پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 31 فروردين 1403

کد خبر : 120015

 
تقسیم ناعادلانه بار پایانه‌ها مشکل اساسی رانندگان صالح‌آباد
تاریخ خبر : 1400-07-20
     
 
 
     
متن خبر :

■ با شرایط سخت و پیچیده کامیون‌های فرسوده صالح‌‌آباد قادر به نوسازی نیستند

مینا ابراهیمی -صالح‌آباد- خبرنگار همدان‌پیام: شهر صالح‌آباد با دارا بودن حدود هزار دستگاه کامیون و حدود نیم قرن فعالیت نسبت به جمعیت خود، رتبه یک کشوری را داشته و نسبت به تعداد کامیون در رده دوم پس از اسدآباد قرار دارد به گونه‌‌ای که گرایش نیمی از اهالی منطقه به کامیون‌داری و اشتغال در این حرفه موجب به وجود آمدن مشاغل مرتبط با کامیون در این شهر شده و آمار بیکاری را به حداقل ممکن رسانده است. تاریخچه پیدایش کامیون در شهر صالح‌آباد به اوایل دهه 50 و کشف معدن در شهرستان قروه کردستان توسط ارباب قنبر در همجواری این شهر برمی‌گردد که نبات، حمدا...، امین، سرهادی، یدا...محمدزاده، اشرف و علی خورشیدی، موسی نجاری و برادران عباس‌پور، حمدا... بهرامی، ذبیح‌ا... رسولی، ذبیح‌ا... منصوری، خلیل عربی جزو پیشگامان این صنعت بوده که تعدادی از این رانندگان هم‌اکنون در قید حیات هستند.
 با وجود نقش‌آفرینی‌های رانندگان در برهه‌های مختلف، رانندگان مظلوم واقع شده‌اند
یکی از پیشگامان این عرصه گفت: با راه‌اندازی معدن قروه در همسایگی صالح‌آباد آن زمان تعداد کامیون‌های شهر صالح‌آباد انگشت‌شمار بود بعدها اهالی کم‌کم به این حرفه روی آوردند و رفته‌رفته با فروش زمین‌های کشاورزی و خرید کامیون به خیل کامیون‌داران پیوستند.
ذبیح‌ا... منصوری در ادامه به نقش‌آفرینی رانندگان شهر صالح‌آباد پرداخت و افزود: رانندگان صالح‌آباد در دوران قبل از انقلاب، پس از دستور شاه ملعون برای روانه شدن نیرو و تجهیزات از غرب کشور به سمت پایتخت، با استفاده از خودروهای خود اقدام به مسدود کردن مسیر دوراهی زاغه و پل انگلیسی کردند که پس از غافل‌گیری نیروها و نفربرها تصمیم گرفتند از مسیرهای فرعی عازم تهران شوند که دیگر بار با مقاومت اهالی یکی از روستاهای لالجین مواجه شده و تصمیم به بازگشت می‌گیرند، همچنین فعالان این عرصه در جریان جنگ تحمیلی نیز با رساندن آذوقه، مهمات، تجهیزات موردنیاز برای تأسیسات و دیگر اقلام موردنیاز جبهه و جنگ از هیچ تلاشی دریغ نکردند و در این مسیر نیز یک شهید به نام مسیح‌ا... هوشمند را نیز تقدیم انقلاب کردند، همچنین چندین نفر نیز مجروح و شیمیایی شدند که می‌توان از محمدعلی خجسته، مراد اتومین، روح‌ا... شفاهی، رضاقاسمی نام برد. جانبازانی که سال‌ها بر اثر عوارض شیمیایی، اصابت ترکش و... به سختی گذران زندگی کردند و از هیچگونه امتیازی برخوردار نشدند و مظلومانه پر کشیدند در حالی که نه جانباز و نه شهید محسوب شدند.
وی همچنین گریزی به مشکلات این قشر زحمتکش زد و گفت: با خارج شدن ریل از  قطار، سقوط هواپیما و غرق شدن کشتی و مسافرانش و خدمه و... را شهید محسوب می‌کنند و این درحالی است که چه زمان جنگ که مجروحان هیچگاه امتیاز جانبازی شامل حال آنها نشد و چه الان زمانی که تصادفی رخ می‌دهد، بدون استثنا اگر روز این اتفاق بیفتد، بی‌احتیاطی و کنترل نداشتن راننده و سرعت ذکر می‌شود و در شب هم خواب‌آلودگی و هیچگاه جاده‌های غیر استاندارد و سایر عوامل علت حادثه ذکر نمی‌شود و بنابراین هر سانحه بدون استثنا ظلم به رانندگان است.
 تا زمانی که دست دلال در کار است، نوسازی ناوگان آرزویی دست نیافتنی است
یکی دیگر از رانندگان عمده مشکلات کامیون‌داران شهر صالح‌آباد را فرسودگی ناوگان حمل‌ونقل عنوان کرد که فرسودگی کامیون عامل اصلی سوانح جاده‌ای است.
