پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 14 ارديبهشت 1403

کد خبر : 55423

 
مرگ 688 نفر بر اثر مسموميت با سم

رشد 63 درصدی مرگ با قرص برنج
تاریخ خبر : 1393-10-28
     
 
 
     
متن خبر :
مرگ‌و‌مير ناشي از مسموميت با سم در 8 ماهه امسال با كاهش مواجه بوده است. در اين مدت 688 نفر (449 مرد و 239 زن) بر اثر مسموميت با سم جان خود را از دست داده‌اند كه در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته 1/9 درصد كاهش يافته است.
به گزارش اداره كل روابط عمومي و امور بين‌الملل سازمان پزشكي قانوني كشور، در بين سموم آنچه بيشترين سهم را در مرگ افراد داشته قرص برنج است، به نحوي كه در سال جاري 63 درصد از تلفات مسموميت با سم را به خود اختصاص مي‌دهد، پس از آن به ترتيب سموم دفع‌آفات نباتي، الكل، سيانور و جونده‌كش‌ها در رتبه‌هاي بعدي قرار مي‌گيرند.
در 8 ماهه امسال 432 نفر بر اثر مسموميت با قرص برنج جان خود را از دست دادند، اين رقم در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته كه آمار تلفات 449 نفر بود، 8/3 درصد كاهش يافته است.
براساس آمارهاي موجود در سازمان پزشكي قانوني كشور در 10 سال گذشته (1383 تا 1392)، 8 هزار و 769 نفر در كشور بر اثر مسموميت با سم جان خود را از دست داده‌ند. در تمامي اين سال‌ها مرگ بر اثر مسموميت با سم با افزايش مواجه بوده و از 713 نفر در سال 1383 به هزار و 101 نفر در سال گذشته رسيده است. اما در هشت ماهه امسال آمار مسموميت با سم روندي كاهشي در پيش گرفته كه اميد است تا پايان سال شاهد تداوم اين روند كاهشي در كشور باشيم.
 افزايش تلفات مسموميت دارويي
اما در اين مدت تلفات ناشي از مسموميت دارويي در كشور با رشد 8/5 درصدي مواجه بوده و اين آمار از 497 فوتي در هشت ماهه سال گذشته به 526 فوتي در هشت ماهه امسال رسيده است. در اين مدت استان‌هاي تهران با 141، فارس با 109 و كرمانشاه با 38 فوتي بيشترين آمار تلفات ناشي از مسموميت دارويي را داشته‌اند.
 نكات مهم در پيشگيري از بروز مسموميت‌ها 
عمده‌ترين موارد مسموميت در بزرگسالان ناشي از داروهاي مسكن، آرامبخش، ضدافسردگي و همچنين محصولات پاك‌كننده و شيميايي است كه ممكن است عوارض جبران‌ناپذيري را براي فرد به همراه داشته باشد. در كودكان نيز مسموميت‌ها در اثر خوردن مواد شيميايي و بهداشتي، مواد شوينده، داروها، اجسام قابل بلع مثل باتري و يا گياهان آپارتماني به وجود مي‌آيد؛ بنابراين لازم است والدين ضمن آگاهي از خطراتي كه به دنبال ايجاد مسموميت، فرزندشان را تهديد مي‌كند، هر گونه موادشوينده، سموم و ‌داروها را از دسترس كودكان دور نگه دارند. در اين بخش ضمن اشاره به برخي از انواع مسموميت‌ها، نكاتي را براي آگاهي بيشتر و نيز پيشگيري از بروز آن بيان مي‌كنيم.
 نكات مورد توجه براي پيشگيري از مسموميت دارويي:
- با مصرف خودسرانه داروها بدون تجويز پزشك، سلامت خود را به خطر نيندازيد.
- مقادير بالاي برخي از داروهاي به ظاهر كم‌خطر، مي‌توانند براي فرد كشنده باشند.
- داروها را دور از ديد و دسترس كودكان و در ارتفاع بالا و در كمد مجهز به قفل نگه‌داري كنيد.‌
- هنگام مصرف دارو و يا استفاده از فراورده‌هاي شيميايي حتماً در نور كافي برچسب روي بسته‌بندي را مطالعه كرده سپس مصرف كنيد. استفاده از داروها و مواد شيميايي در تاريكي مي‌تواند خطرناك باشد.
براي پيشگيري از مسموميت با مواد شيميايي و شوينده‌ها به اين موارد توجه كنيم:
■ در صورت تماس پوست و يا چشم با مواد اسيدي و يا قليايي، هرگز از مواد قليايي و يا اسيدي جهت خنثي‌سازي استفاده نكنيد، بلكه پوست و چشم را با مقادير فراوان آب شستشو داده و مصدوم را به مركز درماني منتقل كنيد.
■ در صورت بلع مواد با خاصيت خورندگي مانند اسيدها و قلياها، هرگز بيمار را وادار به استفراغ نكنيد. اين كار مي‌تواند سبب وخيم شدن وضع بيمار شود.
■ قبل از دورانداختن ظروف حاوي مواد شيميايي و شوينده داخل ظرف زباله، آن را آبكشي كنيد.
■ محصولات خانگي خطرناك مانند محلول لوله بازكن، جوهر نمك، محلول سفيدكننده و لكه‌بر، مواد شوينده، گاز پاك‌كن، داروها و ديگر مواد شيميايي و همچنين ضديخ و الكل را در بسته‌بندي اصلي آنها و با درِ بسته و دور از دسترس كودكان نگه‌داري كنيد.
■ از قراردادن ظروف حاوي مواد شيميايي در كنار مواد غذايي خودداري كنيد.
■ چنانچه در منزل كودكي داريد، از قرار دادن خمير دندان، دهان‌شويه و يا ديگر فراورده‌هاي آرايشي و بهداشتي در دسترس كودكان خودداري كنيد.
■ موادي مانند نفت و بنزين را در ظرف اصلي آنها نگه‌داري كنيد و از ريختن اين مواد داخل ظروف مربوط به فراورده‌هاي خوراكي و نوشيدني مثل نوشابه جداً پرهيز كنيد.
■ هنگام استفاده از مواد شيميايي و فراور‌ه‌هاي شوينده و پاك‌كننده، پنجره‌ها را باز كنيد تا هوا به خوبي در محيط جريان داشته باشد.
■ از اختلاط مواد شيميايي مانند جوهر نمك با فراورده‌هاي سفيدكننده جداً خودداري كنيد. بخارات و گازهاي ناشي از اين اختلاط بسيار سمي و خفه‌كننده مي‌باشد.
■ پس از مصرف مواد شوينده، سفيدكننده، جرم‌بر و لوله‌بازكن در محيط‌هاي دربسته و كوچك مانند دستشويي و حمام، به هيچ عنوان در اين مكان‌ها توقف نكنيد؛ چراكه گازهاي توليدشده در اين محيط خفه‌كننده و سمي است.
■ ضمن استفاده از مواد شيميايي حتماً از وسايل محافظت‌كننده مانند دستكش بلند، كفش نفوذناپذير، لباس آستين بلند، شلوار بلند و جوراب استفاده كنيد.
■ هرگز سعي نكنيد با چشيدن و يا بوييدن يك ماده ناشناخته آن را شناسايي كنيد.
 
 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.