2 سال و چندماه از وعده ۳ دستگاه اجرایی مبنی بر ایجاد موزه در میدان مرکزی همدان میگذرد اما همچنان شاهد خودنمایی گودال ایجاد شده در قلب شهر هستیم که ناهماهنگی مجموعهها را فریاد میزند.
آذرماه سال ۹۶ و در ادامه اجرای طرح پیادهراهسازی میدان مرکزی همدان و کشف اشیا عتیقه گمانهزنیها درباره رسیدن به اشیایی از دوره مادها در این منطقه قوت یافت و در جریان احداث پیادهراه میدان مرکزی همدان و حین خاکبرداری برای اصلاح تأسیسات زیرساختی برق، یک سرستون سنگی کشف شد که کارشناسان پس از بررسی قدمت آن را به دوران ایلخانیان نسبت دادند.
کشف کوزههای حاوی سکههای طلا!
همین اتفاق سبب شد که توجه مردم و دوستداران میراث فرهنگی بیش از پیش به میدان اصلی شهر همدان معطوف شود و بازار شایعات درباره کشفیات این حفاریها نیز کم نبود و رفته رفته داغ شد تا جایی که در برخی محافل مردمی صحبت از کشف کوزههای حاوی سکههای طلا نیز شنیده میشد.
به گزارش مهر، موضوع کشف آثار تاریخی از حفاریها و کاوشهای میدان اصلی شهر همدان که جدی شد مسئولان میراثفرهنگی مانع ادامه کار شدند و اجرای پیادهراه میدان مرکزی برای مدتی متوقف ماند تا پیرامون طرح نهایی آن تصمیم گیری شود.
جلسات و نشستهای متعددی پس از این رخداد صورت گرفت و در پی انجام کاوش در میدان تاریخی مرکزی شهر همدان و کشف سفالهایی مربوط به دوران گذشته هنرمندان و فعالان مدنی نیز برای حفاظت از محوطه باستانی میدان مرکزی همدان بیانیه صادر کردند.
فضاسازی رسانهای و گفتوگو و صحبتهای مردم و مسئولان موضوع را به سمتی کشاند که مدیران میراثفرهنگی، شهرداری و شورای شهر در نهایت به ظرفیتسنجی برای ایجاد موزه در میدان مرکزی شهر همدان رضایت دادند و در تصمیمگیری نهایی مقرر شد میدان مرکزی شهر همدان به موزهای شیشهای تبدیل و آثار کشفشده از کاوشها در معرض مردم و گردشگران قرار گیرد.
مدیرکل میراث فرهنگی استان همدان نخستین فردی بود که از ایجاد موزه در این محوطه استقبال کرد و مقرر شد مطالعات لازم صورتگرفته و نظر نهایی این مجموعه پیرامون ساخت موزه اعلام شود.
سرپرست هیأت کاوش باستان شناسی میدان مرکزی همدان نیز معتقد بود که ایجاد سایت موزه در میدان مرکزی همدان به طراحی تخصصی نیاز دارد و نمیتوان به یکباره تصمیم برای ایجاد این موزه داشت زیرا به هرحال موزه جایی برای نمایش دادن آثار مختلف است.
اختصاص ۵۰۰ میلیون تومان
برای ادامه کاوشها
اختصاص ۵۰۰ میلیون تومان برای ادامه کاوشها از سوی استاندار وقت همدان و رفتوآمدهای مسئولان و مدیران متعدد به محل انجام کاوشها و اظهارنظرهای متعدد در مورد سرنوشت آثار کشفشده به جایی رسید که در نهایت در صحن علنی شورای شهر همدان که با حضور رئیس و اعضای شورا، مدیرکل دفتر فنی استانداری، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان، سرپرست شهرداری و شهردار منطقه یک، پیرامون موضوع تعیین تکلیف فضای مرکزی پروژه پیادهراه میدان مرکزی برای تسریع در روند اجرای پروژه برگزار شد، بر ضرورت تعیین تکلیف فضای میدان مرکزی شهر همدان برای ادامه کاوشها تأکید شد.
این تصمیمگیری اواخر آذرماه سال ۹۶ نهایی و مقرر شد آثار تاریخی کشفشده که برای مرمت به آزمایشگاه و کارگاه انتقال یافته بودند، پس از مرمت مجدد به میدان بازگردانده و در سایت موزهای که تا پایان سال ۹۶ اجرا و تکمیل میشد، نگهداری شوند اما درحالحاضر حدود ۲ سال از تصمیمگیری نهایی درباره میدان مرکزی همدان گذشته و همچنان خبری از ایجاد موزه نیست.
