پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 10 فروردين 1403

کد خبر : 118841

 
یک بام و دو هوای تأمین مرغ در استان
تاریخ خبر : 1400-05-02
نویسنده : غزل اسلامی
     
 
 
     
متن خبر :

■ مرغداران: جوجه‌ریزی و پرورش گرانتر از قیمت مصوب است

■ دولتی‌ها: مقصرکمبود مرغ سامانه دولت است


 پیش‌بینی‌ها به وقوع پیوست و کشور مجدداً با کاهش مقدار تولید مرغ مواجه شد، اما این وضعیت تا یک ماه آینده به حالت عادی بازمی‌گردد.
معاون بهبود تولیدات دامی جهادکشاورزی استان همدان گفت که جوجه‌ریزی در خردادماه با اخلال مواجه شد که نتیجه آن کاهش مقدار تولید بود، اما در تیرماه 3 میلیون قطعه در استان جوجه‌ریزی شد که سبب می‌شود تا کمبود مرغ در ماه‌جاری جبران شود.
 حسین فضلی بیان کرد: طبق مصوبه مرغداران باید بخش مشخصی از مرغ تولیدی خود را به قیمت تنظیم بازاری توزیع کنند و بخشی از آن را با 20 درصد گران‌تر به بازار عرضه کنند، اما تعدادی از مرغداران در دوره قبل این سهمیه‌بندی را رعایت نکرده و سهم کامل تنظیم بازاری را به بازار عرضه نکرده بودند که سبب شد تا سامانه اجازه جوجه‌ریزی به آنها را ندهد که به کمبود مرغ منجر شد، اما این مشکل در تیرماه حل شده و جوجه‌ریزی به اندازه کافی صورت گرفته است.
اما یکی از مرغداران ‌گفت: هزینه تولید بالا رفته و تولید برای مرغداری‌ها به‌صرفه نیست و در صورتی که قیمت مرغ بالا برود توان تولید هم بالا می‌رود.
وی افزود: قیمت نهاده‌های دامی و از طرفی هورمون رشد که به مرغ‌ها خورانده می‌شد به شدت بالا رفته به همین دلیل سهمیه مرغداری تا حدود 10برابر کاهش یافته است، بنابراین هورمون کمتری برای مرغ‌ها استفاده می‌شود که سبب می‌شود تا آنها به اندازه کافی رشد نکنند و مقدار تولید به شدت پایین بیاید.
این مرغدار که نخواست نامش فاش شود گفت: این 2 مهمترین دلایل کاهش مقدار تولید است.
طبق گزارش‌های میدانی حدود 10روز پیش به مدت چند روز بازار همدان با کاهش شدید مرغ مواجه شد که ایجاد صف‌های طولانی نتیجه آن بود، اما با گذشت چند روز روند توزیع مرغ منظم‌تر و مقدار آن بیشتر شد که هم مردم با آرامش بیشتری برای خرید مرغ اقدام کردند و هم صف‌ها کوچکتر شدند.
 یکی از مرغ‌فروشان سرگذر به همدان‌پیام گفت: روزانه حدود 300 کیلو مرغ بین مغازه‌ها توزیع می‌شود که ما هم به هر مشتری یک عدد می‌دهیم. وی افزود: توزیع مرغ بین ساعت 8 تا 8:30 دقیقه صبح انجام می‌شود و اگر کسی نخواهد در صف مرغ بایستد می‌تواند مرغ‌های قطعه‌بندی شده خریداری کند که قیمت آن مقداری بالاست.
یکی از مرغ‌فروشان در همین راستا گفت: مرغ قطعه‌بندی شده هم زیاد نیست، اما چون قیمت آن بالاست مردم برای خرید آن صف نمی‌کشند.اما چنین وضعیتی برای همه شهرستان‌های استان پیش نیامده است. طبق گزارش همدان‌پیام در قروه درگزین، در این شهر هیچ نوع کمبود مرغی وجود ندارد. طبق اعلام وی، کشتارگاه‌های درگزین ابتدا مرغ این شهر را تأمین می‌کنند و مازاد آن را به شهرهای همدان و سایر استان‌های همجوار ارسال می‌کنند.طبق گزارش خبرنگار نهاوند نیز مرغ در این شهر کم است، اما توزیع آن شرایط عادی دارد که سبب شده تاکنون هیچ صفی برای خرید تشکیل نشود.
خبرنگار همدان‌پیام در ملایر نیز از صف‌های طولانی از صبح تا ظهر خبر داد و گفت که مرغ‌های قطعه‌بندی شده در بازار موجود است، اما اگر کسی به تعداد زیاد برای میهمانی نیاز داشته باشد باید آن را در مدت چند روز تهیه کند چون به وفور در بازار یافت نمی‌شود.
