پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : پنجشنبه ، 9 فروردين 1403

کد خبر : 112493

 
تحليلي بر عملکرد 16 استاندار در 41 سال گذشته

از تمدن تا شاهرخي
تاریخ خبر : 1399-07-20
نویسنده : غزل اسلامي
     
 
 
     
متن خبر :

 شانزده استاندار در 41 سال بر استان همدان مديريت کرده‌اند. در اين مدت 5 رئيس جمهور و يک نخست وزير سکان‌داري دولت را بر عهده داشته و حدود يک‌سال و 4 ماه نيز کشور با دولت موقت و شوراي اسلامي اداره شده است.

در دولت موقت که 4 ماه به‌طول انجاميد، رضا تمدن مديريت استان همدان را برعهده گرفت. او در اين مدت کوتاه فقط توانست ساختار انقلاب را حفظ کند و پس از آن با تشکيل شوراي انقلاب، عباس حائري به مدت يک سال سکان استان را به‌دست گرفت. از اواسط سال 58 تا اواسط سال 59 او با نبود بودجه وضع موجود را حفظ کرد اما با تشکيل دولت بني‌صدر، محمدعلي کي‌نژاد در استان به‌روي کار آمد و يک سال و 9 ماه پشت ميز استانداري همدان نشست. او بيشتر شخصيتي فرهنگي داشت و طرفدار انقلابيون بود. از آنجا که بني‌صدر هم اهل همدان بود؛ بنابراين انتظار داشت همداني‌ها و استاندار همدان پشتيباني بيشتري از او داشته باشند اما حائري بيشتر از اين که مدافع نخست‌وزير باشد مانع بهره‌برداري‌هاي سياسي او از همدان شد و درنهايت بني‌صدر را نااميد کرد.
ارديبهشت سال 61 آغار مديريت محمدصالح مدرسه‌اي بر همدان بود. او در دوره نخست وزيري سيدعلي خامنه‌اي به سمت استانداري نائل شد و عمده اقداماتش در 4 سال و ده ماه، مديريت جنگ تحميلي و حفاظت از انقلاب بود.
 علي دانش‌منفرد نيز در مدت يک سال و 9 ماه راه مدرسه‌اي را ادامه داد و کرمانشاه را از همدان پشتيباني ‌کرد.
محمدرضا سپهري نيز 11 ماه سرپرست بود که کار چنداني براي همدان نتوانست انجام بدهد.
سیدمحمد جهرمی در دولت سازندگي نخستین سالي بود که استاندار مي‌شد و تازه‌کار بود. او از آبان 68 و پس از انتخاب هاشمي‌رفسنجاني، سکان‌داري همدان را به‌عهده گرفت و در مدت 2 سال و 7 ماه در همدان اقدام شاخصي از او برجاي نمانده است.
احمد خرم اصلاح‌طلب و اصفهاني بود که از استانداري هرمزگان به همدان آمد و از دولت نخست سازندگي تا دولت دوم به‌مدت 5 سال و 5 ماه استاندار همدان بود. بسياري از قديمي‌ها از او به نيکي ياد مي‌کنند و مي‌گويند توسعه استان از دوره او کليد خورد. برخي‌ها هم مي‌گويند تا زماني که دلار 7 تومان و کمتر از 500 تومان بود در استان همدان هيچ اقدام شاخصي نشد، درصورتي‌که اغلب استان‌ها با دلار 7 توماني توسعه يافتند. اما پس از اينکه دلار هزار تومان شد و خرم روي کار آمد همدان آغاز به رشد کرد. يادگاري‌هاي خرم در بخش‌هاي زيرساختي و به‌ویژه گردشگري ماندگار است. تپه عباس‌آباد، جاده گنجنامه، توسعه راه‌ها و ايجاد فرودگاه از جمله خدمات اين استاندار به همدان بود که پس از همدان به خوزستان رفت و پس از آن معاون عمراني وزير کشور، سپس وزير راه شد و اکنون نيز رئيس نظام مهندسي کشور است.
