پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 14 ارديبهشت 1403

کد خبر : 121166

 
عضو شورای‌عالی سازمان نظام پرستاری کشور:

راهکار رفع کمبود پرستار افزایش ظرفیت دانشگاه‌ها نیست
تاریخ خبر : 1400-09-23
     
 
 
     
متن خبر :

 ملایر- سحر یوسفی - خبرنگار همدان‌پیام: کمبود پرستار را نباید صرفاً در نسخه افزایش ظرفیت دانشگاه‌ها دید، با راهکارهای متعددی مانند ایجاد امنیت شغلی و ترمیم حقوق می‌توان انگیزه این قشر زحمتکش را بالا برد و از مهاجرت نیروی پرستاری که با هزینه دولت آموزش دیده است جلوگیری کرد. عضو شورای‌عالی سازمان نظام پرستاری کشور ضمن تبریک هفته پرستار، یاد و خاطره شهدای سلامت را گرامیداشت و گفت: استاندارد جهانی نیروی پرستاری برای هر تخت بیمارستانی ۴ نفر است، اما استانداردی که در کشور ایران در نظر گرفته شده2/5پرستار به ازای هر تخت بیمارستانی می‌باشد که به‌طور واقعی این آمار در حال‌حاضر 9/0درصد است.
یوسف رحیمی با بیان اینکه با توجه به شرایط موجود، بیش از ۱۰۰هزار پرستار باید به سیستم تزریق شود تا بتوانیم به استاندارد 5/2پرستار در ازای هر تخت دست یابیم، ادامه‌داد: آیا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی توانایی جذب این تعداد پرستار را دارد در حالی که می‌دانیم قرار بود از سال گذشته ۳۰ هزار پرستار به‌کارگرفته شود، اما به دلیل تنگناهای مالی تاکنون این اتفاق نیفتاده است.
رحیمی با بیان اینکه به‌طورقطع با کمبود پرستار در بیمارستان‌ها موافق است، افزود: تنها راهکار رفع این مشکل افزایش ظرفیت دانشگاه‌ها نیست.

 ۲۰۲ دانشکده پرستاری فعال در کشور وجود دارد
وی با تأکید بر ضرورت وجود بستر و زیرساخت‌های لازم در تربیت نیروی پرستاری، گفت: در حال‌حاضر ۲۰۲ دانشکده پرستاری فعال در کشور وجود دارد و تقریباً هیچ شهری نیست که دارای حداقل شرایط باشد، ولی دانشکده پرستاری در آن دایر نباشد.
رحیمی ادامه داد: به این ترتیب با فارغ‌التحصیلانی مواجه می‌شویم که دانش کافی ندارند و آموزش صحیحی ندیده‌اند در حالی که با جان انسان‌ها سر و کار دارند و باید عزیزان مردم را تحت مراقبت قرار دهند. وی با اشاره به اینکه اکنون بیمارستان‌های آموزشی مملو از دانشجویان پرستاری است، تصریح کرد: ظرفیت آموزشی در کشور ما بیشتر از این تعداد نیست و ضرورتی برای افزایش پذیرش رشته پرستاری وجود ندارد.
رحیمی گفت: منطقی نیست که به‌صورت افسارگسیخته ظرفیت پذیرش پرستار در دانشگاه‌ها را افزایش دهیم سپس با تعداد زیادی پرستار بیکار مواجه شویم که با کیفیت آموزش پایین فارغ‌التحصیل شدند، به‌طورقطع در این شرایط مردم آسیب می‌بینند.

