پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : پنجشنبه ، 9 فروردين 1403

کد خبر : 109227

 
می گویند جو روانی است!

توزیع انسولین قلمی بر اساس وزن متقاضی
تاریخ خبر : 1399-03-22
     
 
 
     
متن خبر :

  تحریم‌های دارویی با جان مردم بازی می‌کند، فکرش را بکنید یک انسولین قلمی که تا همین چند ماه پیش فقط ۴ هزار تومان بود اکنون در بازار باید به قیمت ۴۰ تا ۱۲۰ هزار تومان خریداری شود. با این‌حال بسیاری از بیماران دیابتی به خبرنگار ما گفته‌اند که حاضرند با قیمت خیلی بالاتر آن را تهیه کنند اما انسولین نیست.
گزارش میدانی از بیماران و نحوه توزیع انسولین در داروخانه‌های استان که در چند شماره پیش‌تر روزنامه همدان‌پیام به چاپ رسید، واکنش‌هایی را در بین مسئولان به‌دنبال داشت که پاسخ آن‌ها را باهم مرور می‌کنیم.
 مشکل کمبود داروی انسولین قلمی یک موضوع کشوری است
در همین راستا معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی همدان در گفت‌وگو با همدان‌پیام با بیان اینکه مشکل کمبود داروی انسولین قلمی یک موضوع کشوری است، اظهار کرد: راه‌های دیگری برای تأمین کمبود انسولین قلمی درنظر گرفته شده است، در همین راستا انسولین مشابهی به نام اپیدرا وجود دارد که از متخصصان و پزشکان درخواست شده است با نوورپید جایگزین کنند. این نوع انسولین که کارکردی مشابه با نوورپید دارد به‌اندازه‌ای در کشور زیاد است که حتی ممکن است تاریخ آن منقضی شود.
ایرج خدادادی درباره نحوه نظارت بر توزیع انسولین قلمی در داروخانه‌‌های همدان گفت: همواره بر توزیع داروهای سهمیه‌ای از جمله انسولین، نظارت ویژه‌ای انجام می‌شود اما طبیعی است که وقتی دارو سهمیه‌بندی و کمیاب شود این نظارت شدت بیشتری بگیرد؛ به همین دلیل تمام تلاش ما این است که مبادا در هیچ داروخانه‌ای به امید اینکه آشنایی از راه برسد، انسولین نگه داشته شود. بنابراین به تمامی داروخانه‌ها ابلاغ کردیم که موظف هستند سهمیه انسولین اختصاص داده شده به داروخانه را بر اساس تعداد موردنیاز بیمار که در نسخه پزشک عنوان شده است، در اختیار مراجعه‌کنندگان قرار دهند.
وی با بیان اینکه بخش بزرگی از کمبود انسولین قلمی در همدان ناشی از جو روانی است، عنوان کرد: برای اینکه داستان انسولین هم مانند سایر داروهای کمیاب نشود، نباید به این جو روانی دامن زد تا مردم از ترس نایاب شدن آن تمام داروخانه‌ها را از پا درآورند و در نهایت متوجه شوند که کمبودی در این حوزه وجود نداشته است.
خدادادی با اشاره به اینکه در شرایط این‌چنینی مصرف دارو ۲ تا ۳ برابر افزایش می‌یابد، گفت: گاهی اتفاق می‌افتد که بیماران برای تهیه انسولین به داروخانه مراجعه می‌کنند و وقتی سایت را چک می‌کنیم، متوجه می‌شویم ۲ ماه دیگر تا نوبت او باقی‌مانده و از ترس نایاب شدن آن اقدام به خرید کرده است.
وی با تأکید بر اینکه رسانه‌ها متولی خنثی کردن جو روانی به وجود آمده در حوزه دارو هستند، یادآور شد: جو روانی را ما ایجاد نمی‌کنیم بلکه این رسانه‌ها و فضاهای مجازی هستند که عامل اصلی آن هستند؛ بنابراین رسانه‌ها باید سعی کنند تا پیام مسئولان به نحو احسن انتقال داده شود.
معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی همدان، با بیان اینکه کمبود دارو جزوی از طبیعت دارورسانی در تمام دنیاست، تصریح کرد: این مشکل برای کشور ما که در شرایط سخت تحریم هستیم بیشتر خواهد بود؛ بنابراین همه ما باید تلاش کنیم تا مردم دچار ناامیدی نشوند.
