پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : شنبه ، 22 ارديبهشت 1403

کد خبر : 127764

 
اجرای الگوی کشت تنها راه غلبه بر کم آبی
تاریخ خبر : 1401-08-15
     
 
 
     
متن خبر :


■ عضو کمیسیون کشاورزی مجلس: صادرات محصولات جالیزی صرفه اقتصادی ندارد

 ملایر_زهراامیری _ خبرنگار همدان پیام: الگوی کشت به معنای تعیین یک نظام کشاورزی با مزیت اقتصادی پایدار مبتنی بر سیاست های کلان کشور، دانش بومی کشاورزان، بهره گیری بهینه از ظرفیت های منطقه ای و حفظ محیط زیست تعریف شده است و یکی از موارد مورد توجه برای حفظ محیط زیست ، غلبه بر کم آبی و صرفه جویی در منابع آبی به نحوی با استفاده از ابزار و روش های نوین بتوان آب کم تر مصرف کرد و بازدهی بیشتری از زمین داشت.

زمین برای آنکه بتواند محصولات کشاورزی را پرورش دهد به آب نیاز دارد اما بهتر آن است این آب طوری  تأمین شود که علاوه بر جلوگیری از هدر رفت منابع آبی در افزایش تولیدات کشاورزی نیز مؤثر باشد.

سند الگوی کشت کاهش ۶ درصدی مصرف آب معادل ۳ میلیارد متر مکعب ، افزایش ۱۸ درصدی بهره وری آب، افزایش ۱۱ درصدی تولید ، صرفه جویی ۲،۲میلیارد  ارزی، افزایش ۴ونیم میلیون تنی تولیدات دیمزارها و افزایش ۱۵۸ درصدی تولید دانه های روغنی در این سند توسط وزارت جهاد کشاورزی هدف گذاری شده است.

به گفته وزیر جهاد کشاورزی برنامه الگوی کشت از دهه های گذشته مطرح بوده است و همواره مراکز علمی و تحقیقاتی و دستگاه های اجرائی همواره بر اجرای آن تأکید کرده اند.

بحث الگوی کشت از سال ۱۳۵۰ در کشور مطرح بوده است و جزء چالش های بخش کشاورزی بوده است و به دلایل مختلف اجرائی نشده است.

به گفته جواد ساداتی نژاد اجرای الگوی کشت تنها راه غلبه بر کم آبی است و راهی جز اجرای الگوی کشت در کشور وجود ندارد و برای اجرائی شدن در سال های اولیه نیاز است که حداقل یارانه ای را به کشاورزان پرداخت کنیم.

وی هم چنین اختصاص ردیف بودجه مشخص برای الگوی کشت را در قانون بودجه ۱۴۰۲ اصلی ترین در خواست وزراتخانه عنوان کرده و گفته است، حداقل ۳۰ هزار میلیارد تومان برای اجرای الگوی کشت در ردیف بودجه سال آینده نیازمند هستیم.

استاندار همدان نیز در چالش اخیر استان همدان به ویژه مرکز استان در بخش آب شرب و کشاورزی بارها به ممنوعیت کشت محصولات پر آب بر و کشت محصولات متناسب با الگوی کشت اشاره کرده است.

علیرضا قاسمی فرزاد تغییر الگوی کشت و جلوگیری از کشت محصولات پرآب بر  را ضروری و اولویت اصلی می داند و تأکید می‌کند: بسیاری از محصولات کشاورزی از جمله هندوانه پر آب بر و با بهره وری کم هستند به طوریکه هر کیلو هندوانه به حداقل ۲۵۰ تا ۳۰۰ لیتر آب نیاز دارد.

وی هم چنین توسعه کشت های گلخانه ای را یکی دیگر از روش های مهم جلوگیری از کشت محصولات پر آب بر می داند که می تواند مصرف آب در بخش کشاورزی را به یک دهم کاهش و بهره وری محصولات را به پنج تا شش برابر افزایش دهد.

 در حوزه اصلاح الگوی کشت چندین متغیر باید به صورت زنجیره وار اعمال شود
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس در رابطه با اصلاح الگوی کشت در گفتگو با همدان پیام گفت: اصلاح الگوی کشت اقدامی نیست که در یکسال انجام شود، چندین متغیر باید به صورت زنجیره وار اعمال شود تا این مهم صورت گیرد.

حجت الاسلام احد آزادیخواه در ادامه اظهار داشت: مدیریت سازمان جهاد کشاورزی با کمک دستگاه های دیگر مثل شرکت آب منطقه ای، محیط زیست و صنعت، معدن و تجارت باید دست به دست هم دهند تا یک فرآیندی را در هر استان برابر اقلیم ، آب و خاک ایجاد کنند تا اصلاح الگوی کشت اتفاق بیافتد.

