پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : يكشنبه ، 9 ارديبهشت 1403

کد خبر : 103955

 
به بهانه تهدید آثار و اماکن تاریخی ایران توسط رئیس جمهور آمریکا

وقتی ترامپ دنباله‌ رو داعش می‌شود
تاریخ خبر : 1398-10-17
     
 
 
     
متن خبر :

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در تازه‌ترین اظهار نظر خود در توییتر تهدید کرده است که ۵۲ اثر تاریخی و فرهنگی ایران را نابود می‌کند. این تهدید وی یادآور جنایت فرهنگی گروه داعش در سال‌های نه‌چندان دور است.
این روزها ترامپ بیش از هر زمان دیگری از دایره عقل و منطق خارج شده است. توییت‌های وی نشان‌دهنده پریشان‌گویی‌های رئیس جمهوری‌آمریکاست. طی روزهای اخیر در جریان 2 حمله تروریستی ابتدا به پایگاه نیروهای حشدالشعبی در مرز عراق و سوریه و در ادامه حمله تروریستی به خودرو حامل سردار سپهبد قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس که به شهادت ایشان منجر شد، امروز در توییتی تهدید کرده اماکن تاریخی و فرهنگی ایران را مورد هدف قرار می‌دهد.
ترامپ در تازه‌ترین اظهار نظر خود در توییتر، با اشاره به وعده مقامات کشورمان برای پاسخ‌دادن به جنایت آمریکا در ترور سردار سلیمانی نوشته است که «اگر ایران به هر آمریکایی یا منافع آمریکایی حمله کند، ۵۲ سایت ایرانی به نمایندگی از ۵۲ گروگان آمریکایی که سال‌ها پیش توسط ایران گروگان گرفته شدند هدف قرار می‌گیرند». ترامپ در توییت خود ادعا کرده است اهدافی که برای حمله درنظر گرفته‌اند بعضی به‌شدت سطح بالا و برای ایران و فرهنگ ایرانیان بسیار مهم هستند و به گفته او حمله به آن‌ها به سرعت و با شدت انجام می‌شود.
او با تکرار این ادعا که سردار سلیمانی برای انجام یک حمله به منافع آمریکا برنامه‌ریزی می‌کرد، نوشته است: ایران برای سال‌ها هیچ‌چیز به‌جز مشکلات نبوده است.
سخنان ترامپ در مورد هدف قراردادن اهدافی که برای ایران و فرهنگ ایرانیان بسیار مهم هستند، یادآور اقداماتی است که تمامی ویرانگران در تاریخ انجام داده‌اند، از حمله و ویران‌کردن تخت جمشید توسط اسکندر مقدونی در ۳۳۰ سال پیش از میلاد مسیح تا حملات گروه طالبان به بامیان در افغانستان و ویران‌کردن مجسمه‌های تاریخی بودا و دست‌آخر حملات داعش به مراکز تاریخی سوریه و عراق.
اظهارات ترامپ در حالی مطرح شده است که 2 سال پیش شورای امنیت سازمان ملل با صدور قطعنامه ۲۳۴۷ که به تایید ۱۵ عضو این شورا رسید، تخریب میراث فرهنگی، مکان‌های مذهبی و آثار باستانی را محکوم کرد و برای نخستین بار در تاریخ سازمان ملل متحد، هجوم عمدی به میراث فرهنگی کشورها را به منزله جنایت جنگی دانست. جنایتکاران بسیاری در طول تاریخ، به نمادهای تاریخی تمدنی و فرهنگی به‌عنوان میراث مشترک بشری حمله کرده و این آثار را از بین برده‌اند با این حال اقدامات طالبان و داعش در همین یکی دو دهه اخیر در ذهن تاریخی جهانیان باقی مانده است و اکنون پا جای پای چنین گروه‌ها و تفکراتی می‌گذارد، هرچند هرکدام از اینها از منظری متفاوت به این جنایت نگاه می‌کنند.
 طالبان و تخریب مراکز تاریخی بامیان
مجسمه‌های بودا در بامیان، صلصال و شاهمامه که در ادبیات فارسی به خنگ‌بت و سرخ‌بت شهرت دارند، اشاره به تندیس‌های بزرگی که در دل کوه در استان بامیان افغانستان ساخته شده بودند، دارد. این دو مجسمه به بلندی ۵۳ متر و ۳۵ متر، در کنار مجموعه‌ای از بناهای تاریخی در این محل برای زمانی طولانی از جاذبه‌های اصلی گردشگری در افغانستان بودند. تندیس کوچکتر در سال ۵۰۷ میلادی و تندیس بزرگتر در سال ۵۵۴ میلادی ساخته شده‌ بود.
در روز ۹ مارس سال ۲۰۰۱ میلادی / ۱۹ اسفندماه ۱۳۷۹ نیروهای طالبان به فتوای ملا محمد عمر به روی مجسمه‌های بزرگ بودا در بامیان آتش گشودند تا در شامگاه 11 مارس از صلصال و شاهمامه تنها 2 حفره باقی ماند. تندیس‌های بودا در بامیان، تا قبل از آنکه در زمان حاکمیت طالبان تخریب شوند، بزرگ‌ترین تندیس‌های بودا و بلندترین مجسمه‌های سنگی در جهان به‌شمار می‌آمدند. یونسکو این اقدام طالبان را وحشت‌افکنی فرهنگی نامید.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.