1403-01-221403-02-01bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : شنبه ، 1 ارديبهشت 1403

کد خبر : 119749

 
ردپای شاه همدان درکولاب است

بی توجهی به 30 سال خواهرخواندگی
تاریخ خبر : 1400-06-29
نویسنده : مریم مقدم
     
 
 
     
متن خبر :

■ غفلت از ترغیب تاجیک‌ها با گردشگری سلامت برای سفر به همدان
■ زادگاه میرسید‌علی همدان است
■ یادداشت تفاهم همکاری بین ایران و تاجیکستان امضا شد



 جایگاه ارزشمند میرسیدعلی همدانی پل ارتباطی و قابل برنامه‌ریزی برای آینده ارتباطات همدان و کولاب خواهد بود، اکنون در جریان سفر رئیس‌جمهور به تاجیکستان برای شرکت در اجلاس سازمان همکاری‌های شانگ‌های، پس از گذشت 7 سال، یادداشت تفاهم همکاری بین دو کشور امضا شد.
بهانه سفر هیأت ایرانی، شرکت در اجلاس سازمان همکاری‌های شانگ‌های بوده است، این سازمان 8 عضو اصلی داشته که ایران نهمین عضو آن شد. تا پیش از این، ایران عضو ناظر بود. با این‌حال، روابط و همکاری‌هایی در سطح گردشگری با کشورهای عضو این سازمان داشتیم. در آخرین نشست هم که هفته پیش در سطح مقامات گردشگری کشورهای عضو به میزبانی تاجیکستان برگزار شد، قرار شد برنامه همکاری‌های مشترک منطقه‌ای پیش‌نویس شود که از ایران نیز به عنوان عضو ناظر، نظر و پیشنهاد خواسته شد و ما درحال جمع‌آوری محورها هستیم.

 

  از همدان تا کولاب با میرسیدعلی همدانی
همدان با وجه اشتراک تاریخی و فرهنگی به واسطه میرسید علی همدانی ملقب به شاه همدان می‌تواند زمینه تبادل توریست فرهنگی بین ایران و تاجیکستان را رقم زند.
از آنجا که گردشگری در پایتخت تاریخ‌وتمدن ایران‌زمین همواره فرصت‌های ارتباطی را نادیده گرفته است بیم آن می‌رود این‌بار نیز این مهم به فرصت‌سوزی تبدیل شود، اما از آنجا که همراهی وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی با هیأت ریاست‌جمهوری در سفر تاجیکستان از 2 بُعد مهم بود؛ نخست تقویت روابط گردشگری دوجانبه ایران و تاجیکستان و دیگری عضویت در سازمان همکاری‌های شانگ‌های و تأثیر آن در توسعه گردشگری بین کشورهای عضو این سازمان که معاونت گردشگری کشور متذکر شده است در هر 2 بخش همکاری‌هایی داریم و ضوابطی را پیگیری می‌کنیم.
از آنجا که نمایندگان مردم همدان در مجلس شورای اسلامی با ضرغامی وزیر میراث‌فرهنگی ارتباطی نزدیک و تأثیرگذار دارند لازم است این مهم را موردتوجه قرار داده و برای پیشبرد اهداف ورود پیدا کنند.
رفت‌وآمد گردشگران بین ایران و تاجیکستان در سال‌های اخیر موازنه منفی داشته که بیشتر تحت‌تأثیر روابط سیاسی و اقتصادی دو کشور بوده است. اینک با امضای یادداشت تفاهم همکاری بین ایران و تاجیکستان در جریان سفر رئیس‌جمهور، پیش‌بینی می‌شود یخ این رابطه ذوب شود و سفر بین دو کشورِ هم‌زبان رونق بگیرد.

 رئیس‌جمهور در جمع پیروان میرسیدعلی
حجت‌الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی که به شهر کولاب در کشور تاجیکستان سفر کرده است، با حضور در مجموعه فرهنگی میرسیدعلی همدانی، مرقد وی را زیارت و سپس از موزه این مجموعه بازدید و دفتر یادبود آن را امضا کرد.
در هنگام بازدید وی از بخش‌های مختلف این مجموعه، تعدادی از پیروان میرسیدعلی با پوشش مخصوص خود، روایتی از زندگی و سلوک او را در قالب شعرخوانی اجرا کردند.
در مسیر عزیمت رئیسی از فرودگاه به آرامگاه میرسیدعلی گروه‌های مختلف مردمی که در جای‌جای مسیر اجتماع کرده بودند، از رئیس‌جمهوری اسلامی ایران استقبال کردند.
این حضور فرصتی شد تا بار دیگر با پرداختن به جایگاه میرسیدعلی همدانی در همدان اشاره کنیم تا به واسطه آن توجه مسئولان کشوری را به این مهم جلب کنیم که پایتخت تاریخ‌وتمدن ایران‌زمین لبریز از داشته‌های غنی است که به واسطه آن در آن سوی مرزها هم نام و نشانی مأنوس با تاریخ دارد.
اطلاعات سفارت ایران در تاجیکستان نشان می‌دهد، محبوب‌ترین و مطلوب‌ترین مقاصد سفر تاجیک‌ها به ترتیب روسیه، قزاقستان، ازبکستان، چین، ترکیه، امارات، هند و ایران است. انگیزه این سفرها بیشتر کار، تجارت، دیدار اقوام، بازدید از شهرهای تاریخی مثل سمرقند و بخارا، تحصیل، درمان و گردشگری است. ارزیابی‌ها نشان می‌دهد تاجیکستانی‌ها به ایران سفر می‌کنند، چون کشوری با زبان و فرهنگ مشترک و دارای امکانات درمانی است. این آمار باید برای همدان بیشتر از دیگر استان‌های کشور حایز اهمیت باشد چراکه ما اشتراکات فرهنگی به واسطه میرسید علی همدانی با تاجیک‌ها داریم. 
 
