پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 7 ارديبهشت 1403

کد خبر : 62105

 
زاد روز بوعلی به نام همدان تاریخی
تاریخ خبر : 1394-06-01
     
 
 
     
متن خبر :

 در دنياي امروز كمتر ملتي است كه به مفاخر گذشته خود توجه نكند، زيرا يكي از علائم حيات و زنده بودن ملت‌ها ملتفط بودن و توجه داشتن به مفاخر گذشته فلسفي، علمي، فرهنگي، ادبي، سياسي، اجتماعي و ملي آنهاست كه اين گذشتگان با وجود گذشت روزگار و سير زمان و وقوع حوادث ناگوار با هزاران خون دل براي آينده‌گان خود به ميراث گذاشته‏اند كه بايد آن را گرامي و عزيز داشت و بارور ساخت.
یکم شهریورماه روزي است كه به حكم تقويم و به دلیل زادروز بوعلي‌سينا به نام وی نامگذاري شد و از آنجا كه شيخ‌الرئيس ابوعلي‌سينا و همدان نام و ارتباطشان در هم تنيده است، يكم شهريورماه نام "روز همدان"را نیز به خود گرفت که با توجه به این ظرفیت باید براي ملي شدن اين روز برنامه‌ريزي کرد که این امر نیز تریبون خوب می‌خواهد.  ابن سينا (شيخ‌الرئيس ابوعلي‌سينا) يا پور‌سينا دانشمند، فيلسوف و پزشک ايراني، 450 کتاب در زمينه‌هاي گوناگون نوشته ‌است که تعداد زيادي از آنها در مورد پزشکي و فلسفه ‌است.
 جرج سارتون وی را مشهورترين دانشمند سرزمين‌هاي اسلامي مي‌داند که يکي از معروف‌ترين‌ها در همه زمان‌ها و مکان‌ها و نژادهاست. کتاب معروف او کتاب "قانون"در زمينه پزشکي است.
ابن‌سينا به نام حسين پسر عبدا... در سال 370 هجري قمري متولد شد و در سال 428 هجري قمري درگذشت.
 نام وی را به تفاريق ابن‌سينا، ابوعلي سينا و پور سينا گفته‌اند. در برخي منابع نام کامل وی با ذکر القاب چنين آمده: حجة‌الحق، شرف‌الملک، شيخ الرئيس، ابوعلي، حسين بن عبدا...، ابن‌سينا و البخاري. وي صاحب تأليفات بسياري است ومهمترين کتاب‌هاي وی عبارت‌اند از: " شفا " در زمينه فلسفه و منطق؛ و " قانون" در زمينه پزشکي.
ابوعلي‌سينا را بايد جانشين بزرگ فارابي و شايد بزرگترين نماينده حکمت در تمدن اسلامي بر شمرد.
 اهميت وي در تاريخ فلسفه اسلامي بسيار است، زيرا تا عهد او هيچ‌ يک از حکماي مسلمين نتوانسته بودند تمامي اجزاي فلسفه را که در آن روزگار حکم دانشنامه‌اي از همه علوم معقول را داشت در کتب متعدد و با سبکي روشن مورد بحث و تحقيق قرار دهند و او نخستين و بزرگترين کسي است که از عهده اين کار برآمد .
وي شاگردان دانشمند و کارآمدي به مانند ابوعبيد جوزجاني، ابوالحسن بهمنيار، ابو‌منصور طاهر اصفهاني و ابوعبدا... محمد‌بن احمد المعصومي را که هر يک از ناموران روزگار خود بودند، تربيت کرد.
این بزرگ پس از آنکه دار فانی را وداع گفت در همدان آرام گرفت اما به واقع همدانی‌ها تا چه اندازه توانستند از وجود این فرهیخته بزرگ برای معرفی دیارشان بهره‌مند شوند.
 شهری در سایه الوند
همدان،  شهری در دامنه‌های کوه الوند و قدیمی‌ترین شهر ایران است که قدمت آن به بیش از 3 هزار سال می‌رسد و در حال حاضر یکی از کلان شهر‌های کشور به شمار می‌رود.
