پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : شنبه ، 31 شهريور 1403

کد خبر : 135480

 
اقتصاد رنگ باخته روستایی با کارآفرینی قابل بازسازی است
تاریخ خبر : 1402-08-29
نویسنده : مهدی ناصرنژاد
     
   
     
متن خبر :



 صرف نظر از اینکه تا ۵ دهه پیش رونشینان جمعیت غالب ایران را تشکیل می دادند ، ولیکن این بهره بری سنتی از منابع آب و خاک و همچنین اقتصاد مولد در جامعه روستایی  بود که سهم مهمی از نیاز کشور به غذا را تامین می ساخت و بدین گونه فشار بسیار کمتری بر اقتصاد کلان کشور وارد می شد .

گفته شده است فروپاشی نظام روستایی که بیشتر از دهه پایانی عمر نظام شاهنشاهی در ایران شروع شد ، سیاستی پیش بینی شده از جانب حکومت رانانان رژیم گذشته بوده است تا به نحوی با مهاجرت دادن روستانشینان به شهرها ، نیروی انسانی کارگری برای مشاغل خدماتی در جامعه شهری تامین شود .

البته نباید از نظر دور داشت که برخی مشکلات گریبانگیر جامعه روستایی از جمله شتاب پروسه خشکسالی‌ها در اقلیم ایران و همچنین سیاست ورزی غلط رژیم گذشته برای گسترش واردات محصولات کشاورزی از خارج و بالاخره کاهش بازدهی اراضی کشاورزی که بعضاً به علت از دست رفتن یکپارچگی اراضی کشاورزی می باشد ، روند مهاجرت روستاییان به شهرها را شتاب بخشیده است .

به هرحال یادمان نرود که جامعه روستایی و از جمله عشایر ایران با وجود محرومیت های شدیدی که به لحاظ محرومیت زیرساخت های عمرانی و رفاه اجتماعی داشته اند ، ولیکن روستا نشین تولید کننده اصلی مواد غذایی از محصولات کشاورزی و گوشت و لبنیات و پوست و پشم دام و تخم مرغ و میوه بوده است که علاوه بر تامین نیاز خود جمعیت غالب روستانشینان ، نیاز شهرنشینان را نیز پشتوانه سازی می کرد و می‌توان گفت در دوران رونق نسبی روستاهای کشور ، خیلی از مشکلات صنعتی و علمی و آموزشی و  بهداشتی در ایران وجود داشت ، الا مشکلات شدید اقتصادی از لحاظ غذا و مسکن و خیلی از ناهنجاری‌های اجتماعی که هم اینک گریبانگیر و آزار دهنده کل جامعه می باشد .

در همین حال و با وجود بسیاری مشکلات ساختاری که در روستاها حاکم می باشد ، اما راه برون رفت از مشکلات اقتصادی و اجتماعی کنون ، توجه و اراده ای کارساز جهت احیای اقتصاد مولد روستایی می باشد . وجود منابع گوناگون از جمله زمینهای قابل کشت و استعداد توسعه پرورش دام ، همچنین ایجاد صنایع تبدیلی و ‌زمینه احیای صنایع دستی در بافت های نیمه جان روستاها قابل انکار نیست و بقولی تا ریشه در آب است ، امید ثمری هست ! .

هنوز هم می شود با تغییرات علمی و دانش بنیان الگوی کشت و زرع در روستاها ، روستانشینی را بر درآمد اقتصادی امیدوار ساخت . می شود زمین‌های قابل کشت را با روشهای سامانه آبیاری بارانی و قطره ای و همچنین توسعه کشت گلخانه‌ای بارور ساخت .‌

می شود با سرمایه گذاری های کم حجم تر کارگاه های تولیدی بسیاری در روستاها برای اشتغال پایدار جوان‌های روستایی ایجاد کرد که با چنین رویکردی ایجاد صنایع تبدیلی در الویت خواهند بود . می شود خیلی از تولیدات کفش و کیف و پوشاک و محصولات ساده را از شهرها سفارش گرفته و در کارگاه‌های روستایی به تولید رسانید .

می شود با بستر سازی و تشویق کانون های کارآفرینی با مدد نیروهای انسانی دانش آموخته و فارغ التحصلان مراکز دانشگاهی ، فضای سرمایه گذاری و ایجاد اشتغال و تولید محصولات گوناگون از جمله محصولات همسو با تولیدات کشاورزی و دامی و جالیزی در بافت های روستایی را فراهم ساخت و در این زمینه قدم‌های عملی و عینیت آفرین برداشت .

براستی که اگر بنای کار و اراده کار ساز دولت ها احیای فضای روستانشینی و حمایت از اقتصاد مولد روستایی باشد ، کلید و ابزار و توان آن در دستان کانون های کارآفرینی خواهد بود .

جامعه کارآفرینی می‌تواند کارهای شگرفی برای آبادانی کشور با استفاده از ظرفیت های بالقوه مناطق روستایی ، عملی سازد و فقط لازمه آن حمایت دولتها و دل و جرات داشتن برای سرمایه گذاری و ایجاد زیرساخت های عمرانی و رفاهی در جوامع روستایی است .

 

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.