پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : يكشنبه ، 30 ارديبهشت 1403

کد خبر : 108326

 
مصوبه کاهش اختیارات علیه ایران وتو شد

ترامپ مقابل کنگره
تاریخ خبر : 1399-02-20
     
 
 
     
متن خبر :

 رئیس جمهور آمریکا پنجشنبه هفته گذشته مصوبه کنگره این کشور را وتو کرد. این قطعنامه به‌منظور کاهش اختیارات نظامی این کشور علیه ایران به دلیل اقدامات اخیر این دولت که منجر به دامن زدن به تنش میان آمریکا و ایران شده بود، توسط کنگره تصویب شده بود.
به گزارش فارس، دونالد ترامپ در بیانیه‌ای نوشت: «امروز من قطعنامه اس.جی ۶۸ را که قصد داشت مرا به سمت منع استفاده از نیروهای مسلح ایالات متحده هنگام مخاصمه با ایران سوق دهد، وتو کردم. این قطعنامه‌ای بسیار توهین‌آمیز بود که دموکرات‌ها آن را به‌عنوان بخشی از راهبرد خود برای ایجاد تفرقه در حزب جمهوری‌خواه و پیروزی در انتخابات ۳ نوامبر تهیه کرده بودند. جمهوری‌خواهان کمی که به این قطعنامه رأی مثبت دادند بازیچه دست آنها شدند.»
وی در این بیانیه با ادعا بر اینکه کشورش از قدرت نظامی علیه ایران استفاده نکرده است، نوشت: «علاوه بر این، قطعنامه اس.جی ۶۸ بر اساس سوءتعبیر از واقعیت‌ها و قانون بنا شده است. بر خلاف ادعای این قطعنامه، ایالات متحده وارد مقوله استفاده از زور علیه ایران نشده است.»
رئیس‌جمهور آمریکا پس از بیان این ادعا که هیچ نظامی آمریکایی در حمله موشکی ایران کشته نشده، مدعی شد که حمله به سردار سلیمانی طبق قوانین آمریکا مجاز بوده است. ترامپ ادعا کرده که این حمله ذیل قطعنامه «مجوز استفاده از زور نظامی علیه عراق، ۲۰۰۲» و «ماده ۲ قانون اساسی آمریکا» مجاز بوده است.
وی در پایان تأکید کرد: «درنهایت اینکه اس‌.جی.۶۸ به توانایی رئیس‌جمهور برای محافظت از ایالات متحده، متحدان و شریکانش لطمه می‌زد. این قطعنامه تلویحاً به‌معنای آن بود که اختیارات قانونی رئیس‌جمهور برای استفاده از زور نظامی صرفاً به دفاع از ایالات متحده و نیروهایش در برابر حملات قریب‌الوقوع محدود خواهد بود. این صحیح نیست. ما در دنیایی از تهدیدهای رو به رشد زندگی می‌کنیم و قانون اساسی صراحت دارد که رئیس‌جمهور باید قادر به پیش‌بینی حرکات بعدی دشمنان و اتخاد تصمیم‌های سریع و قاطع در پاسخ به آنها باشد. این کاری است که من کردم.»
2 سال پیش در همچین روزهایی(18 اردیبهشت 97) رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا که پس از نشستن بر صندلی ریاست کاخ سفید چندین بار ضمن انتقاد از برجام از تصمیم خود برای خروج از این توافق خبر داده بود، رسماً اعلام کرد که کشورش از برجام خارج شده است.
معاهده برجام که پس از چندین سال مذاکره میان کشورهای عضو گروه 5+1 با ایران به‌دست آمده بود می‌توان گفت که تنش‌های میان ایران و این کشور‌ها را تا اندازه‌ای کاهش داده بود. با این‌حال پس از پیروزی دونالد ترامپ به‌عنوان رئیس جمهور آمریکا دوره جدیدی از چالش‌ها و تنش‌ها میان آمریکا و دیگر کشور‌های جهان به‌ویژه ایران آغاز شد. تنش‌های میان ایالات متحده و ایران زمانی به اوج خود رسید که در 13 دی‌ماه سال گذشته سردار قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس در خاک عراق توسط نیروهای آمریکایی مورد حمله قرار گرفت و به شهادت رسید. از این رو ایران در مورخه 18 دی‌ماه سال گذشته، پایگاه نظامی آمریکا در عراق را در پاسخ به شهادت رساندن سردار سلیمانی، مورد اصابت با موشک‌های بالستیک خود قرار داد.
سایر کشورها از جمله کشورهای اروپایی نگران بودند که ادامه اقدامات نظامی 2 کشور علیه یکدیگر به جنگی بزرگ در سطح منطقه و یا حتی در سطح جهانی تبدیل شود. از این رو سران 2 کشور را به آرامش دعوت ‌می‌کردند.
در این میان بود که رئیس دموکرات مجلس نمایندگان 19 دی‌ماه سال گذشته در بیانیه‌ای گفت: «هفته گذشته، دولت ترامپ در یک حمله نظامی تحریک‌آمیز و غیرمتناسب، مقام‌های نظامی ارشد ایران را هدف قرار داد.»
نانسی پلوسی افزود: «دولت این کار را بدون مشورت با کنگره انجام داد. این اقدام به واسطه تشدید تنش با ایران، نیروهای نظامی، دیپلمات‌ها و افراد دیگر را در معرض خطر قرار داد. از آن زمان، رئیس‌جمهور به‌روشنی نشان داده است که برای تأمین امنیت مردم آمریکا، کاستن از تنش‌ها با ایران و اطمینان از ثبات آن منطقه، هیچ راهبرد منسجمی ندارد.
وی در پایان گفته بود که او و دیگر دموکرات‌ها نگران هستند که رئیس‌جمهور آمریکا بدون داشتن یک راهبرد روشن، نهایتا آمریکا را به جنگ با ایران بکشد.
بیانیه پلوسی ساعاتی پس از آن منتشر شد که مقام‌های ارشد دولت ترامپ در جلسه‌ای با سران مجلس نمایندگان و سنا، تلاش کردند به شهادت رساندن سردار سلیمانی را توجیه کنند.
در اعتراض اعضای مجلس نمایندگان آمریکا به اقدامات دولت آمریکا علیه ایران، این مجلس طرح «کاهش اختیارات جنگی ترامپ علیه ایران» را در 10 بهمن‌ماه سال گذشته به تصویب رساند. با این‌حال به‌دلیل اینکه مجلس نمایندگان آمریکا از اکثریت دموکرات‌ها تشکیل شده است، تصویب این طرح در این مجلس را دور از انتظار نمی‌کرد. اما تصویب نهایی این طرح در مورخه 25 بهمن‌ماه سال 98 توسط مجلس سنایی که با اکثریت جمهوری‌خوا‌هان تشکیل شده است، نشان از مخالفت کنگره آمریکا با اقدامات رئیس دولت این کشور را نشان می‌دهد.
 
