پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : پنجشنبه ، 9 فروردين 1403

کد خبر : 81074

 
فرماندار تویسرکان در جمع خبرنگاران استان:

توانمندی‌های پایتخت گردو دیده نشده است
تاریخ خبر : 1396-05-22
     
 
 
     
متن خبر :

بیش از 70 تن از خبرنگاران استان همدان به مناسبت هفته خبرنگار به همت خانه مطبوعات و میزبانی فرمانداری تویسرکان در قالب دو اتوبوس روز پنجشنبه 19 مرداد به این شهرستان سفر کردند تا از ظرفیت‌ها و امکانات گردشگری این شهر کهن در دامنه جنوبی الوند قرار گرفته که در واقع از شمال به همدان می‌رسد. خبرنگاران استان براساس برنامه‌ریزی صورت گرفته در ابتدای ورود به شهرستان به "روستای اشترمل" که 5 کیلومتر با شهر تویسرکان فاصله دارد وارد و در این روستا از نزدیک با مراحل کار هنرمندان مبل و منبت آشنا شدند. هوای مطبوع دامنه الوند سرسبزی حاصل از باغات گردو هر رهگذری را به خود جلب نموده و خبرنگاران از آب و هوای مطبوع و آرامش حاکم در اشترمل لذت وافری بردند.
پذیرایی مناسب و میزبانی توآم با مهربانی و لبخند به دل خبرنگاران نشسته و حضور در این روستا برای آنان فرصتی مغتنم فراهم ساخت تا با اهالی درخصوص وضعیت مبل و منبت و معیشت به صحبت بپردازند. اگر در این روستای باصفا کمی قدم بزنید خواهید دید که در هر منزلی به کارگاه مبل و منبتی باز می‌شود که پیر و جوان و دختر و پسر در کنار هم مشغول تراش گره‌های سبک گلریز چوب گردو برای ساخت مبل هستند که این سبک گلریز مخصوص آنان بوده و هر یک از فعالین منبت کار این روستا در آن تبحری خاص دارند. اگر در روستای اشترمل بیشتر قدم بزنید صفا و صمیمیت مردمانی هنرمند و خوش ذوق را بهتر مشاهده می‌کنید.

