پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 10 فروردين 1403

کد خبر : 47100

 
ویژه جهاد کشاورزی
تاریخ خبر : 1393-04-03
     
 
 
     
متن خبر :

نماینده ولی‌فقیه در همدان:
جهاد کشاورزی توان مقابله با آفت‌های جامعه را دارد

 همدان‌پيام: به مناسبت آغاز هفته جهاد کشاورزی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان به همراه کارکنان این سازمان با نماینده ولی‌فقیه آیت‌ا... غیاث‌الدین طه‌محمدی دیدار کردند.
نماینده ولی‌فقیه در استان همدان در این نشست اظهار داشت: یکی از سازمان‌هایی که می‌تواند با آفت‌های جامعه به نوعی مقابله کند، جهاد کشاورزی است. طه‌محمدی بیان داشت: جهاد کشاورزی در تولید، کمیت، حفاظت و نگهداری جهاد کشاورزی تلاش می‌کند و در این راستا بحث نگهداری مهم‌تر است.
وی تصریح کرد: این سازمان آن‌طور که در تولید محصولات کشاورزی فعال است باید در بحث نگهداری نیز با جدّيت وارد شوند.
نماینده ولی‌فقیه در همدان تأکید کرد: بسیاری از زحمات کشاورزان پس از تولید یا وارد بازار نمی‌شود یا به دليل نبود سیلو از بین می‌رود که باید برای این امر تدابیر لازم در نظر گرفته شود.
وی با بیان اینکه غذای تولیدی باید بموقع در اختیار مصرف‌کننده قرار گیرد، افزود: جهاد کشاورزی از یک طرف کار جهادی می‌کند و از طرف دیگر باید کار فرهنگی کند.
رئيس سازمان جهاد كشاورزي استان نيز در اين دیدار با تشریح برنامه‌های هفته جهاد کشاورزی گفت: در این هفته برنامه‌های متنوعی چون غبارروبی و عطرافشانی مزار شهدا، همایش بزرگ فرهنگ و مدیریت جهادی، مراسم تجلیل از بازنشستگان، حضور در نماز جمعه، همایش بزرگ تعاونی‌ها و شرکت‌های تعاونی، افتتاح پروژه‌ها و تجلیل از کشاورزان نمونه از برنامه‌های این هفته است.
عليرضا رنجبرضرابي افزود: در هفته جهاد کشاورزی 80 پروژه در قالب آب و خاک، تولیدات دامی، صنایع تبدیلی، منابع طبیعی، تروج و اقتصاد افتتاح خواهد شد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان ادامه داد: در این پروژه‌ها 286 نفر اشتغالزایی شده و 18 میلیارد تومان برای این بخش سرمایه‌گذاری شده است.
وی با بیان اینکه 140 هزار بهره‌بردار کشاورزی در همدان فعال است، افزود: 28 درصد از اشتغال و 24 درصد ارزش افزوده در بخش کشاورزی است.
رنجبرضرابی تصریح کرد: 20 محصول تولیدی استان در بین هفت استان کشور رتبه نخست را دارد و برخی از محصولات نیز رتبه اول را در کشور دارند.
وی با بیان اینکه 450 تشکل کشاورزی در سازمان عضو هستند، گفت: 119 تشکل عضو صندوق توسعه کشاورزی هستند که از اعتبار 15 میلیارد تومانی این صندوق نیز بهره‌مند می‌شوند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان اضافه کرد: سال گذشته 22 درصد از تسهیلات بانک‌های استان، از مجموعه بانک‌های استانی در بخش کشاورزی بود.
وی یادآور شد: سال گذشته فعالیت‌های به بهره‌برداری رسیده 11 هزار و 890 مورد با مبلغ 285 میلیارد تومان بود و 2 هزار و 697 مورد در دست اقدام است که 352 میلیارد تومان تسهیلات نیاز دارد.

مسئول نمایندگی ولی فقیه در جهاد کشاورزی همدان:
کشاورزان زکات واقعی را پرداخت کنند

همدان‌پیام: مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با انتقاد از اینکه در بحث زکات عقب مانده‌ایم، گفت: کشاورزان زکات واقعی را آنچنان که باید و شاید پرداخت نمی‌کنند که این امر باید بدرستی نهادینه شود.
حجت‌الاسلام و المسلمین محمد نجفی‌زاده اظهار داشت: سال 82 حدود 30 میلیون تومان زکات از کشاورزان جمع‌آوری شد و با تبلیغات خوبی که انجام شده، این مبلغ اکنون به هفت میلیارد تومان در استان همدان رسیده است اما هنوز به مرحله کامل نرسیده‌ایم.
وی بیان داشت: به منظور ترغیب کشاورزان به پرداخت زکات در محل جمع‌آوری زکات پرده‌هایی نوشته می‌شود.
حجت‌الاسلام نجفی‌زاده با بیان اینکه نظارت بر ذبح شرعی دام و طیور در داخل و خارج از کشور به عهده حوزه نمایندگی ولی فقیه است، بیان کرد: گوشت‌های وارداتی از خارج از کشور زیر نظر روحانی کشتار می‌شوند و اگر دامی ‌غیرشرعی کشتار شود آن دام کنار گذاشته می‌شود.
وی با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی تنها وزارتخانه‌ای است که مقام معظم رهبری در آن نمایندگی دارد، اظهار داشت: نمایندگی ولی فقیه در جهاد کشاورزی کارهای فرهنگی و معنوی انجام می‌دهد و نخستین وظیفه، اقامه نماز در 21 مرکز در استان همدان است.
حجت‌الاسلام و المسلمین نجفی‌زاده با اشاره به ساخت، تجهیز، تکمیل و زیباسازی نمازخانه‌های مراکز جهاد کشاورزی استان همدان، عنوان کرد: نمازخانه‌های همه مراکز جهاد کشاورزی استان و شهرستان‌ها از نظر محراب و منبر زیباسازی شده است.
مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه در جهاد کشاورزی دو نوع آموزش وجود دارد، بیان داشت: آموزش عقیدتی و آموزش امور فرهنگی و ارزش‌های اسلامی ‌دو آموزشی است که در جهاد کشاورزی انجام می‌شود.
وی با بیان اینکه سازمان جهاد کشاورزی در استان همدان هزار و 200 نفر پرسنل دارد، ادامه داد: مسابقات قرآنی در رشته‌های حفظ، قرائت، تفسیر و مفاهیم در این اداره برگزار می‌شود و سال گذشته در این زمینه سه رتبه کشوری کسب کردیم.
مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه برای خانواده‌ها و فرزندان پرسنل کارهای فرهنگی انجام می‌شود، افزود: برگزاری مسابقه کتابخوانی از کارهایی است که در دو سال اخیر انجام شده است و هرساله باید این فعالیت برگزار شود.
حجت‌الاسلام و المسلمین نجفی‌زاده با بیان اینکه در ایام میلاد و شهادت معصومان کارهای فرهنگی مناسبی انجام می‌شود، اظهار داشت: از 21 تا 27 خردادماه هفته جهاد کشاورزی نامگذاری شده و در این ایام همایش فرهنگ جهادی برگزار می‌شود.
وی با بیان اینکه امسال در مرکز استان و شهرستان‌ها 10 همایش فرهنگ و مدیریت جهادی برگزار می‌شود، افزود: هر ساله در ایام دفاع مقدس کنگره شهدای جهاد برگزار می‌شود.
وی با اشاره به اینکه امسال از سوی مقام معظم رهبری «اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی» نامگذاری شده است، اظهار داشت: مقام معظم رهبری بارها از روحیه و فرهنگ جهادی سخن به میان می‌آورند و در مناسبت‌های مختلف مسأله مدیریت جهادی را مطرح می‌کنند.
حجت‌الاسلام و المسلمین نجفی‌زاده با بیان اینکه اگر تمام دستگاه‌ها فرهنگ و مدیریت جهادی داشته باشند مشکلات کشور حل خواهد شد، گفت: باید مدیریت جهادی تبیین شود و مدیریت جهادی همان فرهنگ اسلامی ‌است و جدای از فرهنگ اسلامی ‌نیست. وی از دیگر مسائل تحقق مدیریت جهادی را خدامحوری دانست و ادامه داد: مسأله دیگر در مدیریت جهادی ولایت‌محوری است و جهادگران در تمام عرصه‌ها ثابت کردند که تابع و حافظ حریم ولایت هستند و در آبادانی کشور کمک کرده‌اند.
مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه مسأله دیگر در مدیریت جهادی اسلام‌گرایی به معنای خدمت به مردم و مشارکت مردم است، گفت: دفاع از ارزش‌ها از محورهای فرهنگ و مدیریت جهادی است.
حجت‌الاسلام و المسلمین نجفی‌زاده با اشاره به اینکه جهادگران برای هر نوع فداکاری در راه انقلاب اسلامی ‌آماده بودند، بیان کرد: جهادگران اگر کاری می‌کردند برای خدا بود و روحیه شهادت‌طلبی، ایثارگری و خودسازی داشتند.

تجلیل استاندار از 23 کشاورز نمونه استان در نهاوند

■ معصومه کمالوند
همدان‌پیام: استاندار همدان در سفر یک روزه خود به شهرستان نهاوند در جمع کشاورزان این شهرستان حضور یافت و از 23 کشاورز نمونه تقدیر کرد. در مراسم تقدیر از این تولیدکنندگان که در 24 خرداد همزمان با سالروز پیروزی دولت تدبیر و امید برگزار شد؛ استاندار همدان در سخنانی با اشاره به این مناسبت، 24 خردادماه سال 92 را روز مبارکی دانست؛ چرا که در این روز فرمان رهبری در تحقق حماسه سیاسی با حضور باشکوه مردم و انتخاب شایسته آنها اجرایی شد.
به گفته محمدناصر نیکبخت در حقیقت دنیا منتظر این بود که بداند مردم ایران چه رویکردی نسبت به نظام خود دارند و فرامین رهبرشان را چگونه اجرا می‌کنند. آنها دیدند که مردم چگونه با دلبستگی به نظام و رهبری به طور منسجم پای صندوق‌های رأی آمدند و برای هدف سیاسی مشترک به صف شدند.
 سربازان گمنام بدون تبلیغ و اغراق
نیکبخت از مناسبت دیگری هم سخن گفت، وی به هفته «سربازان گمنام» اشاره کرد و گفت: این سربازان بدون تبلیغ و اغراق برای اسلام خود جان دادند و ایثار کردند تا انقلاب جان بیشتری بگیرد. آنان هرگز از فداکاری خود دم نزدند و این یعنی نمونه بزرگی از ایثار که حضرت امام(ره) به حق لقب «سربازان گمنام» را به آنها داد.
 کشاورزان جامعه استراتژیک و لایق تقدیرند
بخش دوم این مراسم که اصلی‌ترین بخش هم به نظر می‌رسید سخنرانی درخصوص کشاورزان و کشاورزی به مناسبت هفته جهاد کشاورزی بود.
استاندار، کشاورزان را جامعه استراتژیکی دانست که لایق و شایسته تقدیرند و وی اولویت اصلی توسعه استان را کشاورزی و گردشگری عنوان کرد.
 صنایع تبدیلی باید تقویت شود
شهرستان نهاوند در بحث تولید محصولات کشاورزی از 24 محصول تولیدي 14 محصول رتبه نخست استان را دارد که با وجود این ظرفیت می‌طلبد که حوزه صنایع تبدیلی تقویت شود. از طرفی هم بيش از 50 هزار تن سیب سالانه در نهاوند تولید می‌شود که روی این ظرفیت درخور توجه باید کار شود که البته برای یک میلیون تن تولید سیب‌زمینی صنایع تبدیلی در شهرستان وجود ندارد.
 نهاوند نیاز به حمایت جدی دارد
به اعتقاد استاندار همدان نهاوند ظرفیت‌های شاخصی از جمله تپه ابوذر (بام نهاوند) را دارد که ظرفیت مناسبی در بحث گردشگری است. استاندار وعده داد تمام تلاش خود را برای مساعدت در این حوزه به ویژه ساخت هتل با ارائه تسهیلات لازم از محل صندوق توسعه ارزی و... داشته باشد.
از طرفی باید برای این منظور مشکلات نهاوند که بيشتر آن ورودی‌های شهرستان از جمله ورودی نهاوند- کرمانشاه است، با تعریض مسیر حل شود.
نیکبخت از نیاز نهاوند به بحث توسعه سخن گفت و اظهار داشت: مردم این شهرستان مطالبات بسیاری از مسئولان استان در این خصوص دارند و حالا که نماینده آنان بنا به ضرورت مأموریتی دیگر را پذیرفته است؛ بنابراین همه مسئولان حتی استاندار هم موظف به پیگیری مشکلات شهرستان به طور خاص است. استاندار گفت: چند طرح مشکل‌دار در نهاوند دیدم که مشکلات اساسی دارد و باید گره کار باز شود. شایستگی‌های نهاوند حکم می‌کند که بیش از این به مشکلات شهرستان رسیدگی شود (چرا که نهاوند محروم واقع شده است).
باید مشکل بیکاری و اشتغال را با تولید و تولید را با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی و حمایت از آنها رفع کرد و از آنجا که کار دولت توسعه کارهای زیربنایی است؛ باید بتوان از سرمایه‌گذاران استان در این راستا استفاده و آنها را حمایت کرد.
اگر قرار باشد چند طرح عمده تولیدی در شهرستان مثل احسان سپیده (کارخانه تولید مواد و فرآورده‌های لبنی) با مشکل مواجه باشد، آن هم با ایجاد اشتغال 100 نفر، سرمایه‌گذار نمی‌تواند برای شروع کار و سرمایه‌گذاری در شهرستان اعتماد کند. لذا اول باید مشکلات این واحدها رفع تا زیرساخت برای سرمایه‌گذاران جدید فراهم شود.
 امید برای دولت تدبیر
نیکبخت از امید برای خروج دولت تدبیر از شرایط تحریم در رسیدن به اهداف توسعه و آبادانی کشور و به تبع آن استان همدان و شهرستان نهاوند با رهبری مقام معظم رهبری و اثبات حقانیت ایران و پذیرش آن در دنیا گفت.
 مغیثی: مسلمان‌ها در همه حوزه‌ها به خودکفایی برسند
حجت‌الاسلام عباسعلی مغیثی‌نیا امام جمعه نهاوند نیز از فرمایش قرآن در تأکید به خودکفایی رسیدن مسلمان‌ها در همه حوزه‌ها گفت و اینکه کشور در حوزه‌های کشاورزی، صنایع، دامپروری و... در حال پیشرفت و توسعه است و باید تلاش کرد تا به شرایطی رسید که روزگاری نه تنها به خودکفایی در تولیدات کشاورزی و... برسیم بلکه بتوانیم جزو حوزه‌های صادرکننده هم باشیم.
ضرابی؛ تأمین 90 درصد نیاز غذایی مردم در بخش کشاورزی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان نیز در جمع کشاورزان نمونه استان از تأمین نیاز غذایی 90 درصد مردم جهان توسط بخش کشاورزی براساس تحقیقي جامع در مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی خبر داد و گفت: این موضوع برابر با تأمین امنیت ملی است.
علیرضا رنجبرضرابی از تأثیر بخش کشاورزی در تحقق عدالت‌محوری سخن گفت و اینکه طرح‌های زودبازده کشاورزی به لحاظ سوددهی قابل توجه در رسیدن به اشتغال بسیار ضرورت دارند.
 کشاورزی ایران یک گام جلو
ضرابی گفت: کشاورزی در دنیا وضعیت نسبی دارد و این نشان می‌دهد که در بخش کشاورزی ایران نه تنها عقب نیست؛ بلکه در بسیاری از پارامترها یک گام هم جلوتر حرکت کرده است.
وي در بحث چالش‌های غذایی گفت: در حال حاضر 960 میلیون نفر در دنیا گرسنه‌اند و درآمد بسیاری از مردم، از بخش کشاورزی است. همچنین نبود تعادل در مصرف غذا بیماری‌های بسیاری را به وجود آورده است و بحث دیگر تخریب محیط‌زیست و منابع طبیعی است که حدود 5/2 میلیارد نفر از جمعیت دنیا در این مبحث سهیم هستند. لذا وظایفی برای سازمان تعریف می‌شود تا از این چالش‌ها رهایی یابیم و به 3 عنصر موجود بودن، در دسترس بودن و دائمی بودن غذا دست یابیم.
ضرابي توجه ویژه به بخش کشاورزی و توسعه آن را مزیتي دانست؛ چرا که مباحث تولیدی در این حوزه، بحث سرمایه‌گذاری و تقویت آن را به دنبال دارد.
وی گفت: 2 هزار و 871 پروژه در همدان به بهره‌برداری رسيده و مجموعاً 280 میلیارد تومان سرمایه به بخش کشاورزی استان وارد شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان ادامه داد: تثبیت در تولید بخش کشاورزی، تقویت سایر بخش‌ها از قبیل بخش صادرات، حمل‌ونقل و... فراهم می‌شود؛ چراکه در سایر حوزه‌هاي كشاورزي روند ارزش افزوده رو به کاهش است.
 کانون‌های یادگیری بهترین فرصت
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان استفاده از کانون‌های یادگیری را بهترین فرصت برای توسعه بخش کشاورزی و حوزه تولید دانست و یکی از اقدامات ارزشمند حوزه ترویج استان را ایجاد 60 واحد کانون یادگیری عنوان کرد که افراد نمونه و کشاورزان نمونه در این کانون‌ها می‌توانند برای سایر کشاورزان و توسعه کیفی شدن محصولات الگویی باشند.
 افتتاح پروژه 4 میلیاردی روستای «وهمان»
در جریان این سفر پروژه آبیاری تحت فشار روستای وهمان با 4 میلیارد اعتبار در 100 هکتار افتتاح شد. بنا به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان در بحث انتقال آب کشاورزی در این روستا 4 کیلومتر آن سنتی است و در بحث یکپارچه‌سازی اراضی نیز 55 قطعه اراضی کشاورزی تجمیع و به 12 قطعه رسیده است. رنجبرضرابی از اولویت اجرای برنامه‌هایی چون مدیریت، تأمین و انتقال و بحث مصرف آب خبر داد و گفت: راهکارهای اجرای این برنامه‌ها اجرای آبیاری تحت فشار است که در روستای وهمان در بیش از 100 هکتار اجرا شده است. وی از مزایای آبیاری تحت فشار افزایش 35 درصدی بازده آب، صرفه‌جویی در مصرف آب و... را نام برد.

عزم ملي و مديريت جهادي زمينه‌ساز فرهنگ و اقتصاد اسلامي

■ فاطمه السادات باب الحوائجی
همدان‌پیام: تعيين فرهنگ و اقتصاد با عزم ملي و مديريت جهادي به عنوان شعار سال 1393 از سوي رهبر انقلاب اسلامي رسالت سنگيني به دوش آحاد ملت گذاشته است.
اين شعار اساسي در كنار اعلام سياست­هاي اقتصاد مقاومتي در روزهاي پاياني سال 1392 اهميتي دوچندان مي­يابد و براين اساس نياز به عزم ملي براي تحقق آرمان‌هاي نظام مقدس جمهوري اسلامي در حوزه اقتصاد و فرهنگ را ضروري مي­نمايد.
تعيين چهار مولفه مهم و در كنار آن اقتصاد مقاومتي و همچنين بيانات رهبري در خصوص تعريف اولويت­هايي براي دولت حكايت از آن دارد. حال كه حماسه سياسي سال 1392 يعني انتخابات پرشور رياست جمهوري و در كنار آن حضور پرشور مردمي در عرصه­هاي سياسي تبديل به پشتوانه عظيم مردمي براي نظام و دولت يازدهم شده و اين دولت كه اساس كار خود را بر بهبود معيشت مردم و اصلاح سازوكارها برای شكوفايي فرهنگي بنا نهاده مي­تواند و بايد در عرصه­هاي فرهنگ و اقتصاد تحولاتي را پديد آورد كه در نهايت شكوفايي استعدادهاي نهفته در بخش­هاي مختلف و نيل به اقتدار فرهنگي و اقتصادي را قابل دسترسي نمايد.
حوزه كشاورزي هم به دليل اهميت فوق‌العاده آن در اقتصاد كشور و هم به لحاظ اينكه آثار و بركات نهاد مقدس جهاد سازندگي به عنوان محل تبلور فرهنگ و مديريت جهادي هنوز در اين حوزه جاري است در تبديل شعار سال 1393 به برنامه­اي كاربردي و اجرایي تأثير و نقش بسزايي خواهد داشت.
براي افزايش بهره­وري در اقتصاد ايران بايد به بخش كشاورزي به عنوان يكي از بخش­هاي مهم و عمده فعاليت اقتصادي در كشور توجه ويژه كرد؛ زيرا افزايش بهره­وري در اين بخش مي­تواند ما را در جهت دستيابي به توسعه اقتصادي ياري كند.
از آنجایي كه استان همدان يكي از استان­هاي مطرح در كشاورزي كشور است و در برخي محصولات همانند سيب‌زميني، سير، علوفه، غلات و... سهم مهمي در توليد كشوري داراست بر آن شديم درباره معرفي زمينه­ها و توانمندي­هاي استان براي تحقق فرهنگ و اقتصاد مطلوب نظام سلسله گفتگوهايي با مسئولان استان انجام دهيم كه در اين مقال خلاصه گفتگو با مهندس عليرضا رنجبرضرابي، رئيس سازمان جهاد كشاورزي استان همدان را در پي خواهيد خواهند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان در ابتدا مقوله فرهنگ و اقتصاد را مهمترين اركان اقتدار و امنيت ملل مختلف دانسته و مي­گوید: اقتدار سياسي و نظامی براي رسيدن به اوج، بي‌نياز از مقوله­هاي فرهنگي و اقتصادي نيستند، لذا امروزه اين دو مقوله از سوی قدرت‌هاي جهاني به عنوان اهرم‌هايي براي فشار بر ملت­ها و به سلطه در آوردن آنها مورد بهره­برداري قرار مي­گيرد. به نظر مي­رسد اين مسأله مهمترين امري است كه به عنوان دغدغه رهبر فرزانه انقلاب در فرمايشات و پيام‌هاي نوروزي در سال‌هاي اخير مورد توجه قرار گرفته است.
از سوي ديگر در كشور ما كه از نظامي ارزشی بهره­مند بوده و براساس موازين شارع مقدس اسلام و به‌طور خاص فقه متعالي شيعه اداره مي­شود اقتصادي مطلوب است كه علاوه بر تأمين امنيت، معيشت و اقتدار ملت و كشور منطبق بر آیين اكمل اديان يعني اسلام ناب محمدي(ص) باشد.
در اين نوع از اقتصاد يعني همان اقتصاد اسلامي هر گونه فعاليت اقتصادي بدون توجه به فرهنگ نتيجه­اي مطلوب نخواهد داشت. تدبير رهبري انقلاب در تعريف اقتصاد و فرهنگ در كنار هم به عنوان شعار محوري نظام حكايت از همين واقعيت دارد.

علیرضا رنجبرضرابي می‌افزاید: عزم ملي و مديريت جهادي مطمئن­ترين و بهترين راه و زمينه‌ساز نيل به فرهنگ و اقتصاد اسلامي و مورد نظر رهبر معظم انقلاب است.
وی ادامه می‌دهد: اقتصاد اسلامی اقتصادي پويا، مولد، مستمر و مشاركت‌جوست كه با عزم و اراده ملي و با تأسي از فرهنگ كار و تلاش علاوه بر رفع نياز روزمره جامعه، نگاهي هدفمند و معنادار به آينده و آيندگان دارد. در اين نوع نگاه منابع و اركان توليد و اشتغال به عنوان اساسي­ترين لازمه اقتصاد اسلامي براي آيندگان حفظ و توسعه مي­يابد.
رنجبرضرابي اظهار می‌دارد: البته در حوزه كشاورزي به بركت نهاد ارزشمند جهاد سازندگي سابقه كار و مديريت جهادي وجود داشته و دارد و بر همين اساس مسئوليت دست‌اندركاران و عوامل بخش كشاورزي اهميت بيشتري مي­يابد. هم به لحاظ عملكرد در داخل حوزه كشاورزي و هم مسئوليت مهمتر آن يعني تعميم فرهنگ و مديريت جهادي به ساير بخش‌ها و آحاد جامعه كه مورد تأكيد مقام معظم رهبري نيز بوده است.
رئيس سازمان جهاد كشاورزي استان همدان سپس به برخي شاخصه­هاي مديريت جهادي پرداخته و می‌گوید: مديريت جهادي بر دو ركن دانش مديريت و نظام ارزشي استوار است و ايمان و اعتقاد به آخرت، تقوا، عدالت، نوعدوستي، آينده‌نگري، تكامل‌گرايي، تمايل به علم و تحقيق، اعتقاد به مشاركت، اعتقاد به ولايت فقيه، گرايش به نظم و قانون، ميل به كار و تلاش، قبول مسئوليت اقدامات، احترام به نظر ديگران و خيرخواهي از ويژگي‌هاي مديران جهادي است.
وی خاطرنشان می‌کند: داشتن هوش بالا، جامع‌نگري، داشتن نظام فكري، ژرف‌نگري، مشورت و هم‌فكري، تواضع و فروتني، خودباوری، عيب‌پوشي، پايبندي به ضوابط، عمل به وعده‌هاي خود، سعه صدر، نظم در كارها، خلاقيت و ابتكار، ارتباط صريح و ساده، خوشرويي، وقار و متانت، پيشگامي در خودشناسي و توان اداره امور سازماني از جمله ديگر شاخصه­هاي مديران جهادي است.
رنجبرضرابی در خصوص بخش‌هایی در بخش کشاورزی که می‌تواند زمینه مناسبی برای تحقق منویات رهبری باشد، اظهار می‌دارد: در مجموع، بخش کشاورزی می‌تواند یکی از زمینه‌های تحقق منویات رهبر معظم انقلاب اسلامی باشد و به طور حتم برنامه‌ریزان و مسئولان این حوزه مهم اقتصادی در سال جاری تلاش خود را برای توسعه پایدار کشاورزی مضاعف خواهند کرد.
وی می‌افزاید: از جمله زمینه‌هایی که می‌تواند و باید از نظر فرهنگی و اقتصادی دچار تحول شود تا به رشد کمی و کیفی بخش کشاورزی و اقتصادی کردن تولیدات بینجامد، بحث آب است.
رئیس جهاد کشاورزی استان همدان ادامه می‌دهد: آب یکی از جدی‌ترین دغدغه‌های پیش روی کشاورزی است و بر هیچ کس پوشیده نیست و آب به عنوان سرمایه‌ای ملی و متعلق به همه مردم و نسل‌های آینده است.
وی تأکید می‌کند: با توجه به مباحث عنوان شده بهره‌برداری از این منابع باید به‌گونه‌ای باشد که علاوه بر تولید محصولات مورد نیاز سهم آیندگان محفوظ گردد.
رنجبرضرابی بیان می‌دارد: در حال حاضر در استان همدان بیش از 110 هزار هکتار سیستم آبیاری تحت فشار، 10 سد خاکی، 10 آب‌بند، 107 بند انحرافی، 157 استخر ذخیره آب، 1000 کیلومتر کانال آبیاری و 530 کیلومتر شبکه انتقال آب با لوله وجود دارد که همه این تأسیسات به منظور حفظ، توسعه و استفاده بهینه از منابع آبی استان ایجاد شده است.
وی خاطرنشان می‌کند: استان همدان از حدود 1480 رشته قنات، 7900 حلقه چاه عمیق، 9000 حلقه چاه نیمه‌عمیق و 2877 چشمه به عنوان منابع آبی بهره‌مند است که به نظر کارشناسان، حکایت از محدودیت آب در استان همدان دارد اما با توجه به توانمندی‌های موجود استان و با توجه به نیاز جامعه انتظار تولید محصولات کشاورزی استان نیز غیرقابل انکار است.
ضرابی نخستین اولویت در حوزه آب کشاورزی را ایجاد تحول در شیوه‌های آبیاری می‌داند و می‌گوید: باید شیوه‌های آبیاری در استان متحول شود و حتی از شیوه‌های بارانی به سمت شیوه‌های قطره‌ای که بیشترین راندمان را در آبیاری داراست، حرکت کنیم.
وی تأکید می‌کند: برنامه‌ریزی و اقدام جدی برای استفاده بهینه از قنوات، روان‌آب‌ها، چشمه‌ها و ایجاد تأسیسات ذخیره آب از دیگر اقداماتی است که می‌تواند به استفاده بهینه از منابع آبی در استان کمک قابل توجهی کند.
ضرابی، بهبود روش‌های انتقال آب را نیز از اقدامات موثر بر جلوگیری از هدررفت آب می‌داند و اظهار می‌دارد: انتقال با لوله، احداث کانال‌های آبیاری و پوشش انهار موجب خواهد شد از پرت آب و همچنین انتقال بذور علف‌های هرز به مزارع جلوگیری شود.
همچنین استفاده از ارقام مقاوم به خشکی و رعایت الگوی کشت، اجرای تناوب زراعی در بهسازی مصرف آب اثرگذار خواهد بود.
رئیس جهاد کشاورزی استان همدان از تعاونی در کشاورزی از دیگر زمینه‌های مستعد برای تحقق عزم ملی و مدیریت جهادی برای تحولات فرهنگی و اقتصادی نام می‌برد و می‌افزاید: برای برنامه‌پذیری و افزایش توان فنی و تخصصی تولیدکنندگان بهترین راهکار سازماندهی آنها در قالب تعاونی‌های تولیدی و نظام‌های صنفی است.
اتحادیه‌ها، تعاونی‌ها، تشکل‌ها و نظام‌های صنفی می‌توانند برنامه‌های سازمان را به راحتی به اعضا انتقال دهند و آنان را در جهت عملی نمودن برنامه‌ها بسیج کنند. همچنین این تشکل‌ها در تأمین نیازها و رفع مشکلات اعضا بسیار موثرتر از سیستم دولتی عمل می‌کنند و می‌توانند با تجمیع امکانات و ماشین‌آلات و تجهیزات، نیازهای اعضای خود را به بهترین وجه و با تکنولوژی‌های نوین برطرف کنند.
از آثار این تشکل‌ها می‌توان به کاهش هزینه تولید، فراهم آوردن زمینه سرمایه‌گذاری و همچنین افزایش بهره‌وری و در نهایت افزایش تولید می‌توان اشاره کرد.
لذا می‌توان وجود تعاونی در کشاورزی را راهکاری مناسب برای تحول در حوزه اقتصاد کشاورزی و نیز زمین‌های مناسب برای ایجاد عزم ملی برای عملی کردن برنامه‌ها دانست.
به گفته رنجبرضرابی، در حال حاضر بیش از 275 تشکل شامل شرکت‌های روستایی، اتحادیه‌های روستایی، شرکت کشاورزی، شرکت روستایی زنان، تعاونی و اتحادیه تولید، نظام صنفی و کانون خبرگان با بیش از 285 هزار نفر عضو در استان همدان فعال است که یکی از توانمندی‌های مطلوب در توسعه کشاورزی استان محسوب می‌شود. ضرابی در پایان می‌گوید: عرصه‌های دیگری مانند نظام‌های بهره‌برداری، زمینه‌های آموزش و ترویج، تحقیقات، دامداری، باغبانی زراعت و... هر کدام می‌توانند زمینه‌های بسیار خوبی برای تحقق اهداف اقتصادی و فرهنگی به‌ویژه در سال 1393 باشند که توضیح آن از حوصله این مصاحبه خارج است و به عنوان رئیس سازمان جهاد کشاورزی از مجموعه عوامل رسانه‌ای استان دعوت می‌کنم با تهیه گزارشی از این موارد نسبت به معرفی آنان اقدام کنند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان:
بار اقتصاد همدان بر دوش بخش کشاورزی است

