1403-01-221403-02-01bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : شنبه ، 1 ارديبهشت 1403

کد خبر : 74718

 
5 مؤلفه موفقیت در انتخابات 96
تاریخ خبر : 1395-08-26
     
 
 
     
متن خبر :
  انتخابات ریاست‌جمهوری دوازدهم در راه است و بسیاری از جریان‌های سیاسی چشم به موعد بیست و نهم اردیبهشت 96 ماه دوخته‌اند؛ برخی برای تداوم پیروزی و شماری برای جلب آرای مردمی و در دست گرفتن زمام اداره اجرایی کشور. کارشناسان سیاسی در گفت‌وگو با ایرنا به بیان دیدگاه‌های خود در زمینه ویژگی‌های انتخابات پیش رو پرداختند.
نزدیک به 7 ماه دیگر دوازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری در واپسین روزهای اردیبهشت‌ماه 1396 برگزار می‌شود و هنوز تنوری برای رقابت‌های انتخاباتی و آرایش نیروهای سیاسی برافروخته نشده است. با این حال، جریان‌های سیاسی در حال هماهنگ‌سازی مواضع و بسیج امکانات خود برای راهی ساختن نامزد مورد حمایتشان به ساختمان پاستورند.
فضای سیاسی و رقابتی این انتخابات، با یازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری تفاوت‌های آشکاری دارد. نابسامانی‌های بسیار در حوزه‌های گوناگون اعم از اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، سیاست داخلی و خارجی و... در پایان تصدی دولت دهم موجب شده بود برنامه نامزدها برای اصلاح امور و اداره اجرایی کشور به عنصری تعیین‌کننده در گزینش مردم بدل شود و مردم بلیت ورود نامزدی را به ساختمان پاستور صادر کنند که به نظرشان برنامه‌های حساب شده‌تر و عملیاتی تری را برای دگرگونی اوضاع ارائه می‌داد.
دولت یازدهم که شعار تدبیروامید را چراغ راه خود قرار داده، از ابتدای کار، خروج کشور از وضعیت تنگناهای بین‌المللی و ساماندهی به وضعیت اقتصادی و معیشت مردم را در دستور کار خود قرار داد. دستیابی به برجام که تنگناها، تحریم‌ها و تهدیدهای منطقه‌ای و بین‌المللی را فروکاست در کنار بهبود شاخص‌های اقتصادی، گسترش روح اعتدالگرایی در جامعه سیاسی، توجه به چالش‌های فرهنگی و... موجب شده انتخابات ریاست‌جمهوری آتی در فضایی متفاوت با سال 1392 برگزار شود.
در شرایطی که حرکت عمومی کشور به سوی سامان سیر می‌کند، اینکه جریان‌های سیاسی در انتخابات پیش رو، تغییر یا تثبیت وضعیت موجود را هدف قرار داده یا چه برنامه‌ها و شعارهای تازه‌ای مطرح می‌سازند و با چه چینش و ترکیبی وارد رقابت‌های انتخاباتی شوند، موضوعی است که در گزارش پیش رو به آن پرداخته‌ایم و نظر 2 تن از کارشناسان حوزه سیاسی را در این خصوص جویا شده‌ایم.
 