 15 روستای بخش مرکزی تویسرکان فعال در حوزه مبل و منبت
در این تور یک روزه معاون فرماندار و بخشداران شهرستان، خبرنگاران را همراهی می‌کردند و در بازدید یکی از کارگا‌ه‌های مبل و منبت، بخشدار مرکزی تویسرکان ضمن گرامیداشت روز و هفته خبرنگار با بیان اینکه بخش مرکزی تویسرکان 60 روستا دارد، گفت: 15 روستای این بخش در حوزه مبل و منبت فعالیت می‌کنند که 30 درصد جمعیت این روستاها در بخش مبل و منبت شاغل هستند.
سعدی عبدلی می‌گوید: مهمترین روستای فعال در حوزه مبل و منبت شهرستان تویسرکان روستای اشترمل است که 490 کارگاه با اشتغال زایی برای 680 نفر در بخش‌های مختلف ماشین کاری، نجاری فعال هستند که 35 خانم نیز در کنار آقایان در این کارگاه‌ها مشغول تولید مبل می‌باشند.
وی جمعیت روستای اشترمل را 1874 نفر برشمرد و تصریح کرد: در این روستا 40 درصد اهالی در بخش مبل و منبت فعالیت می‌کنند که در منبت سبک خاص خود یعنی سبک گلریز را دارند و محصولات آنها به تمام نقاط کشور ارسال و حتی به کشور عراق و اقلیم کردستان عراق صادر می‌شود.
بخشدار مرکزی تویسرکان درباره ارزش افزوده محصولات تولیدی مبل و منبت اشترمل می‌گوید: با توجه به پراکندگی و انسجام نداشتن کار نمی‌توان اطلاعات دقیقی درباره ارزش افزوده محصولات تولیدی ارائه کرد.
از کوچه‌ها عبور کرده و به کارگاه آموزش روستایی دوره منبت کاری رسیدیم که در آن 18 خانم جوان توسط خانم ترکاشوند دوره آموزشی منبت را طی می‌کنند.
ترکاشوند با بیان اینکه تمام امور منبت در این کارگاه کلاس توسط دست انجام می‌شود، می‌افزاید: هر دوره این کلاس‌ها 6 ماهه است و همه خانم‌ها اهل اشترمل هستند که در حال حاضر 15 شاگرد دارم و ماهانه یک دست مبل 6 یا 9 نفره تولید می‌کنیم و هر هنرآموزی روزی 6 ساعت در این کارگاه فعالیت می‌کند.
 منبت‌های دست تراش مشتری ندارد/ دستگاه cncرقبا را از میدان بیرون کرده
وی با اشاره به اینکه هنرآموزان دوره‌های گذشته فارغ التحصیل شده و برای خود کارگاه مستقلی دایر کرده‌اند، می‌گوید: متأسفانه با وارد کردن ماشین cnc و تراش منبت توسط دستگاه فروش محصولاتی که با دست تراشیده شده اند کم شده و ما محصولات تولیدی خود را انبار دپو کرده‌ایم و فروش نداریم و به لحاظ مالی نیز توان خرید این دستگاه را که 60 میلیون تومان است نداریم.
دختران هنرآموز این کارگاه نیز با دقت و وسواسی خاص مشغول کار هستند و با مقار چوی سخت گردو را هنرمندی تمام تراش می‌دهند تا گل و بوته‌های طراحی شده را با ظرافت بانوی ایرانی تراش دهند.
در ادامه مسیر به حسینیه این روستا رفتیم که چندین دار قالی برپا بود و دختران جوان مشغول گره زدن تار و پود برای خلق فرش ایرانی بودند که یکی با مشاهده دار قالی یکی از خبرنگاران شاغل در روزنامه همدان پیام را سر ذوق آورد و او سریع خود را به کنار یکی از دارهای قالی رسانده و با سرعت شروع با گره زدن نخ‌های قالی شد.
از این روستا با خاطره‌ای خوش به سمت تویسرکان حرکت کردیم و با توجه به عقب بودن از زمان بندی از حضور در سد سرابی و آرامگاه حیقوق نبی صرف نظر شد و خود را در روستای آرتیمان به آرامگاه شاعر شوریده و عارف دوره صفویه؛ میر رضی الدین آرتیمانی رساندیم.
معروف‌ترین آثار شعری این شاعر دوره صفویه ساقی نامه است که مطلع آغازین آن «الهی به مستان میخانه ات به عقل آفرینان دیوانه ات» است که شاعر با شوری بی نظیر با معبود خود سخن می‌گوید.
شعر خوانی و نقل خاطراتی از شعرای بزرگ چون حافظ و میر رضی الدین از بخش‌های جالب توجه بازدید از آرامگاه آرتیمانی بود.