■ حبیب ا... طاقتی احسن
همدان‌پيام: رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان گفت: اقتصاد استان بر روی دوش بخش کشاورزی است.
علیرضا رنجبرضرابی اظهار داشت: با توجه به مشکل کم‌آبی در استان همدان باید به این نکته دقت داشته باشیم که امروز دنیا برای توسعه‌یافتگی با سرعت حرکت می‌کند و ما نیز باید از این موضوع استفاده کرده و در راستای حل مشکل کم‌آبی استان حرکت کنیم.
وی با بیان اینکه تمامی کشورهای دنیا برای توسعه‌یافتگی از فرمول‌های اقتصادی مختلفی استفاده می‌کنند؛ تصریح کرد: در استان همدان نیز برای اینکه بتوانیم به بحث توسعه‌یافتگی دست پیدا کنیم؛ باید از فرمول اقتصادی استفاده کنیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با تأکید بر اینکه استان همدان کاربری اراضی زيادي دارد، گفت: همدان بعد از اردبیل در زمینه کاربری اراضی رتبه دوم را دارد.
فعالیت 95 نفر هیأت علمی در مرکز تحقیقات کشاورزی همدان
وی با اشاره به اینکه در مرکز تحقیقات استان همدان بیش از 95 نفر هیأت علمی در حال فعالیت هستند؛ بیان داشت: در استان همدان پشتوانه‌اي قوی داریم که در راستای تغییر الگوی کشت و فعالیت‌های مختلف کشاورزی دیگر فعالیت می‌کنند.
رنجبرضرابی تصریح کرد: فعالیت‌های مختلفی در زمینه افزایش کیفیت کشت محصولات کشاورزی و همچنین تولید در حال انجام است. وی ادامه داد: 76 درصد از بهره‌برداران ما بالای 40 سال سن دارند و همچنین 45 درصد از کشاورزان بی‌سوادند که این مسأله از تنگنا‌های استان است. رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان افزود: در کنار این موضوع که بالا بودن سن کشاورزان در استان تنگنا است؛ مهارت و تجربه این بهره‌برداران مزیتي به شمار می‌آید.
شیب تند حرکت کشاورزان همدانی به سمت مکانیزاسیون
رنجبرضرابی گفت: خوشبختانه در حال حاضر کشاورزان برای افزایش سطح زیر کشت و کیفیت محصولات خود بیشتر به سمت مکانیزاسیون و تکنولوژی پیش می‌روند.
وي با اشاره به بحث مکانیزاسیون کشاورزی خاطرنشان کرد: مکانیزاسیون به معنی کاهش نیروی انسانی برای انجام کارها و حرکت به سمت استفاده از سیستم‌ها است.
وی با تأکید بر اینکه در استان همدان بیشترین فشار بر روی دوش بخش کشاورزی قرار دارد، عنوان کرد: در تمام دنیا ارزش افزوده در بخش کشاورزی رو به پایین است. اما شاهد این هستیم که این رقم در ایران و استان همدان زياد است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان یادآور شد: در 10 سال منتهی به سال 90 میزان ارزش افزوده در کشور ایران در بخش کشاورزی 6/13 درصد بوده که به 8 درصد رسیده است. وی ادامه داد: این میزان در استان همدان در طول 10 سال منتهی به سال 90 از رقم 9/28 به 5/19درصد رسیده است. رنجبرضرابی افزود: تمامی این ارقام نشان‌دهنده این است که اقتصاد استان بر روی دوش بخش کشاورزی است. وی گفت: برای اینکه مشکل بخش کشاورزی برطرف شود؛ باید وظایف بین همه دستگاه‌ها تقسیم شود و همه دستگاه با هم همکاری داشته باشند.
65 درصد مزارع همدان زیر پوشش آبیاری تحت فشار هستند
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با اشاره به بحث به کارگیری آبیاری تحت فشار در استان همدان، گفت: در استان همدان 35 درصد مزارع کشاورزی به صورت آبیاری سنتی و 65 درصد زیر پوشش آبیاری تحت فشار هستند.  وی ادامه داد: با توجه به اینکه همدان با مشکل جدی کم‌آبی در بخش کشاورزی روبه‌رو است؛ در همین راستا در تلاش هستیم تا آبیاری تحت فشار را در مساحتی گسترده‌تر انجام دهیم.
اجرای طرح تغییر سطح الگوی کشت در همدان
رنجبرضرابی با تأکید بر مطرح شدن بحث تغییر سطح الگوی کشت در استان همدان بیان داشت: در سطح کشور 10 استان برای انجام طرح تغییر الگوی کشت در حال فعالیت هستند که همدان نیز جزو این 10 استان است. وی یادآور شد: بحث تغییر الگوی کشت برای افزایش سطح تولید محصولات کشاورزی و همچنین افزايش کیفیت محصولات صورت می‌گیرد. رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان در پایان سخنانش گفت: این طرح در حال مطالعه است و به منظور بهره‌وری بیشتر در الگوی کشت انجام می‌شود.

پیام مشترک رئیس سازمان و مسئول نمایندگی ولی‌فقیه جهاد کشاورزی
همدان‌پيام: هفته جهاد كشاورزي فرصت مغتنمي براي ارج نهادن به زحمات زارعان، باغداران و دامداران در عرصه توليد، كار و تلاش است.
27 خرداد يادآور صدور فرمان تاريخي حضرت امام(ره) مبني بر شكل‌گيري جهاد براي عمران و آباداني روستاها و توسعه كشاورزي است.
جهاد مقدسي كه با حضور اقشار مختلف جامعه در مدت زماني كوتاه علاوه بر حضور موفق در عرصه‌هاي اقتصادي پاي در عرصه دفاع نظامي نهاد و با خون بهترين فرزندان ملت، فرهنگ جهاد و شهادت را در تاريخ انقلاب اسلامي جاودانه كرد.
امروز نيز نياز كشور به حوزه كشاورزي و عرصه‌هاي روستايي تنها در اقتصاد و تأمين مواد غذايي نميگنجد؛ بلكه كشور از نظر فرهنگي نيز محتاج عرصه كشاورزي است و از اين حوزه است كه ميتوان فرهنگ كار و تلاش را به سطوح مختلف جامعه تسري و تعميم داد. اهتمام توليدكنندگان كشاورزي اعم از زارعان، باغداران، دامداران و صنعتگران بهترين مصداق عزم ملي و مديريت جهاد براي تحقق اهداف فرهنگي و اقتصادي است كه رهبر فرزانه انقلاب اسلامي در قالب شعار سال 93 و به عنوان راهبردي ملي فراروي مردم و مسئولان قرار دادهاند.
لذا ضمن تقدير از تمامي عوامل و دست‌اندر كاران حوزه كشاورزي استان اميدواريم همه با هم در جهادي فراگير براي تبلور اهداف و آرمان‌هاي امام راحل و مقام معظم رهبري و تحقق برنامه‌هاي دولت تدبير و اميد تلاش كنيم و با رساندن كشور عزيزمان به قله‌هاي عزت و اقتدار افتخارآفرين باشيم.
علیرضا رنجبر ضرابی -  رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان
حجت‌الاسلام و المسلمین نجفی‌زاده - مسئول حوزه نمایندگی ولی‌فقیه
در جهاد کشاورزی استان همدان

۸۰ پروژه در هفته جهاد کشاورزی به بهره‌برداری رسید

همدان‌پيام: رئيس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان گفت: به مناسبت هفته جهاد کشاورزی در استان همدان، افتتاح ۸۰ پروژه جهاد کشاورزی به صورت همزمان در شهرستان نهاوند نویدبخش روزهای خوبی برای رونق اقتصاد و توسعه بخش کشاورزی در همدان است.
عليرضا رنجبرضرابی، در مراسم افتتاح همزمان 80 طرح و پروژه بخش کشاورزی استان اظهار داشت: اولویت مهم ما در توسعه استان توجه بیشتر و استفاده از بودجه‌های ملی برای رونق بهتر بخش کشاورزی و صنایع تبدیلی وابسته به آن است.
وی گفت: این پروژه با اعتبار 180 میلیارد تومان و با اشتغالزایی 286 نفر در شهرهای مختلف استان به بهره‌برداری می‌رسد. این اعتبارات از محل آورده متقاضیان بخش خصوصی، ملی، استانی و تسهیلات داخلی جهاد کشاورزی استان و شهرستان‌ها بوده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان افزود: در هفته جهاد کشاورزی۸۰ پروژه از فعالیت‌های آب و خاک، تولیدات دامی، گیاهی، صنایع تبدیلی با اشتغالزایی ۲۸۶ نفر و اعتبار هزینه شده به میزان ۱۸ میلیارد تومان در همدان به بهره‌برداری می‌رسد.
رنجبر‌ضرابي ادامه داد: باید ضمن توجه به تجهیز و نوسازی و توجه ویژه به زیر ساخت‌ها همزمان با علم روز کشاورزی دنیا پیش برویم و چشم‌انداز صادرات محصولات کشاورزی را به خارج از ایران داشته باشیم؛ چراکه استان همدان در بخش کشاورزی و محصولات باغی ظرفیت بسیار خوبي دارد.
وي بيان داشت: امسال خوشبختانه دولت اعتبارات خوبی در بخش کشاورزی پیش‌بینی کرده است که نمونه آن آبیاری تحت فشار است که 85 درصد از هزینه آن را دولت پرداخت می‌کند و کشاورزان ما باید با تجهیز و نوسازی اراضی خود از این امکانات و شرایط فراهم شده سود ببرند.

مراسم غبارروبی و عطرافشانی مزار شهدا در همدان
همدان‌پیام: در دومین روز از هفته جهاد کشاورزی جمعی از کارکنان سازمان جهاد کشاورزی استان همدان و خانواده معظم شهدا با حضور در گلزار شهدا ضمن قرائت فاتحه و غبارروبی و عطرافشانی و نثار شاخه گل یاد رشادت‌های همسنگران شهیدشان را گرامی داشتند.
قبل از اجرای مراسم غبارروبی، قرائت زیارت عاشورا در کنار مزار شهدا و ذکر مصیبت قرائت شد. در این مراسم حجت‌الاسلام نجفی‌زاده، مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان جهاد کشاورزی استان همدان طی سخنانی بر پیروی از مقام معظم رهبری و پاسداری از راه شهیدان تأکید کرد.

همراهی حراست با عوامل کشاورزی در افزایش امنیت تولید و سرمایه‌گذاری

همدان‌پیام: در راستای اهداف و مأموریت‌های سازمانی و اجرای سیاست‌ها و منویات مقام معظم رهبری درخصوص اقتصاد مقاومتی و تحقق شعار «اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی» در حوزه سازمان جهاد کشاورزی به‌منزله یکی از محوری‌ترین شاخصه‌های اقتصادی کشور و به دلیل تلاش برای حداکثر بهره‌گیری و استفاده از امکانات یا منابع انسانی موجود برای تولید محصولات استراتژیک و اساسی که با هدف کاهش وابستگی به کشورهای خارجی، افزایش بهره‌وری تا حد امکان و نیز تأمین نهاده‌های لازم به شکل کامل و در زمان مناسب است و به دنبال آن استفاده بهینه از امکانات داخلی، تخصیص به موقع منابع لازم و افزایش سطح سرمایه‌گذاری در این بخش را به دنبال دارد؛ مجموعه مدیریت حراست سازمان جهاد کشاورزی به عنوان واحدي حاکمیتی و نظارتی درون سازمانی وابسته به تشکیلات بر خود فرض می‌داند با چشمان بیدار و تیزبین اقدامات مفید و مؤثر مجموعه کارشناسی واحدهای تخصصی و تابعه این سازمان را رصد كرده و به‌مثابه بازوی پرتوان و کارآمد در خدمت مدیران ارشد این سازمان همچون مشاوری امین عمل كند.
نکته مهمی که در این حوزه بسیار حايز اهمیت است، این است که با تخصیص به موقع منابع مادی و معنوی و انسانی موجود می‌توان حداکثر استفاده را از جهات مختلف به نفع کشور و نظام اسلامی کسب كرد و اگر همین بحث، در بخش‌های مختلف اقتصادی کشور نیز مدنظر قرار گیرد؛ آنگاه می‌توان امیدوار بود که ما در راستای اقتصاد مقاومتی و تحقق منویات و دغدغه‌های مقام معظم رهبری گام برداشته‌ایم. بنابراین اقتصاد مقاومتی را بخصوص در بخش کشاورزی که از زیرساخت‌های اهداف و مأموریت‌های این سازمان عریض و طویل به حساب می‌آید؛ می‌توان در تولید و بهره‌وری بیشتر، هزینه کمتر و توجه بیشتر به تولید محصولات استراتژیک مثل گندم، جو و... با تکیه بر ظرفیت‌های داخلی خلاصه کرد.
متأسفانه از گذشته تا امروز بزرگ‌ترین مشکل بخش کشاورزی ما جذب ناکافی سرمایه‌گذاری بوده است که موجب شده نه تنها امروز تولیداتمان چه به لحاظ کمی و چه به لحاظ کیفی افزایش مطلوبی نداشته باشد، بلکه در سراشیبی کاهش تولید قرار گرفته باشد و این روند تا جایی ادامه یابد که بیش از 92 درصد سرمایه‌گذاری بخش کشاورزی ما به صورت ریالی انجام گیرد نه دلاری.
در حال حاضر حجم سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی نزدیک به 150 تا 170 میلیارد دلار است و ما اگر به شکل خوشبینانه عمر سرمایه‌گذاری در حوزه کشاورزی را حداکثر 15 سال در نظر بگیریم، سالانه لااقل 10 میلیارد کمبود خواهیم داشت.
اما نه تنها این کمبود هیچ‌وقت در گذشته به طور کامل جبران نشده است، بلکه ما در حال حاضر در سطح 50 درصد آن نیز سرمایه‌گذاری نمی‌کنیم، به عنوان مثال باید اشاره کرد اگر در دهه 70، شش یا هفت کالای کشاورزی‌مان توجیه اقتصادی نداشت و قادر به رقابت در عرصه‌های جهانی نبود؛ سرمایه‌گذاری مناسب، افزایش قیمت تمام شده و بعضاً کاهش تولید در واحد سطح بوده است. در واقع علت این مسأله را می‌توان در کاهش رغبت کشاورزان به تولید محصولات استراتژیک به دلیل کمبود شدید برخی نهاده‌های تولید مانند کود شیمیایی (که سال گذشته موجب کاهش 40 درصدی عملکرد گندم شد) جستجو کرد.
در حقیقت زمانی که کشاورز عملاً با چنین شرایطی مواجه می‌شود دیگر انگیزه‌ای برای کشت مجدد محصول نخواهد داشت. لذا سرمایه‌گذاری در چنین شرایطی منطقی به نظر نمی‌رسد.
بنابراین تأمین نهاده‌های تولید مانند بذر، کود و سم و... از طرفی موجب افزايش انگیزه در کشاورزان و به تبع آن سرمایه‌گذاری‌های زیربنایی در این بخش خواهد شد.
اقتصاد مقاومتی در بخش کشاورزی یعنی افزایش تولید. در سایر حوزه‌ها هم همین‌طور است، در بخش دامپروری، باغبانی، زراعت، شیلات و... بنابراین ما از یک سو باید در بخش مصرف، صرفه‌جویی داشته باشیم و اسراف‌ها تا حد امکان و از طریق فرهنگ‌سازی کاهش یابد و از سوی دیگر باید هر چیزی که تولید را افزایش، ضایعات را کاهش و هزینه و قیمت تمام شده محصول را پایین می‌آورد، مورد توجه مسئولان امر قرار گیرد. اما در تقابل میان دو مقوله افزایش تولید و سرمایه‌گذاری، نقش مهم دولت را نباید نادیده گرفت.
دولت می‌تواند با جلوگیری از هدررفت منابع مالی کشور در طرح‌های کم‌بازده یا دیربازده و تخصیص مناسب آن به بخش کشاورزی، زمینه را برای افزایش سطح زیرکشت محصولات استراتژیک فراهم کند تا با ایجاد امنیت میزان سرمایه‌گذاری در این حوزه افزایش یابد. با توجه به اینکه در حال حاضر بیش از 97 تا 98 درصد بخش کشاورزی ما در اختیار بخش خصوصی است.
به نظر می‌رسد که دولت باید با به کارگیری سیاست‌هایی مانند حمایت از تولیدات جایگزین‌شونده واردات، به جای تشویق صادرات در بخش کشاورزی، بسترهای لازم براي نیل به اهداف موردنظر را فراهم کند. در این صورت می‌توان امیدوار بود که در راستای اقتصاد مقاومتی لااقل در بخش کشاورزی، بتوان با افزايش سطح زیرکشت محصولات مهم و استراتژیک و به دنبال آن ایجاد زمینه برای سرمایه‌گذاری‌های کلان و زیربنایی در این بخش با فشارهای ناشی از تحریم‌ها مقابله کرد.
از اين رو در راستای صیانت از نیروی انسانی و مأموریت‌های ذاتی و سازمانی و همچنین امنیت غذایی و خودکفایی محصولات کشاورزی و به منظور نظارت به هنگام بر عملکرد واحدها و مدیریت‌های تابعه و ارائه مشاوره حفاظتی و امنیتی به مدیران مجموعه، دفتر حراست با تمامی ظرفیت کارشناسی خود همواره دوش به دوش مسئولان، یار و یاور آنها در پیگیری مشکلات و مطالبات قانونی و سازمانی این عزیزان بوده و هست.  
از سوی دیگر همواره در ارتقاي مجموعه حراست و جایگاه آن چه از لحاظ کیفی و چه از لحاظ کمی در بعد نیروی انسانی، پرسنلی، اسناد، فیزیکی و IT و سایر حوزه‌های تخصصی و فعالیت‌های خود سعی داشته‌ايم و گام برداشته‌ايم. همچنین در مواقع خاص و مأموریت‌های ویژه از جمله موضوع مبارزه سراسری با سن غلات، یا موضوعاتی نظیر طرح توسعه کشاورزی، طرح طوبی (در گذشته) و موارد مختلف همواره نظارت داشته و مشکلات را با نگاه تیزبین و آسیب‌شناسی حرفه‌ای خود تا رفع نهایی به مسئولان مربوط منتقل كرده‌ و گزارش داده‌ايم.
گرجی - مدیر حراست سازمان جهاد کشاورزی استان

افزایش 26 درصدی صادرات محصولات استان

همدان‌پيام: استان همدان ظرفيت خوبی در کشاورزی دارد و در بسیاری از اقلام محصولات کشاورزی رتبه‌های اول تا ششم را از آن خود کرده است.
معاون برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری سازمان جهاد کشاورزی همدان، با بیان اینکه استان همدان به عنوان قطب کشاورزی مطرح است، اظهار داشت: سیب‌زمینی، سیر، گردو، یونجه، جو، انگور، کلزا، پنیر و ذرت از جمله محصولات کشاورزی تولیدی در همدان است که رتبه‌های اول تا ششم را در کشور دارا هستند.
منصور رضوانی‌جلال با بیان اینکه فراوری، زنجیره غذایی کاملی برای سرمایه‌گذاری است، یادآور شد: با سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی می‌توان موجب شکوفایی اقتصاد شد.
معاون برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری سازمان جهاد کشاورزی همدان خاطرنشان کرد: در گندم دیم و جو آبی برداشت در واحد سطح 13 تن و در میانگین کشوری این امر 3 هزار و 130 تن است.
به گزارش روابط عمومی جهاد کشاورزی استان همدان، رضوانی‌جلال با تأکید بر سرمایه‌گذاری در بخش صنایع تبدیلی اظهار داشت: کشاورزی در اقتصاد اثرگذار است و این امر تا حدی است که 10درصد آن بيشترین بازده را دارد.
معاون برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری سازمان جهاد کشاورزی همدان با بیان اینکه زیرساخت‌هایی برای سرمایه‌گذاری در بخش آب است، گفت: 11 هزار آبیاری تحت فشار در همدان انجام شده است و بیش از 10 هزار آبیاری تحت فشار نیز اجرا خواهد شد.
وی با بیان اینکه بیش از 65 درصد از محصولات کشاورزی صادر می‌شود، افزود: در 2 ماهه نخست سال 26 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش صادرات داشتیم.
رضوانی‌جلال بر ضرورت ایجاد صنایع تبدیلی در امر کشاورزی تأکید کرد و گفت: در گردو 40 هزار تن مازاد تولید، در سیب‌زمینی 70 هزار تن مازاد تولید و در تخم‌مرغ و شیر نیز به نوعی مازاد تولید وجود دارد که با صنایع تبدیلی می‌توان بر افزایش بازده کمک کرد.
وی با بیان اینکه همدان در تولید گیاهان دارویی رتبه دوم کشور را داراست، خاطرنشان کرد: در سال گذشته بیش از 220 میلیارد تومان در حوزه بخش کشاورزی تسهیلات تزریق شده است.
معاون برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری سازمان جهاد کشاورزی همدان افزود: در سال گذشته 179 میلیون دلار از محصولات کشاورزی صادر شده که 45 میلیون دلار از آن به صورت مستقیم انجام گرفته است.
سرمایه‌گذاری 155 میلیارد تومانی در بخش کشاورزی همدان
به گزارش ستاد اطلاع‌رسانی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان، مدیر امور سرمایه‌گذاری جهاد کشاورزی همدان در جمع خبرنگاران اظهار داشت: با توجه به اینکه تأمین امنیت غذایی سالم جامعه بر عهده وزارت جهاد کشاورزی است؛ باید بتوانیم تأمین غذای مصرف‌کنندگان را بخوبی انجام دهیم.
اصغر نقیئی با بیان اینکه کشاورزی از سال 90 به بعد اقتصادی شد، بیان داشت: فعالیت‌های کشاورزی دارای توجیه اقتصادی است به طوری که هر کدام از سرمایه‌گذاران می‌توانند وارد این عرصه شوند.
وي گفت: اگر آیتم‌های مدیریتی در این بخش رعایت شود، بخش کشاورزی اقتصادی بوده است و دارای سوددهی مناسب خواهد بود. وی از تعامل مناسب بانک‌ها با سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی خبر داد و افزود: بر این اساس 155 میلیارد تومان سرمایه‌گذاری به کرسی نشسته در دست اقدام داریم كه با صدور پروانه در حال فعالیت اقتصادی هستند.
نقیئی اظهار داشت: 325 میلیارد تومان سرمایه‌گذاری در دست احداث داریم که بر این اساس توانایی سرمایه‌گذاری بشدت افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه اولویت‌های سرمایه‌گذاری مشخص شده است، بیان داشت: در راستای اخذ اعتبارات قابل توجه از وزارتخانه و در راستای مصرف بهینه آب و تجهیز اراضی آبی استان مجهز به آبیاری تحت فشار شده است.
مدیر امور سرمایه‌گذاری جهاد کشاورزی همدان با بیان اینکه 10 هزار آبیاری تحت فشار انجام شده است، اظهار داشت: 85 درصد هزینه‌های اجرایی عملیات آبیاری تحت فشار از وزارت جهاد کشاورزی و 15 درصد ديگر به صورت خودیاری انجام می‌شود.

تولید 5500 تن بذر مرغوب سیب‌زمینی در همدان

همدان‌پیام: معاون زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان همدان گفت: سال گذشته پنج هزارو 500 تن بذر مرغوب سیب‌زمینی در این استان تولید شد.
علی بایگانه با بیان اینکه این میزان بذر تولیدی در استان به دلیل مرغوبیت بالا برچسب‌گذاری شده است، اظهار داشت: با توجه به اهمیت افزایش تولید بذر مرغوب سیب‌زمینی، امسال برای تولید 10 هزار تن بذر مرغوب سیب‌زمینی در استان برنامه‌ریزی شده است.
وی با بیان اینکه سالانه 250 هزار تن بذر سیب‌زمینی در این استان تولید می‌شود، افزود: نیاز بذری استان سالانه یکصد هزار تن است و 150 هزار تن بذر سیب‌زمینی تولیدی همدان نیز به استان‌های دیگر صادر می‌شود.
بایگانه با اشاره به اینکه بذرهای سیب‌زمینی تولیدی استان شامل ارقام آگریا، مارفوناسانته و بانباست که در پایه‌های مختلف بذری است، ادامه داد: بذر به عنوان مهمترین نهاده کشاورزی و اساسی‌ترین ابزار تولید کیفی در کشاورزی است که اهمیت ویژه‌ای در افزایش و پایداری تولید، حفظ و توسعه ارقام متناسب با شرایط آب‌وهوایی دارد. گفتنی است، استان همدان دارای 25 هزار هکتار مزارع سیب‌زمینی است و سالانه یک میلیون تن محصول در استان تولید می‌شود.

