پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 31 فروردين 1403

کد خبر : 98698

 
کارخانجات مواد غذایی در تولید رب از مواد نگهدارنده و سمی استفاده می کنند!

تولید رب با طعم حشره‌کش!
تاریخ خبر : 1398-06-17
نویسنده : غزل اسلامي
     
 
 
     
متن خبر :

■ رب خانگی یک‌چهارم قیمت رب کارخانه‌ای تمام می‌شود


 کارخانه‌هاي رب‌سازي هر کيلو گوجه‌فرنگي را بين 600 تا هزارو 100 تومان، نسبت به کيفيت آن، از کشاورزان مي‌خرند و رب را هر کيلو حدود 20 هزار تومان مي‌فروشند.
از هر 4 کيلو گوجه‌فرنگي با کيفيت يک کيلو رب توليد مي‌شود. يعني يک کيلو رب خالص براي هر کارخانه‌دار حدود 4 هزار و 400 تومان تمام مي‌شود.
خانه‌دارها نيز مي‌توانند با همين قيمت رب توليد کنند. البته در مواقعي ممکن است گوجه‌فرنگي درجه يک گوشتي گير خانه‌دارها نيفتد و مجبور شوند گوجه‌فرنگي‌هايي بخرند که آبکي باشد. آن‌طور که يکي از کشاورزان نهاوندي مي‌گفت: در بدترين شرايط 7 کيلو گوجه‌فرنگي يک کيلو رب مي‌دهد و اگر هر کيلو گوجه‌فرنگي با قيمت حداکثر 1300 تومان به‌دست خانه‌دار برسد يک کيلو رب براي آنها بين 5200 تا 9100 تومان تمام مي‌شود. علي‌نور مي‌گفت: کارخانه‌دارها از اغلب کشاورزان گوجه‌فرنگي درجه يک را هر کيلو 750 تومان مي‌خرند ودر ميدان‌بار بين 900 تا هزار تومان مي‌خرند که اگر قيمت جعبه هم براي هر کيلو 300 تومان کم کنيم مي‌شود 600 تا 700 هزار تومان. حتي آن‌طور که برخي کشاورزان مي‌گويند: برخي کارخانه‌هاي توليد رب از جمله کارخانه‌هاي بزرگ همدان طوري برنامه‌ريزي کرده‌اند که کاميون‌هاي حاوي بار گوجه‌فرنگي به صف جلوي کارخانه مي‌ايستند و هر زمان که کارخانه تشخيص بدهد بار آنها را خالي مي‌کند. همين موجب شده تا کشاورزان مجبور شوند گوجه‌ فرنگي را با قيمت ارزان‌تر به اين کارخانه‌ها بدهند.
کارخانه‌دارها هر کيلو رب گوجه فرنگي را حدود 2 تا 4 برابر قيمتي که براي خانه‌دار تمام مي‌شود، مي‌فروشند. درصورتي که نه تنها شرايط اقتصادي خانواده‌ها به‌گونه‌اي نيست که بتوانند چنين هزينه‌هايي را متحمل شوند که شرايط سلامت و جسماني افراد نيز دچار مخاطراتي شده که عمده آنها و انواع سرطان‌ها به‌خاطر خوردن غذاهاي داراي نگهدارنده است. سال‌هاست که کارشناسان تغذيه تأکيد مي‌کنند به هيچ عنوان غذاهايي که مواد نگهدارنده دارند و مخصوصاً غذاهاي کنسرو شده را استفاده نکنيد.
رب‌هاي بسته‌بندي شده به‌خاطر دارا بودن مواد نگهدارنده موجب چندين نوع بيماري و حتي سرطان مي‌شود. سايت عصر ايران در گزارشي نوشته غذاهای کنسرو شده حاوی مواد نگه دارنده مختلفی هستند که یکی از این مواد حشره‌کش است و بسیار برای سلامتی مضر است. نمک به مقدار فراوان و  بسته‌بندی‌های آلومينيومي مضرات ديگر رب بسته‌بندي شده هستند. که به علت سبک و مقرون به صرفه بودن آنها، برای بسته‌بندی محصولات استفاده می‌شوند. تراکم بالای آلومینیم در بدن باعث بروز بیماری از قبیل آلزایمر می‌شود. وجود ماده سمي Bisphenol یا BPA در غذاى کنسرو شده از ضررهاي ديگر اين نوع مواد غذايي است. کنسرو حاوی پوشش پلاستیک در قسمت داخل است. این پوشش پلاستیکی حاوی BPA ،غذا را در خود تازه نگه می‌دارد، اما به قیمت تهدید سلامتی! این ماده ناراحتی‌هایی مانند اختلالات عصبی، اختلالات تولید مثل، دیابت نوع ۲ و خطر بروزسرطان، چاقی مفرط و… را به‌وجود می‌آورد. این ماده در اقلامی مانند گوجه‌فرنگی افزایش می‌یابد و باعث افزایش اسیدیته در محصول و سمی شدن بیشتر آن می‌شود.
