1403-01-271403-02-06bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : پنجشنبه ، 6 ارديبهشت 1403

کد خبر : 106631

 
علیرغم گران شدن نان،شهروندان از کیفیت آن ناراضی‌اند

نان فدای آرد نامرغوب
تاریخ خبر : 1398-12-14
نویسنده : سحر یوسفی
     
 
 
     
متن خبر :


 با افزایش نرخ تورم در کشور، قیمت کالاها و خدمات افزایش یافت اما نان تنها کالایی است که قیمتش ثابت مانده بود، قشر نانوایان از این موضوع به‌شدت گلایه‌مند بودند و با مشکلات جدی در پرداخت هزینه‌ها و کسب درآمد مواجه بودند.
از جمعه 9 اسفند قیمت نان یارانه‌ایی و آزادپز افزایش یافت، این افزایش قیمت که پس‌از سال‌ها عملیاتی شد در نان لواش 50 درصد و نان سنگک و بربری حدود 30 درصد می‌شود. در نرخنامه سازمان صنعت، معدن و تجارت استان همدان برای نان یارانه‌ایی در شهرستان ملایر قیمت سنگک با وزن چانه 650 گرم هزار تومان، تافتون با وزن چانه 280 گرمی 500 تومان، لواش با وزن چانه 170 گرمی 300 تومان و بربری با رومال 480 گرمی 750 تومان و بربری روغنی با وزن چانه 480 گرمی هزار تومان مصوب شده است. همچنین این نرخ برای نان آزادپز با اوزان مذکور در سنگک هزار و 300 تومان، بربری با رومال هزار تومان، بربری روغنی هزار و 250 تومان و تافتون 700 تومان تعیین شده است .
تقریباً از مهرماه سالجاری بيشتر استان‌های کشور قیمت نان را افزایش داده‌اند و می‌توان گفت استان همدان از آخرین استان‌هایی است که افزایش قیمت نان را مصوب کرده است و این موضوعی بود که با توجه به نرخ تورم و افزایش هزینه‌های تولید ضرورت اجرای آن به‌شدت احساس می‌شد اما مسأله جدی و مهم‌تر از دیدگاه مصرف‌کنندگان، افزایش کیفیت نان در کنار افزایش قیمت آن است، زيرا نان بخش بزرگی از سبد غذایی مردم را تشکیل می‌دهد و کیفیت و مرغوبیت آن به‌عنوان قوت غالب در امنیت غذایی نقش به‌سزایی ایفا می‌کند درواقع افزایش قیمت می‌تواند سبب کوچکتر شدن سفره بخشی از جامعه که درآمد پایینی دارند، شود و از این رو کیفیت نان حرف اول و آخر را می‌زند. این در حالی‌است که بيشتر مردم از کیفیت نان راضی نیستند و معتقدند نه‌تنها کیفیت نان تغییر نکرده است بلکه در شرایط حساس کنونی که ویروس کرونا شیوع پیدا کرده است سناریوی رعایت نشدن موازین بهداشتی نیز به معضلات نانوایی‌ها افزوده شده است .
یعقوبی شهروند ملایری، بالا بردن کیفیت را توجیهی برای گران کردن نان می‌داند و به خبرنگار ما می‌گوید: به‌صورت مقطعی کیفیت بالا می‌رود اما پس‌از یک مدت که مردم به قیمت عادت کردند کیفیت دوباره پایین می‌آید.
یکی دیگر از مصرف‌کنندگان می‌گوید: نان‌ها ماندگاری کمی دارند و ما مجبوریم برای هر وعده، نان تازه بخریم، لواش اگر یک روز بماند قابلیت مصرف ندارد و بیات می‌شود حتی تازه آن هم یا وسطش خشک است و خورد می‌شود یا لبه‌های آن خمیر است و قابلیت استفاده ندارد.
مصرف‌کننده دیگری با ابراز نارضایتی از گرانی نان گفت: حاضریم با پرداخت پول بیشتر نان بهتر بخریم اما واقعیتش با این کیفیت راضی نیستیم، سنگک را طوری می‌پزند که یا سوخته است یا خمیر و یک ساعت بعد سفت می‌شود به‌طوری که فکر می‌کنی چند روز پیش پخته شده است.
شهروند دیگری به رعایت نشدن بهداشت در نانوایی‌ها اشاره کرد و گفت: پول منشأ انتقال بسیاری از بیماری‌ها از جمله کروناست این درحالی‌است که نانوا با همان دست که از خریدار پول می‌گیرد با همان دست، نان به مردم می‌دهد این مسأله می‌تواند تهدیدکننده سلامت جامعه باشد؛ انتظار داریم در این شرایط در نانوایی‌ها به بهداشت بیشتر توجه شود.