 رویارویی دیگر میان دولت
و کنگره آمریکا
با وجود این، پنجشنبه هفته گذشته رئیس‌جمهور آمریکا قطعنامه‌ای را که خواستار کاهش اختیارات او برای دامن زدن به تنش با ایران بود را به بهانه تداوم کمپین فشار حداکثری را علیه کشورمان وتو کرد تا دوباره دولت و کنگره ایالات متحده روبه‌روی یکدیگر قرار بگیرند.
به گزارش ایسنا و به نقل از واشنگتن اگزمینر، میچ مک کانل، رهبر اکثریت سنا، پس از وتوی این قطعنامه از سوی ترامپ اعلام کرد که سنای آمریکا یک رأی‌گیری برای لغو کردن وتوی رئیس جمهور علیه قطعنامه کاهش اختیارات نظامی او در برابر ایران برگزار خواهد کرد.
تیم کین، سناتور دموکرات ایالت ویرجینیا در این‌باره گفت: از همکارانم می‌خواهم در رأی‌گیری برای لغو این وتو به من ملحق شوند. تا زمانی‌که یک اتفاق نظر دقیق در کنگره مبنی بر ضرورت جنگ وجود نداشته باشد، نباید به نظامیانمان خسارت وارد کنیم.
با این‌حال لغو وتوی ترامپ توسط مجلس سنا کمی دور از انتظار است. زیرا این طرح با ۵۵ رأی موافق و ۴۵ رأی مخالف به تصویب سنا رسیده است و این درصورتی است که اکثریت حاضر در مجلس سنای آمریکا را جمهوری‌خواهان تشکیل داده‌اند. اکنون به گفته میچ مک کانل لغو وتوی این طرح از سوی ترامپ مستلزم تأییدیه دو‌سوم اعضای کنگره است و این به این معنی است که این دفعه باید نیمی از جمهوری‌خواهان مجلس سنا با رئیس جمهور منتخب خود به مخالفت برخیزند که این موضوع دور از انتظار است.
گفتنی است بامداد روزگذشته (جمعه 19 اردیبهشت) مجلس سنا جلسه مذکور را برگزار کرد.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.