پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 10 فروردين 1403

کد خبر : 117837

 
مزایا، فرصت ها و راهکارهای گردشگری رویداد

حیات بهاری گیاهان در دامنه الوند
تاریخ خبر : 1400-03-06
نویسنده : مریم مقدم
     
 
 
     
متن خبر :

■ دلچسبی تره‌های بهاری و یک وجب روغن روی آش‌های همدانی  

 گردشگری رویداد وقتی محقق میشود که یک رویداد محلی یا منطقه ای خاص در زمان مشخص گردشگران را به خود جذب می کند. مراسم قالی شوران در مشهد اردهال، گلاب گیری کاشان، جشنواره ها و بازارهای محلی، سوگواری اربعین در کربلا و زیارت ائمه در ایام ولادت یا شهادت، نمونه هایی از گردشگری رویداد در ایران هستند.
تقویت و حمایت از رویدادها و آداب و رسوم محلی و مطرح کردن آنها در رسانه ها می تواند به رونق این گونه از گردشگری بیانجامد و موجب طراحی و اجرای بسته های سفری شود که هدف آن یا تفریح و لذت بردن از مقصد است و یا حضور برای انجام مطالعات علمی .  هدف هرچه باشد خروجی آن توسعه گردشگری مناطق است .
مزایای افزایش تعداد گردشگران در یک منطقه یا یک کشور از جنبه های مختلفی قابل بررسی است که تاثیر آن به صورت مستقیم بر تغییر شرایط موجود گردشگری در هر منطقه ای است .  
گردشگری آثار اجتماعی، فرهنگی بسیاری دارد و ممکن است منافع غیرمستقیم آن برای جامعه مقصد، بسیار بیش تر از منافع آنی اقتصادی باشد یکی دیگر از آثار تاثیرگذار آن  ، شناسانده شدن آن منطقه و جامعه به سایر مردم جهان است. گردشگران با اقامت در یک محل به واسطه یک رویداد ، با فرهنگ مردم آن دیار آشنا می شوند و بهترین سفیران برای معرفی فرهنگ آن جامعه به جهانیان خواهند بود و از سوی دیگر به منبعی برای درآمد مردم محلی

 گیاهان دامنه الوند و توسعه طب سنتی
در میان شهرها و استانهای کشور ، همدان به دلیل همجواری با دامنه الوند همواره چهار فصلی دلچسب را داراست . بهار در استان همدان و به‌ویژه شهر همدان زیبایی‌های خاص خود را دارد چراکه قرار گرفتن کوه الوند در فاصله کمی از شهر و نمایان بودن چهره سبزرنگ آن از فرسنگ‌ها فاصله شادابی و سرزندگی را به انسان القا می‌کند.
دامنه بكر، زیبا و سرسبز الوند همه ساله در فصل بهار میزبان علاقه مندانی است كه علاوه بر استفاده از طبیعت كم نظیر این منطقه، برای چیدن کارشناسانه گیاهان كوهی پا به این مكان خوش آب و هوا می گذارند.
روئیدن این گیاهان خودروی در دامنه های الوند میتواند به ظرفیتی برای برگزاری همایش ،  بازدید گردشگران و حضور مطالعه کنندگان علمی گیاهان در رشته های دانشگاهی و علاقمند به طبیعت و گیاهان خوراکی در همدان شود . چه بسا این مهم بتواند همدان را در ماه دوم و سوم فصل بهار به یکی از مقاصد تفریحی و علمی در گردشگری تبدیل کند .
همدان از استان های پیشرو در توسعه و كشت گیاهان دارویی است به گونه ای كه از گذشته های دور تاكنون این منطقه به عنوان مهد كشت و توسعه گیاهان دارویی شناخته می شود و حتی گسترش طب سنتی در همدان را موجب شده است .
و اینجا بیراه نیست اگر به حضور بوعلی سینا در همدان و مطالعه روی گیاهان دارویی این منطقه اشاره کرد همین موارد کافی است تا همدان به یک مقصد پر طرفدار در آغازین ماه های هر سال برای همدان باشد .
گیاهان دارویی به سه بخش برداشت مجاز، برداشت مجاز مشروط و غیرمجاز(ممنوع) تقسیم بندی می شوند كه تنها برداشت نوع نخست برای مصارف خوراكی و زراعت آزاد است. برداشت مجاز مشروط به گونه ای است كه كارشناسان با تهیه طرح هایی زمان و نحوه برداشت تعدادی از گیاهان دارویی در معرض انقراض و كمیاب را مشخص می كنند و این نکته ای قابل توجه برای برنامه ریزان سفر و طراحان بسته های گردشگری است .

