پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 14 ارديبهشت 1403

کد خبر : 109242

 
لباس بر تن ایرانی مدل نیست فرهنگ است
تاریخ خبر : 1399-03-22
نویسنده : مهدی ناصرنژاد
     
   
     
متن خبر :


 در جایی نوشته بودیم انتخاب نوع پوشش برای قامت زنان و مردان ایرانی، بیانگر طرز تفکر و شخصیت او است. این سخن فقط شعار نیست و ایرانی در ادوار تاریخ چند هزار ساله خود نوع پوشش برای مناسبت‌های ‌تلخ و شیرین جامعه خویش را در ضمیمه فرهنگ ماندگار این سرزمین به ثبت رسانده است.
می‌شود این‌گونه گفت که همه ملت‌ها برای فرهنگ ادوار خود نمونه‌هایی از پوشش مخصوص زنان و مردان را دارند اما وقتی تاریخ ایرانی با گرایش‌های ‌فرهنگی را مرور می‌کنیم نکته بارزی دارد و آن اهمیت دادن مردمان ایرانی از اقوام مختلف به هزینه‌کرد و استفاده از نفیس‌ترین و فاخرترین ساخته‌ها و بافته‌ها و منسوجات برای تهیه جامه برازنده و مناسب بوده است.
در مطالعه اسناد تاریخی در فرهنگ ایرانی درباره شیوه لباس پوشیدن زنان و مردان چه در عصر پیش از اسلام و چه در دوره‌های پس از اسلام، می‌رسیم به این نکته بارز که همواره تلاش وافری برای حفظ اصالت‌ها در انتخاب نوع لباس در آئین‌های ‌گوناگون شادی و عزا و رزم و کارهای سخت در عرصه‌های ‌زندگی وجود داشته و همواره آدم‌ها و اقوام و شخصیت‌های ‌مختلف از نوع لباس آنان قضاوت و حتی شناخته می‌شده‌اند و بدین‌گونه لباس سازمانی هم متداول و مرسوم شده است.
در فرهنگ اصیل ایرانی، اغلب بانوان عهده‌دار تهیه و دوخت لباس زنانه و مردانه برای اعضا خانواده خود بوده است و بانوان خوش‌سلیقه برای فامیل و دوستان صمیمی هم وقت می‌گذاشتند به‌گونه‌ای که آشنایی با هنر خیاطی یک امتیاز شاخص برای زن ایرانی به‌ویژه نوعروسان محسوب می‌شد و وسایل مخصوص خیاطی و این آخری‌ها چرخ خیاطی جزو وسایل اصلی برای جهیزیه نوعروسان به حساب می‌آمد.
تا همین چند دهه پیش که کار اداری و استخدامی برای زنان ایرانی متداول نبود، کار خیاطی خانگی یکی از پردرآمدترین حرفه‌های ‌زنانه به‌شمار می‌آمد و لباس مردانه نیز در عهده خیاط‌های ‌مرد بود. شاید در این سال و ماه و زمانه نیز باشند و هستند زنان و دختران هنرمند و اهل ذوق و اندیشه ایرانی که با وجود تحصیلات و مشاغل بیرون از خانه برای اعضا خانواده و دوستان خود وقت می‌گذارند و هنر به خرج می‌دهند و با هزینه‌هایی مناسب و صرفه‌جویانه از ساده‌ترین پارچه‌های ‌زیبا وخوش‌طرح و رنگ ایرانی لباس می‌دوزند و بدین‌گونه شاید خیلی از خانم‌های ‌به‌ظاهر مشکل‌پسند جامعه ما که فکر می‌کنند فقط با ولخرجی و گذاشتن وقت زیاد در مراکز خرید می‌توانند مدل‌های ‌دلخواه خود را انتخاب کنند، شگفت‌زده سازند.
در شرایط امروز که بسیاری مدل‌های ‌وارداتی به‌خصوص برای لباس زنانه، فرهنگ و اصالت لباس ایرانی را تهدید می‌کند، این جوان‌های ‌باذوق و خوش‌فکر جامعه ما هستند که باید ثابت کنند در انتخاب لباس مناسب و برازنده مقلد مدل‌های ‌مبتذل بیگانه و شایع در فضای مجازی نیستند و جوانی خود را در حسرت نوع پوشیدن‌ها هدر نمی‌دهند!!!

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.