2ماهی از آغاز فرآیند خرید تضمینی گندم در استان همدان میگذرد و آخرین دانههای طلایی رنگ گندم از مزارع در حال جمعآوری هستند اما جیب گندمکاران خالی مانده بهطوریکه در استان همدان تنها ۶ درصد از مطالبات زارعین پرداخت شده است.
نیاز است این دغدغه جدی کشاورزان در ارایه گزارشات مسئولان مورد توجه قراربگیرد چراکه تاکنون به زمان دقیق پرداخت پول گندمی که به دولت تحویل داده شده اشاره نشده و از سوی دیگر در سال زراعی جاری حتی نرخ خرید تضمینی گندم نیز دقیق مشخص نشده و در آستانه سال زراعی جدید هنوز معلوم نیست نرخ خرید تضمینی قطعی گندم ۱۵هزار تومان است یا ۱۷هزار تومانی که وعده داده شده بود.
افزایش ۴۱درصدی خرید تضمینی گندم
به گفته مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران، خرید تضمینی گندم از کشاورزان در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ بالغ بر ۴۱درصد و نسبت به سال ۱۴۰۰ (بیش از 2برابر) ۱۱۵درصد افزایش داشته است.
این آمار در استان همدان نیز افزایش نشان میدهد بهطوریکه میزان خرید تضمینی گندم در همدان با بیش از 30درصد افزایش از حدود 300هزار تن خرید در سال گذشته به حدود 400هزارتن در سال جاری رسیده است.
پیشبینی غلط از میزان تولید گندم در کشور و استان همدان یکی از دلایل عدم پرداخت مطالبات کشاورزان عنوان میشود برای نمونه در استان همدان معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری همدان در تیرماه سال جاری میزان خرید تضمینی گندم را 270هزار تن اعلام کرده بود. اختلاف 130هزار تنی در پیشبینی آمار قابل چشمپوشی نیست و قطعاً در تأمین و تخصیص اعتبار ناهماهنگی ایجاد میکند.
مشکل عدم پرداخت مطالبات کشاورزان یک چالش ملی است و تنها پیگیری روزانه توسط مسئولان استانی انجام میشود هر چند این مسأله هر سال بهواسطه دیرکرد در پرداخت مطالبات برای کشاورزان چالش ایجاد میکرد اما امسال پرداختی صفر است و این گندمکاران را ناراضی کرده است.
گندمکار طلبکار، بدهکار مردم است
یک گندمکار در این ارتباط به خبرنگار ما میگوید: کشاورز باید هزینهها را نقد پرداخت کند اما گندم خود را به دولت نسیه بفروشد و هیچ حمایتی هم از ما نمیشود.
وی افزود: 5هکتار گندم آبی و 8هکتار گندم دیم کشت کردم که از این اراضی 18تن گندم برداشت کردم و آنرا اوایل مرداد ماه به دولت تحویل دادهام اما تا کنون یک ریال دریافت نکردهام.
وی ادامه میدهد: هزینه هکتاری یک میلیون و 300هزار تومان برای کمباین، 2/5تن بذر گندم با قیمت 16هزار تومان، هزینه بیش از 50میلیون تومان برای دستمزد کارگر، کرایه کامیون هر بار3 میلیون تومان، هزینه کود بیمه، تراکتور و... تنها بخشی از سرمایه گذاری است که انجام داده اما هنوز ریالی از مطالبات پرداخت نشده است.
وی ادامه داد: کشاورز مجاز نیست گندم تولیدی خود را به دلال بدهد در حالیکه دلال عراقی کیلویی 30هزار تومان گندم را میخرد به هر حال کشاورز گندم را به دولت با نرخ تضمینی تحویل میدهد تا به تأمین امنیت غذایی کمک کند اما در نهایت پول آن را سر وقت دریافت نمیکند، بنابراین انگیزه برای کار کشاورزی کم میشود. از مسئولان تقاضا داریم مطالبات گندمکاران را پرداخت کنند چراکه ما هم دوباره باید بذر و نهاده بخریم یا برخی باید اجاره زمین پرداخت کنند.
عدم تطابق گزارشات با پرداختها
بر اساس گزارشهای اخیر سعید راد مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران، استان همدان جزء 10استان نخست در خرید تضمینی گندم در کشور است. همچنین بر اساس بخش دیگری از گزارش وی تا این تاریخ بیش از ۱۴۵هزار میلیارد تومان گندم خریداری شده که از مطالبات کشاورزان ۱۰استان بین ۷۰ تا ۹۵درصد و مطالبات کشاورزان ۷استان دیگر نیز بین ۵۰ تا ۶۹درصد پرداخت شده است.
این گزارش با واقعیتها در استان همدان تطابق ندارد، در این استان مجموعاً تنها 6درصد مطالبات کشاورزان پرداخت شده است. بهطوریکه بر اساس اطلاعات اداره کل غله و بازرگانی استان همدان از 5هزار و 860میلیارد تومان مطالبات گندمکاران در استان همدان 346 میلیارد تومان پرداخت شده است.
|