بابک عربی افزود: نبود برنامه مشخص دولت برای واردات کامیون و تحویل ندادن خودروهای وارداتی مستقیماً به کامیون‌داران به منظور قطع دست دلالان موجب شده است، خودرو توسط تجار و دلالان وارد شده و به چندین برابر قیمت به دست مصرف‌کنندگان برسد که همین امر منجر به نبود رغبت به تعویض و نوسازی ناوگان توسط کامیون‌داران می‌شود و تا زمانی که دست دلال کوتاه نشود و خودروهای وارداتی به قیمت مناسب مستقیماً به کامیون‌داران عرضه نشود روز به‌روز شاهد فرسودگی بیشتر ناوگان حمل‌ونقل خواهیم بود.
 وی کارایی و کیفیت خودروهای وارداتی چینی، استاندارد نبودن جاده‌های کشور، همخوان نبودن نرخ تورم و هزینه‌های استهلاک و... با هزینه کرایه حمل بار و نبود توان کامیون‌داران برای خرید اقساطی خودرو با اقساط 300 میلیون ریالی ماهیانه را از دیگر مشکلات کامیون‌داران عنوان و رفع این مشکلات را توسط مسئولان ذی‌ربط و نماینده مردم در مجلس خواستار شد و گفت: با وجود افزایش بی‌رویه خودرو، جاده‌ها استانداردسازی نشده‌اند و شلوغی در جاده‌ها راه‌های متناسب با این افزایش و ظرفیت استانداردسازی اعمال نشده است.
 استقرار پایانه خصوصی یا غرفه‌‌ای از پایانه همدان برای حل مشکلات کامیون‌داران ضروری است.
در ادامه حسین صالحی عضو هیأت‌مدیره شرکت تعاونی کامیون‌داران با بیان اینکه این شرکت در سال 1378راه‌اندازی شده است که در اوایل فعالیت‌های خوبی داشتیم و اکنون از سال 1385 با وجود شماره ثبت شرکت تعاونی عملاً تعلیق و فعالیتی نداشته‌ایم خواستار نظر مساعد مسئولان ذی‌ربط برای فعالیت دوباره شرکت شد.
مدیرعامل شرکت تعاونی کامیون‌داران گفت: شرکت تعاونی‌ها برای فعالیت و حفظ بقا نیاز به حمایت مسئولان ذی‌ربط دارند که در سال 1378 به مدت 17ماه شرکت تعاونی بارنامه صادر کرد و پس از آن با تعلیق مواجه ‌شد.
بیات محمدی افزود: با توجه به وجود بیش از  هزار دستگاه کامیون در شهر به نظر استقرار پایانه خصوصی و یا حداقل غرفه‌ای از پایانه همدان در این شهر ضروری است تا بخشی از مشکلات رانندگان این منطقه  حل‌و فصل گردد.
وی گفت: در سال گذشته به دلیل قرارگرفتن دفتر شرکت واقع در طرح اقدام به تفکیک زمین‌های کامیون‌داران، کردیم که 6 هزار مترمربع زمین به شهرداری واگذار و حدود 2هزار مترمربع را بین 128عضو تقسیم کردیم که مراحل اداری را برای تحویل طی می‌کنند.
 بومی‌سازی پایانه‌های بار قروه درجزین و روعان کبودراهنگ نای رانندگان را بریده است.
علی عربی یکی دیگر از رانندگان نیز در اعتراض به بومی‌سازی بار در مجتمع شمش قروه درجزین و سیمان روعان کبودراهنگ گفت: نظارت دقیق بر تقسیم بار پایانه وجود نداشته و ناعادلانه صورت می‌گیرد که بومی‌های این مناطق بدون نوبت بار تحویل می‌گیرند در حالی که سایر هم‌استانی‌ها برای تحویل بار در مضیقه بوده و چند روز یک‌بار نوبت بارشان می‌شود که اگر زمان تحویل بار در محل حاضر نباشند، نوبتشان سوخت می‌شود و این درحالی است که برای نیروهای بومی این‌طور نیست و تبعیض در پایانه اعلام بار که تلفنی بار می‌گیرند درحالی که سایر رانندگان تا چند روز برای تحویل بار معطل می‌شوند.
 جاده‌های کشور استاندارد نبوده و حادثه‌خیز است.
غلامرضا خجسته یکی دیگر از رانندگان گفت: وضعیت جاده‌های کشور اصلاً استاندارد نیست و از سلفچگان تا ساوه و دوراهی آوج و جاده دیوان‌دره و... بسیار حادثه‌خیز است.
 با وجود این شغل سخت «رانندگی» جزو مشاغل سخت برای بازنشستگی بیش از موعد تعریف نشده است
اصغر زارعی راننده دیگر افزود: با وجود سختی کار رانندگان در فصول مختلف سال، دوری از خانواده، نبود آرامش و امنیت در جاده‌ها بیمه رانندگان شامل مشاغل سخت نشده است.
بهنام ابراهیمی راننده گفت: افزایش قیمت لاستیک از 3 به 15میلیون تومان در یک سال که لاستیک اروپایی با 40 میلیون تومان عرضه می‌شود، در کنار سایر هزینه‌های استهلاک و لوازم مصرفی و نبود فیلتر از دیگر مشکلاتی است که همت مسئولان امر را می‌طلبد.