گرفتن عکس سلفی و دسته جمعی در روستای اشترمل، آرامگاه میر رضی الدین آرتیمانی و دیگر ابنیه‌هایی که خبرنگاران حضور می‌یافتند شیرینی خاصی به محفل خبرنگاران داده بود.
مقصد بعدی پارک طبیعی منطقه کمربسته بود که فضایی بسیار دل انگیز، خنک و مطبوع دارد و در واقع در بخش سرکان قرار گرفته به خاطر وجود چهار اصله درخت چنار کهن سال بسیار مشهور است که عمری چند صد ساله دارند.
گرفتن عکس یادگاری و شنیدن سخنان سرپرست معاونت فرمانداری تویسرکان با لهجه تویسرکانی از دیگر بخش‌های برنامه در کمربسته بود.
 سرکان بیکار ندارد/ اشتغال در باغات گردو
کریم برنوسی با گرامیداشت هفته خبرنگار با بیان اینکه شهرستان تویسرکان از 2 بخش، سه شهر و هفت دهستان تشکیل شده، گفت: شهرستان تویسرکان با 110 هزار نفر جمعیت یکی از قدیمی‌ترین شهرهای استان است که شهرهای تویسرکان، سرکان و فرسفج سه شهر آن هستند. سرپرست معاونت فرمانداری تویسرکان با اشاره به اینکه بخشی از سریال علی البدل در روستای اشترمل ساخته شده است، ادامه داد: مردمان این شهرستان به علت استفاده از گردو دارای هوش سرشاری هستند که آن را در حوزه‌های اقتصادی، عرفان و تحصیلات می‌توان مشاهده کرد چراکه این شهرستان در دوران مختلف شخصیت‌های بزرگ مملکتی را تقدیم کشور کرده است.
او به آرامگاه حضرت حیقوق نبی اشاره کرد و گفت: این پیامبر قوم یهود 700 سال قبل از میلاد می‌زیسته است و در خصوص وجه تسمیه سرکان نیز معتقد است که به معنای محل بزرگان و ژرف اندیشان است.
معاون فرماندار تویسرکان می‌گوید: سرکان را به عنوان پایتخت ژنوتیپ گردو نامگذاری کردند و این شهر به لحاظ اشتغال زایی مشکلی ندارد و در این شهر بیکار نداریم.
گفتنی است شهدای گمنام نیز در کمربسته به خاک سپرده شدند که خبرنگاران با حضور بر مزار آنها با نثار فاتحه یاد و خاطره شهدای انقلاب اسلامی را گرامی داشتند.
 تولید اخبار در تویسرکان کم است
صرف ناهار در یکی از باغ رستوران‌ها از دیگر برنامه‌های سفر بود که پس از آن رئیس خانه مطبوعات با تشکر از فرماندار تویسرکان برای برگزاری این تور تفریحی گفت: تویسرکان زادگاه و آرامگاه شهیدان سرافرازی چون شهید عینعلی و محمدی دوست است.
محمد رضا عارف افزود: شهرستان تویسرکان به لحاظ تولید خبر و انعکاس اخبار محدود عمل کرده که امیدواریم با کمک فرماندار که ارتباط بیشتری با خبرنگاران برای پوشش و انعکاس اخبار برقرار شود و اخبار این شهرستان آن طور که شایسته آن است منعکس شود.
 هیچ جامعه‌ای بدون ایثار توسعه نمی‌یابد
فرماندار شهرستان تویسرکان نیز با گرامیداشت یاد و خاطره 750 شهید شهرستان تویسرکان و گرامیداشت هفته خبرنگار، اظهار کرد: عرصه اطلاع رسانی حوزه سخت و با چالشی است که خبرنگاران در آن فعالیت می‌کنند.
حبیب مومیوند با اشاره به اینکه امروز برای تویسرکان روز خوبی است چراکه خبرنگاران استان در این شهرستان حضور یافتند، تأکید کرد: هیچ جامعه‌ای بدون ایثارگری و تلاش مسیر توسعه را طی نمی‌کند و خبرنگاران نیز در این راه ایثارگری می‌کنند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه تویسرکان 70 سال پیش شهرستان شده است، گفت: قدمت این شهرستان به لحاظ آثار باستانی و تاریخی با توجه به آرامگاه حیقوق نبی 2600 سال است و بازار، حوزه علمیه و آرامگاه میر رضی الدین آرتیمانی این شهر نیز مربوط به دوره صفویه است. مومیوند سابقه فرهنگی این شهرستان را بسیار غنی دانست و افزود: راه اندازی نخستین کتابخانه عمومی استان در سال 42 در تویسرکان و اینکه 70 درصد فرهنگیان شمال استان در دهه 60 و 70 از این شهرستان تأمین شدند گواه بر فرهنگی بودن این شهرستان است.