علی جابریان‌همدانی، اصلاح‌طلب معتدل، در دولت نخست خاتمي سکان استان را به‌عهده گرفت. به‌ظاهر او تنها استاندار همداني است که تاکنون بر استان مديريت کرده است. اين استاندار بيشتر درگير مسائل دوم خرداد بود و نمايندگان وقت استان در مجلس با او نساختند؛ بنابراين توفيق زيادي در استان به‌دست نياورد. جابريان‌همداني معاون تحقيقاتي وزير جهاد کشاورزي و دکتري عمران گرايش پل‌سازي از يکي از دانشگاه‌هاي انگليس را داشت. برنامه‌هاي وي براي استان بيشتر در راستاي توسعه سياسي استان بود.
علي‌اصغر زبردست استاندار دولت دوم خاتمي به‌مدت 4 سال بود. او با اينکه تهراني است اما چون معاون برنامه‌ريزي استانداري در زمان خرم بود شناخت پیشین از همدان داشت و راه خرم را در پيش گرفت. از او به‌عنوان دومين استانداري که خدمات ارزنده‌اي به استان داشت ياد مي‌کنند. تا جايي که فعالان اقتصادي استان چند سال پس از پايان خدمتش به همدان، از او براي عنوان رياست پارلمان بخش خصوصي استان دعوت کرده و او را به‌عنوان رئيس هيأت مديره اتاق بازرگاني برگزيدند تا با ارتباطات گسترده‌اي که در تهران و وزارتخانه دارد بتواند صنعت و توليد استان را ارتقا بدهد. سفر مقام معظم رهبري در دوره استانداري او انجام شد و يکسري توافق‌ها و بودجه‌ها در همين سفر براي استان گرفت. مصوبه ساخت راه‌آهن براي همدان در دوره او و در همين سفر دريافت شد. در اين زمان خرم وزير راه و نيکبخت معاون توسعه اقتصادي استاندار بود که با کمک وزير راه مصوبه اين طرح را در سفر رهبر معظم انقلاب به همدان گرفتند. انتقال آب از تالوار نيز از طرح‌هاي رياست زبردست در استان بود.
بهروز مرادي نيز تنها استانداري بود که سردار سپاه بود. او در تيم محمدرضا رحيمي معاون اول رئيس جمهور وقت بود. مرادي از سال 88 به‌مدت 4 سال سکان‌دار استان بود و نفوذ زيادي را از خود نشان داد تا جايي که براي دفاع از حريم‌هاي شهر تأثيرگذاري زيادي از خود نشان داد. در دوره او پول زيادي در استان بود؛ بنابراين توانست برنامه‌هاي فرهنگي و ورزشي که نياز به اعتبار زيادي داشتند را به همدان بياورد. انتقال تيم فوتبال پاس و جشنواره‌هاي بين‌المللي فيلم کودک و نوجوان و حکمت سينوي از آورده‌هاي او به اين استان است. بيمارستان قلب فرشچيان نيز از يادگاري‌هاي بهروز مرادي در همدان است. او توانست مرحوم فرشچيان، خير نامي را شناسايي کرده و براي ساخت «بيمارستان قلب فرشچيان» مجاب کند. از او به‌عنوان سومين استانداري ياد مي‌کنند که يادگاري‌هاي زيادي براي استان به‌جا گذاشت.
کرم‌رضا پيريايي، اصولگراي تند و جزو 13 استاندار امضاءکننده نامه به رهبری است و در دولت دوم احمدي‌نژاد به همدان آمد و با نشريه «جريان» که متعلق به او بود سعي در جريان‌سازي سياسي داشت. او به‌دنبال خدمت به رحيمي معاون اول رئيس جمهور وقت بود. جريان‌سازي سياسي، سفر به شهرستان‌ها و برگزاري شب‌هاي فرهنگي با اهالي فرهنگ از جمله اقداماتي است که از او در ذهن‌ها باقي مانده است. او از کارمندان صداوسيما است و درحال‌حاضر در مجمع تشخيص مصلحت نظام داراي پست است.
