پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 10 فروردين 1403

کد خبر : 83465

 
سال "باباطاهر" همچنان در سکوت!
تاریخ خبر : 1396-10-12
     
 
 
     
متن خبر :

 امسال، سال "بابای همدان" است؛ سالی که توسط محمدناصر نیکبخت استاندار همدان به نام باباطاهر رقم خورده تا فرصتی ناب برای پاسداشت این عارف و شاعر همدانی فراهم شود.
تأثیر مشاهیر همدان در معرفی این دیار کهن بعنوان یکی از مناطق پر جاذبه گردشگری در ایران و جهان اگر بیشتر از آثار باستانی و مناظر طبیعی نباشد، کمتر نیست.
همدان مدفن بیش از 40 نامدار و سرآمد دین، علم و هنر است که در این اقلیم پا به هستی نهاده و در گوشه گوشه خاکش خفته اند و مقبره و آرامگاهشان زینت بخش این دیار شده است.
حکیم بوعلی سینا، بابا طاهر، صفا الحق، آقانجفی همدانی، ملا حسین قلی شوندی، غمام همدانی، عین القضات، بدیع الزمان، خواجه رشیدالدین و صدها مرد بزرگی که با اندیشه هایی تابنده، زندگی تیره و تار داشتند و همواره از بی مهری روزگار آزرده و رنجور بودند.
نیک نامان و بزرگانی که نه در پهنه ایران زمین بلکه در زادگاه خود نیز مهجور و غریبند؛ و شاید همین غربت باعث شده تا نامیدن همدان به نام مفاخر و بزرگانش در سه سال اخیر از سوی استاندار همدان باب شود و آبی باشد بر آتش دغدغه و نگرانی‌های مردم فرهنگ دوست همدان که داعیه دار پایتخت تاریخ تمدن ایران زمین هستند.
به گزارش ایرنا، سالهای 94 و 95 به ترتیب به نام "میرسیدعلی" عارف و دانشمند همدانی و "سیدجمال الدین اسدآبادی" نامگذاری شد. برپایی همایش بین المللی با برادر خواندگی شهر لاهور پاکستان و همدان و برپایی همایش "مصلح بیدارگر" و افتتاح دبیرخانه بنیاد علمی و فرهنگی سیدجمال اندک دستاورد این نامگذاری‌ها بود.
نوپایی این حرکت و آماده نبودن متولیان امر، شاید تنها دلیلی بود که استاندار چشم برکم کاری مسئولان ببندد؛ اما به طور قطع امسال و سال‌های آتی اینگونه نخواهد بود و مدیران و دست اندرکاران باید به افکار عمومی و استاندار پاسخگو باشند.
امسال هم سالی نیکبخت برای بابای همدان است. عارف و شاعری وارسته و عریان از تعلقات دنیوی که در اواخر سده چهارم تا اواسط سده پنجم هجری قمری در عین عزلت و گمنامی با دوبیتی‌های نابش راه خداشناسی می‌پیمود و به مردم می‌شناساند.
حالا 9 ماه از سال باباطاهر می‌گذرد و برایش هیچ نکرده ایم؛ حتی یک نماهنگی از عشق و عرفانی که در اشعار "بابای همدان" موج می‌زند، نساخته ایم و یا دیوار نوشته‌ای از بابا و آثارش نیافریده ایم.
فضای تبلیغی و آموزشی بسیاری در اختیار داریم و بهره‌ای از آن برای معرفی بابا به فرزندان ایران زمین نمی بریم.
نمی دانم اگر فردا روزی قرار باشد، گزارشی از سال بابا ارائه کنیم، چگونه از خجالت سربلند می‌کنیم؟ به قول بابا:
چو فردا نامه خوانان نامه خوانند تو را از نامه خواندن شرمت آیو
حال که به برکت نام و نشان مشاهیر، سال 2018 میلادی شهر و دیارمان همدان به عنوان پایتخت گردشگری کهن قاره آسیا برگزیده شده است، کاش بتوانیم برای فضاسازی و تبلیغات این رویداد بزرگ و بی نظیر از دیوان بابا کمک بگیریم و بر سر درب هتل ها، اماکن سیاحتی و زیارتی و ورودی‌های شهرهای استان به گردشگران و مسافران با دوبیتی‌های زیبای بابا خوش آمد بگوییم:
عزیزا کاسه چشمم سرایت میون هر دو چشمم جای پایت
از اون ترسم که غافل پا نهی تو نشینه خار مژگانم به پایت
سال بابا طاهر فرصت مغتنمی است برای ورق زدن تاریخ همدان تا قدری شکاف میان نسل امروز و دیروزترها را کم کنیم و دختران و پسران ما به جای آویزان شدن به اسطوره‌های نا مانوس بیگانه، به مفاخر فرهنگی میهن خود ببالند.
اما غافلیم از داشته‌های بزرگ و فاخرمان، از فرصت‌های نابی که برایمان ایجاد می‌شود و راهی که هموار می‌شود و چشمهایمان را می‌بندیم تا فرصت از دست برود؛ بی توجهیم، کم کاریم و در سایه همین اهمال کاری و کوتاهی هاست که داشته‌های علمی و فرهنگی مان به یغما می‌رود.
بی شک در شرایطی که برخی کشورهای همسایه کمر به ثبت آثار فرهنگی و هویت ناملموس ایرانی به نام خودشان را دارند، نامگذاری همدان به نام مفاخر و مشاهیرش، گامی مثبت در زنده نگه داشتن هویت به تاراج رفته فرهنگ این سرزمین است

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.