 سالیانه ۱۲هزار نفر فارغ‌التحصیل رشته پرستاری داریم
عضو شورای‌عالی نظام پرستاری تعداد فارغ‌التحصیلان رشته پرستاری در کشور را سالیانه ۱۲هزار نفر برشمرد و افزود: در حال‌حاضر حدود ۶۰ هزار پرستار بیکار در کشور وجود دارد که دولت می‌تواند به جای اینکه ظرفیت آموزش را بالا ببرد این افراد را جذب کند و در کنار آن با برنامه‌ریزی منظم سالیانه ۱۰هزار نفر از فارغ‌التحصیلان را به‌کار گیرد تا کمبودها را جبران کند.
 افزایش ظرفیت پذیرش پرستاری و توجه به شرایط شغلی زمینه‌ساز مهاجرت پرستارها
رحیمی افزایش ظرفیت‌ها و توجه نکردن به شرایط شغلی و جذب پرستارها را زمینه‌ساز افزایش مهاجرت‌ها دانست و گفت: پرستار را ۵ سال به‌صورت موقت به‌کار می‌گیریم یعنی پس از پایان طرح و تمدید طرح بیکار می‌شود و باید منتظر آزمون استخدامی بماند، اما این نیرو پس از ۵ سال فعالیت، تجربه کسب کردن و آزمون و خطا کردن طبیعی است که منتظر نمی‌مانند، بلکه از هر جای دنیا پیشنهاد کار باشد مهاجرت می‌کند. وی ادامه داد: در حال‌حاضر تعداد قابل‌توجهی از پرستارها مهاجرت می‌کنند که پیش‌تر مقصدشان کانادا، استرالیا و کشورهای حوزه اسکاندیناوی بود و اخیراً کشورهای حوزه خلیج‌فارس به‌خصوص امارات متحده عربی و عمان است. رحیمی با اشاره به تسهیل و تسریع روند به‌کارگیری و فعالیت پرستارهای ایرانی به دلیل دارا بودن رنکینگ بالای جهانی گفت: باید بررسی کنیم ببینیم کشورهای مختلف به خصوص کشورهای حوزه خلیج‌فارس چه حقوق و مزایایی به پرستار می‌دهند و چگونه این نیروها را جذب و مجاب به مهاجرت می‌کنند و وضعیت این پرستار در آن کشور چگونه است.
وی با بیان اینکه حقوق و مزایا، مسکن و ایاب‌ و ذهاب در کشورهای مقصد بسیار جذاب است، افزود: در کشورهای حوزه خلیج‌فارس، ماهیانه ۱۵۰میلیون تومان حقوق به پرستار پرداخت می‌کنند این درحالی است که در کشورمان حقوق ناچیزی به این افراد پرداخت می‌شود از طرفی استخدامشان نمی‌کنیم و هر وقت صحبتی از تبدیل وضعیت می‌شود موانع مختلفی ایجاد می‌کنیم.
 با ترمیم حقوق و امنیت شغلی از مهاجرت پرستارها جلوگیری کنیم
عضو شورای‌عالی سازمان نظام پرستاری افزود: حدود یک سال است که پرستارها فریاد می‌زنند فوق‌العاده خاصی که به ادارات مختلف داده می‌شود به پرستارها هم پرداخت شود و انتظار دارند حقوقشان ترمیم شود.
رحیمی ادامه داد: هیچ توجهی به پرستار نمی‌شود و در نظر نمی‌گیریم این افراد بیش از 2سال است که تحت شدیدترین فشارها کار کرده‌اند و برای مقابله با کرونا در خط مقدم جانانه ایستادند و جان و سلامتی خود و عزیزانشان را در معرض خطر قرار داده‌اند.
وی با اشاره به اینکه سال نخست کرونا که حکم پرستارها پایین بود تعداد ۸ هزار نفر مجوز خروج گرفتند، اما سال بعد با ترمیم حقوق میزان مهاجرت کاهش یافت و به ۳هزار نفر رسید، گفت: برای تربیت هر کارشناس پرستاری بیش از یک میلیارد تومان هزینه می‌شود و هزینه‌های دیگری مانند آزمون و خطایی که روی مردم انجام می‌شود در کشور ما پرداخت می‌شود، اما به دلیل توجه نکردن و بی‌مهری مسئولان به این قشر و عملی نشدن بسیاری وعده‌ها زمینه مهاجرت پرستارها را فراهم می‌کنیم و سود این آموزش به جیب کشورهای دیگر می‌رود.
رحیمی در پایان راهکار جلوگیری از مهاجرت را ایجاد انگیزه و مشوق‌های لازم دانست و افزود: با ترمیم حقوق و پرداخت حقوق مکفی، بالابردن امنیت شغلی  و استخدام رسمی می‌توان رضایتمندی پرستارها را افزایش داد تا جلوی مهاجرت‌ها گرفته شود و در کشور خود ارائه خدمت کنند.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.