين به شهر همدان چالش‌برانگيز شده است.
قرار بر اين است که بخشي از زمين‌هاي پشت روستاي شورين که مربوط به راه‌وشهرسازي است و يا زمين‌هاي شهرداري در مسير روستاي حسن‌آباد به شهر الحاق شوند اما درحال‌حاضر براي مطالعه در دست کارشناسان است.
با اين‌حال هفته گذشته يکي از اعضاي شوراي شهر به الحاق 500 هکتار از زمين‌هاي شهرداري به شهر همدان واکنش نشان داد و گفت که «سند اين زمين‌ها به اسم شهرداري است اما معارض هم دارند. شهرداري پول اين زمين‌ها را به مردم نداده و آنها نمي‌گذارند هيچ‌کاري در زمين‌هايشان انجام بدهيم، بنابراين نمي‌توانيم براي زمين‌هاي مردم تصميم بگيريم». اين درحالي است که ماه‌هاست که شهرداري اين زمين‌ها را براي الحاق به شهر معرفي کرده و اکنون در دست بررسي است.
معاون امور عمراني استاندار همدان هم در واکنش به اين گفته‌ها بیان کرد که «شهرداري خودش اين زمين‌ها را براي الحاق معرفي کرده اما اگر نمي‌خواهند، اعلام کنند تا ما کاري روي اين زمين‌ها انجام ندهيم و فقط زمين‌هاي راه‌وشهرسازي را براي الحاق مطالعه کنيم».
پيش از اين هم مشکلاتي از اين‌دست گريبان طرح جامع شهر همدان را گرفته بود و نتيجه آن شد که اين مطالعات پس از 3 سال به نتيجه نرسيده و هنوز چالش‌هايي براي پايان کار و تصويب طرح جامع وجود دارد.
همان‌طور که معاون عمراني استاندار هم تأکيد کرد «تصميم‌گيري با حضور چندين نفر و راضي کردن همه دستگاه‌ها و کارشناسان و رسيدن به يک تصميم مشترک کاری سخت و زمان‌بر است».
اما تاجايي که مي‌شود بايد گروه‌ها و دستگاه‌هاي مختلف به جمع‌بندي واحدي برسند تا با چالش‌هاي کمتري مواجه شويم و اين درصورتي امکان‌پذير خواهد بود که وقتي بررسي و مطالعات طرح جامع به مشاور و کارشناسان سپرده شده به آنها اعتماد شود و برخي‌ها کمتر در آن دخالت کنند.
درست است که کمي تغيير در مصوبه‌هاي طرح جامع مي‌تواند نفع گروهي و يا دستگاهي را به‌خوبي تأمين کند اما بايد دلسوزانه به فکر آينده شهر و منافع مردم هم بود.
در ادامه گفت‌وگوي فرهاد فرزانه معاون امور عمراني استاندار همدان را در اين‌باره مي‌خوانيم.

 شهر ايده‌آل از ديدگاه شما چگونه شهري است؟
شهري ايده‌آل است که مردم در آن آسايش داشته باشند و نيازهاي فکري و روحي آنها را تأمين کند؛ مانند يک خانه. همه خانه‌ها با آجر و سيمان ساخته شده‌اند اما برخی از آنها دلگير و تعدادي هم دلباز هستند و احساس آرامش مي‌دهند. بنابراين يک شهر هم بايد انسان‌محور باشد و وقتي مي‌گوييم شهرداري بايد به سمت انسان‌محوري برود منظور اين است که بايد تردد ماشين را به حداقل برساند.
درحال‌حاضر هم عمده شهر همدان ساخته شده و نمي‌توانيم برايش کار زيادي انجام بدهيم اما واقعا آرزو دارم 680 هکتاري که قرار است به شهر الحاق شود خوب ساخته شود، طوري که همه اقشار جامعه از مرفه گرفته تا کم‌بضاعت بتوانند با پولي که دارند آنجا و در کنار هم زندگي کنند. در عين‌حال انسان‌محور هم باشد.

  در شوراي شهر گفته مي‌شود زمين‌هاي شهرداري و اداره کل مسکن و شهرسازي داراي معارض هستند و امکان الحاق آنها به شهر همدان وجود ندارد، اما در طرح جامع براي آنها برنامه‌ريزي شده و در مرحله مطالعه و کارشناسي 680 هکتار از اين زمين‌ها هستيد. تکليف چيست؟
اگر زمين‌هاي هرکدام از اين دستگاه‌ها مشکل داشته باشند به شهر الحاق نمي‌کنيم. ملاک ما سند تک‌برگ است که راه‌وشهرسازي براي همه زمين‌هاي موردنظر سند تک‌برگ دارد. اگر شهرداري هم مي‌گويد مشکل دارند خب الحاق نمي‌شوند. البته ممکن است که زمين‌هاي راه‌وشهرسازي معارض داشته باشند اما ملاک دادگاه هم سند است. راه‌وشهرسازي 680 هکتار و شهرداري 500 هکتار براي الحاق‌ معرفي کرده‌اند که هنوز مشخص نيست کدام زمين‌ها به شهر الحاق مي‌شوند اما به‌نظرم دوستان در شوراي شهر بايد حرفشان را يکي کنند و اگر به‌طور قطعي بگويند زمين نداريم بحث الحاق زمين‌هاي شهرداري تمام مي‌شود.

