پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : يكشنبه ، 9 ارديبهشت 1403

کد خبر : 78120

 
آبیاری 100هكتار از مزارع سبزي همدان با فاضلاب
تاریخ خبر : 1396-03-16
     
   
     
متن خبر :

مسئول بهداشت محیط و حرفه‌ای مرکز بهداشت شهرستان همدان گفت:‌ يكصد هكتار از مزارع سبزي در همدان با آب فاضلاب آبياري مي‌شود.
حسین خالقی‌مجد در گفت‌وگو با فارس به اقدامات صورت گرفته در خصوص مقابله با سبزیکاری با آب فاضلاب در همدان اشاره داشت و اظهارکرد: سال‌های گذشته سطح زیر کشت گزارش شده از آلوده بودن سبزیجات به میزان قابل توجهی بود که در سال 95 به 102 هکتار کاهش یافته است و این نشان از پیگیری‌هاست.
وی با اشاره به اینکه اگر اکنون 100 هکتار سطح زیر کشت سبزی در استان آلوده است قبلاً 150 هکتار آلوده بوده که با اقداماتی نظیر فشارها، معرفی به دادگاه، تغییر کاربری اراضی و...کاهش یافته است، گفت:‌در این رابطه ورود شهرداری در تغییر کاربری اراضی مهم بوده، هر چند مشکل سبزیکاری با فاضلاب آلوده به صفر نرسیده اما کاهش یافته است.
مسئولان بهداشت محیط و حرفه‌ای مرکز بهداشت شهرستان همدان با بیان اینکه اگر بخواهیم فاضلاب وارد سبزیکاری همدان نشود مسائل بسیاری دخیل است، گفت: در این بین عدم پوشش شبکه جمع‌آوری فاضلاب شهری مطرح است و متاسفانه در برخی نقاط فاضلاب منازل وارد شبکه نمی‌شود، هرچند میزان آن کم است اما به هر حال وارد رودخانه‌های مسیر شهر همدان نظیر رودخانه دره مرادبیگ و... می‌شود و از همین آب‌ها در پایین شهر کشت‌هایی صورت می‌گیرد.
وی تصریح کرد: با وجود چالش‌های بهداشتی موجود در جامعه شرایط حل مشکل در مدت زمان چند روز امکان‌پذیر نیست چراکه برخی موارد در باور و فرهنگ مردم بوده که تغییر آن سخت است.
خالقی با بیان اینکه مشکلات زیرساختی وجود دارد و برای حل مشکل به اعتبارات سنگین نیاز است که مثلاً در حوزه آب و فاضلاب باید کار صورت گیرد، افزود:‌ متاسفانه مثلا مشکل رهاسازی فاضلاب‌ روستای خاکو به رودخانه چشین و نیز عدم پوشاندن مسیر رودخانه‌هایی که با فاضلاب آلوده شده و شهرداری باید کنترل کند، وجود دارد و مسائل بسیاری در این رابطه دخیل است.
وی با اهمیت به ایجاد منطقه‌ای صرفاً برای کشت سبزیجات از  سوی جهاد کشاورزی که البته شرط آن را تامین اعتبار دانست، گفت:  تامین منابع آب نیز در حیطه آب‌منطقه‌ای است و باید به این موضوعات توجه شود.
مسئولان بهداشت محیط و حرفه‌ای مرکز بهداشت شهرستان همدان در پاسخ به اینکه قرار بود دو حلقه چاه از سوی اداره آب منطقه‌ای برای سبزیکاران حاشیه شهر همدان ایجاد شود که هنوز اتفاقی نیفتاده است، افزود: دستگاه‌های مختلف باید دست به دست هم دهند تا کارها با اولویت‌بندی عملیاتی شود.
وی بیان اینکه اکنون امکان استفاده از از پساب تصفیه‌خانه فاضلاب شهری فراهم نیست چراکه اولویت نیروگاه برق مفتح است، خاطرنشان کرد: به دلیل افت آب‌های زیرزمینی و استفاده کمتر از چاه‌های آب منطقه قسمت عمده‌ای از پساب تصفیه شده به نیروگاه منتقل می‌شود و فعلاً استفاده از آن برای کشاورزی میسر نیست.
خالقی با بیان اینکه تمامی این عوامل دست به دست هم داده تا مشکل ایجاد شود ، افزود:‌ اگر بخواهیم معضل حل شود باید همه جانبه به موضوع نگاه کرد نه صرفاً شناختن چند کشاورز، معرفی آنها به دادگاه و دستور معدوم‌سازی محصولات چراکه شاید با این روش‌ها یکی دو سال مشکل حل شود اما معضل را ریشه‌ای حل نخواهد کرد.
وی با بیان اینکه محصولات کشاورزی استان نسبت به محصولات سایر استان‌ها از لحاظ فاضلاب سالم‌تر است چراکه فاضلاب همدان آلودگی صنعتی و شیمیایی چندانی ندارد، گفت: وضعیت کشاورزی منطقه نسبت به استان‌های دیگر بهتر است.
مسئولان بهداشت محیط و حرفه‌ای مرکز بهداشت شهرستان همدان با بیان اینکه قسمت عمده سبزیجات استان از سایر استان‌ها وارد می‌شود که امکان آلودگی شیمیایی و صنعتی وجود دارد و حال برای آن چه اقدامی شده است؟ تصریح کرد: پیشنهاد شده که از طریق شورای سلامت استان پیشنهادی به شورای عالی سلامت کشور ارسال شود تا تدابیری در این رابطه اندیشیده شود.
وی تاکید کرد:‌ اگر محصولاتی از استانی به استان دیگر وارد می شود تاییدیه‌ای از سازمان کشاورزی یا دانشگاه علوم پزشکی یا وزارت بهداشت مبنی بر اینکه با آب فاضلاب آبیاری نشده باشد بسیار مهم است که قرار شده این پیشنهاد داده شود که امیدواریم نتیجه بخش باشد.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.