یوسف ازناوی متصدی و نانوای ماهری که سنگکش به مرغوبیت در ملایر معروف است، کیفیت آرد و مایه خمیر و تجربه و مهارت شاطر را از عوامل اصلی در بالابردن کیفیت نان عنوان می‌کند و به خبرنگار ما می‌گوید: با توجه به ابعاد 47 در 47 سانتی پارو، استاندارد وزن چانه خمیر برای پخت سنگک یک‌دست و مطلوب حدود450 گرم است، اگر بیشتر شود یک طرف نان خمیر و اگر کمتر شود قسمت‌هایی از نان می‌سوزد، من شعار «کیفیت برتر از کمیت است» را سرلوحه کارم قرار داده‌ام و برای نان باکیفیت از چانه با وزن 420 استفاده می‌کنم .
وی گفت: از سال 93 قیمت نان ثابت مانده بود این درحالی‌است که آرد کیسه‌ایی 43 هزار تومان را 52 هزار و 500 تومان می‌خریم و اگر نانوایی فروش زیادی داشته باشد باید آرد آزاد به قیمت 85 هزار تومان بخرد از این رو دخل و خرج نانوایی‌ها باهم جور نمی‌شد و افزایش قیمت باید اتفاق می‌افتاد.
نانوای لواشی نیز در این رابطه به خبرنگار ما گفت: ما هم راضی به گران شدن نان نیستیم اما درصورتی که هیچ چیزی گران نشود، یک کارگر نانوایی که از ساعت 6 صبح تا 7 شب کار می‌کند چطور با دستمزد روزانه 30 هزار تومان زندگی خود را اداره کند؟ حالا با گران‌تر شدن نان دستمزدشان 40 هزار تومان شده ولی بازهم با توجه به تورم، کفاف زندگیشان را نمی‌دهد.
وی بیان کرد: پیش‌از افزایش قیمت لواش از چانه 140 گرمی استفاده می‌کردیم اما حالا وزن چانه 170گرم شده است و این در بالا رفتن کیفیت مؤثر است اما بيشتر مردم متوجه این موضوع نیستند و فقط گران شدن نان را می‌بینند، قدرت خرید مردم پایین آمده است و افزایش قیمت سبب فروش کمتر نان شده است .
رئیس اتحادیه صنف خبازان شهرستان ملایر با بیان این‌که قیمت نان 5 سال تغییر نکرده است، اظهار کرد: با توجه به تورم و شرایط اقتصادی جامعه، نانوای‌ها در پرداخت هزینه‌های بیمه، اجرت کارگران و آب، برق و گاز دچار مشکل شده بودند به‌طوری که نانوایی‌ها زیان‌ده شده و یکی پس‌از دیگری درحال ورشکستگی بودند.
صفرمحمد حسینی ادامه داد: از جمعه نرخ فروش نان تغییر کرد اما با همین قیمت هم کارگران نانوایی در تنگنا هستند و برای گذران زندگی به مشکل می‌خورند، از مسؤلان انتظار داریم سالانه و هماهنگ با نرخ تورم، قیمت نان را افزایش دهند تا حمایتی باشد از این قشر زحمتکش که در تأمین سهم عمده‌ایی از سبد غذایی مردم شبانه‌روز فعالیت می‌کنند.
وی دليل کیفیت پایین نان را در بی‌کیفیت بودن آرد بیان کرد و افزود: یکی‌از مؤلفه‌های اصلی در پخت نان مرغوب، آرد مرغوب است اما آردی که به‌دست نانواها می‌رسد کیفیت پائینی دارد و انصافاً پخت نان بهتر امکان‌پذیر نیست .
حسینی ادامه داد: با درآمد کم نانواها، نتوانستیم کرایه حمل‌ونقل را افزایش دهیم از این رو شرکت توزیع آرد نیز گلایه‌مند است و آرد به‌موقع دست نانواها نمی‌رسد، حتی ممکن است در ایام نوروز نانوایی‌ها برای پخت نان با مشکل مواجه شوند.
گفتنی‌است 340 نانوایی در شهرستان ملایر وجود دارد که 250 واحد آن دولتی و 90 واحد آزادپز است.
کیفیت پایین نان و بهداشت ضعیف نانوایی‌ها از دیدگاه مصرف‌کنندگان و مشکلات نانوایی‌ها در کسب درآمد و آرد مرغوب موضوع جدیدی نیست اما از مسؤلان انتظار می‌رود برای رفع این مشکلات اهتمام بورزند و قدم‌های اساسی برای حل این مشکلات بردارند تا نان که بیشترین سهم را از هرم غذایی مردم دارد با سلامت و کیفیت بیشتری تأمین گردد.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.