کشت زعفران در همدان گسترش می‌یابد

همدان‌پیام: معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی همدان گفت: زعفران از جمله محصولاتی است که در استان در حوزه باغبانی به دنبال توسعه کشت و تولید آن هستیم و کشاورزان و باغداران نیز استقبال خوبی از کشت این محصول داشته‌اند.
محمدرضا ابراهیمی با اشاره به اینکه همدان به عنوان یکی از زیستگاه‌های اصلی زعفران مطرح بوده و این مسأله در منابع علمی موجود است، افزود: در سال 78 زعفران تنها در یک هکتار از اراضی استان همدان کشت شده بود؛ اما این رقم در سال 91 به 42 هکتار و در سال گذشته به 48 هکتار رسیده است.
برداشت 8/3 کیلوگرم زعفران از هر هکتار
وي با بیان اینکه زعفران بیشتر در شهرستان‌های بهار، ملایر و همدان کشت می‌شود، تصریح کرد: سال گذشته 162 کیلوگرم زعفران از اراضی استان برداشت شد که بصورت میانگین از هر هکتار 8/3 کیلوگرم برداشت شده است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی همدان، درباره محدودیت جابه‌جایی پیاز زعفران برای کشت نیز گفت: باتوجه به اینکه زعفران به عنوان یک ژرم پلاست ملی در سطح کشور تلقی شده، جابه‌جایی و خارج شدن این محصول از کشور تحت تدابیر شدید انجام می‌شود؛ چرا که مسئولان به دنبال حفظ این محصول در کشور هستند.
کشاورزان نگران تأمین پیاز زعفران نباشند
ابراهيمي با بیان اینکه در جابه‌جایی پیاز زعفران با مشکل روبه‌رو هستیم، اظهار کرد: کشاورزان فعال در این حوزه می‌توانند با مراجعه به ادارات جهاد کشاورزی شهرستان‌ها تقاضای تأمین پیاز زعفران بصورت قانونی را ارائه دهند.
وی با اشاره به اینکه از اعتبارات ملی یارانه‌ای برای تأمین و تولید نهال به استان‌ها تخصیص می‌یابد، گفت: از سال 82 تا 91، نزدیک به 368 میلیون تومان اعتبار برای تولید نهال به استان همدان تخصیص پیدا کرده بوده که با پیگیری‌های انجام شده این رقم در سال گذشته به 409 میلیون تومان رسید.
تأمین 134 هزار اصله نهال در سال گذشته
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی همدان با بیان اینکه اعتبار در نظر گرفته شده برای یارانه نهال در سال‌های گذشته ثابت بوده است، افزود: سال گذشته با 409 میلیون تومان یارانه 134 هزار اصله نهال برای استان تأمین و توزیع شد، همچنین به دنبال این هستیم تا امسال، سهم همدان از این محل را به 510 میلیون تومان برسانیم.
ابراهيمي درباره احداث باغ‌هاي سیب پایه رویشی نیز گفت: از محل نهال‌های تأمین شده در سال گذشته 56 هکتار به سطح باغ‌هاي سیب پایه رویشی اضافه شده که میزان باغ‌هاي سیب پایه رویشی استان را به 202 هکتار رسانده است.
وي از احداث نهالستان تولید نهال سیب پایه رویشی در همدان خبر داد و افزود: تاکنون نهال‌های سیب پایه رویشی از سایر مناطق کشور تأمین می‌شد ولی با برنامه‌ریزی و پیگیری‌های انجام شده در سال گذشته مجوز ایجاد دو نهالستان سیب پایه رویشی در همدان گرفته شده است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی همدان، تأکید کرد: پیش‌بینی می‌شود در سه سال آینده تولید نهال‌های سیب پایه رویشی به 150 هزار اصله در سال برسد که می‌تواند نیاز استان به اینگونه نهال‌ها را رفع کند.
باغ‌هاي پسته در همدان توسعه می‌یابد
ابراهيمي از گسترش باغ‌هاي پسته برای نخستین بار در استان همدان خبر داد و گفت: یکی از سیاست‌های وزارت جهاد کشاورزی جایگزینی باغ‌هاي پسته کرمان است و از آنجا که استان‌های منطقه زاگرس از مستعدترین مناطق برای این جایگزینی شناسایی شده، در همدان توسعه باغ‌هاي پسته را آغاز کرده‌ایم. معاون سازمان جهاد کشاورزی استان همدان بیان کرد: تا سال گذشته به صورت پراکنده در سطح دو هزار هکتار از اراضی استان همدان پسته کشت شده بود ولی سال گذشته با تأمین چهار اصله نهال پسته هشت هکتار باغ پسته در استان ایجاد کردیم.

زنجیره تولید گوشت مرغ در استان تشکیل می‌شود

همدان‌پيام: معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی استان همدان گفت: زنجیره تولید گوشت مرغ که به شکل ملی برای استان‌ها تکلیف شده است؛ در استان همدان نیز تشکیل می‌شود.
مهندس محمد نظرپور با اعلام این خبر در جمع خبرنگاران اظهار داشت: با توجه به قراردادی که با شرکتي غیر بومی بسته شده، هم‌اینک 60 درصد عملیات ایجاد این زنجیره انجام و ترویج این موضوع در شهرستان‌ها برای متمرکز کردن کار تولید و توزیع به‌صرفه مرغ در دستور کار قرار گرفته است.
وی اضافه کرد: کاهش قیمت مرغ در بازار، امکان سایزبندی آن برای صادرات، افزایش کیفیت محصولات تولیدی و بازاریابی مناسب، از مزایایی است که با ایجاد واحدي متمرکز بدست می‌آید.
معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی استان با بیان اینکه واحدی که دارای مرغ مادر و کشتارگاه باشد می‌تواند زنجیره تولید را در خود داشته باشد؛ گفت: این موضوع کاهش قیمت تولید را با حذف واسطه‌ها به دنبال دارد.
نظرپور، آمار دام استان همدان را 369 هزار و 947 رأس گاو و گوساله، 16 هزار و 886 رأس گاواصیل، 282 هزار و 80 رأس گاو دو رگ،70هزار و 981 رأس دام بومی، یک میلیون و368 هزار گوسفند و بره، 296 هزار و793 رأس بره و بزغاله 170هزار کندوی زنبور عسل اعلام کرد و بیان داشت: 80 درصد پرورش دام استان روستایی و بقيه صنعتی است.
وی از توسعه واحدهای پرورش دام و طیور صنعتی در استان خبر داد و اضافه کرد: واحدهای صنعتی به لحاظ پرورش دام و طیور دارای مزیت‌های زیادی است از جمله اینکه در این واحدها امکان اصلاح نژاد دام، پرورش دام با تعداد زياد، توسعه و افزایش ظرفیت، پایین‌ آوردن بار میکروبی شیر و تولید کیفی آن، داشتن شرایط لازم برای استریل شیر و سایر مزایا وجود دارد.
معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی استان سرانه تولیدات از جمله تولید شیر در این واحدها را زياد دانست و گفت: تعداد واحدهای صنعتی دامداری 335 واحد گاو شیری با ظرفیت 46 هزار و 334 رأس، 230 واحد گوساله پروری با ظرفیت 23 هزار و 855 رأس، 74 واحد بره پروری با 30 هزار و 200 رأس، 26 واحد گوساله داشتی با 13 هزار 800 رأس و 471 واحد پرورش مرغ گوشتی با 8 میلیون قطعه است.
نظرپور افزود: علاوه بر آمار ذکر شده 41 واحد مرغ‌گذاری با یک میلیون و 500 هزار قطعه، 20 واحد پرورش مرغ مادر گوشتی با 450 هزار قطعه، یک واحد مرغ تخم‌گذار با 36 هزار قطعه، یک واحد جوجه‌کشی با 400هزار قطعه به صورت صنعتی فعالیت می‌کنند.
وی از وجود 2 واحد پولت تخم‌گذار با ظرفیت 216 هزار قطعه، 6 واحد بوقلمون با ظرفیت 34 هزار قطعه، 5 واحد پرورش شتر مرغ مولد با ظرفیت 195 قطعه، 5 واحد پرورش شتر مرغ پرواری با ظرفیت 360 قطعه، 3 واحد پرورش اسب با 60 رأس و 14 واحد پرورش قناری با يك هزار و 111 قطعه خبر داد.
وی کل تولیدات سالانه شیر خام واحدهای صنعتی و روستایی را به میزان 450 هزار تن، گوشت قرمز 35 هزار تن، گوشت مرغ 64 هزار تن، تخم‌مرغ 21 هزار تن، گوشت بوقلمون 284 هزار تن و شترمرغ 22 تن اعلام کرد و گفت: تخم نطفه‌دار شترمرغ 15 تن، پشم هزار و900 تن، مو بز70 تن و عسل هزار و900 تن اعلام کرد.
وی از ایجاد سیلوهای کیسه‌ای برای انبار محصولات کشاورزی در استان خبر داد و افزود: تکمیل انبارهای سیلو برای نگهداری محصولات نیز در دستور کار است.
وی در توضیح تولید عسل نیز اظهار داشت: استان در بحث تلقیح مصنوعی زنبور عسل و پرورش ملکه پیشرفت خوبی دارد. چنانچه برای خرید ملکه سایر استان‌ها به این استان مراجعه می‌کنند.
نظرپور در بخش پایانی سخنان خود با بیان اینکه 80 درصد از واحدهای تولیدی استان فعال هستند؛ گفت: خوشبختانه زیرساخت‌های استان برای تولید شیر، عسل، تخم‌مرغ، مرغ و سایر تولیدات دامی فراهم است و این رقم تولیدات نشان می‌دهد که استان 50 درصد مازاد مصرف تولید دارد که با این میزان تولید زمینه صادرات هم بخوبی فراهم شده است.

گفتگو با 3 کشاورز نمونه استان
کشاورزان به دلگرمی مسئولان و حمایت‌های آنان نیاز دارند

همدان‌پیام: رضا سلیمانی چغندر قندکار نمونه استان همدان می‌گوید: کشاورزان برای پیشرفت در کار خود نیاز به دلگرمی و حمایت مسئولان دارند.
وی که به عنوان کشاورز نمونه استان مطرح است متولد سال 1358 در شهر تویسرکان و فارغ‌التحصیل رشته کشاورزی است.
سلیمانی با بیان اینکه کشاورزی یکی از شغل‌های خانوادگی ما بود که من نیز وارد این عرصه شدم، ادامه می‌دهد: از ابتدای کودکی خانواده من در شغل کشاورزی بودند و همین امر نیز موجب شد تا من وارد این شغل شوم.
کشاورز نمونه استان همدان با بیان اینکه من به صورت رسمی 4 سال است که کشاورزی را در بخش کشت چغندر قند ادامه دادم، عنوان می‌کند: از آنجایی که چغندرقند از محصولات پایه در همدان است توانستم به صورت علمی، کشت آن را آغاز کنم و تا کنون نیز در این راه توانستم موفق باشم.
سلیمانی با اشاره به اینکه انتخاب بنده در بخش تولید محصول چغندرقند به عنوان کشاورز نمونه به افزایش سطح تولید در واحد و همچنین به لحاظ افزایش کیفیت بوده است، می‌افزاید: کشاورزان به دلگرمی مسئولان و حمایت‌های آنان نیاز دارند تا بتوانند هر روز موفق‌تر از دیروز در بحث کشت و تولید محصولات کشاورزی وارد شوند.
زنبورداری در همدان ظرفیت بسیار زیادی برای توسعه دارد
محمدنبی جان‌جان، زنبوردار نمونه استان همدان که متولد سال 1330 است و به گفته خود از کودکی به کشاورزی علاقه فراوانی داشته است، می‌گوید: از آنجایی که کشاورزی به عنوان شغل خانوادگی در خانواده من بود بنده نیز وارد این عرصه شدم.
وی با بیان اینکه 30 سال است زنبورداری می‌کنم، ادامه می‌دهد: زنبورداری از کار‌هایی بود که خانواده من نیز از ابتدا وارد آن شده بودند و من به صورت علمی کار پرورش و نگهداری زنبور را آغاز کردم.
به اعتقاد کشاورز نمونه استان همدان، هر کاری که با علاقه و پشتکار باشد نتیجه خوبی به دنبال خواهد داشت و علاقه بسیار زیاد در حرفه زنبورداری موفقیتم را رقم زد.
وی می‌گوید: زنبورداری در همدان ظرفیت بسیار زیادی برای توسعه دارد و امیدواریم مسئولان در این زمینه توجه ویژه‌ای داشته باشند.
توسعه کشاورزی با دانش روز مهیا می‌شود
در گفتگویی که با مرصع اسماعیلی تسهیلگر نمونه زن روستایی داشتیم وی نیز با بیان اینکه کشاورزی باید هر روز توسعه پیدا کند، می‌گوید: این توسعه باید با فراگیری علوم و دانش‌های جدید همراه باشد
اسماعیلی با اعلام این مطلب اظهار می‌دارد: متولد 1340 در شهر رزن هستم و صنعت کشاورزی از شغل‌های خانوادگی من است.
وی بیان می‌دارد: از سال 84 به صورت رسمی و جدی کار کشاورزی را آغاز کردم و امسال به عنوان تسهیلگر نمونه زن روستایی در استان همدان انتخاب شدم.
کشاورز نمونه استان همدان ادامه می‌دهد: من در زمینه کشت گندم، سیب‌زمینی، جو و یونجه توانستم موفقیت‌های خوبی کسب کنم.
اسماعیلی در پایان با اشاره به اینکه در هر کاری باید پشتکار داشت و من نیز در این زمینه با علاقه و پشتکاری که داشتم توانستم موفق باشم، می‌گوید: کشاورزی باید هر روز توسعه پیدا کند و البته این توسعه باید با فراگیری علوم و دانش‌های جدید همراه باشد تا بتوانیم به موفقیت برسیم.

قائم‌مقام سازمان جهاد کشاورزی همدان:
غذا حربه‌اي سیاسی جهان امروز
همدان‌پيام: قائم‌مقام سازمان جهاد کشاورزی استان همدان گفت: امروزه در دنیا محصولات کشاورزی به عنوان حربه‌اي سیاسی در نظر گرفته شده است.
محمدرضا ابراهیمی افزود: همدان اقلیمی نیمه خشک دارد و از طرفی هم استاني کوهستانی است که کمتر زمین هموار داریم.
وی با بیان اینکه کاشت بعضی از محصولات توجیه فنی و اقتصادی در استان ندارد، اظهار داشت: کاشت بعضی از محصولات به استفاده از سفره‌های زیرزمینی که برای ما بسیار حیاتی هستند، نیازمند است.
قائم‌مقام سازمان جهاد کشاورزی استان همدان ادامه داد: برداشت غیرمجاز از این سفره‌ها آینده کشاورزی استان را با مشکل روبه‌رو می‌کند.
وی با تأکید بر اینکه تأمین بذر باکیفیت مورد نیاز کشاورزان از مهم‌ترین فعالیت‌های بخش کشاورزی است، بيان داشت: تعویض الگوی کشت در استان ساده نیست و این امر نیازمند هماهنگی در بخش‌های مختلف است.
ابراهیمی افزود: مسئولیت تأمین بذر مورد نیاز برای کشاورزان نيز از مهم‌ترین وظایف بخش کشاورزی است تا برای کار کشاورزان مفيد باشد.
وی با اشاره به اینکه محصولات راهبردی، محصولاتی هستند که در تأمین تغذیه و اقتصاد متکی به کشاورزی است، تصریح کرد: این محصولات برای کشور بسیار مهم است به طوري كه در دو سال گذشته موظف شدیم تا محصولات راهبردی را تعیین و برای اولویت کشت به کشاورزان معرفی کنیم.
قائم‌مقام سازمان جهاد کشاورزی استان همدان افزود: امروزه در دنیا به غذا به عنوان حربه‌اي سیاسی نگاه می‌شود.
وی ادامه داد: در کنار محصولات راهبردی، محصولات ویژه را تعریف کردیم که در اقتصاد ما نقش مهمی دارند. مانند چغندرقند، یونجه و... که در صنعت دامداری بسیار مورد نیاز است.
ابراهیمی از محصولات منطقه‌ای نیز در کنار محصولات دیگر نام برد و اذعان داشت: محصولات منطقه‌ای محصولاتی هستند که در منطقه‌اي، محصولي خاص به صورت فرهنگ درآمده و کشت می‌شود.
وی با اشاره به میزان تولید گندم در استان همدان بیان داشت: موضوع خودکفایی گندم وقتی مطرح می‌شود که ذخیره قابل‌توجهی در این امر داشته باشیم.
قائم‌مقام سازمان جهاد کشاورزی استان همدان یادآور شد: این ذخیره برای این صورت می‌گیرد که در مواقع بحران یا در مواقعی که با مشکل کمبود روبه‌رو هستیم بتوانیم تعادل را برقرار کنیم.
وی اضافه کرد: در کنار افزايش ذخایر گندم باید به این نکته دقت داشته باشیم که تنوع غذایی و مصرف شیرینی در ایران بسیار زياد است و همین امر موجب وابستگی این نوع محصولات به گندم مي‌شود. ابراهیمی در پایان سخنانش گفت: طرح توسعه کشاورزی به دنبال تغییر الگوی کشت است اما باید بگوییم که این تغییر به‌راحتی امکان‌پذیر نیست و اگر این طرح در شرایط بهتری تدوین می‌شد؛ احتمال خطای کمتری در آن بود.

مدیرکل منابع طبیعی خبر داد:
کشت چوب در 3 هزار هکتار از اراضی استان
همدان‌پيام: مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان گفت: بیش از 3 هزار هکتار از اراضی منابع طبیعی استان همدان، زیرکشت چوب است.
محمدرضا همتي با اشاره به زراعت چوب در استان همدان توسط اداره منابع طبیعی، افزود: زراعت چوب موجب رونق اقتصادی و جلوگیری از واردات چوب از سایر کشورها به داخل می‌شود.
وی با بیان معایب چوب‌های وارداتی اظهار داشت: این چوب‌ها به دليل داشتن آفات و امراض باید به صورت پوست‌کنده وارد کشور شوند، همچنین چوب‌ها از کشورهایی با آب‌و‌هوای مرطوب وارد و به دلیل خشک ‌بودن آب‌و‌هوای کشورمان کیفیت خود را از دست داده و به چوب درجه دو یا سه تبدیل می‌شوند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان با اشاره به اینکه در بخش زراعت چوب از گونه‌های سریع ‌رشد استفاده می‌شود، گفت: در هر هکتار از جنگل طبیعی در کشور بین سه تا پنج متر مکعب چوب تولید می‌شود که این رقم در بخش زراعتی بسیار بیشتر است.
وی با بیان اینکه گونه‌های اصلاح‌شده رشد بهتر و تولید بیشتری دارد، بیان کرد: صنوبرهای اصلاح‌شده در بخش زراعت چوب، بین 8 تا 12 سال آماده بهره‌برداری می‌شود. همتي خاطرنشان کرد: از سال 73 تحقیقاتی روی گونه‌های چوب صنوبر انجام شده که در این زمینه گونه‌های با رشد بالا از گونه‌های بومی کشت شده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان تصریح کرد: بیش از 3 هزار هکتار از اراضی منابع طبیعی استان همدان، زیرکشت چوب است که سالیانه در هر هکتار 27 مترمکعب چوب تولید می‌شود.
این مسئول صنوبر را بهترین گونه برای تولید چوب در همدان با توجه به محدودیت دمایی استان برشمرد و اظهار داشت: صنوبرکاری از سال 83 در استان همدان آغاز شد و بسته به صنایع، می‌‌توان آنها را قطع کرد و مورد استفاده قرار داد.
وی خاک‌هایی با بافت سبک و آب کافی را از موارد نیاز کاشت صنوبر عنوان کرد و افزود: در حال حاضر، صنوبر بیشتر در شمال استان همدان و در شهرهای ملایر، نهاوند، اسدآباد و بهار کشت می‌شود.
همتي گفت: افرادی که نیاز به تسهیلات دارند، از طریق اداره منابع طبیعی استان حمایت شده و با دریافت وام و درصورت درخواست صنوبر، بدون دریافت وام می‌توانند در این بخش سرمایه‌گذاری کنند.
وی خاطرنشان کرد: هر چه فاصله کاشت صنوبر در بخش زراعت چوب بیشتر باشد نور کافی به این درختان می‌رسد و کیفیت بهتری دارند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان در ادامه با تشریح مراحل کاشت نهال‌ها در نهالستان قدس ملایر گفت: مساحت این نهالستان 14 هکتار است و دو نوع نهال ریشه‌ای و کیسه‌ای در آن کشت می‌شود.
وی اقاقیا، زبان‌گنجشک، سرو خمره‌ای، سرو نقره‌ای و کاج سیاه را از انواع نهال‌های کشت شده در این نهالستان عنوان کرد. این مسئول عنوان کرد: نهالستان قدس ملایر تنها مرکز تولید نهال استان همدان است و فروردین امسال بالغ بر 3 هزار هکتار صنوبرکاری در نهالستان قدس ملایر کاشته شد. همتي در ادامه با بیان اینکه در هر هکتار نهالستان 50 تا 75 هزار اصله نهال تولید می‌‌شود، اظهار داشت: با توجه به قابلیت موجود، سالانه 700 تا یک میلیون نهال در این نهالستان تولید می‌شود که در حال حاضر به خاطر کمبود اعتبارات 300 تا 400 هزار اصله نهال تولید می‌شود. وی گفت: سال گذشته 310 هزار اصله نهال در استان توزیع شد که این غیر از نهال‌های صنوبر بوده و در بخش زراعت چوب توزیع شده است.

مدیرکل دامپزشکی همدان خبر داد
امنیت غذایی وظیفه اصلی دامپزشکی

همدان‌پيام: مدیرکل دامپزشکی همدان گفت: عمده فعالیت‌های دامپزشکی حول محور تأمین امنیت غذایی و تضمین سلامت جامعه است.
محمودرضا رسولی، در بحث دامپزشکی و بیماری‌های دامی بر اهمیت تقدم پیشگیری بر درمان تأکید کرد و گفت: دید ما از بیمارمحوری باید به سلامت‌محوری تغییر کند. بنابراین قبل از وقوع بیماری و بروز خسارت، پیشگیری انجام شود.
وی اضافه کرد: اعتبارات مورد نیاز درمان هشت برابر اعتبارات برای پیشگیری است.
مدیرکل دامپزشکی همدان یکی از مهم‌ترین وظایف دامپزشکی را حفظ و حراست از سرمایه دامی استان عنوان کرد و افزود: در این رابطه سال گذشته 9 میلیون و 320 هزار نوبت سر واکسیناسیسون بر ضد بیماری‌های مشترک بین انسان و دام و بیماری‌های واگیردار دامی انجام شده است.
وي، شاربن، تب‌برفکی، آبله، هپاتیت، آگاراکسی، بروسلوز یا تب‌مالت را از مهم‌ترین بیماری‌های مشترک بین انسان و دام عنوان کرد که واکسیناسیون در برابر آن انجام می‌شود.
رسولي گفت: واکسیناسیون دام‌های عشایر و روستاییان باعث افزایش سطح پوشش ایمنی بدن دام‌ها ، کاهش بیماری‌ها در جمعیت دامی و افزایش تولید می‌شود. مدیرکل دامپزشکی همدان یکی دیگر از اقدامات دامپزشکی را سم‌پاشی و ضدعفونی جایگاه‌های دام در استان معرفی کرد و افزود: سال گذشته 930 هزار مترمربع جایگاه دام و 250 هزار واحد دامی سم‌پاشی شدند.
وی گفت: از عوامل بیماری‌ها فعالیت کنه‌ها و حشراتي نظیر آن است كه عامل انتقال بیماری تب کریمه کنگو در جایگاه‌های دام و همچنین بدن دام‌هاست که با سم‌پاشی این ناقلان بیماری از بین می‌روند.
رسولي از افزایش میزان سم‌پاشی‌ها در استان خبر داد و افزود: گرم شدن هوا موجب افزایش فعالیت کنه‌ها و حشرات موذی می‌شود. بنابراین عملیات سم‌پاشی در حال انجام است.
وی بيان داشت: برخی بیماری‌هاي نوظهور نیز نظیر vch در آبزی پروری و بیماری «لم‌پی‌اسکین» در دام‌های پرورشی هستند که هنوز وارد استان نشده و آمادگی مقابله با آن در استان وجود دارد.
مدیرکل دامپزشکی همدان گفت: بر مبنای تشخیص سریع، واکنش سریع و اقدام به موقع هر ساله عملیات واکسیناسیون در هر دام چهار بار در سال انجام می‌شود.
رسولی اظهار داشت: دامپزشکی از زیربنایی‌ترین اداره‌ها در بحث اقتصادی و بهداشتی است و یکی از مهم‌ترین اهداف آن نیز حفظ و ارتقاي بهداشت عمومی است.
وی افزود: بیش از 830 بیماری مشترک بین انسان و دام وجود دارد و ریشه کنترل بیماری‌ها در انسان در سلامت دام نهفته است. بنابراین هرساله واکسیناسیون تب‌مالت به عنوان یکی از مهم‌ترین بیماری مشترک بین انسان و دام دراستان انجام شده و در حال افزایش است.
 مدیرکل دامپزشکی همدان اضافه کرد: سال گذشته 958 هزار رأس دام استان بر ضد تب‌مالت واکسینه شدند و تلاش می‌شود این میزان در سال 93 افزایش یابد و در این رابطه عملیات خون‌گیری یا آزمایش خون نیز در دام‌های استان انجام می‌شود که سال گذشته خون‌گیری از 15 هزار رأس دام در استان انجام گرفته است.
رسولي ادامه داد: از دیگر بیماری‌های مطرح در استان بیماری سل است که سال گذشته 45 هزار رأس دام برای شناسایی دام‌های مبتلا مورد تست قرار گرفتند.
وی یادآور شد: در استان عملیات مقابله با بیماری تب کریمه کنگو، آنفلونزای فوق حاد پرندگان و بیماری هاری که از گوشتخواران به انسان منتقل می‌شود نیز انجام شده و سال گذشته 9 هزار و 900 قلاده سگ صاحبدار واکسینه شدند.
رسولی افزود: کنترل و بازرسی بهداشتی از مواد خام دامی در مبادی تولید، توزیع و مصرف ازدیگر وظایف دامپزشکی است و درسال گذشته از 198 هزار لاشه گاو، گوساله، گوسفند، بز و 13 میلیون قطعه طیور نیز بازدید بهداشتی و شرعی انجام گرفته است.
مدیرکل دامپزشکی همدان گفت: در مبادی توزیع نظير قصابی، مرغ‌فروشی، رستوران‌ها و طباخی‌ها، خودروهای حمل مواد خام دامی بازرسی و نظارت انجام می‌شود و از اماکن عرضه نیز 70 هزار بازدید انجام شده است.
وی اضافه کرد: در طول بازدید سال گذشته اماکن عرضه دام و فرآورده‌های دامی 270 تن گوشت غیرقابل مصرف در استان ضبط و معدوم شده و 73 مورد به مراجع قضایی ارجاع داده شد و 51 واحد نیز پلمب شده است.
مدیرکل دامپزشکی همدان مهم‌ترین راه مبارزه با بیماری‌های واگیر دام را رعایت اصول امنیت زیستی بیان کرد و گفت: باتوجه به اینکه همدان دروازه غرب کشور محسوب می‌شود و ترددهای زیادی به اين شهر انجام می‌شود، بنابراین ارزش قرنطینه از واکسیناسیون بيشتر و با اهمیت‌تر است.
رسولی اظهارداشت: پیش‌بینی‌های لازم برای مقابله با بیماری‌های مختلف نوظهور دامی در استان انجام شده و امسال عملیات حفظ و ارتقا بهداشت عمومی، طرح تضمین کیفیت فرآورده‌های خام دامی شامل بازدیدها، آزمایش‌ها و نمونه‌برداری‌ها از مواد غذایی مورد مصرف انسان نیز انجام می‌شود.
وی از راه‌اندازی سامانه الکترونیک ثبت دارو و واکسن دراستان خبر داد و گفت: تلاش می‌شود از این طریق داروهای مجاز در استان مصرف شود و داروها تاریخ گذشته نباشد. مدیرکل دامپزشکی همدان در پایان مهم‌ترین مشکل دامپزشکی استان همدان را کمبود نیرو و اعتبار دانست و گفت: در حال حاضر 67 درصد پست‌های دامپزشکی استان بدون تصدی است.
رسولي گفت: باوجود کمبود قابل توجه اعتبارات نمی‌توان فعالیت‌های دامپزشکی را متوقف کرد و باید خدمات‌رسانی به اقشار مختلف جامعه از جمله روستاییان و عشایر برای جلوگیری تحمیل خسارت‌های سنگین اقتصادی ادامه یابد.