علي‌اکبر فاميل‌کريمي اهل همدان و 11 ماه سرپرست استانداري بود. استاندار اصولگرا در اين مدت بازديدهايي از شهرستان‌ها و مراکز مختلف داشت. اما به‌خاطر اختلافش با رحيمي معاون اول رئيس جمهور وقت استاندار نشد و علي‌محمد آزاد جايگزين او شد. آزاد، اصولگراي معتدل ايلامي بود که او را بيشتر به اخلاق خوبش مي‌شناختند و در زمان خودش تنها استاندار وزارتخانه‌اي کشور بود.
محمدناصر نيکبخت پس از خرم، با 5 سال خدمت، بيشترين مدت‌زمان را سکان‌دار همدان بود. اين استاندار اصلاح‌طلب را با تفکرات اقتصادي‌اش مي‌شناسند. او با اينکه در زمان زبردست و مرادی معاون اقتصادي استانداري بود و تا حد زيادي با استان و تفکرات همداني آشنا بود؛ اما برخلاف اينکه بر سر زبان‌ها افتاده توفيق زيادي در بخش اقتصاد نداشت. نيکبخت اما در ايجاد وحدت سياسي موفق عمل کرد.
او با شخصيتي بزرگ‌منشانه سعي مي‌کرد همه افکار مديران را به سمت جذب سرمايه‌گذار و حمايت از آنها براي توسعه استان جلب کند و حتي توانست چند سرمايه‌گذار خارجي در بخش نيروگاه‌هاي خورشيدي را هم جذب همدان کند که اکنون از اين نيروگاه‌ها بهره‌برداري مي‌شود. او در زمان معاونت خود در بخش امور اقتصادي، همايش‌ سرمايه‌گذاري در همدان را برگزار و همداني‌هاي مقيم خارج از کشور را براي سرمايه‌گذاري دعوت کرد. اين روند را در سکان‌داري خود ادامه داد و در دومين سال، همايش سرمايه‌گذاري را برگزار کرد که با وجود امضاي تفاهم‌نامه‌هايي بالغ بر هزار و 200 ميليارد تومان اما پس از گذشت حدود 6 سال نتيجه‌اي درپي نداشت. علاوه بر اين نيکبخت رابطه نسبتا خوبي با رسانه‌ها داشت و در تبليغ خود بسيار موفق عمل مي‌کرد که توانست خود را استانداري بسيار اقتصادگرا و موفق جلوه بدهد، زيرا در غريب به اکثريت جلساتي که خبرنگاران و مديران حضور داشتند نيکبخت درباره اقتصاد حرف مي‌زد و تمام هم‌وغمش را براي توسعه اقتصادي گذاشته بود اما نتيجه‌اي که استان گرفت آن‌چيزي نبود که در تبليغ‌ها نشان داده مي‌شد. با اين حال نيکبخت استانداري است که از او به‌خوبي ياد مي‌کنند و برخي‌ها او را چهارمين استاندار نسبتا موفق در همدان مي‌دانند.
سيدسعيد شاهرخي، استاندار حال حاضر نيز از انتخاب‌هاي نيکبخت بود که در يک سال پایانی معاون سياسي او بود. او با وجود اينکه رابطه خوبي با اطلاع‌رساني ندارد اما در دوره 2 سال سکان‌داري‌اش سند اطلاع‌رساني و سند توسعه استان تدوين شد که از ابداعات استاندار به‌شمار مي‌رود.
با نزديک شدن به ماه‌هاي پاياني دولت روحاني، گمانه‌زني‌ها براي استاندار بعدی آغاز شده است. بسياري پيش‌بيني مي‌کنند که دولت بعدي اصولگرا باشد. اما چون شرايط کشور وضعيت خاصي را مي‌گذراند شايد نتوان آن‌طور که بايد درباره پيش‌بيني‌ها صحبت کرد.
اما درصورت اصولگرا بودن دولت آينده، درباره گزينه‌هاي بومي که درحال‌حاضر در استانداري مشغول به‌کار هستند، صحبت مي‌شود و هنوز گزينه‌هاي غيربومي مشخص نيستند. با اين‌حال گزينه‌هايي در 3 حزب خود را آماده اين پست مي‌کنند.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.