پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : پنجشنبه ، 9 فروردين 1403

کد خبر : 111578

 
بررسی اهداف وزیر امور خارجه سوئیس در بحبوحه تنش‌های دیپلماتیک میان ایران و آمریکا

پشت پرده سفر وزیر خارجه سوئیس به تهران چیست؟
تاریخ خبر : 1399-06-18
     
 
 
     
متن خبر :

وزیر خارجه سوئیس روزگذشته اعلام کرد که در تهران با وزیر خارجه ایران «گفت‌و‌‎گوی پرباری درباره صلح، توسعه اقتصادی و حقوق بشر» داشت.
به گزارش فارس، «ایگنازیو کاسیس» پس از دیدار خود با محمدجواد ظریف همتای ایرانی خود در تهران، در پیامی توییتری گفت: «من خوشحالم که ما توانستیم با همکاری هم کانال انسان‌دوستانه سوئیس برای انتقال مواد غذایی و تجهیزات دارویی برای مردم ایران را ایجاد کنیم».
وزیر خارجه ایران نیز در توییتی درباره این دیدار نوشت: از میزبانی ایگنازیو کاسیس وزیر خارجه سوئیس در صدمین سالگرد روابط دیپلماتیک خرسندم- روابطی که بر مبنای احترام متقابل دوام می‌یابد. درباره مسائل دوجانبه، منطقه‌ای و جهانی مذاکراتی عالی داشتیم. ضمن قدردانی از تلاش‌های سوئیس برای سبک کردن (بار) خرابکاری‌های آمریکا، بازگشت به تجارت عادی اولویت جهانی است.
وزیر امور خارجه سوئیس همچنین عصر روزگذشته در ادامه دیدارهای خود با حجت‌الاسلام و المسلمین حسن روحانی رئیس‌جمهور کشورمان دیدار کرد.

