پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : سه شنبه ، 11 ارديبهشت 1403

کد خبر : 129137

 
در میز تخصصی میراث فرهنگی اعلام شد

کوتاهی در معرفی هگمتانه
تاریخ خبر : 1401-10-05
نویسنده : مریم مقدم
     
 
 
     
متن خبر :


 چگونگی بهره‌برداری از آثار ثبت جهانی در راستای توسعه گردشگری موضوع  میز تخصصی ثبت میراث جهانی  بود .

مهمترین دغدغه کارشناسان که در میز تخصصی میراث جهانی روز گذشته در     باغ نظری همدان مطرح شد کوتاهی در شناساندن هگمتانه به مردم و بهره نبردن از ظرفیت میراث جهانی در همدان بود .

این سیاست جدید وزارتخانه میراث فرهنگی است که میزهای تخصصی با دور هم جمع شدن صاحبان نظر در حوزه‌های متعدد همچون سلامت، کشاورزی، روستائی ، تبلیغات و... به منظور ایجاد هماهنگی، هم‌افزائی و اتخاذ تدابیر و خط‌مشی منسجم با موضوعات مرتبط تصمیمات اجرائی را تشکیل دهد.

آنچه جلسات میزهای تخصصی را با دیگر جلسات گردشگری قرار است متفاوت کند ،  طرح موضوعات خاص و ارائه راهکارهای مرتبط به آن موضوعات به صورت جزئی‌تر و تخصصی‌تراست.

 مرور آثار ثبت شده در عرصه جهانی

روز گذشته وقتی میز تخصصی ثبت جهانی تشکیل شد، معاون گردشگری همدان به مرور آثار ثبت شده در عرصه جهانی از همدان پرداخت. این موارد شامل منبت‌ملایر، شهر سفال، بنای جهانی علویان، 2 کاروانسرای فرسفج و تاج آباد که در ردیف کاروانسراهای در حال ثبت و منظر تاریخی شهر هگمتانه تا همدان بود .

برخی کارشناسان بر این باورند ، هر یک از این آثار از روزی که در ردیف آثار جهانی وارد شده‌اند توانسته‌اند نوع نگاه و کاربرد این موارد را از مساحت و محدوده جغرافیای استان همدان خارج و به یک داشته ملی و بین‌المللی تبدیل کنند. برخی دیگر هم می‌گویند پس از جهانی شدن این آثار اتفاق خاصی برای آنها نیافتاده است و دیروز و امروز آنها با هم تفاوتی نکرده است .

برخی در مدح جهانی شدن‌ها می‌گویند ، حالا دیگر شهر جهانی سفال لالجین به استان تعلق ندارد بلکه یک مقصد هنری و توریستی جهانی است و همین طور بنای واجد ارزش علویان را از روزی که در سازمان آیسکو به عنوان یک اثر اسلامی وارد کردیم نگاه به آن متفاوت شده است و  معرفی و به نمایش گذاشته شدن مبل منبت ملایر در همه رویدادهای جهانی حالا به یک اتفاق خاص تبدیل شده است.

یک کارشناس حوزه صنایع دستی معتقد است ،  به عنوان مثال پرزنت مبل منبت ملایر در اکسپوی دبی آنچنان علاقمندان را به خود جلب‌کرد که پس از آن مشتریان متعددی از امارات متحده عربی خواستار واردات این مبل شده‌اند.

با توجه به این تحلیل ها در حوزه اتفاقات رخ داده پرونده  در حال پیگیری منظر تاریخی هگمتانه تا همدان به عنوان گزینه جهانی یونسکو از مهمترین موارد مرتبط به همدان مطرح است که زیر ذره‌بین تحلیل‌ها قرار دارد .

کار شناس دیگری معتقد است ، چرخه جهانی شدن آثار و داشته‌های واجد ارزش همدان تا قبل از تکمیل شدن نیازمند آسیب شناسی و بازنگری است.

آسیب‌شناسی از این جهت که به واقع بررسی کنیم ببینیم برای داشته‌های جهانی‌مان در همدان چه کردیم؟ ببینیم برای بهتر بودن حال این آثار چه راهکارهای اجرائی را نادیده گرفته‌ایم ؟

رئیس پایگاه هگمتانه در این میز تخصصی گردشگری میراث جهانی  به چالش‌های پیش روی پرونده همدان جهانی اشاره کرد و گفت حالا این میز شرایط را به گونه ای محیا میکند تا همه ایده‌ها و راهکارها کارشناسانه بررسی شود و فرصت‌ها قبل از رنگ باختن و تبدیل شدن به تهدیدها واکاوی شود .

صاحب محمدیان منصور گفت: در حال حاضر به این مهم رسیده ایم که بزرگترین چالش هگمتانه این است که برای معرفی این سایت تاریخی به مردم همدان یا همان جامعه محلی کوتاهی کرده‌ایم.

لازم است بررسی کنیم چرا نام این جاذبه در جدول آمار بازدیدها که هر سال اعلام میشود همواره رتبه ششم یا پنجم است چرا در ردیف جاذبه‌های قابل  بازدید گردشگران از همدان سال‌هاست بازدید از هگمتانه  کمترین آمار را به خود اختصاص می‌دهد آیا لازم نبوده است کنار این ظرفیت تاریخی جذابیت دیگری تعریف شود  .

تحلیل آمار و داده‌های  بازدید ها نتایج ارزشمندی را به ما نشان می دهد که برای حل و فصل چالش‌های مرتبط به آن باید تلاش کنیم.

این عضو هیأت علمی دانشگاه بوعلی سینا به اهمیت پرداختن به موضوع هگمتانه از منظر جهانی شدن اشاره کرد و گفت: خلوتی رفت و آمد گردشگر و یا مردم محلی در زمستان هگمتانه‌ای که قرار است نام همدان را جهانی کند، آنچنان مشهود است که این مهم نیازمند بازنگری و ارائه راهکار و برنامه است. سایت هگمتانه با همکاری بین شهرداری و میراث فرهنگی در زمستان می‌تواند به یک مکان برای ساخت سازه‌ای برخی، در قامت یک رویداد یا مسابقه انتخاب شود.

محمدیان منصور عنوان کرد: آنقدر دوری بین مردم و جاذبه‌های تاریخی را جدی نگرفته‌ایم که امروز حتی شاهد حضورخلاقانه مردم و حتی متولیان امر در آنجا نیستیم حالا در این میز امیدواریم راهکارهای اجرائی، ارائه و به کار گرفته شود
در این نشست نظرات و پیشنهادات متعددی ارائه شد از جمله اینکه هگمتانه هنوز در قالب  یک تصویر جذاب و تأثیرگذار نتوانسته است مخاطب را مانند هورامان یا ماسوله جذب کند. لازم است برای انعکاس تصاویر هنری از سایت هگمتانه و ساخت تولیدات حرفه‌ای در فضای مجازی با برنامه و اعتبار لازم پیش برویم.

معاون گردشگری همدان در زمینه جایگاه میزهای تخصصی گردشگری به تدابیر لازمی که برای  اجرائی کردن پیشنهادات مطرح در جلسات در نظرگرفته شده اشاره کرد  و گفت: در این میزها تلاش می‌کنیم از نظرات و راهکارهای ذی‌نفعان و تأثیرگذاران حوزه گردشگری برای پیشبرد اهداف بهره ببریم . گفتنی است همدان با 5 میز تخصصی تلاش می‌کند تصمیمات این موزه را تخصصی اتخاذکند امید آنکه این بار میز تخصصی راهکارهای اجرائی بدهد.

 

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.