پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
تاریخ چاپ : پنجشنبه ، 9 فروردين 1403

کد خبر : 98648

 
همزمان با نشست تخصصي توسعه منطقه 3 کشور در همدان

سند توسعه غرب کشور تدوین شد
تاریخ خبر : 1398-06-16
     
 
 
     
متن خبر :



 در تقسيم‌بندي آمايشي که سال گذشته توسط شوراي عالي آمايش کشور صورت گرفت استان‌هاي همدان، کرمانشاه، لرستان و ايلام در يک منطقه قرار گرفتند. هدف از اين تقسيم‌بندي اين بود که 4 استان در کنار يکديگر به توسعه برسند. تاکنون 6 جلسه با حضور استانداران براي منطقه 3 آمايشي تشکيل شده است که هفتمين نشست روز پنجشنبه در همدان برگزار شد. اما با اين تفاوت که در اين جلسه تعدادي از مديران اقتصادي و دانشگاهي، رؤساي سازمان‌هاي مديريت و برنامه‌ريزي، رؤساي صداوسيما و معاونان اقتصادي استانداران 4 استان به همراه معاونان وزير وزارتخانه‌هاي مرتبط حضور داشتند.
پيش از اين همدان به عنوان استاني انتخاب شده که بايد با کمک سازمان‌هاي گردشگري و ميراث فرهنگي 3 استان ديگر مطالعات گردشگري منطقه را انجام بدهد و در نهايت به راهکارهاي عملياتي براي توسعه منطقه در گردشگري را ارائه کند تا علي آقامحمدي، عضو تشخيص مصلحت نظام که به عنوان نماينده سازمان برنامه و بودجه کشور که انتخاب شده تا مسئوليت توسعه اين منطقه را بر عهده داشته باشد اين راهکارها را در وزارتخانه و استان‌ها پيگيري کند. شبيه مسئوليت سازمان ميراث فرهنگي همدان اما در بخش صنعت نيز به عهده استان کرمانشاه، کشاورزي به عهده استان لرستان و مطالعات بخش حمل‌ونقل و انرژي نيز به عهده ايلام واگذار شده است.
در جلسه روز پنجشنبه سين برنامه به اين شکل چيده شده بود که در بخش اول برنامه‌هاي عملياتي در حوزه سرمايه‌گذاري، بخش دوم همگرايي دانشگاهي، بخش سوم در حوزه گردشگري و در بخش چهارم در حوزه رسانه جمع‌بندي‌ها و راهکارهاي عملياتي ارايه شوند. اما بخش عمده گزارش مديران مربوط به پتانسيل‌ها و مشکلات موجود در استان خود بود.
اگر قرار است توسعه منطقه و آمايش سرزمين صورت بگيرد همه مديران 4 استان بايد به موضوع، کارکرد و اهدف آن مسلط باشند و براي آن برنامه‌ريزي داشته باشند. درست است که غرب کشور اولين منطقه است که به صورت پايلوت، توسعه منطقه‌اي را آغاز کرده و ممکن است تجربه‌اي در اين زمينه وجود نداشته باشد اما کشور منتظر است تا نتيجه اين برنامه‌ريزي را در منطقه 3 آمايشي ببيند. اگر اين طرح موفق شود شوراي عالي آمايش سرزمين از آن الگوبرداري کرده و در ساير مناطق کشور به اجرا در مي‌آورد. در نتيجه انتظار مي‌رود مديران و استان‌ها به نحو احسن از موقعيت به‌وجود آمده استفاده کرده و با همفکري و کمک هم به توسعه استان خود کمک کنند. اما اگر مديران استان‌ها از فضاي به وجود آمده به‌درستي استفاده نکنند و جلسات آينده نيز بدون ارايه راهکارهاي عملياتي ادامه بيابد اين طرح با شکست مواجه مي‌شود و هر کدام از استان‌ها عملاً‌ از توسعه مدنظر جا مي‌مانند. اين موضوع را حتي استاندار همدان در پايان جلسه تأکيد کرد و گفت که اين جلسات ادامه دارد و همه بايد تقسيم کار کنيم تا بتوانيم راهکارهاي عملياتي براي توسعه منطقه ارايه کنيم. سيدسعيد شاهرخي تأکيد کرد که در حوزه اطلاع‌رساني نيز بايد وظايف تعريف شود تا بتوانيم از وقت و فرصت‌ها بهترين استفاده را ببريم.

