پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 14 ارديبهشت 1403

کد خبر : 69221

 
موزه‌های تخصصی باید تقویت شود
تاریخ خبر : 1394-12-09
نویسنده : مریم مقدم
     
 
 
     
متن خبر :

 اینجا پای علاقه و انگیزه در میان است. آدم‌هایی که به هیچ ردپایی از تاریخ بی‌تفاوت نیستند، از ظرف و ظروف قدیمی گرفته تا نام و نشان ثبت شده بر صفحه کاغذ یا اشیاء تاریخی.
در میان مردم شهر افرادی هستند که در بهترین مکان خانه‌هایشان مجموعه‌هایی را جمع‌آوری کرده‌اند که حاوی تاریخ مستند دوره‌های گذشته است، تاریخی که امکان گریز به آنها در هیچ کجای دیگر میسر نیست. گاهی در میان مجموعه یا کلکسیون‌های قدیمی شی، سکه یا دست نوشته‌ای به چشم می‌خورد که می‌تواند امکان تحلیل و توصیف مستند روزهای گذشته را بیش از پیش و مستند فراهم کند.
این داشته‌های تاریخی به همت افرادی جمع شده است که دست گذر ایام بر روزهای زندگی‌اشان نشانی گذاشته است و این نشان حالا متولیان حفظ و حراست از میراث تاریخی و فرهنگی ایران را نگران کرده است، مبنی بر آنکه همت این دوستداران مجموعه تاریخی در جمع کردن اشیاء و اسناد گذشتگان در آینده بی‌جواب نماند و نکند روزی مجموعه‌های غنی و واجد ارزش تاریخی مجموعه‌داران با بی‌تفاوتی اطرافیان روبه‌رو شود و آنگونه که باید در حفظ و حراست آنها تلاشی صورت نگیرد.
امروز کلکسیون‌ها و مجموعه‌های تاریخی به همت مجموعه‌داران جمع شده است که صاحبان آنها راهی و جایی برای ارائه داشته‌هایشان به نسل امروز و فردا ندارند.
برخی از آنها نیز نگران از آینده مبهم پیش‌روی مجموعه‌هایشان نمی‌دانند پس از سالیان سال چه اتفاقی برای این داشته‌های تاریخی با ارزش خواهد افتاد.
بنابر اخباری که میراث فرهنگی همدان اردیبهشت ماه سال 1393 انعکاس داد 12 موزه‌دار شخصی در همدان با کسب مجوز از این سازمان شناسایی شدند.
پس از شناسایی این مجموعه‌داران نمایشگاهی نیز در گنبد علویان همدان برپا شد و آثاری شامل ابزار، آلات و ادوات کشاورزی قدیمی، ابزارآلات و وسایل تعمیر قدیمی و اسناد تاریخی به نمایش درآمد.
آن زمان میراث فرهنگی اعلام کرد تنها حمایتی که می‌توان از مجموعه‌داران کرد اعطای مجوز به آنهاست اما حالا گویا دغدغه این سازمان فراتر از اعطای مجوز رفته است و حقایقی به دنبال مطالعات و بررسی‌ها رخ نمایان کرده است که پای همکاری ارگان‌های متعدد نیز به میان آمده است.
پس از ابراز حمایت معاون عمرانی استاندار و مدیر کل میراث فرهنگی مطالعاتی از سوی کارشناسان امور فرهنگی به انجام رسید تا بر اساس آن مجموعه‌های واجد ارزش تاریخی مجموعه‌داران در سایه حمایت ارگان‌های مرتبط آینده‌ای روشن و مطمئن‌تر پیش‌روی داشته باشد.
در همین بهانه در روزهای اخیر مجموعه‌داران همدان نشست مشترکی را با مدیر کل میراث فرهنگی همدان تجربه کردند. نشستی که در آن از همه نگرانی‌ها سخن گفته شد. از چگونگی حفظ مجموعه‌ها تا چگونگی ارایه آنها در قالب موزه‌های متفاوت به علاقه‌مندان.
مدیر کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان همدان در جمع این مجموعه‌داران عنوان کرد ما علاقمندیم موزه‌های تخصصی بیشتری داشته باشیم تا علاوه بر حفظ ارزش‌ها و داشته‌های میراثی به واسطه حفظ و ارائه آنها به قابلیت‌های گردشگری هم بیفزاییم.
علی مالمیر در این نشست عنوان کرد: اگر موزه‌ منطقه غرب کشور ایجاد شود در این موزه فضایی به ارائه و حفظ مجموعه‌های شخصی اختصاص داده خواهد شد.
مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان همدان اظهار امیدواری کرد پس از پیگیری‌های کارشناسان ظرفیتی‌های مکانی استان که قابلیت ارائه این آثار تاریخی را دارند شناسایی شوند تا بتوان امکان معرفی داشته‌های تاریخی را فراهم کنند.
آنچه لازم به یادآوری است این نکته است که غنی بودن داشته‌های تاریخی و فرهنگی مجموعه‌داران به قدری مشهود و قابل توجه است که در ماه‌های آغازین سال 1394 بهمن مجموعه‌داران ایران با اعضای فعال خود به استان سفر کردند و از قابلیت‌های حائز اهیمت این داشته‌های تاریخی بازدید کردند و این حضور توانست همدان را در عرصه‌ ملی فراتر از مرزهای استانی معرفی کند.
حال با مستعد بودن این شرایط امید آن داریم با همت و حمایت ارگان‌های دولتی از فعالان تاریخی و فرهنگی بخش خصوصی هویت پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین حفظ و معرفی شود.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.