  1394سالی به نام شاه همدان
يونسكو تصميم گرفت سال 2014 را به مناسبت هفتصدمين سال تولد عارف نامدار ايراني، ميرسيدعلي همداني و نيز ثبت‌‌نام وي در تقويم مشاهير به نام اين شخصيت والا نامگذاري كند اين اتفاق رخ داد و در اين ميان از آنجا كه ميرسيدعلي همداني زاده همدان و مرقدش در تاجيكستان بود قرار بر آن شد همايشي در تاجيكستان و همدان با محوريت بزرگداشت ميرسيدعلي همداني برگزار شود و پس از برنامه‌ریزی‌های متعدد 1394؛ سال میرسید علی در همدان نام نهاده شد.
میرسید علی همدانی در سال 714 هجری قمری (اوایل قرن چهاردهم میلادی) در شهر همدان (ایران) به دنیا آمد، او پس از فراگرفتن علوم مختلف به منظور توسعه آموزش و ریشه‌کن کردن بی‌سوادی به مناطق مختلف شبه قاره هند، پاکستان و منطقه قفقاز به همراه 700 نفر از شاگردان برجسته‌اش مهاجرت کرد. جایگاه میرسید علی همدانی نزد مردم منطقه کشمیر به اندازه‌ای بود که وی را به نام "شاه همدان" می‌خواندند. در تاجیکستان نیز به سبب خدمات گسترده و فراوان علمی و معرفتی، همواره نزد مردم و اصحاب هنر و فرهنگ از جایگاه ممتازی برخوردار بود تا جایی که روی اسکناس‌های آن کشور اشعار زیبای وی با مضمون دعوت انسان‌ها به مهربانی و پرهیز از خشونت و اشاعه صلح نگاشته شده است.
میر سیدعلی همدانی در کتاب ارزشمند خود با نام "ذخیره‌الملوک" نوعی دستورالعمل صلح و توسعه، نیکی و ریشه‌کن کردن خشونت را به حاکمان و پادشاهان توصیه می‌کند؛ هدفی که سازمان جهانی یونسکو همواره بر آن تأکید دارد.
وی در 73 سالگی به قصد سفر حج از کشمیر حرکت کرد و به دعوت حاکم پاخلی چند روزی آنجا اقامت گزید، ولی بر اثر بیماری در ذیحجه ۷۸۶ هجری قمری جان‌به‌جان آفرین تقدیم کرد.
کولاب محل دفن شاه همدان است. کولاب از قدیمی‌ترین شهرهای جمهوری تاجیکستان با بیش از 2هزار و۷۰۰ سال تاریخ است. کولاب به معنای آبگیر یا جای گودی است که آب در آن جمع می‌شود (تالاب) به همین دلیل کولاب تاجیکستان و همدان با یکدیگر خواهرخوانده شده‌اند و همچنان گنبدعلویان محل دفن یاران میرسیدعلی همدانی از بناهای ماندگار و تاریخی همدان است، اما هرگز در مسیر توسعه روابط و گردشگری سلامت به بهانه این ظرفیت همدانی‌ها روی ورود گردشگران تاجیکی برنامه‌ریزی نکرده اند شاید از این پس با گسترش روابط ایران و تاجیکستان این مهم مورد توجه قرار گیرد.
در پایان این مطلب بیراه نیست شعری به یادگار بگذاریم که در سال 1394 توسط حسن رضايي، رئيس پژوهشكده مطالعات منطقه‌اي در همایش میرسید علی در همدان سروده شد.
پرسيد عزيزي كه علي اهل كجايي؟
گفتم به ولايت علي كز همدانم
هرچند هواي همدان سرد و بد است
شخص همداني به خدا معتمد است
زيرا همداني و علي هم‌عدد است (منظور حروف ابجد اين 2 كلمه است).

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.