 همدان پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین بوده و به شایستگی نامش دارای جایگاه بالای فرهنگ و تاریخ و تمدن در کشور است، زیرا از لحاظ تاریخی و فرهنگی غنای آن به 3 هزار سال پیش می‌رسد و نخستین پایتخت نخستین پادشاه شاهنشاهی ایران بوده است.
همدان دانشمندان، مشاهیر، مفاخر و شاعران بزرگی چون ابن سینا، عین‌القضات و باباطاهر را در دل خود پرورانده و هم اکنون نیز فرزندانی از این سرزمین همچون شهید احمدی‌روشن موجب فخر و مباهات همدان شده‌اند.
این دیار  را از ایران باستان به لحاظ داشتن چشمه‌های جوشان شهر هزار چشمه می‌خواندند و اقلیم و آب و هوای همدان از دیر باز بکر و منحصر به فرد بوده و شرایط و اقلیم جغرافیای همدان و چشم‌انداز‌های کوهستانی و طبیعت بکر و منحصر به فرد همدان در 4 فصل همه و همه از
ویژ‌گی‌های منحصر به فرد همدان است.
از طرفی همدان به عنوان یکی از 5 شهر گردشگری و تاریخی کشور مطرح است و از این لحاظ نیز جایگاه ویژه‌ای دارد و وجود آثار تاریخی و فرهنگی با قدمت چند هزار ساله در همدان، هچون تپه هگمتانه، گنبد علویان، برج قربان، موزه تاریخ طبیعی، حمام قلعه، موزه مشاهیر، کتیبه‌های گنجنامه و جاذبه‌های طبیعی منحصر به فرد همدان گواه بر جایگاه همدان در حوزه گردشگری کشور و دنیا است.
 تپه باستانی هگمتانه، واقع در مرکز شهر همدان پهناورترین تپه باستانی ایران است و آن را بازمانده سازه‌های کاسی، مادی، هخامنشی و پس از آن می‌دانند.
 مساحت این تپه نزدیک ۳۰ هکتار است که با در نظر گرفتن بخش‌هایی که جزو محدوده تپه باستانی بوده و اینک ساختمان‌های مسکونی بر روی آن ساخته شده به بیش از ۴۰ هکتار نیز می‌رسد.
گنبد علویان در چهار‌باغ علویان در نزدیکی میدان امامزاده عبدا... شهر همدان قرار دارد و این اثر یکی از شاهکارهای معماری و گچ‌بری پس از اسلام در همدان بوده و یکی از یادمان‌های متعلق به اواخر دوره سلجوقیان در قرن ششم هجری است که توسط خاندان علویان ابتدا به عنوان مسجد احداث شده بوده‌ و در دوره‌های بعد با ایجاد سردابی در زیر زمین به مقبره آن خاندان تبدیل شده است.
همدان از لحاظ مجتمع‌های تفریحی توریستی نیز غنی بوده که از آن جمله می‌توان به مجتمع تفریحی توریستی تپه عباس‌آباد، دهکده توریستی گنجنامه، تله‌کابین، پیست اسکی تاریک‌دره و دشت میشان، روستا‌های هدف گردشگری ورکانه، سیمین و ابرو، باغات عباس‌آباد که از مناطق طبیعی گردشگری همدان است نام برد.
 اما با توجه به فرا رسیدن روز همدان و به منظور بزرگداشت روز همدان برنامه‌های مختلفی از سوی سازمان میراث فرهنگی همدان، شهرداری و دیگر سازمان های ذی‌ربط برگزار می‌شود که علاوه بر سازمان‌های دولتی تشکل‌های مردم‌نهاد نیز در اجرای برنامه‌های روز همدان دخیل هستند.
اما با توجه به جایگاه همدان و پتانسیل‌ها و ظرفیت‌های همدان در حوزه‌هایی چون گردشگری به نظر می‌رسد همدان آن‌ طور که شایسته و بایسته جایگاهش است نه تنها به کشور، بلکه به دنیا نیز معرفی نشده است و در راستای معرفی همدان تاکنون اقدام قابل توجهی انجام نشده است.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.