علي آقامحمدي عضو تشخيص مصلحت نظام نيز بعد از اينکه سخنان مديران را شنيد گفت: قرار بوده در اين جلسه مشکلات استاني مطرح نشود، شما بايد راهکارهاي توسعه در بخش‌هاي مختلف و حل مشکلات موجود  را بررسي و ارايه کنيد تا ما هم بتوانيم آن را به وزارتخانه منتقل و در آنجا بررسي کنيم و اگر فقط چند مورد از راهکارهاي عملي که ارايه مي‌کنيد در اين منطقه عملي شود به توسعه استان‌ها و منطقه کمک بزرگي مي‌کند.
وي در ادامه سخنان خود چند پيشنهاد داد و گفت که هر استاني سوغاتي استان ديگر را بايد همانند سوغاتي استان خود ارج بنهد. اين قشنگ نيست که به عنوان مثال سوغاتي کرمانشاه در همدان بر روي وانت‌بار فروخته شود. ما بايد در هر 4 استان مجتمع‌هاي فروشگاهي براي فروش و ارائه سوغاتي 3 استان ديگر احداث کنيم تا هر استاني بتواند سوغاتي‌هاي خود را در شأن محصول خود ارايه کند. آقامحمدي در ادامه گفت: يکي ديگر از پيشنهادها اين است که هر استاني حداقل 30 تابلو تبليغاتي در اختيار 3 استان ديگر بگذارد تا آنها بتوانند توليدات، غذا، محصولات، هتل‌ها و مناطق گردشگري خود را در آنها تبليغ کنند.
اما آقامحمدي در تمام بخش‌هاي اين نشست بر محور بودن رسانه‌ها در توسعه منطقه تأکيد کرد و گفت که بايد سازوکار رسانه در اين برنامه توسعه‌اي تعريف و مشخص شود تا بتوانيم به اهدافمان دست بيابيم.
در زماني که قرار شد مديران مرتبط گزارش خود را ارايه کنند سيدناصر محمودي مديرکل اقتصاد و دارايي استان همدان در ابتداي سخنان خود خطاب به آقامحمدي گفت که در جمع‌بندي که در بخش سرمايه‌گذاري انجام داده‌ايم به اين نتيجه رسيده‌ايم که به دلايل مختلف بهتر است کردستان جزو منطقه غرب آمايشي باشد. آقامحمدي هم در پاسخ به اين خواسته استان گفت: تصميم‌گيرنده درباره تقسيم مناطق 9 گانه، شوراي عالي آمايش کشور است و ما اين موضوع را به اين شورا پيشنهاد مي‌دهيم شايد تأثيرگذار باشد و اين خواسته عملي شود.
محمودي در ادامه سخنان خود پتانسيل‌هاي استان همدان در حوزه سرمايه‌گذاري را مطرح کرد و گفت: همدان به‌خاطر دارا بودن شهرک بنکداران، شهرک صنعتي سفال، نواحي‌هاي مختلف صنعتي و اقتصادي و ذخاير و مواد غني در زمينه فناوري مواد معدني مي‌تواند با تحت پوش قرار دادن استان‌هاي منطقه به توسعه يکديگر کمک کنيم.
وي در ادامه عنوان کرد که فرش دستباف غرب کشور از پتانسيل بالايي برخوردار است به همين دليل در استان با ايرانيان مقيم خارج از کشور رايزني کرده‌ايم تا فرش دستباف را با نقشه به‌روز شده و مخصوص همين منطقه ارايه و به بازارهاي خارجي صادر کنيم.
وي پيشنهاد داد تا بندر خشک در جهان‌آباد همدان که 1800 هکتار به آن اختصاص يافته به سرانجام برسد تا منطقه غرب کشور از اين طريق بتوانند با بندر دريايي ارتباط برقرار کنند.انتقاد محمودي اين بود که اگر سرمايه‌گذار بخواهد در استان سرمايه‌گذاري کند بايد زيرساخت‌هاي لازم که بخش عمده آن ملي است مهيا شود.