مردم و حتی اصحاب رسانه استان همدان وقتی بیتوجهی مسئولان به این وضعیت را ملاحظه کردند کمکم بیخیال ماجرا شدند تا اینکه ۲ هفته پیش با انتشار خبر شهادت سپهبد سلیمانی و برنامهریزی برای برگزاری مراسم بزرگداشت این شهید سرافراز یک بار دیگر موضوع گودال ایجاد شده در میدان اصلی شهر همدان و چرایی ناتمام ماندن این پروژه در صدر توجه قرار گرفت.
چارهاندیشی برای پوشش گودال ایجاد شده در وسط شهر همدان که در عکسهای عکاسان خبری جلوه خوبی نداشت، یکی دو روز موضوع گفتوگوی اهالی رسانه استان همدان شد.
از آنجا که برنامهها و مراسم مهم اجتماع مردمی در شهر همدان در میدان مرکزی شهر برگزار میشود، چارهاندیشی برای پوشش گودال ایجاد شده در وسط شهر همدان که در عکسهای عکاسان خبری جلوه خوبی نداشت یکی دو روز موضوع گفتوگوی اهالی رسانه استان همدان شد و حتی نظرات و ایدههای متفاوتی برای آن عنوان شد تا شاید جلوه نامناسبی که به واسطه ایجاد این گودال در وسط شهر همدان ایجاد شده را کمرنگ کنند.
در حالی که پیرامون این وضعیت با برخی مسئولان دست اندرکار نیز رایزنی صورت گرفته بود در روز برگزاری مراسم شاهد همان نابسامانی بودیم و اتفاق خاصی برای پوشاندن این گودال صورت نگرفت و باوجودی که اجتماع عظیم صدها هزار نفری مردم استان همدان در میدان مرکزی شهر را شاهد بودیم گودال ایجاد شده در میدان اصلی شهر در عکسهای هوایی عکاسان جلب توجه میکرد.
انتشار عکسها و بیتوجهی مدیران دستاندرکار به مشاورههای ارائهشده از سوی اهالی رسانه که به هرحال در این رخدادها خط مقدم انتشار اخبار قرار دارند موجب تعجب شد زیرا انتظار میرفت حداقل یکی از طرحهای ارائه شده که از قضا کم هم نبودند برای پوشاندن گودالی که 2 سال و چندماه از جا خوشکردن آن در قلب شهر میگذرد، اجرایی شود که چنین اتفاقی رخ نداد.
ضرورت تسریع در تکمیل طرح
موزه میدان مرکزی همدان
به هر حال کار تا جایی پیش رفت که یکی دو روز پس از برگزاری مراسم بزرگداشت شهید سلیمانی، فرماندار همدان در نشست با اعضای شورای شهرستان همدان خواستار تسریع در تکمیل طرح موزه میدان امام خمینی (ره) همدان شد و گفت: با توجه به اجرای برنامههای مهم در پیادهراه میدان مرکزی این طرح باید زودتر تکمیل شود.
حسین افشاری بابیان اینکه گودال بزرگ و نیمه کاره در مرکز میدان تاریخی و اصلی شهر جلوه خوبی ندارد، تأکید کرد: با اجرای برخی مراسم مهم این منظره نامناسب در معرض دید عموم و کشور قرار میگیرد.
نایب رئیس شورای اسلامی شهر همدان نیز درباره طرح میدان مرکزی همدان با اشاره به اینکه 3 نهاد متولی این پروژه به خوبی با یکدیگر هماهنگ نشدهاند، افزود: شهرداری همدان، اداره کل میراث فرهنگی و اداره کل راهوشهرسازی استان در تکمیل پروژه سایتموزه سهیم هستند.
دخیل بودن 3 نهاد در ساخت این پروژه موجب ایجاد وقفه در اجرای آن شده است
حمید بادامینجات با بیان اینکه طبق توافق اداره کل میراث فرهنگی موظف به آمادهسازی قسمت تحتانی سایتموزه است، عنوان کرد: بر اساس توافقات صورتگرفته ساختمان این بنا توسط اداره کل راهوشهرسازی ساخته میشود.
وی با اشاره به اینکه محوطهسازی توسط شهرداری همدان انجام میشود، تأکید کرد: دخیل بودن 3 نهاد در ساخت این پروژه موجب ایجاد وقفه در اجرای آن شده است.
بادامینجات با بیان اینکه بهتر بود از ابتدا اجرای پروژه به شهرداری همدان سپرده میشد، گفت: بازدید و جلسات مکرری برای پیگیری و اجرای پروژه انجام میشود.
با این تفاسیر آنچه مسلم است این است که اجرای پروژه سایت موزه میدان مرکزی همدان به ساماندهی چهره شهر کمک خواهد کرد، پس بهتر است با همکاری مجموعههای مسئول هر چه سریعتر به این وعده دادهشده جامه عمل پوشانده شود تا وعدهای به وعدهها افزوده نشود.
|