پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 10 فروردين 1403

کد خبر : 111911

 
وعده تـرامپ به اعمال اسنپ‌بک از امـروز
تاریخ خبر : 1399-06-30
     
 
 
     
متن خبر :



 «مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا روز ۶ شهریور مدعی شده بود که تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران، در نتیجه اطلاعیه مورخ ۲۱ اوت (۳۰ مرداد) آمریکا به شورای امنیت از بامداد امروز (۲۰ سپتامبر، ۳۰ شهریور) باز خواهند گشت.
حسن روحانی رئیس‌جمهور کشورمان پایان هفته‌گذشته درباره ادعای آمریکا در استفاده از مکانیسم ماشه(Snapback) برای بازگرداندن تحریم‌ها، گفته بود که پیشاپیش پیروزی روزهای شنبه و یکشنبه و شکست مفتضحانه آمریکا را به ملت ایران تبریک می‌گویم.
طبق گزارش منتشرشده از فارس، ادعای پامپئو درحالی مطرح شده که بسیاری از اعضای شورای امنیت، تفسیر ایالات متحده درباره قانونی بودن اطلاعیه این کشور برای آغاز روند بازگشت تحریم‌ها علیه ایران را زیر سؤال برده‌اند.
به‌عنوان مثال نماینده چین در سازمان ملل روز چهارم شهریورماه در نشست شورای امنیت تصریح کرد: اعضای شورای امنیت معتقدند ابلاغیه آمریکا به این شورا درباره ایران را نباید به معنی آغاز روند بازگشت خودکار تحریم‌ها علیه ایران تلقی کرد.
در همان جلسه نماینده روسیه در سازمان ملل هم گفت: نامه هفته گذشته آمریکا به رئیس شورای امنیت برای بازگشت تحریم‌ها علیه ایران را نمی‌توان ابلاغیه‌ای رسمی از سوی این کشور در نظر گرفت که ذیل بند ۱۱ قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت صادر شده است.
 تروئیکای اروپا: هر اقدامی برای بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران بدون اثر قانونی است
از این رو 3 کشور اروپایی طرف برجام روزگذشته با تکرار مواضع خود در نامه‌ای به شورای امنیت تصریح کرده‌اند: تعلیق تحریم‌ها علیه ایران پس از تاریخ ۲۰ سپتامبر کماکان ادامه خواهد داشت.
به گزارش ایسنا، انگلیس، آلمان و فرانسه در این نامه‌ نوشتند: ما در نامه پیشین خطاب به رئیس شورای امنیت در تاریخ ۲۰ اوت ۲۰۲۰ به‌طور مشترک دیدگاه خود را اعلام کرده‌ایم که ابلاغیه‌ای که ایالات متحده ادعا می‌کند ذیل بند ۱۱ قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت صادر و آن را میان اعضای شورای امنیت توزیع کرده بدون تأثیرات قانونی است؛ بنابراین نمی‌تواند رویه‌های پیش‌بینی‌شده ذیل بند ۱۱ را اجرایی سازد.
این 3 کشور اروپایی در ادامه این بیاینه با تأکید بر اینکه به اجرای کامل قطعنامه ۲۲۳۱ که در سال ۲۰۱۵ در تأیید برجام صادر شده متعهدند، نوشتند: ما تلاش خستگی‌ناپذیری برای حفظ توافق هسته‌ای داشتیم و خود را به تداوم انجام این کار متعهد می‌دانیم.
 تلاش جدید آمریکا برای فشار بر اعضای شورای امنیت علیه ایران
شش نماینده جمهوریخواه مجلس سنای آمریکا روزگذشته با ارسال نامه‌ای به رئیس‌جمهور این کشور خواستار تحریم تمام بخش‌های مالی ایران به موجب فرمان اجرایی ۱۳۹۰۲ که دهم ژانویه شده و نوشتند که ۱۴ بانک ایرانی هنوز به شبکه پیام‌رسان سوئیفت متصل هستند.
از سوی دیگر شماری از نماینده‌های جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا جمعه‌گذشته با ارسال نامه‌ای به مایک پامپئو اقدام برخی کشورها در مانع‌تراشی علیه تلاش‌های واشنگتن برای تمدید محدودیت‌‌های تسلیحاتی علیه ایران را محکوم کرده و خواستار برخورد با آن شده‌اند.
مارک واکر یکی از اعضای جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا در بیانیه‌ای اعلام کرده به مواضع اندونزی و نیجر به‌عنوان رؤسای دوره‌ای شورای امنیت در مخالفت با تلاش آمریکا برای بازگرداندن تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران اشاره کرد و نوشت: «اقدامات اخیر اندونزی و نیجر در جلوگیری از این تلاش‌ها در شورای امنیت به‌شدت نگران‌کننده‌ بوده و ضروت بحث درباره اینکه آیا آمریکا باید برای کشورهای تضعیف‌کننده منافع ما و حامیان اصلی‌ترین پشتیبان تروریسم دولتی کمک مالی ارسال کند یا خیر را پیش می‌کشد.»
«دیان دجانی»، نماینده مالزی در سازمان ملل و رئیس دوره‌ای شورای امنیت ابتدای ماه جاری ضمن اشاره به نبود اجماع نظر در این شورا درباره طرح آمریکا برای بازگرداندن تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران گفت که این شورا در جایگاهی نیست که اقدام بیشتری درباره درخواست آمریکا انجام دهد.
چند روز پس از این اعلام موضع، نماینده نیجر که درحال‌حاضر ریاست دوره‌ای شورای امنیت را به عهده گرفته نیز با تلاش آمریکا در این راستا مخالفت کرد و گفته بود که «از نظر من، اجماعی در شورا وجود ندارد، این به‌معنای آن است که شورا در جایگاهی نیست که اقدامات بیشتری انجام دهد.»
 اگر آمریکا از برجام خارج نشده بود
چنانچه آمریکا از برجام خارج نشده بود، نامه این کشور به شورای امنیت روند ۳۰ روزه‌ای را آغاز می‌کرد که می‌توانست به «بازگشت خودکار» تحریم‌ سازمان ملل علیه ایران منجر شود.
در آن حالت، تمامی تحریم‌های سازمان ملل بامداد امروز برابر با (۰۴:۳۱ بامداد ۳۰ شهریورماه) علیه ایران از سر گرفته می‌شدند. این تاریخ، چند روز پیش از سخنرانی دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد است.
با این‌حال، آمریکا اردیبهشت سال ۱۳۹۷ به مشارکتش در برجام خاتمه داده و طبق گفته اعضای شورای امنیت، نمی‌تواند از حقوق تصریح‌شده در این توافق و متن قطعنامه صادرشده برای تأیید آن استفاده کند.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.