 همدان محور کشاورزي شود
رضواني‌جلال نيز با اعتراض به اينکه چرا همدان محور کشاورزي در منطقه 3 آمايشي نشده گفت: همدان در کشاورزي،‌ تعداد و حجم توليد محصولات، آبياري نوين و حتي در تعداد کشاورزان در کشور رتبه دار است اما نه‌تنها محور نشده بلکه تاکنون در هيچ مطالعه و تحقيق از ما سؤال نشده است.
منصور ادامه داد: حتي در بين مديران مدعو در جلسه رؤساي سازمان‌هاي جهاد کشاورزي 3 استان ديگر دعوت نشده‌اند. که آقامحمدي گفت: هر استاني مسئوليت يکي از بخش‌ها را به عهده گرفته و قرار نيست تمام برنامه‌ريزي‌ها و تحقيقات مربوط به يک بخش فقط در استان مربوطه انجام شود و با ساير استان‌ها کاري نداشته باشند. بلکه هنوز در بخش کشاورزي تحقيقاتي به ما ارايه نشده و به همين دليل است که رؤساي ساير استان ها به جلسه دعوت نشده‌اند و شما هم چون در استان ميزبان هستيد از طريق همدان دعوت شده‌ايد.

 مدیرکل روابط اقتصادی خارجی سازمان سرمایه گذاری خارجی وزارت امور اقتصادی و دارایی هم گفت: در طرح های بزرگ، باید شاخص‌های اقتصادی مشخص شود و با استفاده از مشاوران بین‌المللی مشکلات طرح‌های بزرگ را برطرف کنيم.
ابوالفضل کوده‌ئی افزود راهکار ديگر براي رسيدن به توسعه صادرات تکمیل تیم فنی و حرفه‌ای و اعزام آن‌ها به نمایشگاه‌های بین‌المللی است.
وی افزود: ترکیه، افغانستان و عراق در اولویت صادرات و ارتباط اقتصادی ما قرار دارند.

 بخش خصوصی بازوی توانمند توسعه است
استاندار همدان گفت: بخش خصوصی به عنوان بازویی توانمند در اجرای طرح‌های برنامه‌ریزی شده برای توسعه استان نقش موثری ایفا می‌کنند و برای رسیدن به اهداف باید به بخش خصوصی و حضور آنها در صادرات و تولید توجه کرد.
سید سعید شاهرخی افزود: سندی تنظیم شده که در حوزه‌های گردشگری، دانشگاه، اقتصاد و رسانه محورهای توسعه همدان را مشخص می‌کند.
شاهرخی گفت: در سند آمایشی توجه ویژه‌ای در محورهای توسعه اقتصادی شده است، اظهار داشت: پویایی و فعالیت بخش‌های کشاورزی و صنعت ما را به هدف‌گذاری تعیین شده می‌رساند.

 سند توسعه غرب کشور تدوین شد
رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان همدان گفت: اسناد توسعه‌ای در بخش‌های گوناگون گردشگری، کشاورزی، صنعت و انرژی تدوین شده که کار ارزشمندی است.
اسکندر صیدایی بيان کرد: در این نشست تخصصی کارهای ارزشمندی صورت گرفته است که سند گردشگری، کشاورزی، صنعت، انرژی، امور زیربنایی و خدمات منطقه 3 تهیه و تدوین شده است‌.  
وی با بیان اینکه بررسی شاخص‌های منطقه و چشم انداز افق ۲۰ ساله از برنامه‌های کلان این نشست است گفت: منطقه 3 اولین منطقه است که در کشور شکل گرفته است و تاکنون به نتایج خوبی رسیده است.
منطقه سه دارای تمدن و فرهنگ غنی، زیرساخت‌های خوب گردشگری، مراکز جامع دانشگاهی و پوشش غنی جنگل‌های زاگرس است و باید به حق واقعی خود برسد.