  محيط زيستي‌ها مخالف ويلاسازي و حتي ساخت خانه کارگري در باغات حاشيه شهر هستند، اما خيلي‌ها دوست دارند در داخل باغ و ويلا زندگي کنند. چطور مي‌توان جلوي چنين ساخت‌وسازهايي را گرفت وقتي زندگي در ساختمان‌هاي بزرگ و ويلايي براي برخي از اقشار يک نياز است؟
شهر يکسري نيازها دارد و افرادي هستند که دوست ندارند در آپارتمان زندگي کنند و يا تمکن مالي بالايي دارند و نياز دارند در خانه‌هاي ويلايي بزرگ زندگي کنند. ما بايد طوري برنامه‌ريزي کنيم که به هرشکلي شده همه اين افراد را در شهر نگه داريم. مثلا مسکن مهر براي پاسخ به نياز يک قشر از جامعه بود؛ اما مي‌خواهيم در 680 هکتار جديد فقط نياز يک قشر جامعه ديده نشود بلکه هم کساني که آپارتمان کوچک مي‌خواهند و هم افرادي که واحدهاي بزرگ و لوکس مي‌خواهند، تأمين شود در عين‌حال به نياز افرادي که ويلاهاي کوچک و بزرگ و لوکس مي‌خواهند هم در اين منطقه پاسخ داده شود و اين اتفاق هم خواهد افتاد. چون بيشتر همدان ساخته شده و نمي‌توانيم کاري بکنيم. ويلاسازي در دامنه الوند هم ديگر کافي است. پس بايد براي مناطق ديگر برنامه‌ريزي کنيم تا به اغلب نيازهاي اقشار مختلف همدان پاسخ بدهيم؛ بنابراين هدف اين است که زمين‌هاي الحاقي انسان‌محور طراحي شود و همه نيازهاي جامعه در اين منطقه تأمين شود.

  ويلاسازي در دامنه الوند زياد شده و بخش زيادي از باغات به اين شکل از بين رفته‌اند، براي جلوگيري از نابود شدن بقيه باغ‌ها چه اقداماتي انجام مي‌دهيد؟
به‌جرأت مي‌گويم که در همدان نسبت به ساير شهرهاي کشور خيلي خوب توانسته‌ايم باغات را حفظ کنيم. مجوز ساخت‌وساز اين منطقه به عهده شهرداري و جهاد کشاورزي است و سرسختانه هم در مقابل ساخت‌وسازهاي اين‌چنيني ايستاده‌ايم.
حتي در مدت اخير تقاضاهاي زيادي براي ساخت هتل و مجتمع‌هاي تجاري در باغات بلوار ارم، تپه عباس‌آباد و گنجنامه به‌دستمان رسيده اما با هيچ‌کدام موافقت نکرده و نخواهيم کرد.

با اين‌حال همدان چون شهر گردشگري است بايد به برخی مسائل توجه ويژه شود.
  چرا در مواقعي مي‌بينيم قيمت يک واحد آپارتماني در شهرک بهشتي با قيمت واحدي در جايي مانند سعيديه پايين يکسان و يا نزديک به‌هم است؟
چون زمين نداريم و بايد عرضه و تقاضا را با همين زمين‌هايي که داريم پاسخ بدهيم. اين اواخر مي‌بينيم که در شهرک بهشتي در 2 نقطه بلندمرتبه‌سازي شده و اين خوب است که واحدهاي اين‌چنيني در اين شهرک ساخته شده‌است.
به‌‌دليل گراني و کمبود زمين است که مجبور شديم بخشي از زمين‌هاي دولتي که قابليت دارند را براي الحاق به شهر بررسي کنيم. قصد اين است که نياز به زمين برطرف و عرضه و تقاضا معقول شود.
  برخی‌ها مي‌گويند جلسات طرح جامع پشت درهاي بسته برگزار مي‌شود. بعضي از اعضاي شوراي شهر هم مي‌گويند ما را براي جلسات دعوت نمي‌کنند يا اينکه ما را نامحرم حساب مي‌کنند و طرح را به ما نشان نمي‌دهند.

جلسات کارشناسي در تالار قرآن در حضور حدود 50 نفر برگزار مي‌شود و هيچ‌گاه پشت درهاي بسته نبوده است. شوراي شهر هم از همان ابتدا در اين جلسات نماينده داشته، تعدادي از دانشگاهيان هم از نخستین جلسات حضور داشته‌اند. با اين‌حال به‌تازگی هم نامه‌اي به دانشگاه‌ آزاد و بوعلي براي معرفي نماينده براي حضور در جلسات ارسال کرده‌ايم اما تاکنون جوابي نداده‌اند.

  براي ساخت راه‌آهن فامنين- تاکستان برنامه‌اي نداريد؟
به نظر من اين خط بايد کشيده شود اما به‌مرور؛ چون درحال‌حاضر چند خط‌آهن در دست ساخت است و بايد ابتدا آنها را تمام کنيم، نمي‌شود همه کارها را با هم انجام بدهيم.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.