پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 10 فروردين 1403

کد خبر : 84057

 
چهارشنبه سوري‌هاي پر حادثه در استان

همدان بیشترین مصدوم را دارد
تاریخ خبر : 1396-12-22
نویسنده : اميرحسين حسيني
     
 
 
     
متن خبر :

هر ساله با نزدیک تر شدن عید نوروز جشن چهارشنبه سوری در کشورمان برپا می شود امروز نیز مانند سال های  گذشته  جشن چهارشنبه سوری در همدان همزمان با سراسر کشور برگزار می شود.
چهارشنبه‌سوری یکی از باشکوهترین جشن‌های ایرانیان باستان است که از زمان‌های گذشته تاکنون در روزهای آخر سال این جشن به صورت رقص و پایکوبی بر بلندای بام‌های خانه توسط افراد خانواده و برافروختن آتش و رقص و پایکوبی بر گرد آن برپا می‌شد. چهارشنبه‌سوری که با نام‌های جشن چهارشنبه پایان سال شناخته می شود برای ما ایرانی ها نوید دهنده رسیدن بهار و تازه شدن طبیعت است.
اما در سال های اخیر به دلیل اینکه مراسم چهارشنبه سوری همواره با آتش افروختن و استفاده از مواد منفجره همراه بوده باعث به حاشیه رفتن و انحراف این سنت دیرینه و دیرپا شده است بطوری که این حاشیه رفتن ها و انحرافات در این سنت، در روزهای منتهی به نوروز و حتی در روز های نوروز منجر به آسیب های جسمی و روحی برای افراد و خانواده ها می شود و هر ساله افرادی از جوانان و نوجوانان را به روی تخت بیمارستان، یا به کام مرگ می کشاند.
وجود آتش از یک طرف و استفاده از مواد محترقه خطرناک از طرف دیگر باعث شده است تا سنت چهارشنبه سوری از حالت عمومیت خارج و در یک قشر خاصی محدود شود در واقع با اقدامات انحرافی ایجاد شده در این جشن، چهارشنبه سوری از امری معمولی، بی‌مسئله، بدون حاشیه به امری هیجانی، پر مسئله و انحرافی تبدیل، و باعث خسارات جسمی، روحی و مالی به شهروندان شده است. به دلیل همین انحرافات و آلوده شدن این جشن به خطرات احتمالی راه را بر شرکت سایر افراد بسته و جشن چهارشنبه سوری را از کارویژه ای که در ابتدا داشته دور کرده است.
 ضرورت رفع اشکالات چهارشنبه سوری برای ثبت میراث فرهنگی
  یک استاد جامعه شناسی معتقد است که چهار شنبه سوری مانند هر جشن و  مناسک و مراسم دیگری کارکردی داشته است و علت اصلی وجودشان کارکردشان در جامعه است و به دلیل اینکه بخشی از عواطف، احساسات، آرزوها و ناخوداگاه جامعه را پوشش و بازگو می‌کند در طول سالها ماندگار بوده است.
علی اصغر علیقارداشی با بیان اینکه در حال حاضر دنیا به سمت ثبت میراث نامکتوب و نانوشته می رود به اشکالات جشن چهارشنبه سوری اشاره کرد و افزود: اگر اشکالاتی که در جشن چهارشنبه سوری وجود دارد گرفته شود می تواند میراث فرهنگی باشد. ما به جای رویکرد مقابله باید رویکرد تعمق، تدبر و شناسایی ابعاد مختلف موضوع را داشته باشیم.
وی با بیان اینکه می شود این مراسم را به گونه ای برپا کرد که به انحراف کشیده نشود عنوان کرد: باید این مراسم به مردم واگذار شود و در این مورد حساسیت نداشته باشیم. در عین حال کیفیت کار، نا آرامی ها، تخریب و خشونت را باید کنترل کنیم.
 پرهیز از برخورد امنیتی با مصادیق مفرح
دانش آموخته جامعه شناسی در خصوص کمتر کردن حاشیه ها و موارد غیر اصیل جشن چهارشنبه سوری گفت: برای کاهش خشونت و حذف موارد غیر اصیل در مراسم چهارشنبه سوری پرداختن به موارد شادی آفرین بسیار کارگشاست.  پرهیز از برخورد امنیتی با مصادیق مفرح و برخورد با موارد مخل نظم عمومی باید بصورت توام مد نظر باشد.
حمید خاورزمینی افزود: گشایش در امر شادی و کاهش خشونت در سطح کلان جامعه باید مورد توجه متولیان امر قرار گیرد. چهارشنبه سوری برای همه ما با وجود اینکه یک روز به یادماندنی و روز شادی و نشاط است در عین حال می تواند خطرناک، دردناک و غم انگیز نیز باشد.سوختگی دست و پا، چشم و سایر اعضای بدن و دردناک تر از این  صدمات جسمی، سوختگی منجر به فوت، همواره خانواده ها را با نگرانی ها، ترس‌ها و دغدغه ها روبرو ساخته است.
بر اساس آمارها سال گذشته، در سطح کشور و استان همدان این مراسم به بسیاری از افراد و خانواده ها صدمات جبران ناپذیری زده و استفاده از مواد محترقه خطرناک در چهارشنبه سوری باعث وقوع حوادث ناگواری شده و کام خانواده های بسیاری را تلخ کرده است.  بنابه گفته بخشعلی کامرانی صالح فرمانده انتظامی استان همدان در دو ماهه گذشته 2 میلیون عدد انواع مواد محترقه به همراه چند تن مواد پیش ساز توسط پلیس در این استان کشف و ضبط شده است.