 معاون اقتصادي استانداري ايلام هم گفت: 40 درصد منابع بانک‌هاي بخش خصوصي از ايلام خارج مي‌شود که بايد براي اين ضعف بانکي حل شود.
نعمتي افزود: ارتباط سازمان سرمايه‌گذاري خارجي با استان‌ها ضعيف است که انتظار داريم اين ارتباط بيشتر شود.

 بخش خصوصی کلید توسعه غرب کشور است
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی همدان به رفع مشکلات فعالان اقتصادی این استان تأکید کرد و گفت: اگر خواهان توسعه همه جانبه منطقه ۳ در غرب کشور هستیم باید به بخش خصوصی بیشتر بها بدهیم.
علی اصغر زبردست افزود: بخش خصوصی در تدوین برنامه آمایشی نقشی نداشته است در حالی که توان و ظرفیت این بخش می تواند در پیشبرد امور کارساز باشد.
وی افزود: توسعه تجارت با کشورهای عراق، سوریه و لبنان باید کارشناسی شود زیرا سهم ما در این کشورها بسیار کم است و فعالان اقتصادی در این زمینه تجربه دارند و باید از این تجربه استفاده کنیم.
زبر دست گفت: در زمینه تولید و صادرات بخش خصوصی تجربه‌های بسیار دارد که قابل استفاده است و نباید نسبت به این تجربه‌ها بی‌تفاوت عمل شود.
وی تأکید کرد: مالیات، بیمه و بانک‌ها راه تنفس بخش خصوصی را گرفته‌اند و با این اوضاع نمی‌توان به شکوفایی اقتصادی دست پیدا کنیم.

 سرپرست سازمان توسعه تجارت کشور گفت: استان‌های منطقه 3  ظرفیت‌های نهفته‌ای در صادرات دارند که می‌توانند تجارت خارجی کشور را توسعه داده و متحول کند و سهم 4 استان غربی از بازار عراق باید توسعه یابد.
حمید زادبوم توضيح داد: عراق ۴۰ میلیارد دلار واردات دارد که سهم ايران ۲۵ درصد است درصورتي که همدان از اين 10 ميليارد دلار تنها 115 ميليون دلار سهم داشته است. بنابراين بايد در اين بخش بازنگري شود و منطقه 3 نيز 25 درصد از سهم صادراتي ايران به عراق را داشته باشد و حداقل تا 5/2 ميليارد دلار افزايش بدهد.
وي گفت: تجار و بازرگانان بحث تحریم را کنار گذاشته و به توان و ظرفیت داخلی توجه کنند.
زادبوم به وجود دو رایزن بازرگانی و اقتصادی در بغداد و بصره گفت: از این فرصت منطقه سه برای توسعه تجارت استفاده شود.
وی ادامه داد: برای معرفی و تبلیغ تولیدات منطقه 3 می‌توان هیأت‌هاي تجاری به کشورهای لبنان، سوریه و عراق اعزام کرد و یا با دعوت از کارشناسان این کشورها تعامل ایجاد کنیم. که ما آمادگي کامل براي انجام و کمک به اين اقدامات را داريم.
زادبوم تاکید کرد: برگزاری همایش‌های مشترک و یا میز تخصصی کالا با موضوع لبنیات، شیرینی و شکلات، کاشی و سرامیک و سنگ که از ظرفیت‌های چهار استان ایلام، کرمانشاه، همدان و لرستان هستند، راهکاری مهم برای توسعه تجارت خارجی است.

 
 
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.