وی به روستای کهنوش که دارای 600 معلم و 500 نظامی است اشاره کرد و یادآور شد: کهنوش یکی از روستاهای شهرستان است که به لحاظ فرهنگی چنین ظرفیتی را دارد و بزرگان علمی چون مرحوم دکتر صادق آئینه وند، اکبری رئیس مرکز سرطان شناسی و سردار فضلی از چهره‌های ماندگار کشور از این شهرستان هستند.
 دوری از مسیر اصلی مهمترین چالش شهرستان تویسرکان
فرماندار تویسرکان دوری از مسیر اصلی را یکی از چالش‌های اساسی تویسرکان برشمرد و تصریح کرد: مسئله اشتغال با توجه به دوری از مسیر اصلی در دهه‌های گذشته برای این شهرستان چالش ایجاد کرده که با مهاجرت مردم از این شهرستان مواجه بوده‌ایم به گونه‌ای که جمعیت شهرستان در ابتدای انقلاب 137 هزار نفر بوده که 103 هزار نفر کاهش یافته است.
وی با بیان اینکه ظرف چهار سال گذشته با همکاری و هماهنگی بین دولت، نماینده مجلس و امام جمعه تویسرکان موفق شده‌ایم مسیر خوبی برای توسعه شهرستان را طی کنیم، افزود: در این مدت روند کاهش جمعیت کند شده و به مرحله تثبیت جمعیت رسید‌ه‌ایم.
 اقدامات زیربنایی برای توسعه شهرستان انجام نشده است
وی با انتقاد از اینکه در شهرستان تویسرکان اقدامات زیربنایی برای توسعه انجام نشده بود، بیان کرد: در این بخش دنبال مقصر نیستیم چراکه در مقاطعی که باید خوب کار می‌شد به هر دلیلی اقدامی صورت نگرفت و برای مثال از سال 90 تا 94 تعداد 5 فرماندار در شهرستان تغییر کرده که با این نوع نگاه نمی‌توان برای توسعه شهرستان کاری کرد.
فرماندار تویسرکان با اشاره به اینکه در بخش‌های کشاورزی، صنعتی، گردشگری، صنایع دستی و صنایع کوچک این شهرستان در دو سال گذشته اقدامات خوبی صورت گرفته است، گفت: بخش قابل توجهی از این اتفاقات خوب به خاطر پیگیری‌های مفتح نماینده شهرستان در مجلس و از سویی دیگر نگاه ویژه استاندار است.
وی شهرستان تویسرکان را کم حاشیه‌ترین شهرستان دانست و گفت: حتی یک جریان سیاسی مخالف دولت در شهرستان نداریم گروهی اقلیت خواهان تخریب دولت هستند وگرنه آرامش در شهرستان حاکم بوده و با هم افزایی بین فرماندار، نماینده مجلس و امام جمعه کارها در حال انجام است.
مومیوند معتقد است که در شهرستان مشکلات و کاستی‌های زیادی وجود دارد، اما نباید در این مورد سیاه نمایی کرد. وی خواستار انعکاس توانمندی‌های شهرستان از سوی رسانه‌ها شد.
 رشد سه برابری پذیرش گردشگر در تویسرکان
وی بیان کرد: از بیان مشکلات ابایی نداریم اما این با سیاه نمایی فرق دارد چراکه ظرف 2 سال گذشته روند ورود گردشر به شهرستان سه برابر شده و در عید نوروز 95 تعداد 3000 نفر از شهرستان بازدید کردند و این عدد درعید 96 به 4000 نفر افزایش یافته است.
فرماندار تویسرکان به ظرفیت شهرک گلخانه‌ای و کشت گیاهان کم آب بر و مدیریت منابع آب نیز گریزی زد.
وی با بیان اینکه در سطح شهرستان 5 هزار و 500 باغ گردو با تولید سالانه 12 هزار تن داریم، از برگزاری جشن گردو در نیمه شهریور خبر داد و گفت: اعتبارات استانی شهرستان در سال جاری 27 میلیارد تومان است که در حال حاضر 200 پروژه عمرانی در دست اقدام داریم.
پایان بخش سفر خبرنگاران به تویسرکان بازدید از کاروانسرای شاه عباسی فرسفج بود که این کاروانسرا جزو 999 کاروانسرای ساخته شده توسط شاه عباس در مسیر عتبات عالیات است.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.