مدیر امور عشایری استان همدان:
سهم عشایر از مراتع استان به ۲۰ درصد افزایش یابد

همدان‌پیام: مدیر امور عشایری استان همدان با بیان اینکه عشایر استان 470 هزار رأس دام دارند، گفت: هم اکنون 10 درصد از مراتع استان در اختیار عشایر است که باید به 20 درصد افزایش یابد.
حمزه‌ علی‌یزدانی، افزود: عشایر استان همدان با 12 هزار و 500 نفر جمعیت در قالب دو هزار و 500 خانوار در استان زندگی می‌کنند و در اشتغالزایی و تولید استان نقش مهمی دارند.
وی ادامه داد: هم اکنون عشایر استان سالانه بیش از 6 هزار تن گوشت قرمز معادل 20 درصد پروتئین استان، 245 تن شیر و 250 تن پشم تولید می‌کنند که نشان از اهمیت در حوزه تولید است و باید برای افزایش این میزان کمک‌های جدی صورت گیرد.
یزدانی تصریح کرد: عشایر استان همدان 470 هزار رأس دام دارند که 10 درصد از دام استان همدان را شامل می‌شود این در حالی است که از 950 هزار هکتار از منابع و مراتع طبیعی تنها 95 هزار هکتار معادل 10 درصد مراتع استان برای چرای دام عشایر در اختیار آنها قرار گرفته است که این میزان باید به 20 درصد برسد.
وی با اشاره به اینکه عشایر با تولید خود نقش مهمی در تحقق اقتصاد مقاومتی دارند، گفت: متأسفانه با وجود نقش مهم عشایر کمترین هزینه و خدمات به عشایر استان می‌شود این در حالی است که بیشترین سود را برای نظام جمهوری اسلامی دارند.
مدیر امور عشایری استان همدان با اشاره به اینکه تنها چهار درصد عشایر استان همدان بیکار هستند، گفت: به عشایر استان توصیه شده برای ایجاد اشتغال و ارزش افزوده بیشتر، از فعالیت تنها در عرصه دامپروری خارج شده و در حوزه‌های صنایع‌دستی، پرورش زنبور و ماهی نیز فعالیت کنند.
وی بیان کرد: تنوع فعالیت‌ها برای عشایر می‌تواند بسیار مؤثر و مفید باشد ولی نیاز است تا دستگاه‌های متولی در این زمینه همکاری‌های لازم را داشته باشند تا این بخش به شکوفایی کامل برسد.
یزدانی با اشاره به اینکه مراتع در اختیار عشایر محدود است، گفت: برخی روستاهای خالی از سکنه در استان هستند که می‌توان با سازوکار قانونی آنها را به عشایر واگذار کرد تا از مراتع آنها برای چرای دام استفاده کنند. مدیر امور عشایری استان همدان با تأکید بر اینکه عشایر حافظان و احیاکنندگان منابع و مراتع طبیعی هستند، گفت: وجود دام در مراتع سبب احیا و تقویت چراگاه‌ها می‌شود این در حالی است که بیشترین تخریب را معادن به مراتع وارد می‌کنند.
وی افزود: دام‌های عشایر تنها دو ماه در ارتفاعات و کوهستان‌ها هستند و سپس به سطح دشت حرکت می‌کنند و تخریب چندانی در چراگاه‌ها ندارند و نیاز است تا منابع طبیعی بیشتری برای چرای دام‌های عشایر در اختیار آنها قرار گیرد.
یزدانی از ارائه آمار بی‌سوادی در بین عشایر خودداری کرد و گفت: نسل جدید عشایر علاقه بسیاری برای کسب تحصیل و دانش دارند و با اقدامات انجام شده بی‌سوادی در این جامعه رو به کاهش است.
وی با اشاره به ضبط دام عشایر توسط اداره کل منابع طبیعی تأکید کرد: اگر به عشایر سخت‌گیری شود آنها نیز تولید را رها کرده و به سمت حاشیه‌نشینی در شهرها می‌روند که معضلات و مشکلات خود را در پی دارد.
مدیر امور عشایری استان همدان ترمیم و نگهداری راه‌ها، ایجاد کلاس‌های آموزش ترویجی، احداث زیرسازی‌های چادر، راهگشایی به مناطق صعب‌العبور، ایجاد آبشخور، آبرسانی سیار و اخذ تسهیلات برای خرید دام از جمله اقدامات انجام شده برای عشایر استان است.

تا پایان سال صورت می‌گیرد
تولید بیش از 5 هزار تن آبزی در همدان

همدان‌پیام: مدیر امور شیلات سازمان جهاد کشاورزی همدان گفت: در پایان سال پیش‌بینی می‌شود 5 هزار و 100 تن تولیدات آبزی در استان داشته باشیم؛ در حالی که این میزان در سال گذشته چهار هزار و 880 تن بود.
علی دولو با بیان اینکه آبزی‌پروی در استان همدان و در استان‌های داخلی کشور سابقه طولانی ندارد، افزود: استان همدان به صورت رسمی ‌از سال 75 فعالیت می‌کند و به عنوان کمیته آبزیان کار خود را آغاز کرده است.
وی تصریح کرد: از اهدافی که فعالیت‌های آبزی‌پروری در استان‌های داخلی دنبال می‌کند استفاده از ظرفیت‌های بالقوه‌ای است که باید بالفعل شود.
مدیر امور شیلات سازمان جهاد کشاورزی همدان بیان داشت: بهره‌برداری از آب‌های آزاد با محدودیت‌هایی مواجه است که لازم بود به بحث آبزی‌پروری داخلی نیز توجه شود.
وی با بیان اینکه آبزی‌پروری از بهترین فرصت‌ها برای درآمدزایی و بهره‌وری تولید است، افزود: آبزی‌پروری استفاده بهینه و چند منظوره از آب است.
دولو با تأکید بر اینکه تولید زمانی می‌تواند پایدار باشد که در کنار آن تقاضا در مصرف نیز وجود داشته باشد، افزود: سال 92 حدود چهار هزار و 400 تن تولید آبزیان در 571  واحد آبزی‌پروری همدان بوده است. وی با بیان اینکه ماهی‌های زینتی نیز در همدان تکثیر و پرورش می‌شود، اظهار داشت: سال گذشته 32 واحد تکثیر پرورش ماهیان زینتی با سه میلیون و 2 هزار قطعه انجام شد.
مدیر امور شیلات سازمان جهاد کشاورزی همدان با بیان اینکه پرورش ماهیان زینتی در قالب مشاغل خانگی نیز وارد می‌شوند، افزود: بر این اساس مجوزهایی صادر می‌شود و بانوان و دانشجویان نیز در این زمینه فعالیت می‌کنند.
وی با بیان اینکه آبزی‌پروری استفاده بهینه از آب است، خاطرنشان کرد: آب، شرط لازم برای پرورش ماهی است اما شرط کافی نیست.
دولو با تأکید بر توجه به تنوع تولید یادآور شد: با ایجاد تنوع تولید از تک محصولی بودن در این زمینه خارج می‌شویم.
وی به طرح محیط و کانال‌های محصور برای نخستین بار در کشور و جهان اشاره کرد و گفت: از سال 76 این طرح در همدان آغاز شد و اکنون به نام استان همدان به ثبت رسیده که محیط ارزان قیمت و راحتی را در پرورش ماهیان فراهم می‌کند.
مدیر امور شیلات سازمان جهاد کشاورزی همدان به مباحث آموزشی آبزی‌پروری نیز اشاره کرد و گفت: آموزش در این بخش در دو حوزه تولید و آبزی‌پروران انجام می‌شود که در قالب کلاس‌هایی برای آشنایی با آبزیان، چگونگی طبخ آبزیان و پرورش ماهی برگزار می‌شود.
وی مصرف سرانه ماهی در کشور را 10 کیلوگرم عنوان کرد و گفت: سرانه مصرف ماهی در همدان 5/6 کیلوگرم در سال است.
دولو بیشترین میزان پرورش آبزیان را در شهرستان نهاوند عنوان کرد و گفت: با توجه به وجود رودخانه‌ها و سراب‌های دائمی ‌که در این شهرستان وجود دارد، به عنوان شهر شیلاتی مطرح شده است.
وی با اشاره به بیماری که چند ماه گذشته آبزیان را درگیر کرده بود، خاطرنشان کرد: بیماری VHS بیماری ویروسی بود که به شکل واردانی به همدان نیز وارد شد اما اکنون با کنترل صورت گرفته این بیماری رو به خاموشی است.
مدیر امور شیلات سازمان جهاد کشاورزی همدان با بیان اینکه همدان بزرگترین واحدهای تکثیر را دارد، بیان داشت: 33 درصد تولید تخم چشم زده در همدان است که از استان‌های مادر در همین زمینه به شمار می‌رود.
وی با بیان اینکه برای نخستین بار تکثیر خارج از فصل طبیعی در همدان انجام شد، تصریح کرد: فصل طبیعی تکثیر ماهی در پاییز انجام می‌شود اما با توجه به نیاز به مواد غذایی در سایر فصول گرم تکثیر خارج از فصل نیز انجام می‌گیرد.
دولو با بیان اینکه 82 میلیون قطعه واحد تکثیر ماهی قزل‌آلا در همدان وجود دارد، افزود: 11 واحد حد واسط نیز در همدان 25 میلیون قطعه بچه ماهی تولید می‌کنند.
وی در ادامه با اشاره به استفاده از انرژی خورشیدی برای گرم کردن محیط‌های آکواریومی ‌اضافه کرد: با ایجاد این طرح در مصرف برق و آب نیز صرفه‌جویی می‌شود.
مدیر امور شیلات سازمان جهاد کشاورزی همدان گفت: امسال تا کنون 4 میلیون و 570 هزارتن بچه ماهی رهاسازی شده است.
وی در پایان یادآور شد: در پایان سال پیش‌بینی می‌شود 5 هزار و 100 تن تولیدات آبزی در استان داشته باشیم؛ در حالی که این میزان در سال گذشته چهار هزار و 880 تن بود.

مدیر تعاون روستایی استان همدان:
280 تشکل کشاورزی در سطح استان وجود دارد

همدان‌پيام: مدیر تعاون روستایی استان همدان در گفتگو با ستاد خبری جهاد کشاورزی استان همدان با اشاره به استعدادهای بسیار کشاورزان در استان، اظهار داشت: توانمندی کشاورزان و صادرات محصولات کشاوزی به دیگر کشورها موجب شده که امروز شاهد کاهش وابستگی کشور به فروش نفت باشیم.
رضا عباسی با اشاره به فعالیت 142 هزار بهره‌بردار در حوزه‌های مختلف کشاورزی در استان افزود: 30 درصد اشتغال و 28 درصد ارزش افزوده اقتصاد استان همدان مربوط به بخش کشاورزی است.
وي در ادامه استان همدان را نخستین کشور در مدیریت استفاده بهینه آب برشمرد و گفت: همدان در راستای به کارگیری سیستم نوین آبیاری و مصرف بهینه، عملکرد موفقی داشته است.
عباسي به آغاز فعالیت نظام صنفی کارهای کشاورزی در استان همزمان با سراسر کشور اشاره کرد و افزود: نظام صنفی، غیرانتفاعی و فراگیر است که امیدواریم فعالیت آن به سرعت در سطح استان فراگیر شود.
مدیر تعاون روستایی استان همدان، با اشاره به رتبه نخست سیب‌‌زمینی همدان با یک میلیون تن تولید در طول سال گفت: توانمند‌سازی تشکل‌های بخش کشاورزی نقایص اين بخش را کاهش می‌دهد که در این راستا تلاش، تعامل و هم‌اندیشی تشکل‌ها در موفق عمل کردن آنها نقش زیادی دارد.
وی از فعالیت 73 تعاونی تولید فعال در همدان خبر داد و گفت: همدان در حوزه تعاونی‌های تولید فعال چهارمین استان در کشور است.
عباسي افزود: برای هر زیربخش کشاورزی یک تشکل و تعاونی خاص تعریف شده است و این تشکل‌ها طبق اساسنامه تأمین نیازهای اساسی اعضا را شامل تهیه کود، سموم، بذر و ماشین‌آلات کشاورزی بر عهده دارند.
مدیر تعاون روستایی استان همدان، خاطرنشان کرد: بیش از 280 تشکل کشاورزی در سطح استان وجود دارد که از این تعداد 250 تشکل اقتصادی در زیربخش‌های باغبانی، طیور، غلات و دامپروری فعالیت می‌کنند و بقیه تشکل‌ها، خبرگان کشاورزی و... هستند.
عباسی اظهار داشت: تعاونی‌های تولیدی 50 تا 60 درصد اراضی استان همدان را زیر پوشش قرار داده‌اند.

مدیر حفظ نباتات اعلام کرد:
مبارزه با آفات در 677 هزار هکتار از اراضی استان

همدان‌پیام: مدیرحفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان همدان گفت: جهاد کشاورزی استان همدان برای مبارزه با انواع آفات زراعی و باغی توانست 676 هزار و 871 هکتار از اراضی زیر کشت را در سال 92 تحت پوشش خود درآورد.
مهندس شهرام پیشه‌ور در این خصوص اظهار داشت: این مدیریت برای مبارزه و کنترل آفات و بیماری‌ها به میزان 218 هزار و 780 هکتار، مقابله با بیماری‌های گیاهی 57 هزار و776 هکتار و مبارزه با علف‌های هرز 192 هزار و 780 هکتار عملیات انجام داده است.
پیشه‌ور اضافه کرد: در بخش مبارزه مکانیکی و زراعی 117 هزار و 491 هکتار، مبارزه بیولوژیکی 110 هزار هکتار و در مجموع 476 هزار و 871 هزار هکتار از اراضی سطح زیر کشت محصولات زراعی و باغی، مبارزه با آفات صورت گرفت.
وی با بیان اینکه عوامل خسارت‌زا موجب افت کیفی و کمی محصولات می‌شود، اظهار داشت: حوزه حفظ نباتات در تمام ایام سال با شیوه‌های مختلفی چون دیده‌بانی، تشخیص و ردیابی آفات به مبارزه علیه عوامل بیماری‌زا می‌پردازد.
وی با بیان اینکه در گذشته شیوه مبارزه به صورت شیمیایی بیشتر مورد توجه بود، افزود: رویکرد وزارت در این خصوص تغییر کرده و شیوه مبارزه به سمت روش‌های زراعی، مکانیکی و به‌ویژه بیولوژیکی می‌رود که در بخش مبارزه بیولوژیکی طبق برنامه باید 25 درصد از سطح زیر کشت با مدیریت تلفیقی تحت پوشش قرار گیرد.
این مسئول در خصوص مبارزه بیولوژیکی به توضیح پرداخت و گفت: در این روش از عوامل زنده برای مبارزه با آفات استفاده می‌شود، به طوری که با پرورش این عوامل و رهاسازی آن در مزارع، علیه بیماری‌ها اقدامات لازم صورت می‌گیرد که در سال 92 در 10 هزار هکتار از اراضی ذرت و گوجه با این روش مبارزه علیه بیماری‌ها صورت گرفت.
پیشه‌ور هدف از اجرای این طرح را حذف مبارزه به‌وسیله سموم کشاورزی خطرناک دانست و اضافه کرد: خوشبختانه در آمارهای به‌دست آمده، استان همدان کمترین مصرف سم را برای مبارزه با عوامل بیماری‌زا داشته است.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی استان همدان بر جایگزینی سموم گیاهی و ارگانیک به جای سموم شیمیایی تأکید و خاطرنشان کرد: سموم شیمیایی علاوه بر اینکه می‌تواند خطراتی برای کشاورز و نیز سایر موجودات زنده داشته باشد گاه موجب خسارت دیدن برخی محصولات نیز می‌شود و کیفیت تولیدات را کاهش می‌دهد که حرکت به سمت استفاده از سموم گیاهی و ارگانیک و تغییر شیوه مبارزه هدف قرار گرفته است. وی با اشاره به اینکه در گلخانه‌ها نیز مبارزه علیه آفات انجام می‌شود، گفت: برخلاف تصور عموم، محصولات گلخانه‌ای کمترین استفاده سموم شیمیایی را دارند و در کل استان همدان کمترین میزان مصرف سموم شیمیایی در کشور را دارد.
پیشه‌ور از مبارزه عمومی علیه سن غلات نیز سخن گفت و ادامه داد: تا قبل از 79 بیشتر مبارزه به صورت عمومی بود؛ یعنی دولت با استفاده از ناوگان هوایی و سمپاشی از طریق آنها وارد کار می‌شد که خطراتی هم به همراه داشت اما هم‌اینک با قرار گرفتن این نوع مبارزه در لیست مبارزه همگانی و با آموزش کشاورزان آنها نیز وارد کار شده و بر اراضی خود نظارت و علیه سن مبارزه می‌کنند.
مدیر حفظ نباتات استان اعلام کرد: استان همدان با تجهیز امکانات مدرن برای مبارزه با آفات، بزرگترین ناوگان کشور در امر مبارزه را دارد و 12 هزار انواع ادوات را شامل می‌شود که 10 هزار مورد از آنها همیشه آماده‌باش هستند. این مسئول استفاده از توان بخش خصوصی را هم مورد تأکید قرار داد و خاطرنشان کرد: در این خصوص از کلینیک‌های گیاه‌پزشکی و آزمایشگاه‌ها استفاده شده است که با آگاه‌سازی کشاورزان موجب ارتقای محصولات شده‌اند.
مدیر حفظ نباتات استان همدان در پایان هدف نهایی این مدیریت را حفظ محصولات و ارتقای کیفیت آنها اعلام کرد و گفت: حرکت به سمت مبارزه غیرشیمیایی برنامه وزارت است و ما امیدواریم بتوانیم با حمایت و آموزش کشاورزان هرچه بهتر در این راه قدم برداریم و با بهره‌وری بیشتر بهترین محصول را تحویل مردم دهیم.

جذب 5100 میلیون یارانه نهال در سال 93

همدان‌پیام: مدیرامور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان گفت: پیش‌بینی می‌شود در سال 93 پنج هزار و 100 میلیون ریال برای یارانه نهال جذب شود.
حجت‌ا... شهبازی در جمع خبرنگاران با بیان اینکه یکی از بخش‌های باغبانی که از اعتبارات ملی استفاده می‌کنند، یارانه نهال است، افزود: از سال 89 تا 91 اعتبار در نظر گرفته شده برای یارانه نهال 388 میلیون تومان و اعتباری که در سال 92 در نظر گرفته شد، 409 میلیون تومان است.
وی تصریح کرد: در سال 93 پیش‌بینی می‌شود بیش از 5 هزار و 100 میلیون ریال جذب شود اما در سال‌های اخیر میزان یارانه نهال پرداختی در کشور ثابت بوده است. مدیرامور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه 134 هزار اصله نهال از همین محل برای استان همدان تأمین شده است، افزود: این نهال‌ها شامل 88 هزار و 100 اصله نهال سیب، گردوی پیوندی 6 هزار و 150 اصله و گردوی کشت بافتی سه هزار و 215 اصله می‌شود.
وی ادامه داد: در سال 90 برای نخستین بار در تاریخ باغبانی استان همدان، تولید پسته در همدان شروع شد و دو هکتار پسته در همدان تولید شد.
شهبازی با تأکید بر اینکه جایگزینی باغات پسته کرمان مدنظر وزارتخانه است، یادآور شد: در سال گذشته چهار هزارنهال پسته با استفاده از اعتبارات ملی تأمین شد و8 هزار هکتار باغ پسته ایجاد شد.
وی ایجاد باغات سیب رویشی را از مباحث مهم دانست و گفت: 56 هکتار از باغات در سال‌های گذشته احیا و اصلاح شد و میزان باغات زیر کشت سیب پایه رویشی به 202 هکتار رسید.
مدیرامور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه 16 هکتار باغ گردو از طریق نهال‌های یارانه‌ای احداث شده است، گفت: سال گذشته برای نخستین بار در استان نهال‌های کشت بافتی گردو در استان کشت شد به طوری که 32 هزار اصله نهال کشت بافتی با اعتبارات ملی تأمین شد.
وی با بیان اینکه نهال پیوندی یکی از اولویت‌هاست، گفت: تاکنون 272 هکتار باغ گردوی پیوندی در همدان احداث شده که سال گذشته 30 هکتار از آن با 6 هزار و 150 احداث شده است.
شهبازی گردو را مهم‌ترین محصول باغی استان دانست و گفت: رتبه نخست در تولید محصولات باغی استان را گردو با 15 درصد تولید کشور دارد که پس از کرمان رتبه دوم را به خود اختصاص داده است.
وی با بیان اینکه بیش از 75 درصد گردو به سایر نقاط کشور صادر می‌شود، افزود: در حال حاضر به دلایل مختلف صادرات درخور توجهی در زمینه گردو نداریم.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه به لحاظ مساحت، انگور رتبه 6 را در کشور دارد، افزود: 11 درصد تولیدات همدان در زمینه انگور است. وی در ادامه با بیان اینکه همدان در تولید کشمش رتبه سوم را دارد، اظهار کرد: سالانه 37 تا 40 هزار تن کشمش تولیدات همدان را شامل می‌شود. شهبازی تولید گیاهان دارویی در همدان را رتبه پنجم کشور دانست و گفت: در سال 92 مساحت زیر کشت گیاهان دارویی استان همدان 4 هزار و 253 هکتار بود. وی با بیان اینکه استان همدان 9 هزار و 680 تن تولید گیاهان دارویی دارد، بیان داشت: پیش‌بینی می‌شود رتبه همدان در سال 92 که هنوز مشخص نشده بیشتر شود.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه در کشور سالانه 9 هزار و 155 تن گشنیز تولید می‌شود، افزود: استان همدان سه هزار و 720 تن تولید گشنیز دارد که همدان با تولید 47 درصد گشنیز کشور رتبه نخست را دارد.
وی با بیان اینکه همدان با تولید 98 درصد رازیانه کشور رتبه نخست را دارد، اضافه کرد: تولید رازیانه کشور یک هزار و 459 تن است که همدان تولید یک هزار و 425 تن از این محصول را بر عهده دارد.
شهبازی در جمع خبرنگاران بیان داشت: زعفران یکی از بخش‌هایی است در باغبانی به دنبال گسترش آن هستیم و مردم هم استقبال خوبی داشتند.
وی تصریح کرد: در سال 78 تنها یک هکتار زعفران در همدان کشت شد در حالی که یکی از زیستگاه‌های اصلی زعفران استان همدان است.
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان همدان گفت: از سال 78 زعفران کشت شده در همدان یک هکتار بود که در سال 93 این میزان به 3/48 هکتار رسیده است.
وی اضافه کرد: 6/162 سهمیه زعفران تولید شده که در هر هکتار 8/3 کیلوگرم تولید زعفران بوده است.
شهبازی در خصوص تأمین پیاز زعفران مورد نیاز کشاورزان نیز اظهار کرد: کسانی که به دنبال احداث زعفران هستند با مراجعه به ادارات جهاد کشاورزی هر شهرستان میزان مورد نیاز پیاز زعفران را به صورت قانونی می‌توانند دریافت کنند.
وی با اشاره به احداث نهالستان‌های تولید نهال سیب پایه رویشی خاطرنشان کرد: تاکنون تمام نهال‌های مورد نیاز از سایر نقاط کشور تأمین شده اما با برنامه‌ریزی که انجام شد در سال 92 مجوز دو نهالستان نیز اخذ شد.
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان همدان یادآور شد: پیش‌بینی می‌کنیم در مدت سه سال آینده تولید این نهال در استان همدان به 150 هزار اصله نهال در سال برسد که تأمین کننده نیاز استان همدان است.
وی اضافه کرد: در سال 92 مساحت کل بخش باغبانی استان همدان 71 هزار و 379 هکتار بود که تولیدات باغات استان همدان 603 هزار و 774 تن بود.
شهبازی با بیان اینکه حذف و جایگزینی باغات درجه سه در 170 هکتار انجام شد، اظهارکرد: از سال 83 تا سال 92، 17هزار و 128 هکتار از باغات اصلاح و جایگزین شدند. وی با اشاره به سرمازدگی محصولات کشاورزی خاطرنشان کرد: پیش‌بینی می‌شود در سال 93 ، 20 هزار و 295 هکتار از باغات خسارت دید.
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه میزان خسارت محصولات 45 هزار و 387 تن است، افزود: ارزش محصولات خسارت دیده یک هزار و 190 میلیارد ریال است.
وی با بیان اینکه برآورد تولید برای سال 93 ، 700 هزار تن تولید محصولات باغی بوده است، گفت: 6 درصد از محصولات باغی دچار خسارت شده که نشان دهنده این است که مشکل حاد نیست و نگرانی در تنظیم بازار وجود ندارد.
3/3 درصد تولیدات باغی کشور در همدان است
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی همدان در ادامه گفت: 3/2 درصد کل باغات کشور در همدان است که از نظر تولیدات 3/3 درصد تولیدات باغی را دربردارد.
شهبازی با بیان اینکه مهم‌ترین بخش اقتصادی استان کشاورزی است، افزود: کشاورزی استان در بخش‌های تولیدی، زراعت، باغداری و دامپروری فعالیت‌های خود را عرضه می‌کند.
وی با بیان اینکه ارزش تولیدات بخش زراعت 16 هزار و 100 میلیارد ریال است، گفت: ارزش تولیدات بخش زراعت 10 هزار و 300 میلیارد ریال و دامپروری 19 هزار و 43 میلیارد ریال است.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی همدان با اشاره به اینکه سهم هزینه تولید بخش باغبانی در بخش‌ کشاورزی کمتر است، یادآور شد: سهم هزینه تولید در بخش زراعت 48 درصد، در بخش باغبانی 47 درصد و در بخش دامپروری 67 درصد است.
وی تصریح کرد: ارزش افزوده بخش زراعت 8 هزار و 265 میلیارد ریال، بخش باغبانی 5 هزار و 359 میلیارد ریال و بخش دامپروری 6 هزار و 284 میلیارد ریال است.
شهبازی با بیان اینکه سطح زیرکشت همدان در محصولات یکساله و چندساله زراعت و باغبانی 716 هزار و 273 هکتار است، افزود: از این میزان 646 هزار هکتار در بخش زراعت و 70 هزار هکتار در بخش باغبانی زیر کشت است.
وی با بیان اینکه ارزش افزوده هر هکتار در زیربخش زراعت کمتر از 13 میلیون ریال است، اذعان کرد: ارزش افزوده در بخش باغبانی 77 میلیون ریال بوده و بهترین فعالیت در بخش کشاورزی بخش باغبانی است. وی با بیان اینکه از نظر تولیدات باغبانی رتبه 15 کشور را داریم، افزود: متوسط تولید محصولات باغی در هر هکتار از باغات استان همدان، 3/10 دهم تن است.
شهبازی با تأکید بر اینکه سرانه تولید محصولات باغی در دنیا به ازای هر نفر کمتر از 90 کیلوگرم است، بیان داشت: در ایران سرانه تولید محصولات باغی 229 کیلوگرم است اما در همدان به ازای هر نفر 342 کیلوگرم محصول باغی تولید می‌شود.

