1403-02-031403-02-13bool(false) پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : پنجشنبه ، 13 ارديبهشت 1403

کد خبر : 129608

 
شکوه زمستان در سیمای یخ‌زده آبشار گنجنامه
تاریخ خبر : 1401-10-27
نویسنده : مریم مقدم
     
 
 
     
متن خبر :


 روبروی این ابهت برفی و یخ‌زده که می‌ایستم قدرت خدا را در نقاشی طبیعت شکر می‌گویم. اینجا حکایت آبشاری است که تا چند روز پیش با آب روان دل می‌برد و حال با  قندیل‌های شاخه‌ای برفی.

وقتی از گنجنامه می گوییم مخاطب تصور می‌کند صحبت از منطقه‌ای است که حکایت و داستانی از گنج دارد. گنج آن اگر کتیبه‌های حکاکی شده خشایار شاه در دامان الوند نباشند قطع به یقین همین  آبشار خروشان است که امروز یخ زده است.

این را من نمی‌گویم بلکه خشایارشاه هم به آن معتقد بوده و این را می‌توان از انتخاب هگمتانه به عنوان پایتخت تابستانی هخامنشیان و یادگاری نویسی خشایار شاه پسر داریوش کبیر بر روی سنگ خارا در منطقه گنجنامه دریافت.

به نظرم هخامنشیان در انتخاب چنین مکانی برای اسکان شان خوش سلیقه بوده‌اند زیرا همدان، شهر همه دانان، سرسبزی عجیبی داشته است که صدای رودخانه‌های خروشان هر جنبده‌ای را به وجد می‌آورده که قابل وصف نیست.

۵ کیلومتری غرب شهر همدان جایی در میان دامنه‌های کوه الوند آبشاری زیبا و بلند جاخوش کرده‌است که جذابیت خاصی به مناظر اطرافش داده‌است. زیبایی گنجنامه با آبشارش زمستان و تابستان ندارد در هر فصلی این تافته جدا بافته عجیب خوش می‌درخشد.  آب این آبشار از چشمه‌ها و رودهای کوه الوند سرچشمه گرفته و در رودخانه پایین فرو می‌ریزد.

 اطراف این آبشار به دلیل وجود کوه‌های صخره‌ای، صخره‌نوردان را جذب خودش می‌کند. آبشار دارای آب دائمی است، در زمستان‌ها نیز این آب جریان دارد اما در برخی موارد که یخبندان شدید است یخ می‌زند. درست مثل امسال که آبشار گنجنامه به یک المان یخ زده دلنشین تبدیل شده‌است.

در دوره هخامنشیان آب این آبشار، بسیار مورد احترام و تقدس بوده‌است وبه همین دلیل کتیبه‌های گنجنامه را در این محل و نزدیک به آن روی کوه، حجاری کرده‌اند. داستان انتخاب شدن همدان به عنوان پایتخت تابستانی آنها همین آب‌های سرازیر در دامان کوه بوده است که از الوند سیمایی بهشتی برای مردمان آن حکومت رقم زده بود .

حالا در عصر حاضر بیست‌ویکمین اثر طبیعی ملی است که ۱۵ دی ۱۳۸۷ در فهرست میراث طبیعی ایران قرار گرفت . کمتر مسافر و همدانی است که پا به این شهر گذاشته باشد و عکسی با پس زمینه آبشار گنجنامه نداشته باشد. ارتفاع این آبشار ۱۲ متر است و از آن آبشارهای فصلی نیست که فقط در هنگام پر آب بودن رودخانه‌ها آب‌های خروشان از آن سرازیر شود بلکه آب آن دائمی است و حتی در زمستان‌ها هم زیبایی‌اش را حفظ می‌کند البته گاهی در زمستان‌های یخبدان، آب این آبشار هم از سوز سرما در امان نمی‌ماند و یخ می‌زند. در فصل سرما شکل گرفتن قندیل‌های یخی در اطراف این آبشار یخ‌نوردان و طبیعت‌گردان زیادی را به اینجا می‌کشاند تا از این همه زیبایی استفاده‌کنند.

صخره‌های اطراف آبشار به گونه‌ای است که صخره‌نوردان از این فرصت استفاده می‌کنند و برای فعالیت‌های مهیج به اینجا می‌آیند. این صخره‌ها در زمستان یخ نوردی و در تابستان‌ها صخره نوردی مفرحی را برای ورزشکارن فراهم می‌کند. آبشار در منطقه‌ای تفریحی قرار دارد و امکانات خوبی را برای گذراندن یک روز خاطره‌انگیز در اختیار گردشگران می‌گذارد. پس از پایان زمستان در پشت آبشار دشتی پر از گل‌های رنگارنگ را در دامنه کوه الوند می بینید، دشتی که بهانه‌ای می‌شود برای طبیعت‌دوستان تا هر جور شده در بهار خود را به اینجا برسانند.

 پاییز رنگارنگ و تابستان سرسبز هم به مناظر اطراف آبشار چهره‌ای دیگر می دهد و طبیعت دوستان را وادار می‌کند تا هر چند ماه یکبار به اینجا بیایند. آیا همدان متولیانی دارد که با انعکاس زیبایی آبشار یخی گنجنامه این شهر را در عرصه ملی و بین المللی رسانه‌ای کند ؟ آبشار یخ زده گنجنامه را این روزها باید دید.

 

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.