 صدور بارنامه پایانه‌ها بدون ضمانت بار همچون پلیس‌راه
یکی از رانندگان ترانزیتی خارج از کشور نیز گفت: حدود 150 تا 200 کامیون‌ شهر صالح‌‌آباد ترانزیتی، خارج از کشور حمل بار می‌کنند که بیشتر شامل برنج و لوازم برقی است.
مرتضی جعفری افزود: با کاهش قیمت دلار بار کاهش و با افزایش دلار بار بیشتر می‌شود.
وی از قطع یارانه بیمه برای رانندگان جدید اظهارنارضایتی کرد و گفت: رانندگانی که بیمه قدیمی دارند از یارانه برخوردارند و حدود نصف رانندگان جدید حق بیمه پرداخت می‌‌کنند که واقعاً با نرخ تورم قطعات خودرو و هزینه‌های مصرفی باید تمام رانندگان از بیمه یارانه‌ای برخوردارشوند.
جعفری افزود: پایانه‌ها برای رفع مسئولیت از خود بارنامه را همانند پلیس‌راه صادر می‌کنند که بایستی در برگه کرایه عنوان شود تا ضمانت بار محفوظ گردد و صدای رانندگان هم به جایی نمی‌رسد.
 دستگاه نظارتی بایستی برای رفع مشکلات رانندگان حمل بار را استانی کند
رئیس اداره حمل‌ونقل کالای استان همدان گفت: مراکز تولید کالاهای اساسی همچون پتروشیمی، فولاد، سیمان و... ناوگان حمل بار را گسترش می‌دهند که در این زمینه شهر صالح‌آباد در تعداد کامیون‌های حمل بار به نسبت جمعیت حرفی برای گفتن دارد، اما درخصوص مسائل عنوان شده بومی‌سازی بار، دستگاه‌های نظارتی و امنیتی بایستی برای رفع مشکلات رانندگان صالح‌آباد و اسدآبادی که بیشترین تعداد کامیون‌های کشور را دارا هستند ورود پیدا کند تا از حالت بومی خارج و به استانی تبدیل شود تا مشکل کامیون‌داران استانی رفع گردد.
وحید سخائیان افزود: مجوز احداث شرکت باربری را اداره‌کل حمل‌ونقل و راهداری استان صادر می‌کند که در حال‌حاضر منتظر اعلام شرایط و ضوابط جدید هستیم و درصورتی که از اهالی شهر صالح‌آباد حایز دستورالعمل‌های جدید باشند، منعی برای صدور مجوز وجود ندارد.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگار ما درخصوص نرخ تورم 5 برابری قطعات و لوازم‌مصرفی خودرو و متناسب با افزایش کرایه‌ها با تأیید این موضوع گفت: در همین خصوص از نیمه دوم سال 1399 تاکنون 4 بار نرخ کرایه‌ها افزایش داشته که به دلیل بالا بودن هزینه‌های تعمیر و نگهداری وسایط حمل‌ونقل کالا اردیبهشت ماه کرایه‌ها را 2 برابر افزایش دادیم.
سخائیان درخصوص فرسودگی ناوگان حمل‌ونقل کالاهای اساسی نیز افزود: با توجه به اینکه کشور ایران از نظر تکنولوژی، امکانات و زیرساخت‌ها، تولید انبوه و تحریم قادر به تولید کامیون‌های سنگین نیست و از طرفی منابع محدود تسهیلات بانکی و ضوابط خاص آنها موجب می‌شود قیمت تمام شده برای رانندگان سنگین تمام شود و همگی قادر به نوسازی وسائط حمل‌ونقل نباشند که به نظر با اقداماتی که اخیراً انجام شد و ترخیص کامیون‌های وارداتی با 3 سال کارکرد که سال‌ها در گمرک بود و در صورت عرضه با قیمت مناسب و اقساط کمتر بخشی از مشکلات رانندگان خودروهای فرسوده رفع گردد.