کاهش هزینه‌های تولید با مکانیزاسیون

همدان‌پيام: رئیس اداره فناوری‌های مکانیزه کشاورزی استان همدان با بیان اینکه توجه به مکانیزاسیون کشاورزی برای پایدار کردن تولید و افزایش عملکرد محصولات بحث بسیار مهمی در دنیای امروز است، افزود: توجه به این امر در کاهش هزینه‌ها نیز بسیار مفيد است.
اکبر راستار استفاده از مکانیزاسیون کشاورزی را موجب حفظ منابع آب و خاک دانست و ادامه داد: در کشاورزی توجه به زمان بسیار مهم بوده و باید عملیات‌ها بموقع انجام شود.
رئیس اداره فناوری‌های مکانیزه کشاورزی استان همدان با اشاره به شاخص ضریب مکانیزاسیون، آن را استفاده از ماشین‌ها و نیروی محرکه در زمین‌های کشاورزی قلمداد کرد.
عملکرد خوب همدان در ضریب و درصد مکانیزاسیون
راستار گفت: در پایان سال گذشته ضریب مکانیزاسیون همدان باید به 28/1 درصد اسب بخار در هکتار می‌رسید که چهار درصد از برنامه جلوتر بودیم.
وي در خصوص درصد مکانیزاسیون بیان داشت: در این زمینه باید تا پایان سال گذشته به 62 درصد می‌رسیدیم اما با رشد سه درصدی مواجه بودیم.
رئیس اداره فناوری‌های مکانیزه کشاورزی استان همدان افزايش شاخص‌ها را از رویکردهای سازمان جهاد کشاورزی دانست و ادامه داد: جایگزینی ماشین‌های پیشرفته و به‌روز به جای ماشین‌آلات فرسوده از دیگر برنامه‌های پیش‌رو است.
استفاده از فناوری‌های پیشرفته در باغ‌هاي استان
راستار، استفاده از فناوری‌های پیشرفته دنیا در باغ‌هاي استان را از اولویت‌های سازمان خواند و گفت: از آنجا که بخش باغات به نسبت دیگر بخش‌ها کمتر از ماشین‌آلات و ادوات به‌روز و پیشرفته بهره‌ برده است، این برنامه را در دستور کار خود داریم.
وی از برنامه‌ریزی برای گسترش تشکل‌ها و خدمات مکانیزاسیون در استان خبر داد و افزود: 42 شرکت خدمات فعال مکانیزه و 25 شرکت تعاونی تولید دارای پروانه بهره‌برداری در زمینه مکانیزاسیون در سطح استان فعالیت دارند.
همدان جزو استان‌های برتر در مکانیزاسیون کشاورزی
رئیس اداره فناوری‌های مکانیزه کشاورزی استان همدان، با بیان اینکه همدان، جزو استان‌های برتر در مکانیزاسیون است، گفت: استان ما در زمینه اخذ یارانه برای خریداری دستگاه‌های نوین و پیشرفته در کشور حرف اول را می‌زند. وی از اخذ 400 میلیون تومان یارانه در این زمینه خبر داد و افزود: این یارانه برای خریداری 35 دستگاه صرف شده که در حال انجام کارهای اجرایی آن هستیم.
راستار با اشاره به اختصاص36 میلیارد تومان به استان از مبلغ 750 میلیارد تومانی برای خرید ماشین‌‌‌آلات جدید کشاورزی، اظهار داشت: همدان در جذب این اعتبارات عملکرد خوبی داشت.
وی با بیان اینکه با 36 میلیارد تومان 520 دستگاه تراکتور و 27 دستگاه کمباین خریداری شد، ادامه داد: در سال‌جاری نیز به دنبال برنامه‌ریزی برای افزایش این اعتبارات هستیم.
حمایت از سازندگان ماشین‌‌آلات کشاورزی در استان
رئیس اداره فناوری‌های مکانیزه کشاورزی استان همدان، حمایت و توسعه فعالیت سازندگان ماشین‌آلات کشاورزی استان را از دیگر برنامه‌ها دانست و ادامه داد: در حال حاضر هشت سازنده ماشین‌آلات و ادوات کشاورزی در سطح استان زیر پوشش جهاد کشاورزی فعالیت می‌کنند.
وی با اشاره به استفاده از توان بخش خصوصی در طرح ضایعات برداشت کمباین در استان گفت: بررسی و معاینه فنی کمباین‌ها بصورت دوره‌ای برای کاهش ضایعات برداشت محصول انجام می‌شود.
راستار افزود: ریزش محصول در حین برداشت به میزان دو تا چهار درصد طبیعی است؛ اما با معاینه فنی کمباین‌ها در صدد کاهش یک درصدی آن هستیم که این امر موجب صرفه‌جویی 7 میلیارد تومانی برای استان می‌شود.
همدان با مشکل نبود کارخانجات ساخت تراکتور مواجه است
وی در ادامه با بیان اینکه همدان با مشکل نبود کارخانجات ساخت تراکتور و کمباین مواجه است، خواستار ورود بخش خصوصی به این بخش و سرمایه‌گذاری در این زمینه شد.
راستار از فعالیت در زمینه کشاورزی حفاظتی به عنوان سیستمي نوین در استان خبر داد و افزود: این کار از سال 90 آغاز شده است و در این سال 800 میلیون تومان یارانه برای دستگاه‌های خاک‌ورز یارانه دادیم.
وی با بیان اینکه در سال 91 عملیات کشاورزی حفاظتی در 50 هکتار از اراضی استان انجام شد، گفت: در سال 92 میزان 63 هزار هکتار از اراضی کشاورزی زیر پوشش این طرح قرار گرفت. رئیس اداره فناوری‌های مکانیزه کشاورزی استان همدان، از اجرای عملیات کشاورزی حفاظتی امسال در 100 هکتار خبر داد.
 وی با بیان اینکه این شیوه در مزارع دیم انجام شده و نتایج خوبی داشته است، گفت: با توجه به کم‌آبی موجود در استان استفاده از عملیات کشاورزی حفاظتی بسیار سازنده خواهد بود.

دیوارکشی بین باغ‌ها در همدان ممنوع است

همدان‌پيام: مدیر امور اراضی جهاد کشاورزی همدان در کارگروه تخصصی امور زیربنایی استان همدان از نبود تعامل بین شهرداری و جهاد کشاورزی براي احداث خانه‌باغ‌ها و نیز دیوارکشی‌ باغ‌ها در استان خبر داد.
رحیم برقی با اشاره به صدور مجوز تغییر کاربری از سوی جهاد کشاورزی در خارج از محدوده شهری، گفت: با مراجعه برخی از شهروندان اخذ مجوز احداث خانه‌باغ انجام و برای رفع مشکلات آنها اقداماتی از سوی جهاد کشاورزی صورت می‌گیرد اما در عین حال از سوی شهرداری مشکلاتی در اخذ پروانه کسب ایجاد می‌شود.
به گزارش ستاد اطلاع‌رسانی هفته جهاد کشاورزی، مدیر امور اراضی جهاد کشاورزی همدان یادآور شد: در سال 89 مصوب شد برای احداث خانه‌باغ‌ها در استان، باغداران می‌توانند با باغ‌هایی به متراژ یک‌هزار تا 2 هزار متر مساحت، مجوز ایجاد 30 متر بنا داشته باشند.
وی افزود: در باغ‌هاي بالای 2 هزار متر مساحت نیز مجوز ایجاد خانه‌باغ‌های با 50 متر زیربنا صادر می‌شود. البته با اقدامات انجام شده به باغ‌های کمتر از یک‌هزار متر مجوز احداث خانه‌باغ داده نشده است.
برقی درباره جلوگیری از ساخت خانه‌باغ‌های غیرمجاز در باغ‌ها تأکید کرد: برای جلوگیری از ساخت‌و‌ساز خانه‌باغ‌های غیرمجاز، نباید متقاضیان از شهرداری به جهاد کشاورزی معرفی شوند؛ چراکه صدور مجوز تغییر کاربری راه قانونی خود را طی می‌کند. مدیر امور اراضی جهاد کشاورزی همدان ادامه داد: با صدور مجوز تغییر کاربری از سوی جهاد کشاورزی، شهرداری با دلایل خود پروانه کسب را برای متقاضیان صادر نمی‌کند و در این صورت مشکلات بین شهرداری و جهاد کشاورزی بیشتر می‌شود.
وی گفت: دریافت مبالغی برای صدور مجوز تغییر کاربری و واریزی آن به خزانه، مشکلاتی برای جهاد کشاوری و متقاضیان خانه باغ‌ ایجاد کرده و دیگر آن مبالغ قابل برگشت هم نیست.
به همین منظور باید با بررسی جوانب راه چاره‌ای برای معرفی نكردن متقاضیان خانه باغ‌ها به جهاد کشاورزی از سوی شهرداری انجام شود. برقی خاطرنشان کرد: در موضوع خانه‌باغ‌ها، خارج شدن از تبصره 4 و تبدیل به تبصره یک، پرداخت 80 درصد قیمت روز زمین به عوارض و نیز داشتن سند مالکیت عرصه در دستور کار جهاد کشاورزی قرار دارد.
مدیر امور اراضی جهاد کشاورزی همدان با اشاره به نبود صدور مجوز تفکیک و احداث زیر حد نصاب فنی و اقتصادی به برخی از باغ‌ها و زمین‌های آبی از سوی جهاد کشاورزی در استان افزود: با وجود صدور مجوز، تغییر کاربری اراضی از سوی جهاد کشاورزی و نیز صدور مجوز احداث ساختمان و پروانه کسب از سوی شهرداری، مجوز احداث برخی از واحدها از سوی شهرداری صادر نشده است.
وی خاطرنشان کرد: شهرداری شرط صدور مجوز ساخت را در تفکیک سند ۶ دانگ قرار می‌دهد که این برای برخی از واحدها با وجود قانون منع تفکیک، ممكن نیست.
برقی با اشاره به دخالت نكردن جهاد کشاورزی در امور مربوط به محدوده قانونی شهر همدان، گفت: دخالت جهاد کشاورزی در خارج از محدوده حریم شهری است که البته در داخل حریم شهری نیز از سوی طرفین شهرداری و جهاد کشاورزی مورد توجه است.
وی با اشاره به اینکه دیوارکشی باغ‌ها در راستای ضوابط تغییر کاربری نیست، افزود: دیوارکشی بین باغ‌ها منع شده و تنها اطراف باغ‌ها با رعایت شرایطی دیوارکشی انجام می‌شود.

75 درصد از محصولات استان فرآوری می‌شود

همدان‌پیام: از میزان 5 میلیون و 300 هزار تن محصول تولیدی بخش کشاورزی استان حدود 4 میلیون تن فراوری می‌شود که این میزان 75 درصد کل محصولات تولیدی را شامل می‌شود.
مدیر صنایع سازمان جهاد کشاورزی استان همدان با اعلام این مطلب اظهار داشت: در حال حاظر 336 واحد صنایع تبدیلی فعال در استان همدان وجود دارد که با میانگین 60 درصد ظرفیت خود مشغول به کار هستند.
محمدرضا شهسواری با بیان اینکه این میزان صنایع، 2 میلیون و 850 هزار تن محصول تولید می‌کنند، گفت: تعداد صنایع فراوری که از سال 83 مجوز دریافت کرده‌اند؛ هزار و 132 مورد است که به دلایل مختلف چون گرانی مواد اولیه، تورم، نبود شناسایی بازار هدف، مباحث مدیریتی، قانون یارانه‌ها و... هنوز خطرپذيري سرمایه‌گذاری در این بخش را نپذیرفته‌اند.
وی گفت: هرچند مشکلاتی پیش روی این صنعت وجود دارد اما در صورتی که در این حوزه سرمایه‌گذاری شود؛ به طور قطع در کوتاه‌مدت شاهد افزايش بهره‌وری خواهیم بود. لذا ما از سرمایه‌گذاران و حتی کشاورزانی که سود زيادي به لحاظ برداشت و فروش محصول دارند؛ درخواست داریم در کنار کار خود این صنعت را ایجاد کنند که تضمینی برای فروش محصولاتشان به شیوه جدید حین رکود بازار خواهد بود.
وی پیش‌بینی کرد: در صورتی که تمام واحد‌های دارای مجوز فراوری اقدام به کار کنند؛ ضمن اینکه 6 میلیون و500 هزار تن محصول کشاورزی فراوری می‌شود 4 میلیون و 120 هزار تن محصول جدید نیزتولید و به بازارهای هدف عرضه شود.
وی مزیت استان با توجه به شرایط آب و هوایی و قرار گرفتن در شاهراه مواصلاتی و ترانزیت کالا به غرب و جنوب غرب را مزیتي مهم در ایجاد چنین صنایعی ذکر کرد و گفت: هم‌اینک برخی استان‌ها باوجود وسعت بیشتر زراعت نسبت به استان همدان هنوز صنایع فراوری کمتری دارند که البته در این خصوص همدان در غرب کشور پیشرو است.
وی با وجود مطلوب ارزیابی کردن وضعیت صنعت استان همدان، میزان صنایع فراوری و محصولات تولیدی آنها را ناکافی دانست و افزود: استان همدان با توجه به اینکه در بسیاری از محصولات کشاورزی به عنوان استانی شاخص و دارای رتبه مطرح است؛ می‌طلبد که صنایع آن نیز به همین میزان سرآمد باشد. لذا از سرمایه‌گذاران می‌خواهیم با ورود به این بخش محوریت توسعه استان را که بر روی کشاورزی بسته شده است؛ یاری کنند تا ضمن افزايش نرخ اشتغال شاهد توسعه صنایع در استان باشیم.

مدیر هماهنگی و ترویج جهاد کشاورزی استان همدان:
بخش ترویج، فناوری نوین را به بهره‌برداران انتقال می‌دهد

همدان‌پيام: مدیر هماهنگی و ترویج جهاد کشاورزی استان همدان گفت: بخش ترویج کشاورزی، مسئولیت گسترش و توسعه مباحث جدید کشاورزی، یافته‌های جدید و انتقال فناوری نوین را به کشاورزان دارد.
کیوان زاهدی افزود: بخش ترویج از طریق آشنا ساختن و آموزش غیررسمی به کشاورزان پیش می‌رود.
مدیر هماهنگی و ترویج جهاد کشاورزی استان همدان ادامه داد: بخش ترویج از طریق تشکیل کلاس‌های آموزشی، بازدیدهای دوره‌ای و استفاده از روش‌های انبوهی و اطلاع‌رسانی رسانه‌ها به آموزش می‌پردازد.
وی با اشاره مزارع تحقیقی و ترویجی خاطر نشان کرد: در مزارع تحقیقی و ترویجی نتایج کشت یک محصول را در يك برهه‌ زمانی بررسی می‌کنند.
زاهدی در پایان سخنانش گفت: ما در تلاش هستیم تا به هر شکل ممکن با کشاورزان ارتباط برقرار کنیم تا بتوانیم تجارب و روش‌های آنان را به کشاورزان دیگر اشاعه دهیم.

اجرای نتایج تحقیقاتی با کمک کشاورزان
همدان‌پيام: مدیر هماهنگی و ترویج جهاد کشاورزی استان همدان گفت: در مزارع تحقیقی- ترویجی نتایج تحقیقاتی کشاورزی با کمک خود کشاورزان اجرا می‌شود.
کیوان زاهدی با اشاره به ایجاد مزارع تحقیقی ـ ترویجی در استان اظهار داشت: در این مزارع نتایج تحقیقاتی کشاورزی با کمک خود کشاورزان اجرا می‌شود که دارای نتایج پرباری برای کشاورز خواهد بود.
وی با اشاره به فعالیت سه مزرعه تحقیقی ـ ترویجی در ارتباط با محصول نخود در استان گفت: دو طرح تحقیقی ـ تطبیقی نیز راجع به کلزا و گندم دیم در استان فعال است.
مدیر هماهنگی ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی همدان در ادامه سخنانش با اشاره به کمبود منابع آبی در استان، اولویت اصلی فعالیت‌های ترویجی سازمان جهاد کشاورزی را تلاش برای مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی بيان کرد.
وی در ادامه سخنانش در پاسخ به این سؤال که نحوه ورود مجموعه ترویج بخش کشاورزی به توسعه بیمه کشاورزی چگونه است، گفت: اطلاع‌رسانی به کشاورزان در زمینه بیمه کشاورزی و ترغیب آنان به بیمه محصولات در این بخش می‌گنجد. زاهدی با اشاره به اجرای 50 برنامه مربوط به بیمه کشاورزی با همکاری صندوق بیمه کشاورزی، این مهم را یکی از اقدامات دانست.
وی گفت: البته کشاورزان چندان از بیمه روستایی به دلیل فرآیند کاری صندوق بیمه راضی نیستند. مدیر هماهنگی ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی همدان در پایان از فعالیت‌های ترویجی برای استفاده از کود ارگانیک به جای کود شیمیایی به منظور عرضه غذای سالم به جامعه خبر داد.
در ادامه مدیر هماهنگی و ترویج جهاد کشاورزی استان همدان گفت: بخش ترویج کشاورزی، مسئولیت گسترش و توسعه مباحث جدید کشاورزی، یافته‌های جدید و انتقال فناوری نوین را به کشاورزان دارد.
کیوان زاهدی افزود: بخش ترویج از طریق آشنا ساختن و آموزش غیررسمی به کشاورزان پیش می‌رود.
مدیر هماهنگی و ترویج جهاد کشاورزی استان همدان ادامه داد: بخش ترویج از طریق تشکیل کلاس‌های آموزشی، بازدیدهای دوره‌ای و استفاده از روش‌های انبوهی و اطلاع‌رسانی رسانه‌ها به آموزش می‌پردازد.
وی با اشاره مزارع تحقیقی و ترویجی خاطر نشان کرد: در مزارع تحقیقی و ترویجی نتایج کشت یک محصول را در يك برهه‌ زمانی بررسی می‌کنند.
زاهدی در پایان سخنانش گفت: ما در تلاش هستیم تا به هر شکل ممکن با کشاورزان ارتباط برقرار کنیم تا بتوانیم تجارب و روش‌های آنان را به کشاورزان دیگر اشاعه دهیم.

سخني با كشاورزان نمونه و خبره
همدان‌پیام: شناسايي، انتخاب و معرفي توليدكنندگان برتر به منظور ارج نهادن به زحمات و تلاش­ توليدكنندگان و تجليل از منزلت كشاورز و ايجاد انگيزه رقابت سالم بين بهره‌برداران، در راستاي تحقق اهداف توسعه­اي بخش كشاورزي صورت مي­گيرد.
كشاورزان نمونه و خبره با بهره‌جويي از توان تجربي خود و بكارگيري توصيه­هاي فني و كارشناسي از آب و خاك و نهاده­هاي در اختيار، بهره­وري مناسب را ايجاد مي­كنند. به نحوي كه ركورد و توليد آنان در محصولات مختلف با ميانگين توليدي استان فاصله­اي 5/2 تا 5 برابري دارد و اين از سويي بيانگر قابليت و ظرفيت توليدي استان همدان در بخش كشاورزي و از سوي ديگر اهميت و نقش دانش، اشاعه دانش، اطلاعات، ترويج، و مهم‌تر از آنها بكارگيري توصيه­هاي فني است.
شما كشاورزان نمونه و خبره به عنوان سرمايه توليدي و اجتماعي، نماد زنده­اي از بينش و عمل هستيد كه با ذخاير تجربي خود مي­توانيد به نحوي عمل كنيد كه كشاورزان ديگر نيز سعي در همانندسازي داشته باشند.
در سالي كه از سوي مقام معظم رهبري به نام سال «اقتصاد و فرهنگ با عزم ملي و مديريت جهادي» نامگذاري شده است؛ مي­توان دريافت كه رفتار كشاورزان برتر با منابع خدادادي آب و خاك مصداق بارزي از عزم ملي آنان براي توسعه كشور  در مديريت جهادي محسوب مي­شود. شايد از شما طيف ارزشمند تنها مي­توان اين انتظار را داشت كه توليد اقتصادي مناسب خود را با كار فرهنگي و خداپسندانه «همياري و همكاري با ساير بهره‌برداران» تمام و مزين سازيد. بدين منظور است كه كانون‌هاي يادگيري و انتقال تجربه شكل گرفته­اند.
كانون­هاي يادگيري انتقال تجارب عرصه­هاي توليدي كشاورزان خبره و نمونه­اي كه داوطلبانه و متعهدانه موافقت دارند در جريان امور توليدي خود با هماهنگي و مشاركت با ادرات ترويج در شهرستان‌ها، پذيراي جمعي محدود از توليدكنندگان همسايه و همجوار خود در انتقال و تبادل نظر است
هرچند كه در جامعه‌اي با عرصه جمعيتي محدود همچون روستاها، انتقال تجربه به طور طبيعي صورت مي­گيرد، ليكن به دليل نبود تشكيلات، هدفگذاري، برنامه‌ريزي و جهت‌دهي مناسب اين حركت بسيار كند و نامحسوس است. لذا هدف كلي از تشكيل كانون­هاي مذكور اين فرايند از طريق جهت‌دهي، سيستم‌بخشي و تسريع در جريان و حركت طبيعي انتقال تجربه­اي است كه صورت مي­گيرد.
در استان همدان بيش از دو هزار كشاورز نمونه خبره (استاني و شهرستاني) وجود دارد و اميد مي­رود كه با همراهي اين عزيزان و پيوستن آنان به شبكه ترويج كشاورزي استان شاهد دو هزار مركز ترويجي، اقتصادي و توليدي پيشرو در بخش كشاورزي توام با عطر فرهنگي همياري باشيم.

مدیر آب و خاک خبر داد
افتتاح 29 پروژه حوزه آب و خاک در همدان

همدان‌پیام: مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی استان همدان در جمع خبرنگاران اظهار داشت: کل محصولات سالانه دائمی استان همدان 716 هزار هکتار و سطح آیش 274 هزار هکتار است.
حبیب‌ا.‌.. مظاهری با بیان اینکه اراضی باغ‌های استان همدان 70 هزار هکتار است، افزود: تعداد چاه‌های مجاز استان همدان 16 هزار حلقه است.
وی ادامه داد: هشت هزار حلقه از چاه‌های مجاز استان همدان برقی شده و 8 هزار حلقه دیگر نیز دیزلی و گازوئیلی است.
وی با بیان اینکه تعداد قنوات استان همدان 2 هزار و 437 رشته و تعداد چشمه‌های همدان 2 هزار و 691 رشته است، خاطرنشان کرد: سال گذشته 2 میلیارد مترمکعب تخلیه آب کشاورزی از چاه‌ها انجام شده است.
مظاهری همچنین گفت: 364 میلیون مترمکعب تخلیه آب کشاورزی از قنوات و 398 میلیون مترمکعب تخلیه آب از چشمه‌های استان همدان طی سال گذشته انجام شده است.
وی با اشاره به میزان مصرف آب در بخش‌های مختلف نیز تصریح کرد: سال گذشته در بخش کشاورزی 4/92 درصد، در بخش شرب و بهداشت 45/5 درصد، در بخش صنعت 85/1 درصد و در بخش پارک و فضای سبز سه دهم درصد آب مصرف شده است.
مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی استان همدان خاطرنشان کرد: تا پایان سال گذشته 10 مورد سد خاکی و 10 مورد آب‌بندان در همدان ایجاد شده است.
وی با اشاره به احداث 107 مورد بند انحرافی در سال گذشته در همدان یادآور شد: 157 باب استخر ذخیره آب در استان همدان نیز ایجاد شده است.
مظاهری همچنین به امکان‌سنجی 160 هزار هکتار از اراضی مستعد برای آبیاری تحت فشار در استان همدان خبر داد و افزود: از این میزان 111 هزار هکتار از اراضی که مستعد آبیاری بارانی بوده، انجام شده است.
وی با بیان اینکه در هفته جهاد کشاورزی افتتاح 80 پروژه مورد توجه بود، گفت: از این تعداد 29 مورد در حوزه آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی است.
مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی استان همدان در پایان با بیان اینکه در قالب پروژه‌های حوزه آب و خاک 60 نفر اشتغالزایی صورت گرفته است، تصریح کرد: هزینه‌کرد کل 29 پروژه حوزه آب و خاک معادل 28 میلیارد ریال بوده است.

تجليل از كشاورزان نمونه در همايش فرهنگ و مديريت جهادي

همدان‌پيام: در مراسمي كه در 9 شهرستان استان با عنوان «همايش فرهنگ و مديريت جهادي» برگزار شد؛ از 23 كشاورز نمونه استان و 171 كشاورز نمونه شهرستاني تجليل شد.
در اين مراسم كه به تفكيك در شهرستان‌هاي استان و با سخنراني مسئولان از جمله مديران جهاد كشاورزي شهرستان‌ها و فرمانداران برگزار شد؛ كشاورزان نمونه مورد تقدير قرار گرفتند.
گفتني است؛ شهرستان همدان داراي 3 كشاورز نمونه استاني، 20 نمونه شهرستاني، شهرستان ملاير داراي 3 كشاورز نمونه استاني و 31 نمونه شهرستاني، اسدآباد داراي 2 نمونه استاني و 19 نمونه شهرستاني، شهرستان كبودراهنگ داراي يك كشاورز نمونه استاني و 15 نمونه شهرستاني، شهرستان بهار داراي 2 نمونه استاني و 16 نمونه شهرستاني، شهرستان رزن داراي 4 نمونه استاني و 17 نمونه شهرستاني و در نهايت شهرستان فامنين داراي يك كشاورز نمونه استاني و 18 كشاورز نمونه شهرستاني است.

برداشت سالانه 6/3 میلیون تن محصول زراعی در همدان

همدان‌پیام: مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه همدان در بخش تولید محصولات زراعی شرایط مناسبی دارد، اظهار داشت: 641 هزار هکتار مساحت زمین‌های زراعی استان همدان است که سه و شش‌دهم میلیون تن سالانه محصول زراعی از زمین‌های زیرکشت استان محصول برداشت می‌شود.
شهرام پرورش با بیان اینکه استان همدان در محصولات متفاوت رتبه‌های مختلفی دارد، بیان کرد: استان همدان یک و دو‌دهم از زمین‌های زراعی کشور را دارد اما دو و چهاردهم درصد تولیدات زراعی کشور را به خود اختصاص داده است.
وی با بیان اینکه سیب‌زمینی یکی از محصولات زراعی خوب در استان همدان است و نقش کلیدی در تولید و تنظیم بازار دارد، خاطرنشان كرد: سیب‌زمینی بعد از گندم در سبد غذایی مردم جای دارد و استان همدان در زمینه تولید سیب‌زمینی در کشور رتبه نخست را داراست.
پرورش با بیان اینکه یونجه به عنوان طلای سبز معروف است و کشت آن در همدان به دوران مادها باز می‌گردد، ادامه داد: استان همدان در تولید یونجه رتبه دوم کشور را دارد.
وی با بیان اینکه سیر همدان محصولی است كه استان در زمینه تولید این محصول رتبه نخست کشور را دارد، افزود: استان همدان در کشت جو رتبه دوم و در کشت گندم رتبه ششم و یا هفتم کشور را دارد.
مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه سال زراعی از پاییز آغاز و در شهریورماه پایان می‌یابد، اظهار داشت: در پاییز سه محصول استراتژیک در استان همدان كشت می‌شود.
پرورش با بیان اینکه گندم محصول پرطرفدار و استراتژیک کشور است، گفت: استان همدان از سال زراعی گذشته 414 هزار هکتار از مزارع دیم و آبی را زیر کشت گندم برده است که از این میزان 325 هزار هکتار گندم دیم و باقی مانده گندم آبی کشت می‌شود.
وی با بیان اینکه با توجه به خشکسالی در سال گذشته بیش از 10 زار تن بذر گندم آبی و دیم در اختیار کشاورزان قرار گرفت، بیان کرد: امسال به بیش از 93 درصد از برنامه‌های تولید بذر گندم در سال زراعی محقق شده که امیدواریم برای سال آتی بیش از 14 هزار تن انواع بذر تولید کنیم.
مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه هشت نوع بذر گندم در استان کشت می‌شود، ابراز داشت: پایه‌های بذرها در استان همدان تولید می‌شود و به هیچ وجه پایه بذری از خارج استان وارد نمی‌شود.
پرورش با بیان اینکه تولیدات بذری به بخش خصوصی واگذار شده است که پنج واحد این مسئولیت را بر عهده دارند، اظهار داشت: ارقام گندم پیشگام، پیشتاز، اروم، زارع و میهن در گندم آبی و ارقام هما، آذر2 و سرداری در گندم دیم در استان همدان کشت می‌شود.
وی با بیان اینکه هرساله میانگین عملکردها باید به‌گونه‌ای کار شود که با حفظ رعایت سطوح زیر کشت و با افزایش عملکرد، صرفه جویی آب و پایداری تولید را داشته باشیم، ادامه داد: 88 هزار هکتار جو آبی و دیم در استان همدان کشت می‌شود.
مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه دانه‌های روغنی از دیگر محصولات کشت پاییزه در استان همدان است، بیان کرد: در بحث دانه‌های روغنی ظریب خود‌کفایی استان همدان پایین است.
پرورش با بیان اینکه در استان همدان 265 هکتار کلزا کشت شده است، ابراز داشت: کلزا محصولی کم آب بر است.
وی با بیان اینکه در استان همدان مدیریت مناسبی در بحث مصرف کود و آب وجود ندارد، ادامه داد: سعی و تلاش داریم تا محصولات کشاورزی به‌گونه‌ای تولید شود که از نظر ضریب سلامت جایگاه بالایی داشته باشد.
مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی استان همدان با بیان اینکه اجرای کشاورزی حفاظتی یکی از مواردی است که در تولید محصولات بخصوص محصولات دیم باید در نظر گرفته شود، اظهار داشت: در بحث تولیدات پاییزه 73 هزار و 485 بهره‌بردار نقش اساسی داشته‌اند.