 
 مولفه‌های تأثیرگذار در انتخابات ریاست‌جمهوری 1396
حسین کنعانی‌مقدم، فعال سیاسی اصولگرا و دبیرکل «حزب سبز ایران» به 5 مؤلفه تأثیرگذار در انتخابات پیش رو اشاره کرد. به گفته کنعانی‌مقدم، یکی از مؤلفه‌هایی که می‌تواند در انتخابات پیش رو تأثیرگذار باشد، عملکرد روحانی در ماه‌های پایانی ریاست‌جمهوری او است؛ اگر روحانی طی ماه‌های آینده نتواند از خود کارنامه موفقی ارائه دهد، آرای او با ریزش قابل توجهی مواجه خواهد شد.
دومین مؤلفه‌ای که به گفته کنعانی‌مقدم انتخابات ایران را از خود متأثر خواهد کرد، نتیجه انتخابات آمریکا و تأثیر آن بر اجرای برجام است. به گفته این فعال سیاسی اصولگرا، گفت‌وگوهای هسته‌ای و برجام برگ برنده دولت یازدهم است و اگر به موجب انتخابات آمریکا، در اجرای برجام خللی وارد شود، این برگ برنده از محاسبات خارج خواهد شد.
کنعانی مقدم در تشریح 2 مؤلفه تأثیرگذار دیگر گفت: روحانی می‌تواند در فرصت باقی مانده تغییر فاز دهد و با تعدیل رویکردهای خود، آرای خاکستری را به سوی خود جذب کند. نکته چهارم هم این است که اصولگراها فردی قوی را -که اتفاقاً چهره شاخصی نباشد- به عنوان نامزد انتخاباتی معرفی کنند؛ نامزدی که توانایی جذب حدود 70 درصد آرای خاکستری را داشته باشد.
گفت‌وگو، تعامل و توافق میان اصولگرایان معتدل، اصلاح‌طلبان، اعتدالگرایان و مستقل‌ها بر سر معرفی یک نامزد در انتخابات پیش رو، پنجمین مؤلفه بود که کنعانی‌مقدم از تأثیر آن بر انتخابات ریاست‌جمهوری پیش رو سخن گفت. به گفته دبیرکل حزب سبز ایران، اگر اصولگرایان معتدل و اصلاح‌طلبان همچون انتخابات سال 1392 با یکدیگر به توافق برسند و از چهره‌ای واحد در انتخابات حمایت کنند، می‌توانند بر نتیجه انتخابات تأثیر قابل توجهی بگذارند.
 تداوم ائتلاف اصلاح‌طلبان و اصولگرایان معتدل؛ محتمل‌ترین گزینه در انتخابات پیش رو
داریوش قنبری، مدرس دانشگاه و فعال سیاسی اصلاح‌طلب در گفت‌وگو با ایرنا در خصوص چینش نیروهای سیاسی با توجه به روندهای سیاسی جامعه گمانه‌زنی کرد و گفت: در مجموع همان ائتلافی که در سال 1392 شکل گرفت و به پیروزی روحانی منجر شد، به قوت خود باقی است؛ همچنان که اصلاح‌طلبان و اصولگراهای معتدل در دهمین دوره انتخابات مجلس در اسفند 1394 هم در کنار هم قرار گرفتند و توانستند موفقیت زیادی کسب کنند.
به گفته قنبری، به نظر می‌رسد اصولگرایان غیرمعتدل هنوز نتوانسته‌اند میان خود وحدتی ایجاد کنند. با توجه به این شرایط، آنان 2 گزینه پیش رو دارند؛ نخست اینکه به تلاش خود برای ایجاد وحدت در صف اصولگرایان ادامه دهند که البته این تلاش‌ها تاکنون نتیجه‌ای به دنبال نداشته است. در شرایط فعلی به نظر می‌رسد آنان از طیف پایداری در انتخابات ریاست‌جمهوری نامزدی را معرفی کنند. جریان احمدی نژاد هم به احتمال زیاد نامزد مستقل خود را خواهد داشت. البته این احتمال هم وجود دارد که این 2 جریان از نامزد واحدی در انتخابات حمایت کنند.
قنبری در ادامه در مورد رویکرد اصولگرایان معتدل و اصلاح‌طلبان در انتخابات پیش رو گفت: در برابر رقابتی که میان تندروهای جریان اصولگرا وجود دارد، جناح میانه‌روی اصولگرایان وضعیت روشن‌تری دارد و به نظر می‌رسد با اصلاح‌طلبان بر سر معرفی یک نامزد به توافق برسند. گزینه مورد حمایت اصلاح‌طلبان در انتخابات پیش رو، روحانی است. عملکرد مطلوب و قابل دفاع روحانی موجب شده اصلاح‌طلبان همچنان او را به عنوان گزینه نخست نامزدی ریاست‌جمهوری معرفی کنند.
قنبری در ادامه با اشاره به کارنامه قابل دفاع روحانی در بخش‌های مختلف گفت: در دوره تصدی روحانی بحران سیاست خارجی کنترل شد. نه‌تنها در این دوره هیچ قطعنامه‌ای علیه کشورمان صادر نشد، بلکه دولت به موجب رویکرد تعاملی خود و توافق هسته‌ای و برجام توانست آثار قطعنامه‌های پیشین علیه کشورمان را کمرنگ کند. در حوزه اقتصاد هم دولت موفقیت‌های زیادی کسب کرد. کاهش تورم از مرز 40 درصد به زیر 10 درصد و جهش 10 درصدی در اقتصاد که توانست شاخص رشد اقتصادی منفی 6 درصد را به حدود 4 و نیم درصد برساند، مصداق‌هایی روشن از کارآمدی سیاست‌های دولت در حوزه اقتصادی است.
سیاست داخلی دیگر حوزه‌ای بود که قنبری از موفقیت دولت در آن گفت. به گفته قنبری، دولت یازدهم توانست فضای سیاسی کشور را که در دولت پیشین امنیتی شده بود تعدیل کرده و زمینه فعالیت جریان‌های سیاسی را بیش از پیش فراهم کند. دفاع از آزادی‌ها و حقوق شهروندی نکته مثبت دیگری در کارنامه روحانی است که به گفته قنبری روحانی را به گزینه مطلوب اصلاح‌طلبان بدل کرده است.
این فعال سیاسی در پایان گفت: با توجه به عقلانیت حاکم بر دولت به نظر می‌رسد اصولگرایان معتدل همسویی با ائتلاف سال 1392 را حفظ کرده باشند و در انتخابات ریاست‌جمهوری 1396، به احتمال زیاد همچنان از روحانی حمایت کنند.
 
 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.