جاده‌های همدان ظرفیت تردد خودروها به جز ایام پیک مسافر را دارند.
معاون راهداری استان همدان نیز با بیان اینکه اکثر جاده‌های استان همدان ظرفیت تردد خودروهای موجود را دارند، گفت: برخی از جاده‌ها در اوج پیک مسافر دچار ترافیک می‌شوند و در بقیه ایام سال مشکل ترافیکی نداریم.مسعود رستمی بیان کرد: درخصوص نگهداری از جاده‌ها همه‌ساله با توجه به اعتبارات موجود، جاده‌هایی که نیاز به ترمیم و روکش آسفالت دارند و نیز شانه‌سازی و ایمن‌سازی پیچ‌ها اقداماتی صورت می‌پذیرد که حدود 100کیلومتر امسال عملیات روکش آسفالت را داشتیم.
وی گفت: جاده‌ها بر اساس سرعت خاص پیش‌بینی و طراحی شده‌اند که دقت رانندگان را برای رعایت این تابلوهای علائم تقاطع، سرعت‌گیر، نزدیکی به منطقه مسکونی و... را می‌طلبد تا شاهد سوانح جاده‌ای کمتری باشیم.
 رانندگان خواستار همکاری استانداری و ادارات ذی‌ربط برای احداث پارکینگ 30هزار مترمربعی هستند.
لازم به یادآوری است، با وجود نقش‌آفرینی کامیون‌داران صالح‌آباد در انتقال کالاهای اساسی کشور و جهان همچون شریان‌های حیاتی بدن نقش مؤثری در حمل‌ونقل کشور دارند و این درحالی است که بیشتر خودروهای شهر ماک، سپس اف، ولوو، بنز و هوو بوده و اغلب ماشین‌های ماک با عمر 50 ساله مستهلک و تقریباً از رده خارج شده‌اند، اما به دلیل ناتوانی در نوسازی ناوگان به دلایل ذکر شده، همچنان در جاده‌های کشور می‌تازد و بعضاً با سوانج جاده‌ای تبعات جبران‌ناپذیری را به خانواده‌هایشان تحمیل می‌کند که در این خصوص از ابتدای آغاز این صنعت تاکنون بیش از 200 نفر از اهالی جان خود را در سوانح جاده‌ای از دست داده‌اند.
آنچه حایز اهمیت است، اینکه رانندگان ماشین‌های سنگین در برهه‌های گوناگون در حمایت از نظام جمهوری اسلامی نقش‌آفرینی‌ داشته‌اند و آنگونه که باید مورد حمایت دولتمردان قرارنگرفته‌اند.
در پایان نیز اشاره به این موضوع خالی از لطف نیست که به دلیل ظرفیت اندک 3پارکینگ ماشین‌های سنگین در صالح‌آباد، ورود کامیون‌ها به داخل شهر به تأسیسات شهری آسیب وارد می کرد که ۲۴۰ نفر از رانندگان به فکر احداث پارکینگ جدید با قابلیت پارک 180 خودروی ثابت در مساحتی بیش از 30 هزار مترمربع در حریم شهر هستند تا ضمن زیباسازی ورودی شهر از تردد ماشین‌های سنگین به داخل شهر و مزاحمت‌هایی که برای همشهریان به ارمغان می‌آورد، جلوگیری شده و در این خصوص نیز همکاری استانداری، فرمانداری و ادارات ذی‌ربط را می‌طلبد تا باری از مشکلاتشان کاسته شود.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.