نقش مهم شرکت پشتیبانی امور دام در تنظیم بازار

همدان‌پيام: اداره کل پشتیبانی امور دام استان همدان فعالیت خود را در سال 1376 در قالب يك واحد ستادي، 2باب سردخانه با ظرفیت 6 هزار تن محصولات سردخانه‌ای در بخش‌های زیر صفر و بالای صفر و یک مجتمع انباری با ظرفیت 26 هزارتن نهاده‌های دامی آغاز كرد. این موضوع سبب شده است که استان همدان به عنوان یکی از استان‌های مهم در بحث ذخیره‌سازی به شمار آید و نقش بسزایی در تنظیم بازار مواد پروتئینی و نهاده‌های دامی در غرب کشور ایفا كند.
مدیرکل امور پشتیبانی دام استان همدان، گفت: اين شركت در حال حاضر وظيفه حمايت، پشتيبانی و تنظيم بازار پروتئين (مهم‌ترين منبغ غذايي) كشور را بر عهده دارد و همچنين داراي شبكه وسيع خدماتی و توليدي است كه شامل خريد دام و طيور در بازار، ذخيره‌سازي خوراك دام و طيور، تأمين نيازهاي اساسي صنعت طيور و تأمين كمبود كنسانتره دامي است. به علاوه امور ديگري از جمله كشتارگاه‌ها، سردخانه‌ها، انبارها، توزيع و نگهداری گوشت طيور و گوشت گاوی در حيطه فعاليت‌هاي اين شركت است و با مشاهده كاهش قيمت فروش از حد قيمت تمام شده، با استفاده از اهرم‌هايي از قبيل ظرفيت‌هاي مناسب انباري و سرد خانه‌اي براي برقراري تعادل در بازار به خريد و ذخيره‌سازي گوشت مرغ و يا گوشت قرمز اقدام كريم و از سوي ديگر ضمن ايجاد تعادل در بازار، نهاده‌هاي توليد از جمله جو و ذرت توان رقابت توليدكنندگان را افزايش داديم و به تعادل عرضه و تقاضا كمك نموديم.
ماشاءا... محمدی، ذخیره‌سازی را لازمه ایجاد امنیت براي تولید فراورده‌های دامی دانست و افزود: داشتن ذخیره مکفی و توزیع به موقع نهاده‌هاي مورد نیاز تولیدکنندگان می‌باشد. از این‌رو ذخیره‌سازی استراتژیک نهاده‌های دامی براي تأمین نیاز تولیدکنندگان بخش دام و طیور استان و سایر استان‌ها به میزان 116 هزار و 908 تن صورت گرفت که از این میزان 55 هزار و 627 تن ذرت، 19 هزار و 348 تن کنجاله سویا و 41 هزار و 933 تن جو بوده است که مقدار ذخیره‌سازی 1392 در طول فعالیت شرکت پشتیبانی امور دام بی‌سابقه است.
وی گفت: در این راستا با توجه به نبود تکافوی انبارهای ملکی در سال 91 روند ذخیره‌سازی نهاده‌ها در سیلوهای 70 هزار تنی شهید مفتح آغاز و در سال 92 نیز سیلوی 60 هزار تنی شرکت گندم‌داران رزن برای ذخیره‌سازی نهاده‌های دامی استان و تأمین نیاز سایر استان‌ها و به عنوان ذخیره استراتژیک استان‌های همجوار اجاره شده است.
مدیرکل امور پشتیبانی دام استان همدان با اشاره به اینکه روند ذخیره‌سازی نهاده‌های یاد شده از مبادی ورودی کشور به استان موجب فعال شدن بخش حمل‌ونقل در استان شد و پسكرایه پرداختی به حدود 3هزار و 100 کامیون که محموله حمل کرده‌اند، بالغ بر 39هزار و 450 میلیون ریال گردش مالی به همراه داشته است و تخلیه محمولات به طور میانگین موجب ایجاد اشتغال روزانه 12 نفر کارگر و راننده شده است.
محمدی تصریح کرد: برای پیشگیری از نوسانات قیمت نهاده‌ها و تنظیم بازار نهاده‌های دامی بر اساس برنامه ستادی تنظیم بازار کشور مقدار 50 هزار و 186 تن ذرت، کنجاله سویا و جو از استان توزیع شده است و این روند توزیع موجب 5 هزار و 500 دستگاه کامیون و اشتغال 20 نفر راننده و کارگر در استان شده است.
مدیرکل امور پشتیبانی دام استان همدان در ادامه به توزیع و فروش 2هزار و 848 تن گوشت مرغ و گاو به منظور تأمین نیاز فرآورده‌های دامی در بازار مصرف اشاره کرد و گفت: در برخی از مقاطع زمانی پرمصرف در سال مانند نمایشگاه‌های عرضه مستقیم کالای بهاره و پاییزه، طرح ضیافت و محرم و صفر و همچنین توزیع سبد کالا بین کارکنان دولت و کارگران از طریق شرکت‌های تعاونی سبدکالای رایگان مصوبه دولت با اخذ معرفی‌نامه‌های سازمان صنعت معدن و تجارت انجام شده است.
وی همچنین به ذخیره‌سازی 4 هزار و 910 تن گوشت منجمد گاوی و مرغ منجمد در سال گذشته اشاره کرد و افزود: به منظور جلوگیری از نوسانات غیرمتعارف قیمت‌ها با رویکرد حمایت از تولیدکننده و مصرف‌کننده به ذخیره‌سازی استراتژیک فرآورده‌های دامی و اقلام پروتئنی اقدام كردیم.
محمدی از دیگر فعالیت‌های پشتیبانی امور دام به ساخت و نصب کندانسور و انشعاب آب شرب شهری و سیستم مانیتورینگ سردخانه بوعلی، نصب دوربین مداربسته در مجتمع انباری و سردخانه نهاوند، تجهیز و راه‌اندازی ماشین‌آلات مجتمع انباری، تجهیز مهمانسرای سردخانه بوعلی و راه‌اندازی 2 باب مأمورسرا و انجام تعمیرات ساختمانی سردخانه نهاوند اشاره کرد و گفت: واگذاری مدیریت مجتمع انباری به بخش خصوصی در اجرای اصل 44 و همچنین فعال‌سازی تعاونی مصرف کارکنان از عمده فعالیت‌های این شرکت است.


تشريح محورهاي آموزشي مركز شهيد مدني

همدان‌پیام: رئيس مركز آموزش جهاد كشاورزي استان همدان گفت: آموزش ركن اصلي و اساسي توسعه در هر بخش است و چنانچه آموزش با برنامه‌ريزي صورت پذيرد بسياري از مشكلات سر راه توسعه برطرف مي‌شود.
 محمدحسن جهانگيري اظهار داشت: سرمايه‌گذاري بر امر آموزش هزينه محسوب نمي­شود، بلكه سرمايه‌گذاري براي بهره‌وري زیاد و تعالي بخشيدن به اهداف مورد نظر است.
وي بيان داشت: مركز آموزش شهيد مدني جهاد كشاورزي همدان با هدف ارتقاي دانش گروه هدف مأموريت‌هايي انجام داده يا در حال انجام دادن آنهاست كه امر مهم و اساسي آموزش را در جامعه هدف به تحقق برساند. وي در ادامه محورهاي آموزشي اين مركز را به شرح زير توضيح داد.
1-  آموزش بهره‌برداران با اولويت بهره‌برداران بخش كشاورزي؛ با عنايت به اينكه حدود بيش از 140 هزار بهره‌بردار در بخش كشاورزي به‌طور مستقيم فعال هستند اجراي برنامه‌هاي آموزشي و اساسي بخش عظيمي از مشكلات توليد نامناسب را حل مي­كند و با اين آموزش‌ها مي­توان ظرفيت‌هاي بالقوه كه در بخشي اعم از زراعت، باغ، دام و طيور، شيلات و... كه هنوز بالفعل نشده­اند را احیا نمود؛ به‌گونه‌ای که با توليد بيشتر وضع اقتصادي بهره‌برداران مطلوب خواهد شد. امر توليد بخصوص در بخش كشاورزي كه امنيت غذايي و بالطبع امنيت ملي را به دنبال دارد باید با تمام توان و حداكثر سرمايه‌گذاري در آن صورت پذيرد.
2- آموزش ضمن خدمت كاركنان سازمان و ادارات تابعه آن؛ با توجه به اینكه امروز علوم بسرعت در حال تغيير و پيشرفت است نمي­توان به داشته­ها و تحصيلات موجود اكتفا کرد؛ بلكه بايد هر روز بر دانسته‌های خود افزود و خود را به‌روز کرد. ضروري است كاركنان سازماني كه در خدمت بخش توليد هستند براي انجام خدمات بيشتر دانش و آگاهی خود را به علوم جدید ارتقا بخشند تا بتوانند به عنوان راهنما در خدمت توليدكننده باشند؛ بنابراین، از جمله وظایف مركز آموزش، آموزش همكاران شاغل بخش تحت عنوان آموزش‌هاي ضمن خدمت است.
3- آموزش علمي كاربردي در مقاطع كارداني و كارشناسي؛ از اهداف مراكز آموزشی، آموزش رشته‌هاي تخصصي بخش كشاورزي و نیز گیاهان دارویی به روستایيان در بخش توليد به منظور بهره‌وري در این بخش است؛ ضمن اينكه فارغ‌التحصيلان از اين مركز با داشتن زمين، آب و سرمايه به اشتغال در بخش کشاورزی می‌پردازند؛ بنابراين، يكي از اهداف این مركز آموزشی، تربيت نيروي انساني متخصص و كارآمد با اعطاي مدارك تحصيلي دانشگاهي در مقاطع كارداني و كارشناسي است و داوطلبان تحصیل در این مقطع می‌توانند مهرماه سال جاري در دانشگاه جامع علمي كاربردي نام‌نویسی کنند و براي ادامه تحصيل در مركز آموزش جهاد كشاورزي مشغول شوند كه امكانات آموزشي علمي و عملي قابل توجهي در اين مركز وجود دارد.
گفتنی است، در حال حاضر حدود 500 دانشجو در 17 رشته در حال تحصيل هستند و تسهيلات ويژه­اي هم در اين خصوص براي روستازادگان اعطا مي­شود.
4- آموزش‌هاي دانش‌آموزان كار دانش؛ آموزش‌وپرورش براي ادامه تحصيل در بخش تخصصي مركز آموزشی اقدام به برگزاری دوره‌هاي آموزشي كار دانش در رشته­هاي كشاورزي کرده است. اين آموزش‌ها با همكاري اداره كل آموزش‌وپرورش استان انجام می‌شود بدينگونه که از پایه سوم راهنمايي به بعد دانش‌آموزاني كه در كار دانش ثبت‌نام کرده­اند برنامه­هاي آموزشي علمي و عملي آنها توسط مركز آموزش صورت مي­پذيرد كه پس از دريافت ديپلم تحصيلي براحتي در رشته‌هاي كشاورزي در مقطع كارداني و كارشناسي در مركز آموزش جهاد كشاورزي ادامه تحصيل می‌دهند. در حال حاضر حدود 500 نفر از دانش‌آموزان رشته كار دانش تحت آموزش اين مركز هستند كه به‌طور قطع دانشجويان آينده مركز خواهند بود.
5- آموزش‌هاي مهارتي و خود اظهاري؛ مشاهده مي­شود كه در روستاها جوانان زيادي هستند كه به دلایل مختلف پس از گذراندن پایه سوم راهنمايي از تحصيل بازمانده و نتوانستند ادامه تحصيل دهند. به همین منظور در مركز آموزش جهاد كشاورزي تمهيداتي انديشيده شده كه اين عزيزان با تحصیل در این مرکز مي­توانند در مدت بسيار كوتاهي مدرك ديپلم خود را دريافت و در ادامه براي مقاطع كارداني و كارشناسي شركت نمايند. تاكنون حدود 250 نفر از اين طريق موفق به اخذ ديپلم شده­اند.
6- آموزش و ادامه تحصيل كاركنان بخش كشاورزي براي ادامه تحصيل در مقاطع بالاتر به مجوزهاي لازم نياز دارند كه اين مركز با اقدامات لازم زمينه ادامه تحصيل همكاران را فراهم مي‌کند.
در پايان از عزيزان و جوانان روستايي كه قصد ادامه تحصيل دارند تقاضا دارم در ترم مهرماه سال جاري با مراجعه به سايت دانشگاه جامع علمي كاربردي براي ادامه تحصيل در مركز آموزش جهاد كشاورزي در رشته مورد درخواست خود ادامه تحصيل بدهند. در حال حاضر 15 درصد از شهريه‌هاي روستایيان و روستازادگان تخفيف داده مي­شود و قرار است در آينده تسهيلات ديگري نيز در اختيار اينگونه دانشجويان قرار گيرد.

مدیر روابط عمومی جهاد کشاورزی استان همدان خبر داد
70 میلیون تومان سهم رسانه‌ها از اعتبارات

همدان‌پيام: مدیر روابط عمومی جهاد کشاورزی استان همدان از اختصاص70 میلیون از اعتبارات جهاد کشاورزی به امور رسانه‌ها در سال‌جاری خبر داد.
ابراهیم انصاری با بیان اینکه در سال‌جاری200 میلیون تومان اعتبار براي اجرای برنامه‌های روابط عمومی جهاد کشاورزی اختصاص داده شده است، افزود: امسال نیز همچون سال گذشته که 70 میلیون تومان در بخش امور رسانه‌ها هزینه کردیم، 75 درصد از اعتبارات در این بخش هزینه خواهد شد.
وی با تأکید بر ضرورت فعالیت روابط عمومی در سازمان‌ها و ارتباط با مخاطبان، گفت: روابط عمومی هر دستگاه خدمات ارائه شده آن نهاد را به اطلاع مردم می‌رساند که روابط عمومی جهاد کشاورزی نیز از این قضیه مستثني نیست و نقش پل ارتباطی بین جهاد کشاورزی و مخاطبان بی‌شمار این دستگاه را ایفا می‌کند.
انصاری با بیان اینکه مردم در زندگی روزمره خود به هر نحوی مصرف‌کننده محصولات کشاورزی هستند، خاطرنشان کرد: با توجه به این موضوع، جهاد کشاورزی با تمام اقشار جامعه در ارتباط است و روابط عمومی جهاد نیز باید به خوبی رسالت خود را براي ایجاد اطمینان مصرف مواد غذایی در جامعه انجام دهد.
وی ادامه داد: جهاد کشاورزی علاوه بر اینکه وظیفه تأمین امنیت غذایی مردم را دارد به دنبال تولید غذای سالم نیز هست و روابط عمومی نیز تمام اخبار، اطلاعیه‌ها و بخشنامه‌ها را در این رابطه در قالب پیامک، رسانه‌ها و سایت سازمان به اطلاع مردم می‌رساند.
انصاری، روابط عمومی جهاد کشاورزی را مدعی‌العموم و وکیل مدافع سازمان دانست و افزود: ما تمام تلاش خود را در احقاق حق جامعه هدف و همچنین تحقق وعده‌های مدیران جهاد به کار می‌گیریم و به نوعی وظیفه یادآوری وعده‌ها نیز به عهده ماست و بارها و بارها این موضوع را به مدیران تأکید می‌کنیم.
وی همچنین تصریح کرد: روابط عمومی جهاد کشاورزی علاوه بر برقراری ارتباط با رسانه‌ها، افکار سنجی مخاطبان را در دستور کار خود دارد که هر ساله پرسشنامه‌هایی را در اختیار جامعه آماری قرار می‌دهد و نظرات مردم را درباره اهداف، برنامه‌ها و فعالیت سازمان می‌سنجد.
مدیر روابط عمومی جهاد کشاورزی استان همدان همچنین تصریح کرد: ما در تلاش هستیم وظایف خود را به بهترین شکل انجام دهیم و به اعتقاد من به شعار مدعی‌العموم بودن عمل کرده‌ایم.
وی با اشاره به ارتباط گسترده روابط عمومی جهاد کشاورزی با رسانه‌‌ها و خبرنگاران، یادآور شد: جهاد کشاورزی یکی از دستگاه‌هایی است که ارتباط تنگاتنگی با رسانه‌ها دارد و هر ساله در تلاش است که همزمان با روز خبرنگار، این قشر را مورد تجلیل قرار دهد و همواره در این زمینه پیشتاز بوده است.
انصاری در پایان سخنان خود با بیان اینکه جهاد کشاورزی زمینه‌های خبری بسیاری دارد، اظهار کرد: خوشبختانه مدیران جهاد همکاری خوبی در زمینه اطلاع‌رسانی اخبار با ما دارند و علاوه بر اخبار مدیریت‌های مختلف سازمان، بخش خصوصی و بهره‌برداران نیز می‌توانند اخبار را در اختیار رسانه‌ها قرار دهند.
کارشناس روابط عمومی جهاد کشاورزی و مسئول ستاد اطلاع‌رسانی هفته جهاد کشاورزی نیز گفت: هدف ما از تشکیل این ستاد اطلاع‌رسانی برنامه‌های سازمان و ایجاد سهولت در اطلاع‌رسانی و همچنین هدفمند کردن آن بوده است.
عبدالرضا حدادی با بیان اینکه این ستاد سه روز پیش از آغاز هفته جهاد کشاورزی از تاریخ 18 خرداد فعالیت خود را آغاز کرده است، یادآور شد: فراهم کردن زمینه حضور خبرنگاران رسانه‌های مختلف در این ستاد و برگزاری نشست‌های خبری با مدیران بخش‌های مختلف جهاد کشاورزی از جمله برنامه‌های اين ستاد به شمار می‌رود.
وی اضافه کرد: این ستاد از دو گروه خبرنگاران ثابت و خبرنگارانی که به تناوب براي حضور در جلسات دعوت می شدند، تشکیل شد.
این ستاد با برگزاری 35 نشست خبری، پوشش 30 برنامه، تهیه پنج گزارش و 40 مصاحبه رادیویی و تلویزیونی در هفته جهاد کشاورزی، خاطرنشان کرد: در مجموع بیش از150 خبر و گزارش از فعالیت‌های هفته جهاد کشاورزی تهیه شد.
دبیر ستاد اطلاع‌رسانی هفته جهاد کشاورزی نیز از فعالیت فریده حسینی‌فرزام، فاطمه جانی و سمانه جهانگیری به عنوان اعضای ثابت ستاد خبر داد و افزود: علاوه بر اعضای ثابت ستاد روزانه به طور میانگین هشت خبرنگار از رسانه‌های مختلف برنامه‌های هفته جهاد کشاورزی را پوشش می‌دادند. زهرا مرادوند همچنین تصریح کرد: ستاد اطلاع‌رساني در طول فعالیت خود وظیفه هماهنگی با خبرنگاران و تنظیم نشست‌های خبری و مصاحبه‌ها را بر عهده داشت.

تحقق رویای دیرین کشاورزان
بیمه‌ای؛ برای کاهش بیم روستائیان

همدان‌پيام: اطمینان از امنیت شغلی در افزايش انگیزه و روحیه شاغلان هر حوزه‌ای بسیار مؤثر است و بیمه یکی از راهکارهای مطمئن در این خصوص است . شاغلان در بخش کشاورزی نیز نیازمند بیمه هستند. بیمه محصولات و سرمایه تولیدی و همچنین خود کشاورز که متأسفانه به علت محرومیتی که سالیان متمادی بر روستاها سایه افکنده، بیمه روستایی چندان ساماندهی نداشته است. در سال‌های اخیر شاهد تحولاتی در این بخش بودیم. خصوصاً دولت یازدهم در راستای سیاست‌های کلان به بیمه کشاورزان، روستايیان و عشایر توجه ویژه دارد.
مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر استان همدان با اشاره به فعالیت این صندوق از 1384 در استان گفت: پرداخت حق بیمه بر اساس توان مالی و به صورت سالیانه و پرداخت 2 برابر حق بیمه توسط دولت از مزایای این صندوق است که آن را از سایر بیمه‌ها متمایز کرده است.
مهدی سماواتی با بیان اینکه 104 هزار نفر مشمول عضویت در سطح استان شناسایی شده‌اند؛ افزود: از این تعداد توانسته‌ایم 50 هزار نفر را تحت پوشش قرار دهیم که یک هزار و 180 نفر عشایر هستند و یک هزار و 200 نفر نیز از صندوق مستمری دریافت می‌کنند.
وی عضویت 36 هزار نفر در صندوق را از برنامه‌های سال‌جاری عنوان کرد و یادآور شد: تاکنون شهرستان‌های کبودرآهنگ، بهار و ملایر بیشترین بیمه شده را دارند و در جذب روستايیان موفق بوده‌اند.
مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر استان همدان گفت: پوشش تأمين اجتماعی به روستاييان با هدف حمايت مستقيم از اين قشر عزيز و مولد كه عمرشان را از دوره نوجوانی در راه تأمين قوت و غذای هموطنان صرف كرده‌اند؛ انجام می‌گیرد و می‌تواند موجب كاهش تنش و بیم خانواده روستاييان شده و قطعاً اين آرامش به بهتر شدن فرآيندهای توليد خواهد انجامید.
سماواتی تصریح کرد: عضویت در این صندوق برای روستايیان، کشاورزان غیر ساکن روستا، عشایر، رانندگان حمل‌ونقل بار و مسافر بین شهری ساکن در شهرهای زیر بیست هزار نفر، اعضای نظام مهندسی و نظام دامپزشکی در حال حاضر اختیاری بوده است و تمامی افراد بالای 18 سال می‌توانند به عضویت این صندوق درآمده و از مزایای آن در سه بخش مستمری بازنشستگی، از کار افتادگی و مستمری بازماندگان بهره‌مند شوند.
وی خاطر نشان کرد: یکی از شرایط ثبت‌نام در این صندوق برای مردان 55 سال و برای زنان 50 سال بود که با ابلاغ بخشنامه‌ای این محدودیت برداشته شد و می‌توان گفت كه حذف سقف سنی نخستین گام مؤثر در راستای تعمیم و گسترش بیمه در بین روستاییان و عشایر به شمار می‌رود.
سماواتي افزود: راه‌اندازی بانک اطلاعاتی و سامانه دما و دسترسی آسان افراد زیر پوشش صندوق به وضعیت بیمه‌ای خود و تاریخ تمدید آن از اقدامات خوب صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستايیان و عشایر بود که از این طریق افراد براحتی در هر منطقه‌ای با ارسال شماره ملی خود به شماره 300027 می‌توانند به این اطلاعات دست یابند.
مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر همدان، با تأکید بر ضرورت فرهنگ‌سازی در این زمینه بيان داشت: باید فرهنگ بیمه و مزایای آن در جامعه روستایی گسترش و چگونگی استفاده از خدمات بیمه برای آنان روشن شود.
وی با اشاره به فعالیت دو دستگاه در زمینه بیمه روستايیان و عشایر و شهرهای زیر 20 هزار نفر جمعیت ادامه داد: بیمه سلامت متولی بحث درمان و صندوق نیز متولی بحث بازنشستگی و مزایای دیگر است. سماواتی با اشاره به آغاز بیمه همگانی توسط بیمه سلامت، گفت: باید تعاملی بین سازمان بیمه سلامت و صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستايیان و عشایر برقرار شود تا افراد برخوردار از خدمات درمان بیمه سلامت از مزایای بازنشستگی صندوق نیز بهره‌مند شوند.
مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر همدان، با تأکید بر اطلاع‌رسانی به روستايیان و عشایر در زمینه مزایای صندوق افزود: با توجه به اینکه هنوز به بحث بازنشستگی نرسیده‌ایم و فقط بازماندگان و مستمری‌بگیران از مزایای صندوق استفاده می‌کنند؛ شاید باور این امر برای برخی از افراد سخت باشد.
وی با اشاره به افزایش 3 برابری کارگزاران بیمه در استان، بيان داشت: از ویژگی‌های بارز این صندوق در مقایسه با سایر صندوق‌ها و نهادهای بیمه‌ای و حتی مؤسسات دولتی واگذاري کار مردم به خود مردم در قالب کارگزاری و خروج دولت از تصدي‌گری است و در نظر داریم شرایط و تسهیلات لازم براي خدمت مؤثرتر کارگزاری‌ها به بیمه‌شدگان عزیز و داوطلبان بیمه شدن فراهم شود و البته این انتظار هم از کارگزاري‌ها وجود دارد که با کمال امانت‌داري و دلسوزانه به آنچه که متعهد شده‌اند عمل نمایند و بدیهی است در این راستا کارگزاری‌های مؤفق و کارآمد با ارزیابی سالانه مورد تشویق و حمایت قرار گیرند.