همین 2 میلیون عدد مواد محترقه درصورت استفاده در جشن چهارشنبه سوری خطرات بسیار ناگواری را رقم می زند و ممکن است به اندازه همین تعداد مواد محترقه به شهروندان صدمات جسمی و جانی وارد کند. استفاده از موادمحترقه خطرناک از یک سو و شور و هیجان نوجوانان و جوانان همراه با غفلت و بی توجهی از سوی دیگر در طول سالها باعث وقوع رخداد های جبران ناپذیر و فجایع هولناک شده است در حقیقت جشن چهارشنبه سوری را با اعمال «خلاف عقل و شرع به سنتی پوچ و سیئه تبدیل کرده اند.
 همدان در صدر بیشترین مصدومان چهارشنبه سوری
مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی همدان با بیان اینکه درحوادث چهارشنبه سوری سال گذشته درسطح کشور 16نفرکشته،30 نفر معلول و بیش از2هزارنفر مصدوم شدند گفت: استانهای غربی شامل آذربایجان غربی، کردستان و همدان با 81 مصدوم بیشترین تعداد مصدومان را در کشور داشتند.
بر اساس آمار در استان همدان 126 تن از نوجوانان و جوانان سال گذشته در چهارشنبه پایان سال آسیب دیدند که آثار و تبعات روانی زیادی برای خانواده ها به همراه داشت.
محمد رضا بیاناتی، مدیر عامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی همدان با اشاره به امارهای مراکز درمانی، مصدومان 80 درصد سوانح  چهارشنبه سوری مربوط به نوجوانان پسر بوده است و این موضوع در کنار آسیبهای روانی و خسارت های مادی فراوان، چهارشنبه آخر سال را به کابوسی برای خانواده ها و نهادهای مسئول بدل کرده است.
آمار بالای مصدومان در استان همدان حکایت از بی تدبیری ها، سهل انگاری ها وبی احتیاطی های جوانان و نوجوانان در چهارشنبه سوری دارد که ضرورت پیشگیری  مضاعف خانواده ها را می طلبد تا شاهد ضرر و فساد مالی و خسارات جسمی برای خود و خانواده های آنها نباشیم.
امسال دستگاههای مسئول و متولیان امر مثل سال های گذشته با هماهنگی ها و هم افزایی ها در جهت به حداقل رساندن آسیب ها و تلفات در کنار مردم هستند بطوری که نیروهای انتظامی هرساله با منع و برخورد با مرتکبان و مجرمان و افراد قانون شکن و هنجار شکن در کنار مردم برای ایجاد امنیت جانی، مالی و برای برگزاری مراسم چهارشنبه سوری در صحنه حضور دارد و سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی بعنوان یکی از نهادهای  مهم که در این حوزه مسئولیت مستقیم دارد همه ساله علاوه بر خدمات و اقدامات معمول، مجموعه برنامه های ویژه ای را برای پیشگیری و کنترل حوادث مختلف تدارک می بیند.بطوری که این سازمان بنابه گفته محمد رضا بیاناتی مدیر عامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی همدان 9 ایستگاه با 100 نفر نیروی عملیاتی در قالب 26 اکیپ عملیاتی ، گشت زنی اکیپ های خودرویی و موتوری در سطح شهر و استقرار گروههای ویژه آتشنشانی در مراکز تجمع شهروندان و اماکن حساس در آماده‌باش کامل هستند.
نیروی انتظامی نیز در راستای ایجاد امنیت و آرامش برای احاد مردم استان همدان برنامه‌هایی را تدارک دیده است و بنابه گفته فرمانده انتظامی استان همدان، نیروی انتظامی ضمن حضور در میادین شهر و کمک به برگزاری این جشن با قوت با قانون شکنان و هنجار شکنان برخورد خواهد کرد.
 جلوگیری از حوادث ناگوار با مشارکت والدین
عباس اولیاسمیع، کارشناس مرکز حوادث و فوریت‌های پزشکی همدان با توصیه‌ به والدین در پیشگیرانه از اقدامات خطرناک فرزندان در چهارشنبه آخر سال، اظهار کرد: والدین در شادی‌های فرزندان خود مشارکت کنند تا همواره نظاره‌گر اقدامات آنها باشند که منجر به حوادث ناگوار نشود و والدین فرزندان را در تهیه وسایل آتش بازی بی‌خطر و مفرح همراهی کنند تا از تهیه و ساخت وسایل آتش بازی دستی جلوگیری کنند.فارغ از برنامه ریزی ها و تدابیر اندیشیده شده سازمان ها و نهاد های مرتبط، چیزی که عموم شهروندان و علی الخصوص نوجوانان و جوانان باید مد نظر داشته باشند این است که نباید این جشن محملی برای هنجارشکنی و ایجاد رعب و وحشت برای شهروندان اعم از افراد مسن، کودکان و زنان باشد.علی ایحال چیزی که عیان است این است که این جشن در هیچ کجای ایران باستان با ترقه بازی های خطرناک و مواد منفجره آسیب رسان برگزار نشده است و ضرورت دارد جوانان و نوجوانان برای پیراستن این اعمال خلاف عقل و مخل امنیت مردم و برای آراستن این جشن اصیل ایرانی به فرهنگ و تمدن ایرانی بیش از پیش همت گمارند و با اعمال هیجانی، برای خود پشیمانی و برای دیگر مزاحمت به بار نیاورند در واقع چهارشنبه سوری را چهارشنبه سوزی نکنند.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.