پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : شنبه ، 1 ارديبهشت 1403

کد خبر : 67763

 
تغییر اقلیم؛ سال‌های کم بارش‌تر در راه است
تاریخ خبر : 1394-11-06
     
   
     
متن خبر :

 رئیس سازمان هواشناسی کشور نسبت به اثرات و پیامدهای ناشی از تغییر اقلیم در ایران هشدار داد و گفت: نتیجه تقابل با اقلیم شکست است و تنها راه انسان‌ها در مواجهه با اقلیم سازگاری است.
به گزارش ایسنا، داوود پرهیزگار افزود: موضوع گرمایش جهانی و تغییر اقلیم بحث روز جهانی است و در ابعاد جهانی توجه ویژه‌ای به آن شده است. سامانه اقلیمی شامل پنج زیر سیستم هوا کره، آب کره، یخ کره، سنگ کره و زیست کره است که این زیر سیستم‌ها به طور دائم تبادل انرژی دارند.
وی با بیان اینکه زمین یک سیاره آبی است و بیش از 70 درصد آن را آب تشکیل داده و با در نظر گرفتن یخ کره هم این رقم به بالای 80 درصد می‌رسد، اظهار کرد: اقیانوس‌ها انرژی را در خود ذخیره می‌کنند و با هوا تبادل انرژی دارند. وي بيان كرد: اگر در یکی از زیرسیستم‌های سامانه اقلیمی تغییر ایجاد شود در بقیه زیر سیستم‌ها نیز اثر می گذارد. با گرم شدن هوا تغییراتی در زمینه‌های افزایش سطح آب،‌ بالا رفتن میزان بخار جوی، افزایش سطح آبها، کاهش پوشش یخی و آب شدن یخچال‌های طبیعی، زیر آب رفتن بخش بسیاری از خشکی‌ها و از بین رفتن سکونتگاه‌های انسانی اتفاق می‌افتد.
معاون وزارت راه و شهرسازی با اشاره به اینکه گرم شدن زمین پس ازسال 1950 بر اساس اندازه‌گیری‌های انجام شده اثبات شده است گفت: روند رو به رشد دما تأیید شده که با افزایش میانگین دمای زمین در بخش هوای سرد احتمال وقوع هوای سرد کاهش و احتمال وقوع هوای گرم افزایش می‌یابد. این به این معناست که در کلان شهری چون تهران که دمای 15 درجه زیر صفر را تجربه کرده با وقوع این گرمایش زمین احتمال شکستن رکورد دمای 15 درجه زیر صفر پایین است اما به دفعات شاهد روزهای گرم در تهران خواهیم بود.
رئیس سازمان هواشناسی کشور با تأکید بر اینکه علت گرمایش زمین، افزایش دی اکسید کربن است اظهار کرد:‌ در 60 تا 70سال گذشته در زمینه افزایش دی اکسید کربن، روند رو به رشد داشته‌ایم. افزایش دی اکسید کربن در سطح اقیانوس‌ها نیز مشاهده شده و در نتیجه آن آب به سمت اسیدی شدن می‌رود که خطر بزرگی برای محیط زیست اقیانوس محسوب می‌شود.
به گفته پرهیزگار گرمایش زمین چالش‌های متعددی در حوزه‌های مختلف امنیت غذایی، جنگل‌ها و مراتع، توسعه پایدار، آب شرب، بهداشت و سلامت انسان، احیای بیماریهای از بین رفته و تنوع زیستی در بر دارد.
نایب رئیس کنفرانس منطقه‌ای تغییر اقلیم با بیان اینکه گرمایش جهانی و تغییر اقلیم انکارناپذیر است، افزود: اثرات این پدیده‌ها در مناطق مختلف متفاوت است به طوری که برخی مناطق دچار افزایش طوفان‌ها و رگبارها می‌شوند و در برخی مناطق دیگر تغییری در ماهیت و نوع بارش‌ها ایجاد شده و دچار سال‌های خشک می‌شود.
پرهیزگار با بیان اینکه در سال‌های گذشته در ایران نشانه‌هایی از تغییر اقلیم مشاهده شده است، اظهار کرد: افزایش فراوانی سال‌های کم بارش در ایران،‌خشک شدن رودها و تالاب‌ها،‌ایجاد پدیده‌های گرد و غبار در سال گذشته و کاهش فراوانی برف در کشور از جمله نشانه‌های تغییر اقلیم در ایران است.
رئیس سازمان هواشناسی با اشاره به روند تغییرات شاخص خشکسالی بر اساس شاخص SPI گفت: در هشت سال گذشته از 1387 تا اول مهر 1394 شاخص خشکسالی (SPI) منفی بوده است. بنابراین هر سال مکرر بارش کمتر از حد نرمال داشته‌ایم. در سال گذشته SPI به شدت منفی شده و انباشت خشکسالی در سال 1394 خود را آشکارا نشان می‌دهد. سال آبی 93-94 یکی از سال‌های بد برای حوزه آب بوده است.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.