در گفتگو با مدیرعامل صندوق حمایت از توسعه کشاورزی استان همدان تأکید شد
بهره‌گیری از ظرفیت صندوق‌ حمایت از توسعه کشاورزی

همدان‌پيام: سرمایه یکی از مؤلفه‌های اساسی توسعه پایدار بخش کشاورزی است. اهمیت سرمایه‌گذاری در این بخش، شکل‌گیری نهادی قوی برای توسعه و افزایش حجم سرمایه‌گذاری را ضروری می‌كند تا امکان گردآوری منابع مالی، هدایت و تخصیص بهینه آن فراهم شود.
تحقق این امر، مستلزم مشارکت بخش خصوصی و حمایت مستمر دولت است تا با توسعه سرمایه‌گذاری، تولید و درآمد کشاورزان افزایش يابد.
مدیرعامل صندوق حمایت از توسعه کشاورزی استان همدان در گفتگو با خبرنگار ما، اهمیت بخش کشاورزی و به تبع آن توسعه سرمایه‌گذاری در این بخش در استان همدان را مضاعف دانست و گفت: همدان قطب کشاورزی است و در بسیاری از تولیدات و خدمات دارای رتبه‌های برتر در کشور است.
حسین رستمی افزود: بخش کشاورزی استان همدان، 28 درصد اشتغال و 24 درصد ارزش افزوده بخش‌های اقتصادی استان و همچنین 6/4 درصد از تولیدات و 4/3 درصد از ارزش افزوده بخش کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است و این در حالی است که فقط 2/1 درصد از وسعت و 3/2 درصد از جمعیت کشور را دارد.
وی با بیان اینکه تولید سالانه محصولات کشاورزی حدود 5 میلیون تن در سال و ارزش آن بیش از 45 هزار میلیارد ریال است، اظهار داشت: با وجود این ویژگی‌ها و ضرورت حفظ و تقویت آنها سهم سرمایه‌گذاری در این بخش ناچیز است، بنابراین تجهیز مالی برای افزایش سرمایه‌گذاری ضرورتي اجتناب‌ناپذیر و ایجاد نهادهای نظام‌مند مالی و پولی برای افزایش سهم سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی امری لازم است تا فعالان و تولید‌کنندگان با حمایت مالی دولت بتوانند نقش بیشتر و مؤثرتری در این زمینه ایفا کنند.
مدیرعامل صندوق حمایت از توسعه کشاورزی استان همدان، اضافه کرد: تشکیل صندوق‌های حمایت از توسعه بخش کشاورزی بر اساس ماده 12 قانون تشکیل وزارت جهاد کشاورزی به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و طبق قانون افزایش بهره‌وری و ماده 143 قانون برنامه پنجم، پشتوانه‌های قانونی آن کامل شد. بر اساس این قوانین تخصیص منابع ملی و استانی، به منظور تقویت و توسعه صندوق امکان‌پذیر و جزو وظایف وزارت جهاد کشاورزی و دولت قرار گرفت.
رستمي با اشاره به اینکه صندوق حمایت از توسعه بخش کشاورزی استان همدان، به‌منزله نخستین صندوق استانی در 15 بهمن‌ماه 83 با سرمایه‌ای معادل 53 میلیون تومان شامل 51 درصد سهم تشکل‌های بخش کشاورزی و 49 درصد سهم دولت با 14 تشکل سهامدار تشکیل شد، گفت: به دلیل اینکه در آن زمان فعالان بخش، شناخت و اعتماد کافی نسبت به فعالیت صندوق نداشتند؛ تا نیمه دوم 1384 این صندوق بدون هیچ‌گونه فعالیتی معطل ماند، از این تاریخ به بعد اطلاع‌رسانی لازم انجام گرفت و به تدریج فعالیت صندوق شروع و تا تاریخ 13 آذر 85 سرمایه صندوق به 5/2 میلیارد تومان رسید، این در حالی بود که تا این تاریخ تأمین آورده سهم دولت فراهم بود ولی امکان تأمین منابع از طرف تشکل‌ها فراهم نبود.
مدیرعامل صندوق حمایت از توسعه کشاورزی استان همدان افزود: به تدریج اثربخشی فعالیت صندوق برای فعالان بخش هر روز بیش از پیش مشخص می‌شد و از این تاریخ به بعد تشکل‌ها آمادگی تأمین سهم خود را داشتند و این بار دولت قادر به تأمین سهم خود نبود. بنابراین تا اواخر سال 88 سرمایه صندوق در مبلغ 5/2 میلیارد تومان متوقف بود که در اواخر سال 88 با پیگیری‌ها و حمایت استاندار و رئیس سازمان جهاد کشاورزی، مبلغ يك میلیارد و 75 ميليون تومان به عنوان سهم دولت اختصاص پیدا کرد و بلافاصله تشکل‌ها هم سهم خود را واریز کردند و سرمایه صندوق به 7/4 میلیارد تومان رسید و از آن به بعد هم با چهار مرحله افزایش سرمایه، در حال حاضر صندوق از 9/14 میلیارد تومان سرمایه برخوردار است که در سال گذشته دو مرحله افزایش سرمایه بدون مشارکت دولت اجرایی شد و در حال حاضر فقط 42 درصد سرمایه متعلق به دولت و 58 درصد آن متعلق به تشکل‌های بخش کشاورزی است.
وی ابراز امیدواری کرد که دولت هم با ایفای وظایف خود بتواند همگام با بخش خصوصی نسبت به توسعه و تقویت صندوق اقدام کند که تحقق این امر با عنایت به دیدگاه استاندار همدان نسبت به اهمیت بخش کشاورزی در استان دور از ذهن نیست.
رستمی تصریح کرد: با توجه ظرفیت‌ها و قابلیت‌های بخش کشاورزی مبلغ 9/14 میلیارد تومان سرمایه صندوق بسیار ناچیز بوده است و با این مبلغ اثربخشی مورد انتظار امکان‌پذیر نیست و به همین دلیل تشکل‌های بخش کشاورزی انتظار دارند که دولت نقش بیشتری در توسعه صندوق ایفا کند.
وی تأکید کرد: با توجه به 45 هزار میلیارد ریال ارزش تولیدات بخش، انتظار افزایش سرمایه صندوق تا مبلغ 450 میلیارد تومان یعنی 10 درصد ارزش تولیدات، انتظار و توقع زیادی نیست.
هدف صندوق؛ تشکیل سرمایه و تقویت حجم و کیفیت سرمایه‌گذاری و تولید‌کنندگان و فعالان بخش کشاورزی
مدیرعامل صندوق حمایت از توسعه کشاورزی استان همدان هدف صندوق را با استناد به اساسنامه آن، حمایت از تشکیل سرمایه و تقویت حجم و کیفیت سرمایه‌گذاری و تولید‌کنندگان و فعالان بخش کشاورزی استان همدان دانست و گفت: وظایف صندوق شامل اعطای تسهیلات و ارائه حمایت‌های مالی به تولیدکنندگان بخش کشاورزی، دریافت کمک مالی و اعتبار از دولت، بانک‌ها و سایر شرکت‌ها و مؤسسات داخلی و خارجی، سایر فعالیت‌های مرتبط با حمایت از توسعه سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی و جذب مستمر منابع مالی تولیدکنندگان به منظور افزایش سرمایه است.
وی با اشاره به قسمتی از فعالیت‌های صندوق گفت: عمده‌ترین کارکرد صندوق تأمین بخشی از نیاز مالی و اعتباری سهامداران در قالب طرح‌های تسهیلاتی سرمایه در گردش است که در چرخه تولید، پایداری و استمرار فرایند تولید کمک شایان توجهی به تولیدکننده می‌کند.
رستمی همچنین از پرداخت مبلغ 790 میلیارد و 691 میلیون و 326 هزار ریال انواع تسهیلات سرمایه در گردش با کامزد 3 یا 4 درصد بدون تشریفات زائد با سازوکاری ساده به سهامداران خبر داد.
عاملیت وجوه و اعتبارات در بخش کشاورزی
وی با اشاره به اینکه صندوق به عنوان بستری مناسب برای ارائه امکانات و اعتبارات حمایتی و یارانه‌ای دولت در بخش کشاورزی شناخته شده است؛ اظهار داشت: از 1387 و با نظر سازمان جهاد کشاورزی استان مسئولیت توزیع بخشی از اعتبارات دولت برای کمک به کشاورزان و اجرای برنامه‌های توسعه‌ای در بخش کشاورزی در چارچوب قرارداد‌های منعقده به عنوان عامل بر عهده این صندوق گذاشته شده است.
اجرای بیش از 17 هزار و 500 هکتار آبیاری تحت فشار
مدیرعامل صندوق حمایت از توسعه کشاورزی استان همدان، شاخص‌ترین این عاملیت‌ها را عاملیت اعتبارات آبیاری تحت فشار جمعاً به مبلغ 627/575 میلیارد ریال خواند که سال‌های گذشته تاکنون به اجرا درآمده است و از این طریق بیش از 17 هزار و 500 هکتار آبیاری تحت فشار اجرا و حدود یک هزار و 500 هکتار در حال اجرا است.
وی یادآور شد: این فعالیت از سیاست‌های راهبردی وزارت جهاد کشاورزی و دارای اهمیت بسزایی است. چراکه حدود 95 درصد منابع آبی در بخش کشاورزی مصرف می‌شود و تجهیز مزارع به سیستم‌های نوین آبیاری مؤثر‌ترین و مناسب‌ترین روش مقابله با بحران کم‌آبی و صرفه‌جویی در مصرف آب و استفاده بهینه از این نعمت خدادادی است که با این روش از هدر روی آن جلوگیری می‌شود.
این فعالیت با نظر سازمان جهاد کشاورزی به گونه‌ای انجام شده که موجب علاقه‌مندی و استقبال بسیار خوب کشاورزان قرار گرفته است.
رستمی عاملیت اعطای تسهیلات تلفیقی به شرکت‌های تعاونی تولید، طرح جامع کشاورزی حفاظتی، طرح تجهیز شرکت‌های مکانیزاسیون، توسعه عملیات اصلاح نژاد دام، خرید خدمات فنی شبکه مراقبت و پیش آگاهی محصولات و احیا و بازسازی و مرمت قنوات از دیگر قراردادهای عاملیت با سازمان جهاد کشاورزی دانست.
وی با بیان اینکه عاملیت اعتبارات صندوق توسعه ملی جمعاً به مبلغ 2/42 میلیارد تومان از دیگر فعالیت‌های صندوق بوده است، گفت: این عاملیت از 1391 شروع شده است و همچنان ادامه دارد.
مشارکت در تولید و توزیع بذر گندم دیم
مدیرعامل صندوق حمایت از توسعه کشاورزی استان همدان، اظهار داشت: سال گذشته با توجه به خشکسالی سال قبل، کمبود بذر گندم دیم استان را تهدید می‌کرد که با نظر سازمان جهاد کشاورزی مبلغ 2 میلیارد تومان قرض‌الحسنه از شرکت مادر تخصصی دریافت و با استفاده از آن حدود 2 هزار تن بذر گندم گواهی شده تولید و توزیع شد که اثر قابل‌توجهی در رفع کمبود این بذر داشت.
دریافت مبلغ 1/3 میلیارد تومان از محل منابع ملی
وی با بیان اینکه 1/3 میلیارد تومان از محل منابع ملی در سال گذشته از شرکت مادر تخصصی دریافت شد، تصریح کرد: این مبلغ به عنوان افزایش سرمایه سهم دولت منظور و با آورده تشکل‌های واجد شرایط بخش کشاورزی به مبلغ 4/3 میلیارد تومان، افزایش سرمایه صندوق معادل 5/6 میلیارد تومان فراهم شد.
رستمی با اشاره به اینکه در حال حاضر تعداد سهامداران صندوق به 118 تشکل فعال در بخش کشاورزی رسیده است، بخشی از ویژگی‌های با اهمیت صندوق را شامل مشارکت بخش خصوصی در ایجاد و اداره آن، برخورداری از پشتوانه بسیار خوب قانونی، برخورداری از حمایت و نظارت دولت از طریق تأمین سهم دولت از سرمایه، پرداخت تسهیلات قرض‌الحسنه با سود 3 تا 4 درصد در سال، پرهیز از تشریفات و مراحل طولانی اداری در فعالیت‌ها، حفظ احترام و تکریم کامل ارباب رجوع، نبود معوقات به دلیل سیستم خود کنترلی موجود در صندوق و تعلق بیش از نیمی از سرمایه به خود تشکل‌ها و گستردگی دامنه خدمات از طریق عضویت تشکل‌ها در صندوق و عضویت نداشتن اشخاص حقیقی دانست.
58 درصد سرمایه متعلق به تشکل‌های فعال در بخش کشاورزی
وی با تشریح مشارکت بخش خصوصی در تأمین سرمایه آن گفت: در حال حاضر 58 درصد سرمایه متعلق به تشکل‌های فعال در بخش کشاورزی است.
یکبار مصرف نبودن سرمایه دولت در این صندوق‌ها و حفظ و تعلق آن برای همیشه به دولت را یکی دیگر از ویژگی‌های صندوق خواند.
مدیرعامل صندوق حمایت از توسعه کشاورزی استان همدان با اشاره به نوع تضمین دریافتی از گیرندگان تسهیلات، بيان داشت: تهیه وثیقه ملکی یا ضمانتنامه بانکی بسیار پرهزینه و اغلب برای تشکل‌ها غیر‌ممکن است. بنابراین صرفاً تضامینی خواسته می‌شود که تهیه آن برای تشکل‌ها امکان‌پذیر است.
سال اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی
وی در پایان با اشاره به نامگذاری سال‌جاری با عنوان سال «اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیرت جهادی» توسط مقام معظم رهبری به عنوان راهبردي کلان برای همه بخش‌ها اضافه کرد: این صندوق از یکسو با تشکل‌های بخش خصوصی کشاورزی به عنوان سهامدار در ارتباط بوده است و ازسوی دیگر با دراختیار داشتن سرمایه می‌تواند در بهبود شاخص‌های اقتصاد کشاورزی و تحول فرهنگی در این حوزه نقش خود را با پشتوانه تشکل‌ها به عنوان نمادی از عزم ملی و مدیریت جهادی ایفا کند.

شرکت خدمات حمایتی کشاورزی استان:
شرکت خدمات حمایتی آماده تحو یل 100 هزارتن کود به کشاورزان

همدان‌پیام - زهرا زارعی: کود شیمیایی و نهاده‌های دامی سهم بسزایی در بهره‌برداری دارد به طوری که 50 درصد افزایش تولید در محصولات کشاورزی وابسته به تأمین نهاده‌های سالم و مرغوب است. تأمین، تدارک، حمل‌ونقل نهاده‌های کشاورزی خصوصاً انواع کود شیمیایی، بذر و سم از وظایف شرکت خدمات حمایتی کشاورزی است. به لحاظ نقش بارز و حساس این شرکت در تأمین نهاده‌های کشاورزی و ارتقاي امنیت غذایی در آستانه هفته جهاد کشاورزی گفتگویی با مهندس «حسین فضلی» مدیر شرکت «خدمات حمایتی کشاورزی استان همدان» انجام دادیم که از نظرتان می‌گذرد:
هیچ‌گونه نگرانی برای تأمین کود شیمیایی نداریم
مدیر شرکت خدمات حمایتی کشاورزی استان همدان، با تبریک هفته «جهاد کشاورزی» گفت: در راستای تأمین و توزیع یکصد هزار تن انواع کود شیمیایی مورد نیاز کشاورزان استان پیش‌بینی و برنامه‌ریزی لازم انجام شده است و در دو ماه امسال 20 هزار تن انواع کود شیمیایی براي مصرف بهاره کشاورزان توزیع و همچنین 16 هزار تن دیگر آماده حمل به استان می‌باشد.
فضلی با اشاره به توزیع 62 هزار تن کود شیمیایی از نوع فسفاته، ازته، پتاسه و کود کامل ماکرو در سال گذشته گفت: این میزان بر اساس جداول و برش سازمانی بین شهرهای استان توزیع شده است.
وی با بیان اینکه مبادی تأمین کود را از 5 به 12 مبدأ در کشور افزایش داده‌ایم؛ تصریح کرد: 100 درصد کود شیمیایی مورد نیاز استان را تأمین می‌کنیم و هیچ‌گونه نگرانی و محدودیتی در این خصوص نداریم.
کشاورزان به طور متناوب کود خریداری کنند
فضلی از ذخیره‌سازی استراتژیک 30 هزار تن انواع کود شیمیایی در انبارهای استان خبر داد و افزود: اگر کشاورزان در طول سال و به طور متناوب برای تهیه کود مورد نیاز خود اقدام کنند؛ شرکت نیز امکان ذخیره‌سازی بیشتر، گردش مالی بهتر کارگزاران و جذب سهمیه بیشتر و به موقع را خواهد داشت.
وی از مدیران جهاد کشاورزی شهرستان‌ها خواست کشاورزان را برای خرید کود شیمیایی در طول سال و مقطعی تشویق کنند.
وی یادآور شد: به دليل رفاه حال کشاورزان علاوه بر توزیع كود از طریق عوامل و کارگزاران، آمادگی داریم به کشاورزانی که توان خرید دارند با ارائه حواله خود به صورت مستقیم، کود شیمیایی مورد نیازشان را از مدیریت استان تحویل دهيم.
وی تأمین و توزیع بذر مورد نیاز کشاورزان استان را از دیگر اقدامات شرکت خدمات حمایتی ذکر کرد و افزود: 480 تن بذر گندم، جو، کلزا و آفتابگردان در سال گذشته توزیع شده است و بیش از سه هزار و 300 تن انواع بذر گندم و جو جزو برنامه تولید امسال این مدیریت می‌باشد.
فضلی با اشاره به مرغوبیت بذر یونجه همدانی گفت: این بذر یکی از مرغوب‌ترین انواع بذرهایی است که نه تنها قابلیت رقابت با برندهای جهانی را داراست؛ بلکه یکی از اقلام ویژه صادراتی است و برنامه‌ریزی لازم برای تولید انواع بذر گندم، جو و تولید بذر یونجه در سطح استان را در سال‌جاری از اولویت‌های شرکت قرار داده‌ایم.
مدیر شرکت خدمات حمایتی کشاورزی در ادامه اظهار داشت: با بهره‌گیری از فعالیت کارشناسان مجرب علاوه بر بازدید پاییزی از مزارع، در فصل بهار نیز دو نوبت از مزارع پیمانکاران تکثیر بذر در سطح 750 هکتار بازدید و توصیه‌هایی لازم در خصوص آبیاری، تغذیه، مبارزه با امراض و بیماری‌های قارچی به منظور بهره‌وری و افزایش بازده به کشاورزان داده شده است.
شرکت خدمات حمایتی مجهز به سیستم هوشمند
وی با اشاره به اینکه رصد حمل‌ونقل سالیانه 110 هزار تن محموله و جلوگیری از تقلب و تخلف آنها کار بسیار سنگینی است؛ گفت: از سه سال پیش شرکت خدمات حمایتی مجهز به سیستم هوشمند است و امکان ارتباط با سراسر کشور و مبادی را به صورت آنلاین و لحظه‌ای فراهم كرده است.
فضلی با اشاره به قرارگیری استان همدان در بین استان‌های مستعد برای کشاورزی و نقش برجسته در افزایش محصولات زراعی و باغی خاطرنشان کرد: به منظور افزایش بهره‌وری، تأمین به موقع و با کیفیت انواع نهاده‌ها با بهره‌گیری از امکانات مناسب و تجارب سال‌های گذشته فعایت می‌کنیم.
وی ظرفیت 25 هزار تنی انبارها و 6 دستگاه بوجاری و گواهی بذر و کارشناسان مجرب را از امکانات و قابليت‌های شرکت خدمات حمایتی استان اعلام کرد و گفت: براي تأمین به موقع نهاده‌های کشاورزان در 2 ماه ابتدای امسال 10 هزارتن کود شیمیایی به صورت فله خریداری و با زحمات شبانه‌روزی پرسنل در استان کیسه‌گیری و آماده توزیع شده است.

مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی استان همدان:
40 درصد مرغ تولیدی همدان به دیگر استان‌ها صادر می‌شود

همدان‌پيام: مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی استان همدان، در چهارمین گردهمایی تعاونی‌ها و تشکل‌های روستایی و کشاورزی استان همدان، اظهار داشت: ساختار تعاونی‌های بخش کشاورزی باید تغییر کند و مشکلات نقدینگی و سرمایه در گردش این بخش رفع شود.
داوود شعبانلو با بیان اینکه بخش کشاورزی به دولت اعتقاد دارد، گفت: امیدواریم دولت فرصت بیشتری را در اختیار بخش کشاورزی قرار داده است و تشکل‌های این بخش را باور کند.
وی با بیان اینکه اصل 44 قانون اساسی هنوز به طور کامل محقق نشده است و باید نمایندگان این بخش در مراکز تصمیم‌گیری صاحب رأی باشند، افزود: کشاورزی در حال حاضر به یارانه نیاز دارد که البته تنها به ساخت واحدها محدود نشود؛ بلکه در طول فعالیت نیز از دریافت یارانه برخوردار شود.
شعبانلو ادامه داد: قانون هدفمندی یارانه‌ها برای صرفه‌جویی در حامل‌های انرژی تعریف شده است و به معنای کم‌مصرف کردن لبنیات و محصولات دامی نیست.
وی با بیان اینکه مدیریت تنظیم بازار در داخل کشور به خوبی اعمال نشده است، گفت: به همین دلیل مسئولان در زمان وقوع بحران تنها به دنبال ارائه مسکن به بازار هستند.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی استان همدان تأکید کرد: امروز باید به مدیریت و تنظیم بازار پرداخت.
شعبانلو با بیان اینکه استان همدان در تولید گوشت مرغ خودکفاست، گفت: 40 درصد تولیدات این بخش مازاد است که به استان‌های دیگر ارسال می‌شود.
نماینده کشاورزان استان همدان در خانه کشاورز نیز در این جلسه اظهار داشت: کشاورزی همواره مورد بی‌مهری قرارگرفته است. به طوری که در این جلسه همه مسئولان مربوط آن حضور ندارند.
ابوالقاسم سوزنچی ادامه داد: دیوان‌سالاری که در ادارات استان حاکم است؛ موجب اخلال در کار کشاورزی شده است. به طوری که یک درخواست که به نفع دولت است، چند ماه طول خواهد کشید.
وی با بیان اینکه باید کشاورزان مورد توجه قرار گیرند، افزود: کشاورزي که 3 هکتار زمین با 50 میلیون تومان سرمایه‌ دارد باید به مانند کاسبي در مراجع قانونی اعتبار داشته باشد.
نماینده کشاورزان استان همدان خاطرنشان کرد: نظام صنفی کشاورزی برای هویت‌بخشی و ساماندهی کشاورزان شکل گرفته است و برای تمام کشاورزان کارت هویت صادر خواهد کرد.
وی تصریح کرد: هیأت داوری نظام صنفی کشاورزان استان نیز در تیرماه امسال افتتاح و هرگونه اختلاف بین کشاورزان در داخل هیأت و با پشتیبانی دستگاه قضایی بررسی خواهد شد.
مدیرعامل سازمان تعاون روستایی همدان نیز در این گردهمایی، گفت: برای هر زیربخش کشاورزی تشکل و تعاونی خاص تعریف شده است و این تشکل‌ها طبق اساسنامه تأمین نیازهای اساسی اعضا را شامل تهیه کود، سموم، بذر و ماشین‌آلات کشاورزی بر عهده دارند.
رضا عباسی خاطرنشان کرد: بیش از 280 تشکل کشاورزی در سطح استان وجود دارد که از این تعداد 250 تشکل اقتصادی در زیربخش‌های باغبانی، طیور، غلات و دامپروری فعالیت می‌کنند و بقیه تشکل‌ها، خبرگان کشاورزی و... هستند.
وی اظهار داشت: تعاونی‌های تولیدی 50 تا 60 درصد اراضی استان همدان را زیر پوشش قرار داده‌اند.

برگزاری همایش بهبود تولیدات دامی در همدان
همدان‌پیام: معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی همدان اظهار داشت: معاونان بهبود تولیدات دامی سازمان‌های جهاد کشاورزی به دو منطقه یک و دو تقسیم می‌شوند که استان همدان در منطقه یک کشور قرار گرفته است.
محمد نظرپور با بیان اینکه 17 استان در این همایش حضور یافتند، افزود: این همایش سه ماه یک بار برگزار می‌شود و به عنوان اتاق فکر وزارتخانه برای بهبود تولیدات دامی فعالیت می‌کند.
وی بیان داشت: این همایش به مدت دو روز و در روزهای 18 و 19 خرداد ماه برگزار و نتیجه‌گیری شد.
نظرپور با بیان اینکه مدیران کل وزارتخانه‌ای نیز در این همایش حضور داشتند، اضافه کرد: مدیرکل بهبود تغذیه و جایگاه دام وزارت جهاد کشاورزی، مدیرکل دفتر طیور و زنبور عسل و کرم ابریشم، رئیس دفتر اصلاح نباتات و بهبود تولیدات دامی، مشاور برنامه‌ریزی معاونت امور تولیدات دامی، مشاور و رئیس حوزه معاونت بهبود تولیدات دامی و معاون مدیرکل و طیور و زنبور عسل در این همایش حضور داشتند.

 

120 بازنشسته جهاد کشاورزی استان تجلیل شدند

همدان‌پيام: در مراسمی به مناسبت هفته جهاد کشاورزی بازنشستگان جهاد کشاورزی استان همدان تجلیل شدند.
در این مراسم که بازنشستگان به همراه خانواده‌های خود حضور داشتند؛ غیاثی معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استاندار و حجت الاسلام نجفی‌زاده مسئول حوزه نمایندگی ولی‌فقیه در جهاد کشاورزی استان همدان در خصوص مباحث مربوط به حوزه کشاورزی و لزوم استفاده از تخصص و تجارب بازنشستگان برای توسعه این بخش به سخنراني پرداختند.
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استاندار همدان در این مراسم با بیان اینکه جهادگران فرزندان انقلاب اسلامی هستند، افزود: این قشر از جامعه به گردن انقلاب حق دارند. همان طور که انقلاب اسلامی به گردن آنها حق دارد.
رضا قیاسی با بیان اینکه باید در راستای تحقق منویات مقام معظم رهبری به منظور تحقق شعار سال اقدام کرد، استفاده از علوم و فنون روز و بهره‌گیری از کارشناسان خبره در هر بخش را عامل تحقق این مهم دانست.
وی با اشاره به اینکه همه باید با عزم ملی و مدیریت جهادی نسبت به تحقق اقتصاد مقاومتی در جامعه کوشا باشیم، توجه به این مهم را از ضروریات دانست.
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استاندار همدان در ادامه با تأکید بر اینکه همواره باید منزلت و شأن بازنشستگان را حفظ کرد، استفاده از تجارب آنها را موجب پیشبرد بهتر امور و توسعه بیشتر کشور خواند
در پایان از نیروهای بازنشسته جهاد کشاورزی با تقدیم هدایایی تجلیل شد.

