پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 10 فروردين 1403

کد خبر : 83474

 
بحران کم‌آبی دوراندیشی می‌خواهد
تاریخ خبر : 1396-10-24
     
   
     
متن خبر :

کاهش نزولات آسمانی و به دنبال آن کم شدن منابع آبی در بسیاری از نقاط کشور از جمله استان همدان، بار دیگر نگرانی‌ها در خصوص بحران آب در سطح استان را تشدید کرده است.
البته این نگرانی‌ها تازگی ندارد و از چند سال قبل که بارندگی‌ها رو به کاهش گذاشت و در میزان استفاده از منابع آبی نیز با چالش‌هایی روبه‌رو شدیم، مردم و مسئولان نسبت به آینده استان در این زمینه احساس نگرانی کردند.
این نگرانی‌ها بعلاوه هشدارهایی که کارشناسان نسبت به وقوع نوعی بحران در حوزه آب داشتند، باعث گردید تا مسئولان و دست‌اندرکاران برای چاره اندیشی و جلوگیری از تشدید مشکلات آبی دست به کار شوند. بگذریم از این که برخی‌ها حاضر نشدند از عنوان بحران استفاده کرده و آن را یک مشکل عادی تلقی کردند.
در همین راستا علاوه بر اقداماتی که در جهت استفاده بهینه از آب‌های زیرزمینی به عنوان یکی از مهمترین منابع آب و نیز تشویق مردم در صرفه‌جویی آب صورت گرفت، بحث مهمی چون انتقال آب از سد تالوار در دستور کار قرار گرفت تا به این ترتیب از بحران آبی در استان جلوگیری شود.اینکه مشکلات بعدی در این زمینه بروز کرد و اما و اگرهایی که در انتقال آب داشتیم و در نهایت نیز کار به سرانجام واقعی خود نرسید، موضوعی است که در جای خود باید به آن پرداخته شود، اما اکنون بار دیگر بحث از نوعی بحران در حوزه آب است که بپذیریم یا نپذیریم استان را تهدید می‌کند.
کاهش شدید بارندگی‌ها و کم شدن منابع آبی از جمله کم شدن درصد قابل توجهی از حجم آب سدهایی چون سد اکباتان بعلاوه گزارش‌هایی که از کاهش آب‌های زیرزمینی حکایت دارد، همه و همه نشانگر وضعیت ناخوشایندی است که باید برای آن چاره‌اندیشی شود.
البته استان همدان از نظر آب‌های زیرزمینی در بعضی از مناطق وضعیت مطلوبی داشته، ولی در سال‌های اخیر به علت بهره‌برداری بی‌رویه، سطح آب‌های زیرزمینی با کاهش شدید مواجه شده و وضعیت بحرانی پیدا کرده است.با توجه به کمبود بارندگی در فصل پاییز که در زمسنان نیز تاکنون ادامه داشته، مشکلات بسیاری در حوزه آب برای سال آینده پیش‌بینی می‌شود، از این‌رو ضرورت برنامه‌ریزی و اقدامات اثربخش در این حوزه بیش از پیش احساس می‌شود.
با این اوصاف انتظار می‌رود در حرکت‌ها و اقداماتی که برای جلوگیری از بروز مشکلات اساسی در حوزه آب صورت خواهد گرفت، شرایط استان با دقت نظر بیشتری مورد توجه قرار گیرد و با توجه به نوع استفاده از منابع آب در بخش‌های کشاورزی، مصارف شهری و روستایی و مراکز صنعتی، تصمیمات معقولی برای جبران کاستی‌ها صورت گیرد.
بدون تردید برای مواجهه درست با مسأله و مهار بحران آبی نیازمند طرح‌های مدونی هستیم که برگرفته از اطلاعات آمایش سرزمین باشد تا مسیر رفع چنین مشکلی در سطح کلان هموار گردد، هرچند از اقدامات و تلاش‌های کوتاه‌مدت نیز نباید غافل شد.
به هر حال وضعیت موجود به لحاظ میزان اندک بارندگی‌ها در استان حکایت از خشکسالی دارد که در صورت تداوم بیش از حد، استان را با بحران آبی مواجه خواهد ساخت. از این رو شرایط ایجاب می‌کند از هم‌اکنون حرکت‌ها و اقدامات مهم و اثربخشی برای جبران کمبودها و جلوگیری از تشدید مشکلات صورت گیرد.
 

 

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.