خدادادی تأکید کرد: بیشتر مبتلایان به دیابت نوع ۲ را بزرگسالان بالای ۴۰ سال تشکیل می‌دهند و مبتلایان به دیابت نوع یک، بیشتر کودکان و نوجوانان هستند که در سنین پایین درگیر این بیماری می‌شوند.
وی در پاسخ به این پرسش که استفاده از این دارو تا چه اندازه برای بیماران دیابتی مهم و حیاتی است، تشریح کرد: بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ که بیشترین بیماران ما را تشکیل می‌دهند، به‌دلیل اینکه بخشی از آنها با قرص‌های خوراکی مثل متفورمین و ... درمان می‌شوند و پس از اینکه از داروهای خوراکی جواب نگیرند درمان آنها با انسولین ادامه پیدا می‌کند، می‌توانند با تحرک بدنی و ورزش کردن و رعایت رژیم غذایی و همچنین مصرف داروهای خاص، وضعیت بیماری خود را ثابت نگه دارند. البته این را هم باید درنظر داشت که بیماری که برای او انسولین تجویز شده به این دارو نیاز داشته اما می‌توان تا مدتی وضعیت آنها را استیبل نگه داشت.
 خطرناک بودن نزدن یک روز انسولین بیماران دیابتی
این شرایط درحالی است که مدیرعامل انجمن حمایت از بیماران دیابتی استان همدان نیز درباره اهمیت استفاده از انسولین برای بیماران دیابت نوع یک به خبرنگار ما گفت: تمام نگرانی ما مربوط به بچه‌های دیابتی نوع یک است، زیرا هیچ انسولینی در بدن آنها تولید نمی‌شود و از بدو تشخیص باید انسولین مصرف کنند، حتی اگر یک روز بیماران دیابتی نوع یک، انسولین تزریق نکنند، ممکن است خطرناک باشد و هیچ نوع قرصی را هم نمی‌توان جایگزین کرد.
توکلی درباره جایگزین شدن مدل‌های مختلف انسولین نیز گفت: باید توجه داشت که این پزشک است که نوع انسولین بیمار دیابتی را تشخیص می‌دهد اما به‌تازگی باب شده است که به‌دلیل کمبود انسولین، نوورپید یا انسولین نارنجی رنگ را با اپیدرا یا انسولین آبی‌رنگ جایگزین می‌کنند. از لحاظ نوع انسولین هر 2 یکی هستند ولی خصوصیات آنها کمی متفاوت است و کار هر کسی نیست که جایگزین کردن آنها با یکدیگر را تشخیص دهد و حتما باید با نظر پزشک مربوطه انجام شود.
وی درباره بحث تغذیه و تحرک بدنی بیماران دیابتی در شرایط کمبود داروی انسولین بیان کرد: بیماران دیابتی همان‌طور که همیشه مواظب رژیم غذایی و تحرک بدنی خود هستند، در این شرایط باید بیشتر مراقبت کنند تا میزان کالری دریافتی و فعالیت بدنی آنها با هم تنظیم شوند.
با توجه به اینکه نمی‌توانیم نیاز انسولین را به‌ویژه برای بیماران دیابتی نوع یک، به صفر برسانیم اما می‌توان با ورزش منظم و کنترل انرژی دریافتی نیاز به داروی انسولین را کاهش داد.
وی تأکید کرد: دیابت شایع‌ترین بیماری غددی در دنیاست و ۹ درصد کل مرگ و میرها در جهان، وابسته به دیابت است. تعداد مبتلایان به این بیماری نسبت به ۳۵ سال گذشته نزدیک به 3 برابر افزایش یافته‌ است. درحال‌حاضر بیش از ۴۲۰ میلیون مبتلا به دیابت در جهان وجود دارد و از هر ۷ نفری که در ایران زندگی می‌کند، یک نفر به دیابت مبتلا خواهد شد.
بر همین اساس از سال گذشته تاکنون بر اساس هر ده کیلو وزن هر فرد بیمار، یک قلم انسولین برای او درنظر گرفته می‌شود، به‌عنوان مثال یک فرد 80 کیلویی سهمیه ده  قلم انسولین دارد.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.