1403-01-201403-01-30bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : پنجشنبه ، 30 فروردين 1403

کد خبر : 113583

 
کتابخانه درمانگاه روح!
تاریخ خبر : 1399-09-01
     
 
 
     
متن خبر :


 کتاب کالای فرهنگی و اثرگذاری است که با وجود سرگرمی‌های رنگارنگ و پیشتاز شدن فضای مجازی همچنان ارمغانی شگفت‌انگیز به‌شمار می‌رود. این کالای دوست‌داشتنی محصول تجربه‌های بشری، آموخته‌های درازمدت و خلاقیت ذهنی است که به انسان مجال می‌دهد زندگی‌های متعدد و موقعیت‌های متفاوتی را تجربه کند چیزی که در دنیای واقعی امکان‌پذیر نیست.
گاهی نقش کتاب در انتقال دانش و سبک زندگی به‌مراتب بیشتر و فراتر از دیگر ابزار آموزشی است. کتاب وسیله‌ای است که دانش بشری به مدد آن از تباه شدن مصون می‌ماند.
وقتی جهل و بی‌خبری، جامعه‌ای را از پا درمی‌آورد و مشکلات زیادی گریبانش را می‌گیرد بدون شک مطالعه یکی از مهم‌ترین راهکارهایی است که می‌تواند آفت جهل را بزداید، کتابخوانی می‌تواند شبهه‌های ذهنی را دفع کند و ایمان و اطمینان را به قلب‌ها بازگرداند.
در واقع کتابخوانی معیاری برای شناخت فرهنگ عامه یک جامعه است، هر چقدر ملتی کتابخوان باشند، می‌توان نرخ سواد، رواج فرهنگ، علم‌ورزی، رونق صنعت نشر و انتشارات آن جامعه را دریافت و به پیشرفت یا پسرفت آنها نسبت داد.
به گزارش ایسنا، کتابدار بخش امانت کتابخانه مرکزی همدان ، بیان کرد: کتاب درمانی به‌عنوان مکمل درمان پزشکی، روانپزشکی و روانشناسی به کار می‌رود و برای افرادی که دارای مشکلات احساسی، روانی و خانوادگی هستند، بسیار راهگشاست و با توجه به اینکه همه انسان‌ها در زندگی مشکلاتی دارند می‌توانند از کتاب درمانی برای رفع مشکلات خود استفاده کنند؛ بنابراین باید کتاب‌های مناسب را شناسایی کرده و به اعضا معرفی کنیم.
مژگان صادقی ادامه داد: افراد کتابخوان با شخصیت‌های کتاب‌ همزادپنداری می‌کنند و احساسات خود را با آنها به اشتراک می‌گذارند و این سبب می‌شود درد و غمشان کمتر شود.
وی با اشاره به اینکه در دوران باستان کتابخانه را درمانگاه روح می‌دانستند، گفت: در ایران خیلی کم روی کتاب‌درمانی کار شده است، ابتدا باید نیازسنجی کنیم و طبق آن در جاانداختن این قضیه بکوشیم.
صادقی توضیح داد: گاهی در کتابخانه با افرادی که مشکلاتی دارند، برخورد کرده و سعی می‌کنم با معرفی کتاب به آنها کمک کنم؛ به‌عنوان مثال به عضوی که افسردگی شدید داشت کتاب «راز» را معرفی کردم، او پس از اینکه کتاب را خواند حال روحی‌اش بهبود یافت و اعتقاد داشت از وقتی کتاب را خوانده توکلش به خدا بیشتر و استرسش کم شده است، این شخص پس از این اتفاق به کتاب خواندن علاقه شدیدی پیدا کرد.
کتابدار بخش کودک کتابخانه مرکزی همدان هم توضیح داد: کتاب‌درمانی بازپروری از راه خواندن برای افرادی است که ترس یا استرس دارند یا در بیمارستان‌ها و زندان‌ها هستند، در کشورهای دیگر به بچه‌ها کتاب می‌دهند تا ترس و استرسشان گرفته شده و اعتماد به نفس در کودک نهادینه شود و ‌خود را با شخصیت داستان همراه سازد.
مرضیه خوشبخت ادامه داد: از این روش در ایران خیلی استفاده نمی‌شود، علاقه‌مند کردن بچه‌ها به کتاب بسیار مهم است، وقتی مادر با بچه به خرید می‌رود از کودک بخواهد روی محصولات را بخواند، زمانی که بچه وادار به خواندن می‌شود با کلمات آشنا شده و از این بازی لذت می‌برد بنابراین یک راه علاقه‌مند کردن کودکان به کتابخوانی از راه خرید کردن است.
وی افزود: یکی دیگر از راه‌ها این است که پدر یا مادر بچه را به محیط کار خود ببرند و به او بگویند در آینده از راه درس خواندن و مطالعه چه جایگاه اجتماعی خواهند داشت، روش دیگر این است که حین آشپزی از بچه بخواهیم از روی کتاب آشپزی بخواند، این کار خاطره خوشی برای او رقم می‌زند و به خواندن کتاب علاقه‌مند می‌شود.
خوشبخت با اشاره به اینکه مسابقه کتابخوانی هم یکی از راه‌هایی است که موجب علاقه‌مندی بچه‌ها به کتاب خواندن می‌شود، گفت: در ایام کرونا کتاب می‌تواند بسیار مفید باشد زیرا وقتی بچه‌ها کتاب می‌خوانند در آن غرق می‌شوند و می‌توانند با شخصیت‌های داستان ارتباط برقرار کنند و اگر کتاب خوب بخوانند حوصله‌شان در خانه سر نمی‌رود.
دیگر کتابدار بخش امانت کتابخانه مرکزی همدان هم با بیان اینکه برخی از نویسنده‌ها به‌صورت روانشناسانه رمان می‌نویسند، گفت: اگر قرار باشد دنیای ما پیش و پس از خواندن کتاب خواندن تغییر نکند یا کتاب اشتباهی خوانده‌ایم یا کتاب را از قفسه کتاب اشتباه برداشته‌ایم.
در پایان آن‌گونه که از گزارش پیداست، بیشتر کتابخوان‌های ما قشر کودک و نوجوان هستند و کتابداران استان به‌خوبی برای تثبیت این علاقه تلاش کرده و راه‌های خوبی را پیش گرفته‌اند. پس باید به‌دنبال کتابخوان کردن بزرگسالان پیش رفت و کتاب درمانی را در درمانگاه روح یعنی همان کتابخانه آغاز کرد و همچون دوران باستان درمانگری از این طریق را از سربگیریم.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.