پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 31 فروردين 1403

کد خبر : 132229

 
فرانسوی‌ها مشتری «رازیانه» سلطان‌آبادی‌ها
تاریخ خبر : 1402-03-04
     
 
 
     
متن خبر :


شهرستان رزن با تولید ۹۵ درصد رازیانه کشور، قطب تولید رازیانه بوده و این محصول به عنوان برند گردشگری شهرستان رزن به شمار می‌رود.

در این شهرستان روستای سلطان آباد از توابع بخش سردرود با وجود وسعت کم خود بیشترین تولید و سطح مزارع رازیانه را به خود اختصاص داده است و محصولات تولیدی رازیانه این روستا به لحاظ کیفیت بالا به سراسر دنیا صادر می‌شود.

دهیار روستای سلطان‌آباد در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: روستای سلطان آباد با جمعیت ۱۵۵۶ نفر شامل ۴۶۲ خانوار بوده و شغل اکثریت اهالی این روستا کشاورزی است.

مجتبی عقیقی با بیان اینکه روستای سلطان آباد بزرگترین و مهمترین تولیدکننده رازیانه در سطح کشور، استان و شهرستان به شمار می‌رود و کشت غالب کشاورزان روستا رازیانه است، افزود: در سال‌جاری ۱۵۰۰ هکتار از مزارع این روستا به کشت رازیانه اختصاص دارد که براساس پیش بینی به طور میانگین از این میزان سطح زیرکشت ۶۰۰۰ تن محصول برداشت خواهد شد.

وی تصریح کرد: رازیانه تولید شده روستای سلطان آباد به سراسر کشور از جمله اصفهان، زنجان، تبریز و مشهد ارسال شده و کشور ترکیه عمده خریدار رازیانه سلطان آباد بوده و محصول رازیانه این روستا علاوه بر آن به سایر کشورهای دیگر از جمله فرانسه، سوریه، امارات، افغانستان و عراق نیز صادر می‌شود.

عقیقی ادامه داد: در حال حاضر برخی از کشاورزان روستای سلطان‌ آباد در سایر روستاها، شهرها و حتی استان های دیگر نیز با اجاره زمین نسبت به کشت و تولید رازیانه اشتغال دارند که بعد از برداشت به این روستا آورده و نسبت به فروش آن در داخل کشور و یا صادرات آن اقدام می‌کنند.

وی میزان عملکرد رازیانه در هر هکتار را به طور متوسط سه تن برشمرد و یادآور شد: رازیانه به عنوان یکی از کشت‌های بهاره کم‌آب‌بر نسبت به سایر محصولات بوده که زمان برداشت آن از اواسط شهریورماه آغاز شده، تا اوایل مهرماه ادامه دارد.

عقیقی خاطرنشان کرد: رازیانه گیاهی دارویی است که خواص بی شماری از قبیل ضدپیری، پیشگیری از سرطان، کاهش وزن، درمان بیماری های گوارشی و هورمونی و جلوگیری از پوکی استخوان دارد. این گیاه دارویی دارای طبع گرم و خشک، حاوی آهن، فسفر، کلسیم، منیزیم، منگنز، روی و ویتامین K است و به حفظ استخوان‌ها کمک می‌کند.

وی با بیان اینکه کشت این محصول از پدرانمان به ما ارث رسیده که هر ساله این روستا به علت کشت این گیاه دارویی به قطب اصلی کشت رازیانه در رزن تبدیل شده است، خاطرنشان کرد: نحوه عملیات برداشت گیاه رازیانه به صورت دستی و توسط کارگر انجام می‌شود که بعد از خشک کردن محصول عملیات کوبش توسط کمباین انجام می‌گیرد.

عقیقی با اشاره به اینکه به علت برداشت دستی محصول رازیانه از دیگر ویژگی ‎های کشت این محصول در کنار صرفه ‎جویی در آب، ایجاد اشتغال است، یادآور شد: یکی از ویژگی‌های این محصول استفاده در صنعت زنبورداری برای تولید عسل و همچنین استفاده از ساقه آن برای تغذیه دام به ویژه گاو است چراکه باعث افزایش شیردهی گاو نیز می‌شود.

وی یکی از مشکلات مهم کشاورزان این روستا در زمینه کشت رازیانه را مشکلات بسته بندی و نبود صنایع فرآوری در رابطه با این محصول دانست و اظهار کرد: متأسفانه به علت نبود صنایع فرآوری لازم در این رابطه به ناچار کشاورزان طلای سبز تولید شده خود را به قیمت پایینی از طریق دلالان خام‌فروشی می‌کنند و سود گزاف رازیانه به جیب دلال می‌رود.

دهیار سلطان آباد با بیان اینکه کیفیت رازیانه رزن زبانزد است و به همین علت وقتی به کشورهای دیگر صادر می‌شود، اغلب آن‌ را با نام خود به فروش می‌رسانند، تصریح کرد: در این راستا ترکیه رازیانه را از ما می‌خرد و با بسته‌بندی دیگری به کشورهای اروپایی صادر می‌کند.

وی با اشاره به نبود صنایع فرآوری رازیانه در استان همدان و شهرستان رزن، خاطرنشان کرد: طی حضور شرکت شستا به شهرستان رزن از این شرکت دعوت شده بود تا در شهرک‌صنعتی این شهرستان واقع در ۲۲ کیلومتری سلطان آباد نسبت به ایجاد صنایع تبدیلی و فرآوری رازیانه اقدام کند که متأسفانه قانع نشده بودند.

عقیقی خاطرنشان کرد: متأسفانه هر چند روستای سلطان آباد قطب تولید محصول رازیانه کشور به شمار می‌رود اما بسیاری از مردم حتی مردم استان و شهرستان از این موضوع بی خبر هستند و اطلاعی ندارند که در این رابطه ثبت رازیانه به نام رزن و برندسازی آن با تداوم جشنواره رازیانه در این شهرستان و معرفی هر چه بیشتر این محصول به نام رزن می‌تواند از نقش مؤثری در شناساندن این محصول به نام رزن برخوردار باشد.

مدیر جهادکشاورزی شهرستان رزن هم به ایسنا گفت: در سال جاری ۳۰۰۰ هکتار از مزارع شهرستان رزن به کشت رازیانه اختصاص دارد که براساس پیش بینی‌های انجام شده از این میزان سطح به صورت میانگین ۷۵۰۰ تن محصول برداشت خواهد شد.

رضا مهدوی‌رجا با بیان اینکه بخش اعظم اراضی زیرکشت رازیانه رزن مربوط به روستای سلطان آباد و قایش و کهریز بغازی بخش سردرود شهرستان است، اضافه کرد: در حال حاضر رازیانه شهرستان‌علاوه بر نیاز داخل به سایر کشورهای مختلف نیز صادر می‌شود.

وی با اشاره به اینکه تغییر الگوی کشت به سمت محصولات کم آب بر به علت وجود خشکسالی های اخیر یکی از نیازهای اساسی کشور است، خاطرنشان کرد: کاشت رازیانه باعث اصلاح ساختار خاک شده و در تناوب با غلات گندم و جو به عنوان گیاه دارویی و صنعتی استفاده می شود.

مهدوی‌رجا اضافه کرد: مشکل بسته بندی و عدم‌ تضمینی بودن خرید رازیانه و قیمت گذاری رازیانه توسط دلالان را از مهمترین مشکلات و دغدغه بهره‌برداران رازیانه این شهرستان می‌توان برشمرد.
 

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.