به بهانه برگزاری مراسم تجلیل از کشاورزان در نهاوند
نهاوند قطب باغبانی استان

■ میترا عباسی
همدان‌پیام: 22 گروه محصولات کشاورزی در استان همدان تولید می‌شود که شهرستان نهاوند بنا بر گفته مسئولان در تولید 14 محصول آن رتبه نخست را به خود اختصاص داده است.
این شهرستان در بخش کشاورزی بخصوص باغبانی حايز رتبه‌های برتر استان شد به طوری که نهاوند با داشتن 12 هزار و 745 هکتار سطح اراضی باغ‌ها، سالیانه 120 هزار و 333 تن انواع محصولات باغی مانند شلیل، سیب، هلو، انگور و... را تولید می‌کند.
بنابراین با توجه به جایگاه بخش کشاورزی و باغداری و اینکه یکی از محورهای توسعه و شاخص‌های مهم چرخه اقتصادی در این شهرستان همین بخش است، ایجاد زیرساخت‌ها برای تقویت و توسعه آن بسیار ضروری به نظر می‌رسد، به طوری که مهرماه 92 نیز معاون برنامه‌ریزی استانداری وقت (خیریانپور) در کارگروه توسعه کشاورزی، نبود صنایع تبدیلی و فرآوری را به عنوان مهمترین زیرساخت‌های توسعه کشاورزی با توجه به تولیدات انبوه محصولات باغی در نهاوند، 2 مشکل عمده در بخش کشاورزی این شهرستان عنوان کرد.
سیب از جمله محصولاتی است که با اختصاص یافتن 2 هزار و 638 هکتار از اراضی این شهرستان به این محصول بنا بر اظهارات کارشناسان سالیانه رقمی حدود 53 هزار و 750 تن، از این محصول در این شهرستان تولید می‌شود که این رقم 57 درصد سیب موردنیاز استان است.
بنابراین اگر بگویم این محصول باغی، یکی از امتیازات باغداری و حتی از جمله منابع ارزآوری برای شهرستان نهاوند محسوب می‌شود بیراهه نگفته‌ایم، از این رو بیش از 7 هزار باغداری که در این زمینه فعالیت دارند پیوسته نبود صنایع تبدیلی را در نهاوند به منظور جلوگیری از افت قیمت محصولات درجه 2 خود و نیز کمبود فضای سردخانه‌ای را از جمله اهم مشکلات خود در این راستا عنوان می‌کنند.
باغدار نمونه نهاوندی نیز که با تولید 500 تن سیب در 5/3 هکتار باغ در سال 92، توانسته امسال نیز همانند سال گذشته رتبه نخست باغداری استان را به خود اختصاص دهد؛ در این زمینه می‌گوید: به دلیل نبود صنایع تبدیلی در نهاوند، سال گذشته حدود 10 تن سیب درجه 2 را به راحتی از دست دادیم. در صورتی که اگر چنین صنعتی در نهاوند باشد، نه تنها در بحث سیب، بلکه در سایر محصولات نیز نه تنها درآمدزایی برای شهرستان دارد، بلکه کشاورز و باغدار نیز متضرر نمی‌شود.
وحید دارایی اظهار داشت: حمل‌و‌نقل محصول به استان‌های همجوار نیز برای کارخانه‌ها و صنایع تبدیلی بسیار پرهزینه است و هم به دلیل هزینه‌های زياد و هم کاهش کیفیت محصول در زمان حمل، به دلیل مسافت زیاد، برای باغدار به صرفه نیست و ترجیحاً محصول را به کلی از دست دهیم بهتر از حمل آن به استان‌های دورتر است.
وي گفت: به دلیل نبود صنایع تبدیلی در نهاوند، جهاد کشاورزی نهاوند، احداث سردخانه‌ای با داشتن فاکتورهای بسته‌بندی و درهم‌بندی محصول را به عنوان یک جایگزین به ما پیشنهاد کرده است که در صورتی که سایر باغداران شهرستان نیز همکاری و مساعدت کنند، به صورت مشارکتی از احداث سردخانه‌ای جدید با این فاکتورها استقبال خواهیم کرد.
در ادامه نیز کارشناس مسئول صنایع کشاورزی نهاوند اظهار داشت: در شهرستان نهاوند با توجه به حجم زياد تولید انواع محصولات باغی وجود صنایع تبدیلی از ضروریات و مهمترین نیازهای بخش کشاورزی است، اما تاکنون بخش خصوصی و سرمایه‌گذاران بیشتر در بحث کارخانجات لبنی سرمایه‌گذاری کرده‌اند و متأسفانه از ایجاد و احداث صنایع تبدیلی چندان استقبال نشده است در صورتی که بخش خصوصی در این زمینه نیز استقبال کند، همکاری و مساعدت لازم را درخصوص صدور مجوز در شهرک صنعتی این شهرستان و یا حتی خارج از شهرک صنعتی خواهیم داشت.
حسن محمدی خاطرنشان کرد: در حال حاضر با توجه به اینکه احداث کارخانه فرآوری و صنایع تبدیلی به سرعت میسر نیست، از طرفی نیز نهاوند در زمینه محصولات باغی به تولید انبوه رسیده است وجود سردخانه کنترل اتمسفر با امکانات بسته‌بندی و درجه‌بندی محصولات از جمله مهمترین راهکارهایی است که در کوتاه‌مدت قابل انجام است و می‌تواند جوابگوي نیاز باغداران باشد.
وی با اشاره به وجود 3 سردخانه در نهاوند و اینکه سردخانه دولتی این شهرستان مجهز به سیستم قدیمی است، گفت: این میزان فضای سردخانه‌ای برای نهاوند با توجه به تنوع و تولید انبوه محصولات کافی نیست و در این زمینه به حداقل 4 یا 5 سردخانه کنترل اتمسفر نیاز است که پیشنهاد می‌شود تشکل باغداران در این راستا با تعامل و همکاری، اقدام به احداث سردخانه‌ای با این شیوه نگهداری (بسته‌بندی و درجه‌بندی محصول) نمایند، مشابه کاری که در رزن و بهار در بحث سردخانه برای نگهداری سیب‌زمینی انجام شد و این نوع سردخانه می‌تواند جایگزین مناسبی برای صنایع تبدیلی باشد.
مدیر جهاد کشاورزی نهاوند نیز با بیان اینکه در نهاوند ظرفیت خالی برای فرآوری محصولات باغی و گیاهان دارویی داریم و مذاکراتی هم در این زمینه با سرمایه‌گذاران بخش خصوصی انجام شده اما متأسفانه کسی استقبال نکرده است و این موضوع موجب متضرر شدن باغداران در بحث حمل‌و‌نقل محصولات درجه 2 خود به استان‌های همجوار می‌شود.
احد ظفری گفت: در حال حاضر باغداران محصولات درجه 2 خود را به کارخانجات ارومیه می‌فرستند که در نهایت تنها سود حاصل از آن نصیب دلالان می‌شود.
از این رو و با توجه به اینکه نهاوند هر ساله حداقل 50 تن سیب تولید می‌کند، جهاد کشاورزی نهاوند آماده همکاری و ارائه تسهیلات به بخش خصوصی است. ضمن اینکه نهاوند در بحث سرمایه‌گذاری در بخش لبنیات، کارخانه آرد، کشتارگاه، ذرت خشک‌کنی و... اشباع شده است و از سرمایه‌گذاران خواستار، سرمایه‌گذاری در بحث احداث صنایع تبدیلی هستیم.

مدیر جهاد کشاورزی بهار خبر داد
احداث باغ گردوی پیوندی
در بهار
همدان‌پيام: احداث باغ‌هاي گردوی پیوندی برای نخستین‌بار در شهرستان از 5 هزار و 500 هکتار باغ شهرستان بهار حدود 4 هزار و 900 هکتار بارور و مابقی به صورت نهال است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بهار با اعلام این خبر گفت: طبق کار ویژه‌ای که دو سال اخیر در بخش باغبانی انجام شده، احداث باغ‌هاي گردوی پیوندی برای نخستین‌بار در شهرستان بهار اجرایی شده است.
هوشنگ کرمی افزود: امسال برای دومین سال متوالی، پیاز در 180 هکتار از اراضی شهرستان کشت شده است.
وی همچنین ادامه داد: ذرت علوفه‌ای نیز در شهرستان بهار کشت می‌شود.
کرمی با اشاره به کشت سیب‌زمینی در شهرستان بهار نیز اظهار داشت: با توجه به اینکه قیمت سیب‌زمینی امسال مناسب است پیش‌بینی ما بر این است که سال جاري خرید تضمینی سیب‌زمینی نداشته باشیم اما اگر قیمت کاهش یابد حتماً این مهم را در برنامه کاری قرار می‌دهیم.
وی با بیان اینکه خرید تضمینی سیب‌زمینی توسط دولت اعلام می‌شود، بیان كرد: برداشت سیب‌زمینی در شهرستان بهار در تیرماه انجام می‌شود.
مدیر جهاد کشاورزی بهار در پایان با بیان اینکه هیچ مشکلی در عرضه کود در شهرستان بهار نداریم، گفت: مشکل فقط مراجعه کشاورزان است؛ چراکه کود به اندازه نیاز وجود دارد و به محض مراجعه کشاورزان در اختیار آنها قرار می‌گیرد.

کشاورز جوان نمونه استان همدان
 نگذاریم در آینده
فرصت افسوس داشته باشیم
همدان‌پيام: کشاورز جوان نمونه استان همدان گفت: جوانی، نعمتی خدادادی است که در هیچ دوره‌ای یافت نمی‌شود و ما باید از لحظه به لحظه آن استفاده کنيم و نگذاریم در آینده فرصت افسوس داشته باشیم.
رضا سلیمانی افزود: تحصيلات بنده فوق دیپلم رشته علوم آزمایشگاهی است که به کمک این رشته توانستم کشاورزی را به صورت علمی به‌کار گیرم. کشاورز جوان نمونه استان همدان خاطر نشان کرد: کشاورزی به عنوان شغلي موروثی در خانواده من بوده که بنده 4 سال است آن را به صورت مکانیزه و علمی ادامه می‌دهم.
وی از تأسیس شرکت «سیزکاران» خبر داد و عنوان داشت: با تأسیس این شرکت در امر تولید محصولات کشاورزی وارد شدم که با این شیوه محصولات مکانیزه و تولیدات افزایش داشته است.
سلیمانی گفت: امسال از جمله مقام‌های بنده علاوه بر عنوان کشاورز جوان نمونه استان، کسب عنوان تولیدکننده نمونه با بیشترین عملکرد در تولید محصول چغندر قند بوده است.
وی ادامه داد: همچنین به مناسبت هفته جوان، به عنوان سرباز نمونه و از جوانان نمونه شهرستان همدان در راستای فعالیت‌های مختلف علمی و کشاورزی انتخاب شدم.
کشاورز جوان نمونه استان همدان در پایان سخنانش گفت: جوانی، نعمتی خدادادی است که در هیچ دوره‌ای یافت نمی‌شود و ما باید از لحظه به لحظه آن استفاده کرده و نگذاریم در آینده فرصت افسوس داشته باشیم.

نگذارید نفس قنات بند بیاید

■ زهرا زارعی
همدان‌پيام: مصمم و امیدوار از پله‌هاي چاه به پایین و به درون تاريكي می‌رود اما چشمهايش با این تاریکی آشنایی دیرینه دارد. به کف خشك قنات مي‌نشيند تا نفسی تازه کند نسیم خنکی موهای سپیدش را نوازش می‌دهد با سر انگشتانش دیوار قنات را لمس می‌کند آثار بجا مانده از زخم کلنگ بر پیکر قنات او را به هزاران سال پیش می‌برد و تلاش مقدس نیاکانش به امید یافتن راهی برای رساندن آب به لب‌های تشنه کویر را برایش تداعی می‌کند، این قنات حاصل اعجاز عشق و کلنگ اجداد اوست که زندگی را برای مردمان این سرزمین به ارمغان آورده است و قرن‌ها پرغرور و بی‌توقع شادابی و امید را به زمین هدیه می‌کند و حالا او میراث‌دار این ارثیه کهن است باید امانتداری کند قنات را تیمار کند و غبار غفلت از سر و روی این گنجینه ارزشمند بزداید.
 کلنگش را برمی‌دارد «یاعلی» می‌گوید و بر زمین فرود می‌آورد. دلو پر از خاک را در راهروهای تو در تو به زحمت مي‌كشد و به قلاب چرخ آویزان می‌کند. بکشید! بکشید! دلو بالا می‌رود خالی می‌شود و پایین می‌آید دوباره پر می‌شود و این چرخ می‌چرخد و می‌چرخد. نوازش لطیف و خنک آب با پاهای برهنه‌اش او را هوشیار می‌کند زمزمه آب، آبش فریاد می‌شود و طغیان می‌کند، آب تازه‌نفس، زلال و نیرومند مي‌خزد تا غبار از چشم‌هاي کشتزار منتظر بشوید و خود را به نگاه اميدوار مردم روستا برساند. صداي دلنشين صلوات بلند مي‌شود و بوسه آب بر دستان پینه بسته مقنی ساخورده خستگی را از جان و تن او می‌شوید، مست و خرامان می‌رود تا بار دیگر عشق را در رگ‌های مرده مزرعه و کوچه باغ‌ها جاری کند. کربلایی حجت با همه لبخندی که از رضایت مردم به لب دارد دل‌نگران است. نگران از اینکه نفس قنات دوباره بند بیاید و او دستش از دنیا کوتاه شده باشد و دیگر کسی به داد قنات نرسد.
او می‌گوید تاحالا ده‌ها قنات را لایروبی کرده‌ام. کارسخت و پرزحمتی است هرگز خسته نشدم و همیشه به مقنی بودنم افتخار کرده‌ام. هرچند دستانم مثل گذشته توان ندارند اما تا روزی که زنده‌ام هر قناتی که مرا بخواند با اشتیاق به سویش خواهم شتافت. از او می‌پرسم کربلایی می‌شود قنات جدید احداث کرد؟ آهی می‌کشد و می‌گوید: «نه دخترم کی میشه با این وضع آب، قنات جدید ساخت؛ آنهم در زمانه‌ای که یک شبه میشه چاه عمیق کند. دیگه کی سراغ قنات میره! خدا کنه همت داشته باشیم به قنات‌هایی که گذشتگان برای ما به یادگار گذاشته‌اند و ما قدرش را نمی‌دانیم، رسيدگي كنيم. در گذشته‌های بسیار دور حفر قنات آنقدر اجر و قرب داشته که اگر كسی زمين بايری را با احداث قنات آبياری می‌كرد تا پنج نسل از پرداخت باج و خراج به حکومت معاف می‌شد. و امروز این ابتكار ارزشمند ایرانی که شهرت جهانی دارد، می‌رود تا در بي‌اعتنایی و نامهربانی ما هم‌ولایتی‌ها زیر خروارها خاک به خواب ابدی فرو رود.»
او رسیدگی را شرط ماندگاری و بقاي قنات می‌داند و می‌گوید برداشت آب قنات هزینه بسیار کمی دارد و به موتور پمپ، برق، گازوئیل، کارگر و... نیازی ندارد؛ اما چاه‌های عمیق مثل بختک به جان قنات‌ها افتاده است. قنات برای خیلی‌ها بخصوص برای نسل امروز غریبه است. در حالی که خیلی چیزها را از برکت قنات داریم.
کربلایی «حجت» را بهاری‌ها بهتر می‌شناسند. مخصوصاً آنها که اهل روستای حسن قشلاق هستند. او زندگی پرمشقتی داشته است و از فراز و فرودهای روزگار، فرودها بیشتر نصیبش شده! فرود به اعماق زمین به امید صعود و حاصل این رنج و سختی فرزندانی است به پاکی و زلالی آب. او موفقیت فرزندانش را در لقمه حلالی می‌داند که از دل زمین بیرون کشیده است. دست‌مریزادش می‌گوییم و او ما را به خوبی و خداپرستی سفارش می‌کند اما چشم‌هاي پیر و خسته‌اش همچنان دلواپس است؛ دلواپس رها شدن این میراث کهن و بدون متولی ماندن آن.
جهاد کشاورزی در تکاپوی حفظ قنوات
در ادامه، جهاد کشاورزی را بهترین مکان برای جویا شدن بهتر از حال و احوال قنات‌ها دانستیم. به دیدار مهندس «اسماعیل موسوی» می‌رویم ما را به گرمی می‌پذیرد. او هم دل پردردی دارد از مظلومیت قنات می‌گوید. استان همدان با سه هزار و 299 رشته قنات در جایگاه پنجم کشور قرار دارد و در سال‌های اخیر خشکسالی قنوات به عنوان سونامی خاموش بر پیکره این استان خسارت‌هایی وارد کرده است ودر حدود یک هزار رشته قنات با کاهش شدید آب‌دهی مواجه شده‌اند. این امر در حالی اتفاق می‌افتد که بر احیا، مرمت و بازسازی قنات‌ها تأکید می‌شود. او می‌گوید: «امروز رعایت نکردن حریم ملکی و آبی، ساخت‌وسازهای غیرمجاز در حریم قنات‌ها، برداشت بی‌رویه از منابع آب زیرزمیني با حفر چاه‌های عمیق و نیمه عمیق و ریزش بخش‌های فرسوده به علت قدمت زیاد از عواملی است که موجب شده قنات‌های این استان در معرض نابودی قرار بگیرد.»
قنات فرصت يا تهديد؟
موسوی در ادامه به برخي شاخص‌هاي قنات اشاره می‌کند و می‌گوید: «سیستم استخراج در قنات طوری است که آب بدون کمک و صرف هزینه، فقط با استفاده از نیروی ثقل از زمین خارج می‌شود. آب قنات در مقابل آبی که از چاه استخراج می‌شود، ارزان‌تر تمام می‌شود. آب قنات دائمی است و در مواقع اضطراری کشت و احتیاج زراعت در مواقع حساس به آب، قطع نمی‌شود. منابع آب زیرزمینی توسط قنات دیر تمام می‌شود و استفاده طولانی دارد و اما در زمین‌های هموار و نواحی که آب زیرزمینی شیب کافی ندارد يا زمین‌های خیلی سست و ماسه‌ای، امکان حفر قنات نیست. آب قنات، به طور دائم جریان دارد و مهار شدني نیست. روی این اصل، مدام موجب تخلیه آب زیرزمینی می‌شود. در فصولی که به آب احتیاج نیست یا احتیاج به آن خیلی کم است و امکان جلوگیری از جریان یا کنترل آن وجود ندارد؛ لذا مي‌توانيم با احداث استخرهاي ذخيره آب و تناوب زراعي از هدر رفت آب قنات جلوگيري كنيم.»
لزوم ثبت قنوات در فهرست سرمایه‌های مادی و معنوی استان
به اعتقاد او قنات با توجه به نقشی که در تأمین آب کشاورزی دارند باید احیا، نگهداری، مرمت و بازسازی شوند و به عنوان میراثی ماندگار در فهرست سرمایه‌های مادی و معنوی این سرزمین ثبت شود؛ زیرا با مرگ قنات‌ها دیگر هیچ امیدی به حفظ منابع آبی نیست و دیر یا زود تشنگی و خشکی تمام استان را در بر می‌گیرد.
اعتبارات قطره چکانی کمکی به احیاي قنوات نمی‌کند
موسوی با اشاره به تغییرات اقلیم آب‌وهوایی و کاهش هر ساله بارش نزولات آسمانی به اختصاص اعتبارات لازم و اهتمام بیشتر در احیای قنات‌ها تأکید می‌کند و می‌گوید لایروبی و مرمت هر کیلومتر قنات در حدود 120 میلیون تومان اعتبار نیاز دارد و متأسفانه اعتبارات جهاد کشاورزی برای احیاي قنوات بسیار ناچیز است به طوری که امسال 150 میلیون تومان برای این امر در نظر گرفته شده که با رقم فوق عملاً کاری برای نجات قنات‌ها نمی‌توانیم انجام دهیم. بي‌شك اگر تاکنون نگاه ویژه‌ای در زمینه احیای قنات‌ها وجود داشت، ما امروز شاهد رشد روز افزون مهاجرت روستايیان به شهرها و تخلیه روستاها نبودیم.
سخن آخر
 احداث قنات در گذشته‌های دور علاوه بر مظهر ياريگری، مشارکت و همدلی اهالی روستا، ضامن نگهداری و بهره‌برداری از آن نيز بوده است. اما امروزه با وجود اينكه هنوز بيشتر آب مصرفی شهرها و آبادی‌ها از قنات تأمين می‌شود، چندان تعهد و تمايل جمعی نسبت به حفاظت و حراست از آن احساس نمی‌شود بدون شک اگر یک‌دهم پولی که در پروژه‌های سدسازی هزینه می‌شود به لایروبی قنات‌ها اختصاص می‌یافت؛ نه تنها تمام قنات‌های استان بازسازی می‌شد؛ بلکه مشکل تأمین آب شرب و کشاورزی مردم نیز حل می‌شد. مخالف ورود شیوه‌های نوین آبیاری نیستیم و معتقدیم باید از این فناوری، متناسب با شرایط استفاده کرد. اما نه به قیمت تخریب و انقراض قنات که با شرایط محیطی و اجتماعی منطقه ما تطابق دارد و بدون صرف هزینه آنراصاحب شده‌ایم. مقصودمان يادآوری بود تا وقتی آیندگان تشنه و گرسنه می‌شوند و به ضعف رسیدگی به قنات‌ها می‌افتند دیر نشده باشد و به خیانت در امانت محکوم نشویم. پس نگذارید نفس قنات بند بیاید!

زن روستایی مدیری جهادی

زهرا زارعی
همدان‌پیام: زن، خداوند زن را آفرید تا مایه آرامش شود، زنی که چشم و چراغ خانه است، زنی که گرمی اجاق خانه از اوست، زنی که برای استواری پایه‌های زندگی و پررنگی سفره با مردمش یار و همراه می‌شود، در روزگاری که زن شهری در تنگنای زندگی آپارتمانی از توجه به برخی مواهب زندگی بازمانده اما زن روستایی نجیب و باوقار می‌کوشد تا نکند چرخ زندگیش زنگار ببندد و خدای ناکرده از چرخیدن بیفتد، زن روستایی کودکش را با گوشه‌های چادر به کمرش می‌بندد و لالایی شاعرانه سر می‌دهد، لالالالا گل خشخاش بابات رفته خدا همراش، لالالالا گلم باشی تو درمون دلم باشی و ترنم لالایی مادر، خواب آرامی است که چشمان کودک را نوازش می‌دهد و زن روستایی آسوده می‌رود تا به دشت رنج و گنج، پا گذارد و با آب، زمين و آفتاب يکی شود و حاصل کيميا‌گریش با رنج، نانی شود در سفره‌های من و تو، دانه‌ها نیز به شوق بوسه بر دستان پینه بسته زن مهربان روستایی سر از خاک برمی‌آورد تا زمين مزرعه خالی از سبزی امید نباشد و بسم‌ا… گفتن‌های اوست که خوشه‌های سبز را طلايی می‌کند و عطری دلنواز به مزرعه می‌پاشد، زن پرتلاش و وفادار روستایی از پخت و پز، رفت و روب و تر وخشک کردن فرزندانش نمی‌نالد، دوشیدن شیر، آب و علف دادن به دام‌ها و دانه پاشیدن برای مرغ و جوجه‌ها او را خسته نمی‌کند و غر زدن‌های پی در پی مرد خانه از بی‌نمکی و شوری غذا را نمک زندگی می‌داند. او همان روز که پیوند مقدس با مردش می‌بست عشق را با همه این زحمت‌ها به دل راه داده است و عظمت همین عشق به محصولشان برکت می‌دهد و به او جانی و توانی تا بعد از فراغت از کار مزرعه بر دار قالی نشسته و شور، نشاط و امید را بر قاب فرش نقشی جاودانه ببندد.
 آری زن روستایی نمونه مدیر جهادی است که با کار و کوشش مضاعف از خود الگویی موفق ساخته که می‌تواند مورد توجه متولیان اقتصاد و فرهنگ قرار گیرد.

کارم را توسعه می‌دهم تا آینده فرزندانم روشن باشد
جمیله میرزایی یک نمونه از صدها مدیر جهادی است که در عرصه کشاورزی فعال است. او اهل روستای سیمین از توابع شهرستان بهار و در زمینه کشت گیاهان دارویی و تهیه عرقیات فعالیت می‌کند.
وي مي‌گويد: گياهان دارويی ارزش و اهميت خاصی در بهداشت و سلامتی دارند و در درمان و پيشگيری از بسیاری بيماري‌ها مفید هستند و همين موضوع موجب شد به كشت گياهان دارويي بپردازم و مدت 10 سال است که در زمینه کشت گیاهان دارویی مانند مرزه، نعنا، رازیانه، گشنیز، آویشن، بومادران و اسطخودوس، ریواس و ملیس فعاليت می‌کنم.
ميرزايي می‌افزايد: همسرم در کوره آجرپزی کار می‌کرد، پس از مدتی او هم به کارم علاقه نشان داد و پابه‌پای من در کشت، برداشت و عرق‌گیری کمک می‌کند و تمام هزینه‌های زندگیمان را از این طریق فراهم می‌کنیم و قصد دارم کارم را توسعه بدهم و آینده خوبی برای فرزندانم رقم بزنم.
ورمی کمپوست راهکاری اساسی برای مدیریت پسماند روستا
افسر سعادت اهل شهرستان ملایر و روستای جیجیانرود است 35 ساله است و 12 سال در بخش‌های مختلف کشاورزی كار كرده است. او هم اكنون از توليدكنندگان مطرح ورمي كمپوست استان است.
وي می‌گوید: پس از مرگ پدرم باید روی پای خودمان می‌ایستادیم از پرورش مرغ بومی و گوشتی کارمان را شروع کردیم بعد از مدتی کشت قارچ را هم اضافه کردیم و از سال 88 تولید کود ورمی کمپوست را با مشاوره واحد ترويج جهاد كشاورزي آغاز كردم و از دو سال پیش در زمینه آموزش و پرورش قارچ و ورمی کمپوست در شهرستان‌های ملایر، تویسرکان و اسدآباد فعالیت دارم.
سعادت مي‌‌افزايد: توليد ورمی کمپوست به عنوان یکی از راه‌های مدیریت پسماندهای کشاورزی و خانگی در جامعه روستایی است و با کمک زنان کشاورز و روستايی می‌توانیم ضمن استفاده بهینه از فضولات حیوانی، زباله‌ها و پسماندهای خانگی و پرورش کرم برای تولید کود ورمی کمپوست در بالابردن توان اقتصادی روستائیان و کاهش مصرف سموم و کود شیمیایی و تولید محصولات سالم‌تر نقش عمده‌ای ایفا كنیم.
دانسته‌هایم را بدون چشم داشت به همه انتقال می‌دهم
مرضيه اسماعیلی از دیگر زنان فعال در عرصه کشاورزی است که امسال به عنوان تحصیلگر نمونه روستایی از سوی سازمان جهاد کشاورزی استان معرفی شده است. او اهل شهرستان رزن است و خانواده هفت نفره‌اش در واحد مرغداری صنعتی 20 هزار قطعه‌ای که در سال 71 احداث شده کار می‌کنند. اگر چه او تحصیلات ابتدایی دارد اما تجربیات خوبی در زمینه پرورش دام، طیور و زراعت دارد و با زبان شیرین و لحن مهربانش هر جوان بیکار و جویای شغلی را سرذوق می‌آورد تا بتواند روی پای خود بایستند و یک واحد تولیدی کوچک برای خود راه‌اندازی کند.
 او می‌گوید: اگر بدانم دانسته‌هایم گره از مشگل کسی باز می‌کند، مضایقه نمی‌کنم.
در برنامه‌ریزی‌های اقتصادی و فرهنگی به زنان توجه شود
صالحی عظیمی کارشناس امور زنان روستایی و عشایری از زنان روستایی به عنوان پرتلاش‌ترین قشر جامعه انسانی یاد می‌کند که نقش اساسی در تأمین رفاه، امنیت و توسعه اقتصادی خانواده و روستا ایفا می‌کنند.
وي توجه بیشتر مسئولان استانی در امر برنامه‌ریزی‌های اقتصادی - اجتماعی و فرهنگی را از مطالبات زنان روستایی مطرح می‌کند.
اين كارشناس می‌افزايد: زنان روستایی به دلیل وجود منابع بیشتر می‌توانند نقش پررنگ‌تری در تولید داشته باشند. از سال گذشته با مشارکت بسیج مهندسان علاوه بر آموزش زنان زمینه اعطای تسهیلات برای ایجاد مشاغل خانگی در زمینه پرورش طیور بومی، تولید قارچ خوراکی، فرآوری و بسته‌بندی سبزیجات و میوه‌های خشک و ایجاد گلخانه‌های کوچک خانگی می‌توانند سهم بیشتری در تولید ناخالص ملی و پیشبرد اهداف اقتصاد مقاومتی داشته باشند.
زن روستایی مروج فرهنگ کار و تلاش
مدیر هماهنگی ترویج سازمان جهاد کشاورزی استان، زن روستایی را مروج فرهنگ کار و تلاش می‌داند که می‌تواند فرزندان کارآمد تربیت کند و بستر فعالیت اقتصادی را برای همسرش فراهم کند.
کیوان زاهدی می‌گوید: پرداختن توأمان زنان روستایی به مسائل اقتصادی و فرهنگی مصداق بارز و عینی یک مدیر جهادی است که مورد تأکید دولتمردان است. وي با اشاره به سهم 50 درصدی زنان روستایی از جمعیت استان همدان می‌افزايد: زنان در بخش کشاورزی و تمام مراحل از کاشت و داشت گرفته تا برداشت و بسته‌بندی و عرضه محصول به بازار مصرف نیرویی اثر بخش محسوب می‌شوند.
زاهدي با بیان اینکه بدون حضور زنان ساختار اقتصادی خانواده نمی‌‏تواند پایدار باشد می‌گوید: جهاد کشاورزی با آموزش و ارائه تسهیلات بانکی و هدایت فعالیت و مشارکت زنان روستایی در فعالیت‏های اقتصادی در قالب ساختار نظام‌‏یافته تعاونی‏‌ و طرح‏های اعتباری مثل صندوق اعتبارات خرد، گامی اساسی براي کارآفرینی، اشتغالزایی و نیز کاهش هزینه‏‌های تولید و افزایش درآمد خانواده برداشته است.
 سخن آخر
غالباً زن روستایی از نظر پنهان و عموماً مورد غفلت قرار می‌گیرد اگر اسمی از او برده می‌شود به عنوان فقیر و مستحق دریافت کمک مطرح شده است و کمتر به عنوان شركاي روستایی در نظر گرفته می‌شود.
زنان روستایی باید در روند توسعه مشارکت داشته باشند و قبل از هر چیز متولیان توسعه باید به نقش آنها آگاه شوند و زنان را در مقایسه با مردان از فرصت‌های مساوی رشد و توسعه بهره‌مند كنند تا در پژوهش‌ها و تحقیقات جایگاهی خاص و مرادف اهمیت وجودی و نقششان بیابند.
 به همین نسبت ضروري است در آموزش‌های متناسب با فعالیت و پیشه در ابعاد و عرصه‌های مختلف زندگی جهت ارتقاي بینش، دانش و نگرش آنها اهتمامی خاص داشت و باور كنيم زن روستایی يك مدیر جهادی است.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.