با تاکید استاندار همدان ، کمتر از یک هفته دیگر اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان باید برای کتیبه های گنجنامه حفاظ مناسب نصب کند .
به دنبال پیگیرهای رسانهای به ویژه همدانپیام که از سال 2013 گزارشهای متعدد را با هدف هشدار به متولیان گردشگری در زمینه حفاظت از کتیبه ها منتشر کرد بالاخره برای بی حفاظ بودن کتیبهها مدیریت ارشد استان با جدیت ورود پیدا کرد .
معاون امور اقتصادی استاندار همدان در گفتوگو با همدانپیام با عنوان این مطلب گفت: اهمیت نگهداری و حفاظت از آثار تاریخی از جمله موارد مهمی است که مدیریت ارشد استان نسبت به آن همواره تأکید دارند لذا پس از بازدید کارشناسی از کتبیههای گنجنامه و محوطه پیرامون به صورت جدی به اداره کل میراث فرهنگی استان همدان اعلام شد ظرف مدت یک هفته شرایطی را فراهم کند که هیچ آسیبی کتیبههای گنجنامه را تهدید نکند.
سیدمجتبی حسینی عنوان کرد: نصب حفاظ مناسب مقابل کتیبهها باید متناسب با ضوابط میراث فرهنگی باشد و این اقدام در اسرع وقت رقم خواهد خورد.
وی تاکید کرد : همچنین در آینده نزدیک چگونگی ارائه خدمات گردشگری، نگهداری و ایجاد بلیت فروشی برای کتیبههای گنجنامه تعیین تکلیف خواهد شد.
حسینی گفت: در راستای پیشگیری از حضور افراد غیرمسئول و جلوگیری از وارد شدن هر گونه خدشه و آسیب به اسناد تاریخی از سامانههای حفاظت از کتیبهها استفاده خواهد شد.
به گزارش همدان پیام ؛ آخرین ویدیوی تاسف بار از احتمال خدشه وارد شدن به سیمای بصری کتیبه های گنجنامه، در روزهای اخیر از فردی که مشغول بالارفتن از کتیبه های گنجنامه بود منتشر شد ، پس از انتشار گزارشهای پی در پی در سالهای گذشته بالاخره به تأکید استاندار همدان فرصت یک هفتهای به میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان داده شد تا برای کتیبهها حفاظ مناسب تعریف کنند.
کتیبههای گنجنامه معتبرترین اسناد تاریخی همدان هستند. این کتیبهها اسناد بنچاق شهری است که به استناد آن سابقه غنی تاریخ و تمدنش به اثبات میرسد. اما از آنجا که محافظ و نگهبانی ندارد در معرض تهدید بلایای طبیعی و انسانی است.
کتیبههای دستنوشتهای که پس از حکاکی متون به خط میخی برای هزاران هزار نسل آینده به یادگار مانده است به اثبات میرساند دولت هخامنشیان که حالا بیش از 2500 سال از بودنشان میگذرد در این سرزمین حکومت میکردند.
آنها دامنه الوند، خوش آبوهواترین منطقه غرب کشور را برگزیدند تا با خطوط میخی به سه زبان زنده دنیا ستایش از خداوند را به خاطر آفرینش زمین و آسمان و انسانها و شادی برای آنها حک کنند.
پس از نقش بستن کتیبه داریوش هخامنشیان و خشایارشاه پسر داریوش بر دامنه الوند، این منطقه از دیرباز مورد توجه تاریخنگاران، باستانشناسان و جامعه محلی قرار گرفت.
از جایجای دنیا خطشناسان و تاریخنگاران به همدان سفر کردند تا راز جنگنامه دیروز را فاش کنند و در خاطر گردشگران و جامعه محلی و تاریخنگاران حک کنند که این منطقه گنجنامهای است حاوی دو سند معتبر جهانی. در روزگارانی که هخامنشیان دولت خود را تشکیل دادند برخلاف دولتهای دیگر به انتخاب سه پایتخت در ایرانزمین اقدام کردند. همدان پایتخت تابستانی آنها و شوش پایتخت زمستانی شد؛ در کنار این دو پایتخت، تخت جمشید مرکزی مهم برای برگزاری اعیاد و مراسم مذهبی این دولت شد.
در آن زمان خط میخی ابداع شده بود و برخلاف دیگر دولتهای قبل از هخامنشیان، آنها میتوانستند از وقایع و اتفاقات دولت خود اسناد معتبری حک کنند و بر دامان طبیعت بیجان به جای گذارند.
پس از انتخاب سه پایتخت، راه شاهی جان گرفت، راهی که قرار بود مسیر رفتوآمد خانواده شاه از این پایتخت به آن پایتخت باشد و این راه مکانی شد برای آنکه اسناد مستند دولت هخامنشیان را بر کتیبه گنجنامه و بیستون از بینالنهرین عراق تا شوش و بابل به نمایش بگذارند.
این توصیف گوشهای از مهمترین وقایع در زمینه کتیبههایی بود که امروز در سایهسار الوند و چند قدمی آبشار گنجنامه بدون نگهبان و محافظ به جای ماندهاند. مهمترین اسناد تاریخی دولت هخامنشیان با بیش از 2500 سال قدمت به عنوان سند بنچاق هگمتانه نه حفاظ دارد نه نگهبان.
گردشگران و مردم شهر در صورت نداشتن اطلاعات تاریخی به محض ورود به محوطه گنجنامه به سوی آبشار میروند یا آنکه شاید پلههای پای کتیبهها آنها را دعوت به گرفتن یک عکس یادگاری کند. کنار این کتیبهها، راهنمایی نیست که به آنها از اهمیت این آثار تاریخی بگوید.
در این میان شاید ترجمههای کتیبه هم که بر سنگهایی حکاکی شده است آنها را برای خواندن یکی دو خط مشتاق کند و بازدید از این آثار 2500 ساله به همین جا و مکان ختم شود. این کتیبهها از دیرباز نامهای «سنگنبشته، نبشت خدایان، جنگنامه و گنجنامه» را به خود گرفتهاند.
79 سال پیش کتیبههای گنجنامه به عنوان آثار شاخص وارد فهرست آثار ملی کشور شد اما با آنکه بیش از هفت دهه از این اتفاق میگذرد هنوز این اسناد محافظ، راهنما و نگهبانی به خود ندیده است.
|