 گردشگری غذا و تره های کوهی
دامنه های الوند همدان و طبیعت روستاهای این استان هر كدام با داشتن گونه های گیاهی بسیاری همه ساله در فصل بهار مردم را به سوی خود فرا می خوانند و مردم این دیار علاوه بر استفاده از این طبیعت پاك، برای زینت دادن به سفره های خود در این فصل از انواع و اقسام گیاهان كوهی تحفه ای با خود به خانه می برند.
غازیاقی، گلپر، بومادران، تلخه، كاسنی، بابوبه كوهی، شنگ و كنگر خوراكی از جمله مهمترین گیاهان كوهی است كه نام و نوع آن برای همدانی ها به ویژه زنها و مادرانی که دستی بر پخت و پز آش های بهاری دارند آشناست . این گیاهان به صورت خودرو در دامنه های الوند و جای جای این استان می روید و مورد استقبال مردم قرار می گیرد.
چه بسا اگر بانوان همدانی بساط پخت آش های متنوع همچون آش دوغ ، آش اوماج ، آش سماغ ، آش بلغور ، آش تره و آش ترشی را در این فصول گسترده کنند گردشگری غذا هم برای همدان از یک رویای خام به یک رویداد واقعی تغییر شکل دهد . شمار زیادی از گونه های گیاهی از روزگاران قدیم برای مردم شناخته شده هستند و افراد بومی منطقه با مصارف و استفاده های دارویی و درمانی آنها به طور كامل آشنایی دارند.
این روزها اگر سری به بازار همدان بزنید شاهد فروش انواع و اقسام گیاهان كوهی توسط دستفروشان هستی؛ افرادی كه هر كدام با ریختن این گیاهان در داخل گونی و معرفی و عرضه آن به مردم در یك صف مرتب، فضای پیاده رو های چند نقطه از بازار همدان را قرق كرده اند.

  394گونه، گیاهان دارویی
در روزهای بهاری و دلپذیر به هر كوه و دشتی از استان سرسبز همدان كه پا می گذاری زنان، مردان و حتی كودكانی را می بینی كه هر كدام با عشق و علاقه با كیسه ای به دست در پی چیدن و جمع كردن گیاهان كوهی خودرو هستند.
در این فصل افراد زیادی از مردم که دستفروشان سبزی فروشان و فروشندگان گیاهان دارویی بخشی از آنها هستند در  همدان  از طریق چیدن این گیاهان كوهی درآمد كسب كرده و برای خود و دیگران نیز اشتغال موقت ایجاد می كنند.
از یك هزار و 500 گونه گیاهی كه در دشت های همدان می روید، 394 گونه، گیاهان دارویی هستند. 315 مورد از 394 گونه دارویی شناسایی شده در همدان به صورت خودرو در استان رویش دارند و 79 مورد از این تعداد بومی استان نبوده بلكه در همدان كشت می شوند. استان همدان دارای 905 هزار هكتار اراضی ملی است كه 42 هزار و 566 هكتار آن شامل جنگل های طبیعی كاشت و اراضی جنگلی می شود .
موسیر، تره كوهی، پیاز كلاغ، والك، غازیافی، پاكلاقی، باریجه، گلپر، بومادران، تلخه، كاسنی، كنگر خوراكی، بابونه كوهی، شنگ و گاوزبان از جمله گیاهان دارویی موجود در استان است.
در کشور پهناور ایران، جاذبه های ملی و مذهبی فراوانی برای گردشگری یافت می شود که با توجه و برنامه ریزی مسئولان و وزارت گردشگری می تواند مورد توجه مردم در اقصی نقاط جهان قرار گیرد.
لازم است درباره پاره ای از رویدادها که از سده های گذشته در برخی مناطق برای آنها آیین خاصی برگزار می شده است، اتخاذ تصمیم شود و برای احیا آنها برنامه ریزی و اقدامات مناسب صورت گیرد؛ از آن جمله می توان به جشن های مهرگان ، جشن برداشت محصولات اشاره کرد.
آیین ها، جشنواره ها و هر بهانه ای که سبب تجمع مردم و افزایش ارتباط بین آنان شود، موجبات نشاط اجتماعی و همبستگی را فراهم می کند و به نیرویی برای رشد، پیشرفت و آبادانی کشور تبدیل می شود.
 همان گونه که در فصل گلاب گیری حرکت مردم از شهرهای مختلف کشور به سمت کاشان، علاوه بر منافع اقتصادی برای جامعه میزبان، نشاط و شادابی را برای گردشگران و میزبانان آنها را تا قبل از شیوع کرونا به ارمغان می آورد.
باید توجه داشت که شکل گیری و رونق یک رویداد وابسته به اراده و مشارکت مردم محلی و حمایت برنامه ریزان و فعالان در حوزه گردشگری است و به صورت دستوری قابل تحقق نیست.
لذا، وظیفه برنامه ریزان و مسئولان شناسایی علاقه ها و زمینه های مشارکت مردم و تسهیل امکان برگزاری آیین ها، مراسم و جشنواره های ملی و محلی است و برای همدان هم میتوان روزهایی پر از برنامه های مدون گردشگری در روزگار پساکرونا متصور شد که یکی ازآنها رویش همین تره های کوهی و گیاهان دارویی در دامنه های سر سبز الوند است که تا امروز چندان مورد توجه قرار نگرفته است.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.