طبق گزارش‌های میدانی، در اغلب شهرهای همدان برای خرید مرغ صف تشکیل نمی‌شود، اما کمبود مرغ به کشور تعمیم داده می‌شود و آنطور که رسانه‌ها گزارش کرده‌اند گرمی هوا، گرانی نهاده‌های دامی، بالا رفتن هزینه‌های تولید و در نتیجه نداشتن صرفه اقتصادی تولید مرغ برای مرغداری‌ها دلیل ادامه‌دار بودن کمبود مرغ از سال گذشته بوده است.
معاون هماهنگی اموراقتصادی استاندار همدان در گفت‌وگو با همدان‌پیام گفت که از تاریخ یکم تا ۱۳ تیرماه به طور متوسط ۱۸۰تن مرغ در استان توزیع شده است که حدود ۴۰ تا ۵۰ تن هر روز در شهر همدان توزیع می‌شود، اما از ۱۴ تیرماه به بعد به دلیل گرمای هوا مقدار جوجه‌ریزی افت پیدا کرده است.
ظاهر پور مجاهد افزود: در برخی استان‌ها به‌ خاطر گرمی هوا جوجه‌ریزی کاهش یافته به همین دلیل کشتارگاه‌های همدان با مبلغ گران‌تر بخشی از مرغ‌ها را به سایر استان‌ها می‌فرستند، اما با همکاری نیروی انتظامی جلوی خروج مرغ از استان را گرفته‌ایم تا بتوانیم مرغ استان را تأمین کنیم.
وی بیان کرد: در حال‌حاضر مشکلی برای تأمین مرغ مردم نداریم و تا آنجا که بتوانیم و جوجه‌ریزی انجام شود و مرغداران مرغ گرم را به کشتارگاه‌ها تحویل دهند مرغ گرم توزیع می‌کنیم و در صورت کمبود، مرغ منجمد توزیع می‌کنیم، اما مردم برای خرید باید مراعات کنند و خرید مازاد نداشته باشند و همین‌طور واحدهای صنفی و توزیع مرغ هم باید مراعات مردم را کنند، انصاف داشته باشند و به سود کم راضی باشند، زیرا با افزایش جوجه‌ریزی بزودی مقدار توزیع به حالت عادی برمی‌گردد و مازاد بر نیاز استان تولید می‌شود.
پورمجاهد گفت: به دلیل گزارش‌های صداوسیما و نشان دادن صف مرغ در تهران و شهرهای دیگر مردم احساس خطر کرده‌اند و مقدار بیشتری مرغ خریداری می‌کنند خواهش می‌کنیم به اندازه نیازشان و به موقع خرید کنند؛ ما هم تلاش می‌کنیم میزان ۱۲۰ تا ۱۳۰ تومان مرغ در استان را روزانه تأمین کنیم.
معاون استاندار در مورد تدابیر اندیشیده شده برای کنترل توزیع و ایجاد نشدن صف مرغ به مهر گفته است: برنامه برای کنترل این است که مرغ را به موقع به واحدهای صنفی و فروشگاه‌های بزرگ و بخصوص حاشیه شهر بدهیم و در جلسه‌ای که با کمیته تنظیم بازار داشته‌ایم خواهش کردیم فرمانداری همدان به صورت جدی وارد شود.
به‌گفته پورمجاهد، باید تعدادی مراکز مرغ‌فروشی  را در حاشیه شهر و شهرک‌ها مشخص کنیم و به مراکزی که مطمئن هستیم تا دانه آخر مرغ را به مردم می‌دهند مرغ بیشتری بدهیم تا  آنها را درست بین مردم توزیع کنند که در مرکز شهر تجمع ایجاد نشود و در حاشیه‌های شهر هم مرغ توزیع شود.
وی در زمینه نقش واسطه‌ها و جلوگیری از دخالت آنها در توزیع مرغ بیان کرد: در صورت مشاهده واسطه‌ها با آنها برخورد می‌کنیم اینها در حقیقت افرادی هستند که به خاطر اختلاف قیمت، مرغ ۲۴هزار ۹۰۰تومانی را قیمت غیرمتعارفی که روی آن می‌گذارند قطعه‌بندی می‌کنند و به دیگران می‌دهند، اما برای آنچه که مردم به تلفن ۱۲۴ اطلاع داده‌اند یا بازرسان ما متوجه شدند برای آنها تشکیل پرونده شده است.
در آخرین جلسه اضطراری که در پی کمبود مرغ در تعزیرات حکومتی استان و با حضور دادستان همدان، مدیرکل تعزیرات حکومتی، نماینده‌ای از اداره اطلاعات، مدیرکل امور اقتصادی استانداری، رؤسای سازمان‌های صمت و جهادکشاورزی، مالکان کشتارگاه‌ها و نماینده اتحادیه مرغداران تشکیل شده، مرغداری‌ها و اتحادیه متعهد شده‌اند تا نسبت به تأمین مرغ و کشتار روزانه به اندازه سرانه مصرف استان اقدام کنند و به قیمت مصوب ۲۴هزار و۹۰۰ تومان به دست مصرف‌کننده در سطح استان برسانند.
طبق اعلام روابط‌عمومی اداره‌کل تعزیرات حکومتی همدان، در این جلسه هرگونه قطعه‌بندی مرغ ممنوع اعلام شده است.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.