پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : جمعه ، 7 ارديبهشت 1403

کد خبر : 84211

 
خلیج‌فارس؛ هویت ایرانی‌
تاریخ خبر : 1397-02-09
     
 
 
     
متن خبر :

اهمیت خلیج‌فارس برای ما ایرانی‌ها آنقدر هست تا روزی را در تقویم خورشیدی به آن اختصاص دهیم و برای پاسداشت آن مراسم و همایش برگزار کنیم. این اهمیت‌دادن هم به دیروز و امروز برنمی‌گردد که کشورهایی با عمر کمتر از 100 سال در بدعتی کم‌سابقه در جهان، برای این خلیج نامی جعلی ابداع کنند. در طول تاریخ، نام خلیج‌فارس با دل و جان ایرانی‌ها پیوند خورده است. برای همین سالروز اخراج پرتغالی‌ها از تنگه هرمز و خلیج‌فارس که 400 سال پیش رقم خورد، به عنوان روز ملی خلیج‌فارس انتخاب شده است.
امروز در تاریخ ایران روز مهمی است. شاه عباس صفوی با کمک انگلیسی‌ها در این روز در سال ۱۶۲۱ میلادی توانست هرمز را از چنگ پرتقالی‌ها درآورد، تا همیشه به خاطر این اقدامش از او به نیکی یاد شود.
تیرماه سال ۱۳۸۴ شورای‌ عالی‌ انقلاب‌ فرهنگی‌ با توجه‌ به‌ هدف‌ قراردادن‌ هویت‌ فرهنگی‌ و تاریخی‌ ملت‌ ایران‌ از سوی‌ ایادی‌ استکبار جهانی‌ به‌ خصوص‌ برخی‌ از کشورهای‌ همسایه‌ و تلاش‌ آنان‌ برای‌ تحریف‌ نام‌ تاریخی‌ خلیج‌ فارس، به‌ پیشنهاد شورای‌ فرهنگ‌ عمومی‌ روز اخراج‌ پرتغالی‌ها از تنگه‌ هرمز یعنی ۱۰ اردیبهشت‌ماه را به‌ عنوان‌ روز ملی‌ «خلیج‌ فارس‌» نام‌گذاری‌ کرد.
«خلیج فارس» ایران در طول تاریخ مدّون خود از اهمیت ویژه‌ای در سیاست‌های بین‌المللی و منطقه‌ای برخوردار بوده و هست. از جمله ویژگی‌های قابل ذکر خلیج فارس، موقعیت خاص جغرافیایی آن می‌باشد. ارتباط این آبراه با اقیانوس هند و آب‌های آزاد، باعث شده تا منطقه از لحاظ تجاری و نظامی، به خلیج فارس وابسته شود.
اکتشافات نفتی و غنای آب خلیج فارس از لحاظ مواد معدنی و غذایی، آن را به نگینی بی‌همتا تبدیل کرده و چشم طمع بسیاری از کشورهای منطقه و قدرت‌های فرامنطقه‌ای را به سوی خود جلب کرده است.
ارزش‌های عظیم اقتصادی و موقعیت سوق‌الجیشی و سیاسی خلیج فارس از قدیم‌الایام تا امروز، استعمارگران را تشنه حضور و سلطه‌طلبی در منطقه کرده و باعث شده تا آن‌ها بکوشند همواره سیاست خود را بر این منطقه تحمیل کند.
از این رو «خلیج فارس»، همیشه صحنه کشمکش و نبرد بوده و سرزمین‌های حاشیه آن نیز از این کشمکش‌ها متأثر شده‌اند. به گونه‌ای که زندگی سیاسی و اقتصادی این کشورها با توجه به مسائل و جریان‌های جاری در خلیج فارس جهت و سمت و سو می‌گیرد.
اماراتی‌ها، کویتی‌ها و عربستانی‌ها از غافله‌سالاران این جریان هستند، آن‌ها به دلایل سیاسی برای مقابله با ایران و به رخ کشیدن اختلافاتشان بر سر جزایره سه‌گانه از نام مجعول خلیج (ع ر ب ی) استفاده می‌کنند. جریانی که البته ریشه در سال‌ها پیش دارد. در دهه ۱۳۳۰ شمسی به تحریک انگلیسی‌ها کشورهای عربی این نام جعلی را برای «خلیج فارس» انتخاب کردند. البته این نام‌گذاری ابتدا به گونه‌ای دیگر صورت گرفت اما چون با اقبال مواجه نشد، تغییر پیدا کرد. دولت انگلیس در سال ۱۲۱۹ شمسی، نام دریای بریتانیا را برای خلیج فارس به کار بردند اما این نام پذیرشی نیافت و آن را رها کردند.
این در حالی است که تا اوایل دهه ۱۹۶۰ درباره نام «خلیج فارس» هیچ گونه بحث و جدلی در میان نبوده است و در تمام منابع اروپایی و آسیایی و آمریکایی، دانشنامه‌ها و نقشه‌های جغرافیایی این کشورها با نام خلیج فارس در تمام زبان‌ها یاد شده است.
به هر حال این شیطنت‌ها آن قدر گسترش یافت تا این که شورای عالی انقلاب فرهنگی برای مقابله تبلیغاتی با اقدامات اعراب تصمیم گرفت یک روز ملی را به «خلیج فارس» اختصاص دهد.
ما هم به احترام ایران در این روز می‌ایستیم و همه یک‌صدا نام «خلیج فارس» را فریاد می‌زنیم تا هر گونه دست‌درازی به آن را محکوم کنیم.

 

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.