1403-02-021403-02-12bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : چهارشنبه ، 12 ارديبهشت 1403

کد خبر : 132315

 
پیام مثبت مديركل ثبت وزارت میراث فرهنگی در آستانه جهانی شدن همدان

جامعه محـلی در ثبت جهانی همراهی کند
تاریخ خبر : 1402-03-08
نویسنده : مریم مقدم
     
 
 
     
متن خبر :


 مديركل ثبت و حریم آثار و حفظ و احیاء میراث معنوی و طبیعی که آبان ماه 1401 نیز به همدان برای بررسی موضوع هگمتانه و پیگیری ثبت جهانی همدان سفر کرده بود روز گذشته با هدف مرور میزان پیش روی پیگیری موانع پرونده «هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» بار دیگر راهی همدان شد .

مصطفی پورعلی در این بازدید جلسات کارشناسی را با مدیرکل میراث فرهنگی استان و مدیرپایگاه ملی هگمتانه تشکیل داد و گفت : این پرونده اهمیت به‌سزایی در حوزه رقابت فرهنگی در میراث جهانی دارد و  همراهی و حمایت مسئولان استانی و شهرداری همدان در زمینه رفع موانع و پیگیری آنها برای پیش برد پرونده تحسین برانگیز است .  

وی عنوان کرد: بر اساس برنامه‌ریزی‌ها در ماه های آتی ارزیابان یونسکو به مدت ۵ روز در همدان مستقر خواهد شد تا عرصه و حریم مشخص شده مسیر جهانی شدن همدان را بازدید و بررسی کنند و شرایط برای حضور ارزیابان در همدان مطلوب است فقط لازم است موارد مورد تاکید در به نتیجه رسیدن  پرونده ثبت جهانی همدان سریعتر پیگیری شود .

وی ادامه داد: با بازدید‌های صورت گرفته، در حال حاضر آنچه جای کار سریعتر دارد، مدیریت ترافیک در محدوده پرونده ثبت جهانی و حذف طبقات اضافی ساختمان حوزه هنری است که در روزهای اخیر وعده انجام آن داده شده است و باید قبل از نزدیک شدن به زمان ورود ارزیابان به همدان آن تعیین تکلیف و حل شود.

پورعلی گفت:در  موضوع پرونده جهانی شدن همدان فقط منطقه مدنظر نیست و مردم درگیر آن هستند . در پرونده همدان اظهارنظر جامعه محلی در مورد جهانی شدن همدان برای ارزیابان نقش حیاتی در نظر کارشناسی آنها خواهد داشت و شاهد آن هستیم همراهی جامعه محلی با پرونده ثبت جهانی در همدان روند مثبتی پیدا کرده است و مطلوب است  .

وی افزود: موضوع پرونده جهانی همدان موضوع استانداری همدان یا وزارتخانه میراث فرهنگی نیست، این موضوع، مسأله جمهوری اسلامی ایران است. برای رفع نواقص پرونده جهانی همدان، حمایت استاندار، همراهی جامعه محلی و حمایت‌های کشوری نقش کلیدی ایفا میکند و همدان در این زمینه موفق است . پرداختن به موضوع خیابان اکباتان برای پرونده همدان جهانی بسیار اهمیت دارد و برنامه هایی که برای محتوی سازی آن در نظر گرفته شده است برنامه های کارآمدی است .

وی تاکید کرد: مرمت کاروانسرا ها و جداره های شهری در مسیر پرونده ثبت جهانی کاری ارزنده است و این اتفاقات اعتبار لازم برای آماده کردن این مجموعه تا آمدن ارزیابان را رقم میزند .  در محور مشخص شده، همچنان ساخت و سازها باید مدیریت شود، چرا که این موضوع بسیار حساس است.

مدیرکل دفتر ثبت آثار، حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی کشور گفت : پرونده همدان از شانس بالایی برای ثبت جهانی شدن برخوردار است و مدیریت فضای مثبت اطلاع رسانی در زمینه حساسیت این موضوع به جامعه محلی و فضای رسانه ای سهم قابل توجهی در به ثمر رسیدن پیگیری پرونده «هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» خواهد داشت .


ثبت جهانی همدان به حساس‌ترین لحظاتش نزدیک می شود

 ثبت جهانی همدان به حساس ترین لحظاتش نزدیک می شود و این موضوع موجب شده تا اینک از مسئولان کشوری تا مدیران ارشد استانی و مدیران شهری  پس از جلسات متوالی در روزهای اخیر و با نزدیک شدن به زمان حضور ارزیابان جهانی در همدان  برای رفع باقی موانع ثبت جهانی پرونده "هگمتانه و مرکز تاریخی همدان" فوریت زمانی تعیین کند.

عزم مسئولان کشوری و استانی در پی سلسله پیگیری های مداوم در رفع موانع ثبت جهانی این پرونده حالا جزم شده است تا  پس از گذشت بیش از 5 سال از آغاز فرآیند پروسه تشکیل پرونده ثبت جهانی همدان این مهم به نتیجه برسد ؛بطوریکه در آخرین نشست استاندار همدان با مدیران رسانه استان ثبت جهانی همدان اولویت استان مطرح شد و روز گذشته نیز مديركل ثبت و حریم آثار و حفظ و احیاء میراث معنوی و طبیعی وزارتخانه میراث فرهنگی راهی استا همدان شد .

پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین  با قدمتی چند هزارساله ، از 5 سال پیش در مسیر جهانی شدن قرار گرفت تا اینکه در سال گذشته مهیا شدن حضور ارزیابان یونسکو برای بررسی شرایط ثبت، همت مسئولان را برای رفع هرچه بیشتر موانع ثبتی این اثر زنده تاریخی به همراه داشت.

ترکیب سایت باستانی تپه هگمتانه، بافت تاریخی شهر و بازار قدیمی مفهوم تازه‌ای به نام «هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» است که برای نخستین بار میراث فرهنگی به دنبال ثبت جهانی آن رفت ، گزینه ای که در کشور رقیب ندارد و برای یونسکو موضوعی جذاب محسوب می‌شود.

۱۴ سال پیش همدان، پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین لقب گرفت و مجمع گفت و گوی کشورهای آسیایی (ACD) نیز این شهر کهن را شایسته عنوان پایتخت گردشگری آسیا در سال ۲۰۱۸ میلادی دانست.

این القاب نه تنها حاصل هیچ دستور سفارشی نبود  بلکه نشان از داشته های غنی و پیشینه باستانی این شهر داشت تا همدان در عرصه پرهیاهوی گردشگری بین‌المللی بدرخشد و به یک مقصد گردشگری جهانی تبدیل شود.

این روزها میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به پشتوانه همین القاب و عناوین در تکاپو است تا با ظرفیت بافت تاریخی همدان را وارد لیست فهرست آثار جهانی کند و تمام مردمان فارغ از نژاد، مذهب و ملیت را در بهره‌مندی از شگفتانه‌ها و زیبایی آن سهیم باشند.

بی تردید موفقیت همدان در این عرصه مسیرهای جدیدی برای توسعه صنعت گردشگری جهانی این شهر باستانی می گشاید که بیش از هر چیز نیازمند همدلی مدیران استانی و شهری و میراث‌دوستان است.

حالا پس از گذشت چندین ماه از پیگیری جدی پرونده همدان جهانی ، چیستی و چگونگی این کاندیداتوری و مزایا و ویژگی‌های آن مورد بحث نیست آنچه این مقوله را برای مردم دیار الوند مهم ارزیابی کرده است چگونگی پشت سر گذاشتن مسیر دستیابی به جهانی شدن است.

 

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.