اگرچه همه غذاهای کنسروی، به دلیل مواد نگهدارنده شیمیایی که در آنها وجود دارند به‌طور بالقوه سرطان‌زا هستند، اما کنسروهای گوجه‌فرنگی و رب گوجه‌فرنگی به دلیل خاصیت اسیدی بسیار بالایی که دارند، مواد شیمیایی موجود در کنسرو و از جمله «بی پی ای» را بسیار بیشتر از دیگر مواد غذایی جذب می کنند.
مواد شیمیایی موجود در رب گوجه‌فرنگی کنسروی، پس از مصرف، به سرعت جذب بدن شده و جدای از اختلالی که در تکثیر سلول‌های بدن ایجاد می‌کنند، به مغز انسان نیز لطمه وارد کرده و بیش از همه، کودکان را دچار اختلال ذهنی می‌کنند. در آمریکا و اروپا به پدر و مادرها توصیه می‌شود که مراقب باشند تا کودکانشان از غذاهایی که در آنها رب گوجه‌فرنگی استفاده شده است مصرف نکنند اما در ایران عموم والدین از این موضوع اطلاعی ندارند.
هرچند که برخي کارشناسان تغذيه که عموماً در کارخانه‌هاي صنايع غذايي مشغول کار هستند تأکيد مي‌کنند که مخصوصاً در توليد رب هيچ موادي به‌جز گوجه‌فرنگي و نمک استفاده نمي‌شود و کپک نزدن، رنگ قرمز و سفت بودن آن به‌خاطر نوع طبخ آن در شرايط خاص است. اما کارشناساني که ذينفع نيستند در تمام دنيا تأکيد مي‌کنند که غذاهاي کنسروي داراي مواد نگهدارنده است و خطرات بساري براي سلامت انسان‌ها دارد.
در بازديدي که پيش از اين از يکي از کارخانه‌هاي بزرگ صنايع تبديلي استان داشتيم عنوان کرديم که گفته مي‌شود بخشي از مواد داخل قوطي‌هاي رب کدو و رنگ قرمز است که معاون همان کارخانه گفت «اگر از کدو استفاده کنند که خيلي خوب است! اما اصل مهم رب‌هاي بسته‌بندي اين است که بسياري از کارخانه‌ها مواد نگهدارنده زيادي مي‌زنند تا ماندگاري آن را بالاتر ببرند همين هم موجب مي‌شود بعد باز کردن قوطي ماندگاري آن تا چند هفته بالا برود درصورتي که اگر مواد افزودني آن کم باشد وقتي در قوطي باز مي‌شود بايد از 3 يا 4 روز به‌بعد شروع به کپک زدن کند».
در گذشته پخت رب يکي از کارهاي سختي بود که خانه‌دارها در منزل انجام مي‌دادند اما اکنون با آمدن دستگاه‌هايي که گوشت گوجه‌فرنگي را بدون اسراف، از پوست و تخمه‌هاي آن به‌راحتي جدا مي‌کنند و تنها کاري که شخص بايد انجام بدهد اين است که مايع به‌دست آمده را روي گاز بگذارد تا پخته و سفت شود، چرا آن را از بيرون با مواد نگهدارنده و سمي و با قيمت چند برابري بخريم؟ ما مواد غذايي را براي سود رساندن به بدن مي‌خوريم اما با خوردن غذاهاي کنسروي نه تنها فايده‌اي به بدن نمي‌رسانيم که انواع سرطان‌ها و بيماري‌هاي خطرناک را وارد بدن خود مي‌کنيم که بعد از گذشت چند سال و انباشته شدن آن در اعضاي بدن و سپس بروز آن، حاضريم ميليون‌ها تومان يا حتي ميلياردها تومان صرف کنيم تا سلامتي خود را به‌دست بياوريم.
رب يکي از مواد غذايي خوراکي است که اغلب خانواده‌ها به‌طور روزانه از آن در انواع غذاها استفاده مي‌کنند بنابراين با پخت آن در منزل يا خريد آن از خانه‌دارهايي که مطمئن هستيد در پخت آن از رنگ قرمز استفاده نکرده‌اند، سلامت خانواده خود را تأمين کنيد.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.