وی افزود: کشاورزان هم باید آنقدر در حوزه ترویج آموزش دیده باشند تا بتوانند در حوزه اصلاح الگوی کشت بهترین تصمیم را بگیرند و کار را انجام دهند.

آزادیخواه در ادامه نقش وزارت کشور اشاره می کند و می گوید : استانداری، فرمانداری ، بخشداری ها و دهیاری ها باید به صورت سلسله وار شرایط را به گونه ای پیش ببرند که اصلاح الگوی کشت اتفاق بیافتد و کشاورز تعیین تکلیف شود که متاسفانه در سال های گذشته این اتفاق نیافتاده است.

نماینده مردم ملایر با تأکید براینکه با توجه به کم آبی هایی که در استان وجود دارد باید موضوع کشاورزی قرار دادی که عبارت  از اصلاح الگوی کشت است را انجام دهیم، افزود: باید یک نسخه مفرده را در استان طراحی کنیم که کشت چند محصول استراتژیک" گندم ، سویا، کلزا، ذرت " و یا هر کشت دیگری  در استان برای ما مهم است که در اولویت قرار گیرد.

 صادرات محصولات جالیزی صادرات مجازی آب است و صرفه اقتصادی ندارد

وی با تأکید براینکه کشاورزان را باید به سمت کشت محصولات کم آب بر سوق دهیم افزود: در استان بعضا مشاهده شده که هندوانه کاشته می‌شود و این ظلم بسیار بزرگی به آینده کشوراست.

وی افزود: محصولات جالیزی که آب بسیار زیادی نیاز دارند و صرفه اقتصادی هم ندارند اگر صادرت هم بشود می شود صادرات مجازی آب و این اقدام یک آینده بسیار خطرناک را برای نسل آینده خود طراحی کرده ایم که این مسئله باید تدبیر شود.

مدیر اداره جهاد کشاورزی ملایر نیز در رابطه با اصلاح الگوی کشت در شهرستان ملایر گفت: در سال های اخیر با توجه به کم آبی در شهرستان ملایر الگوی کشت محصولات کم آب بر در شهرستان در دستور کار قرار گرفته است و محصولاتی مانند زعفران، گل محمدی، و گیاهان دارویی که نیاز به آب کم تری دارند در شهرستان کشت شده است.

یوسف کاکاوند در ادامه با اشاره به سطح زیر کشت زعفران در شهرستان گفت : در مجموع ۱۱۸ هکتار زمین زیر کشت زعفران است که از این میزان ۱۱۳ هکتار بارور و ۵ هکتار غیر بارور است و در مجموع حدود ۳۹۰ کیلو گرم زعفران برداشت می شود.

وی در ادامه به سطح زیر کشت گل محمدی در شهرستان اشاره کرد و گفت: در مجموع ۱۸۲ هکتار زمین زیر کشت گل محمدی رفته است که از این میزان ۱۷۲ هکتار آن بارور و ۱۰ هکتار از آن هنوز به محصول دهی نرسیده است و در مجموع سالانه ۳۰۴ تن گل محمدی از زمین های زیر کشت برداشت می شود.

کاکاوند هم چنین به سطح زیر کشت گیاهان دارویی اشاره کرد و گفت: ۵۶ هکتار زمین زیر کشت گیاهان دارویی است که ۵۶ هکتار آن بارور است و در مجموع سالانه ۲۸۵ تن گیاهان دارویی در شهرستان برداشت می شود.

وی هم چنین به کاهش سطح زیر کشت محصولات پرآب بر در سال زراعی 1402-1401 اشاره کرد و گفت: در راستای اصلاح الگوی کشت سطوح کشت پر آب بر مثل گیاهان علوفه ای، سبزی و صیفی جات ، سیب زمینی و پیاز به نسبت سال زراعی قبل کاهش داشته است و نهاده ای خارج سطح پیشنهادی شهرستان به کشاورزان تخصیص داده نخواهد شد.

مدیر جهاد کشاورزی ملایر هم چنین به اختصاص ۳۲‌دستگاه جهت بازسازی ناوگان دیم و توسعه کشت محصولات در اراضی آیش در راستای حفظ رطوبت و حاصلخیزی خاک به کشاورزان اشاره کرد و گفت: در سال زراعی 1402-1401  نیز تعداد ده دستگاه با سود تسهیلات ۴ درصدی در حال معرفی به بانک ها  است .

وی در پایان گفت: در راستای حفظ منابع آبی، مدیریت جهاد کشاورزی تمام توان خود را در راستای افزایش تولید در واحد سطح و افزایش سطح زیر کشت در اراضی دیم به کار گرفته است.

 

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.