در بحبوحه تنش‌های دیپلماتیک میان ایران و آمریکا، رئیس دستگاه دیپلماسی سوئیس با هدف بررسی طیفی از موضوعات دوجانبه و چندجانبه، روز شنبه وارد ایران شد.
به گزارش فرارو، ایگنازیو کاسیس، روز شنبه وارد ایران شد و به‌طور مستقیم به اصفهان رفت. او ظاهرا تصمیم گرفته روز  نخست سفر 3 روزه خود را صرف سیاحت در اصفهان کند. او در توئیتی، ضمن انتشار تصاویری از اماکن گردشگری اصفهان، این شهر را «مروارید خارومیانه» توصیف کرد.
ایران و برخی رسانه‌های سوئیسی بخشی از محور‌های سفر کاسیس را اعلام کردند. وزارت خارجه ایران، گفته است، در جریان این سفر طیفی از موضوعات دوجانبه و بین‌المللی بررسی خواهند شد.
در بیانیه این وزارتخانه آمده است: «محور‌های اصلی مذاکرات و دیدار‌های ایشان، رایزنی و تبادل نظر درباره موضوعات مورد اهتمام مشترک در عرصه دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی و همچنین موضوعات مربوط به کانال مالی سوئیس خواهد بود.»
وزارت امور خارجه همچنین با اشاره به تماس «شتابزده» مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، با کاسیس در آستانه سفرش به ایران، گفته است این سفر ارتباطی با مناسبات ایران و آمریکا ندارد.
دستگاه دیپلماسی ایران تأکید کرد: «این سفر ربطی به مسائل روابط ایران و آمریکا ندارد. تماس‌های شتابزده وزیرخارجه آمریکا با شخصیت‌هایی که قصد سفر به ایران دارند مسأله تازه‌ای نیست و پامپئو از سر استیصال و ناچاری سعی می‌کند تا سیاست موهوم فشار حداکثری واشنگتن را به هر طریقی پیگیری کند؛ بنابراین تلاش می‌کند کشور‌های ثالث را از روابط عادی با ایران منصرف کند که البته تاکنون شکست خورده است. همان‌طور که در موضوع سفر آقای گروسی مدیرکل آژانس به تهران هم شکست خوردند، این‌بار هم این فشار‌ها شکست خواهد خورد.»
اما برخی رسانه‌های سوئیسی گفته‌اند که سفر کاسیس شامل محور‌هایی می‌شود که ممکن است با آمریکا ارتباط داشته باشند.
سرویس بین‌المللی شرکت پخش سوئیس، SWI swissinfo، گفته است که کاسیس در دیدار با محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه، رئیس جمهور حسن روحانی و علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی، طیفی از موضوعات از قبیل کانال تجارت بشردوستانه سوئیس، جدیدترین تحولات پس از برجام، تحولات سیاسی خاورمیانه، حقوق بشر، روابط دوجانبه و موقعیت سوئیس به‌عنوان حافظ منافع را مورد بررسی قرار خواهد داد.
 هدف سفر وزیر خارجه سوئیس
به ایران چیست؟
وزیر خارجه سوئیس که کشورش حافظ منافع آمریکا در ایران است، در بحبوحه یک نبرد دیپلماتیک سهمگین میان تهران و واشنگتن در شورای امنیت به ایران سفر کرد.
اگرچه در سفر کاسیس به ایران، صدسالگی روابط ایران و سوئیس گرامی داشته می‌شود، اما این سفر به‌ظاهر خالی از پیام‌های سیاسی نیست، به‌ویژه که کاسیس در شرایط حساسی به ایران سفر می‌کند.
کاسیس پیش از اینکه به ایران سفر کند، با پمپئو و دومینیک راب، وزیر امور خارجه بریتانیا، تلفنی گفت‌وگو کرد. او تماس با پمپئو را «عالی» توصیف کرد و با اشاره به سفرش به ایران، از رایزنی درباره کانال بشردوستانه سوئیس برای ایران سخن گفت. کاسیس همچنین با راب، درباره همکاری سوئیس و بریتانیا در سازمان ملل رایزنی کرد.
سوئیس پایان سال گذشته با همکاری آمریکا یک کانال ویژه برای تسهیل تجارت بشردوستانه با ایران راه‌اندازی کرد که به‌نوعی جایگزین سازوکار اینستکس شد.
به گفته وزارت امور خارجه ایران، تاکنون 2 مورد تراکنش از طریق کانال سوئیس انجام شده که نخستین آن به‌صورت آزمایشی در بهمن‌ماه سال گذشته صورت پذیرفت. در خردادماه سالجاری هم نخستین عملیات رسمی این کانال انجام گرفت که هر 2 مورد شامل انتقال اقلام دارویی با استفاده از منابع موجود مالی ایران در سوئیس بود.
سازوکار تجارت بشردوستانه‌ای که سوئیس در صدد راه‌اندازی و تثبیت آن است، در واقع یک سازوکار آمریکایی است که کاملا تحت‌نظر آمریکا عمل می‌کند. از این رو، سفر کاسیس به‌نوعی با مناسبات ایران و آمریکا ارتباط دارد. اما اینکه آیا سوئیس حامل پیام‌های دیگری در شرایط فعلی است یا نه، هنوز معلوم نیست. بعید نیست که سوئیس از جانب آمریکا یا از کشور‌های اروپایی عضو برجام حامل پیامی باشد. هرچند که چنین پیامی، درصورت انتقال، بعید است که به حل‌وفصل تنش‌ها کمک کند.
ایران و آمریکا درحال حرکت به سمت اوج تنش‌های بین خود هستند. حدود 2 هفته دیگر، مهلت ۳۰ روزه‌ای که آمریکا برای بازگشت تحریم‌های سازمان ملل در قالب مکانیسم ماشه تعیین کرده به پایان می‌رسد. برخی کارشناسان ایران از طیف اصولگرا بر این باور هستند که آمریکا به‌رغم اینکه اقدامش در فعال‌سازی مکانیسم ماشه غیرقانونی است، اما در بازگرداندن تحریم‌ها موفق خواهد شد. بازگشت این تحریم‌ها، برجام را در خطر بی‌سابقه‌ای قرار خواهد داد؛ زیرا ایران ناگزیر به واکنش نشان دادن خواهد بود.
از سوی دیگر، آمریکا هیچ تمایلی به کاهش تنش‌ها با ایران نشان نداده است. با وجود اینکه کاسیس چند روز پیش از سفرش به ایران با پمپئو درباره ایران گفت‌وگو کرده بود، اما آمریکایی‌ها از فرصت این سفر برای تنش‌زدایی استفاده نکردند. بلکه برعکس، با اعمال تحریم‌هایی علیه صنعت پتروشیمی ایران در آستانه سفر کاسیس، پیام خود مبنی بر تداوم تحریم‌ها و فشار‌ها را ارسال کردند. چنین الگویی در سفر اخیر شنیزو آبه، نخست وزیر پیشین ژاپن، به ایران نیز تکرار شده بود. اندکی پیش از سفر آبه که با هیاهوی فراوان همراه شد، آمریکایی‌ها تحریم‌هایی علیه صنعت پتروشیمی ایران اعمال کردند.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.